2007. március 14. szerda

márc. 14
4:48
A szülésre való felkészítés lehetőségei (origo.hu)
Manapság a kismamák rengeteg szülésfelkészítő tanfolyam között válogathatnak. Van, ahol a jóga segítségével kívánják enyhíteni a szülő nő fájdalmát, van, ahol beavatási rítust tartanak, és a belülről fakadó ősi, női bölcsesség fontosságát hangsúlyozzák. Mikor és hogyan kezdődtek ezek a foglalkozások? Milyen iskolák léteznek? Kell-e egyáltalán felkészítés? Pszichiáter szakértőnk írása.

2007. március 20. kedd

márc. 20
1:14
Rémálmok gyötrik a gyereket? (origo.hu)
Vajon okozhatnak-e a tévében látott agresszív mese- és játékfilmek rémálmokat, nyugtalan éjszakákat egy kisgyereknek? Gyerekpszichológus szakértőnket egy aggódó anya kereste meg levelével.
márc. 20
10:24
A pszichomotoros fejlődés vizsgálata (origo.hu)
A fejlődés olyan összetett folyamat, amelyet genetikai, tehát öröklött tényezők és a környezet együttesen határoz meg. Nemcsak a testi fejlődés, kilogrammokban és centiméterekben mérhető paraméterei tartoznak ide, hanem egy olyan sokrétű fogalom is, amelyet pszichomotoros fejlődésnek hívunk.

2007. március 22. csütörtök

márc. 22
20:14
Óvónők kontra szülők (origo.hu)
Nem szereti a gyerekem a gondozónőt, az óvónőt és az sem kedveli őt - mit lehet ilyenkor tenni? Az itt leírt anyukák történetei tanulságul szolgálhatnak a közösségbe készülő, vagy már járó gyerkőcök szülei számára.

2007. március 23. péntek

márc. 23
3:20
Válás utáni dacreakció (origo.hu)
Az elvált szülők gyermekei titkon mindig azt szeretnék, ha anyjuk és apjuk újra egy pár lenne, ahogy egykor. Ha valamelyikük helyére mostohaszülő érkezik, sokféle dacreakciót válthat ki a gyerekből. Pszichológus szakértőnk egy olvasói levélre válaszolt.

2007. március 26. hétfő

márc. 26
3:40
Gyerekrajzok elemzése (origo.hu)
Néhány hónap alatt a gyerekek rajztudása meglepően sokat fejlődik. A korábbi firkahajból egyszer csak sátorszerűen megrajzolt frizura lesz. Grafológus szakértőnk 4-6 éves gyerekek rajzait elemezte.
márc. 26
14:06
Pocakos színésznők a tévében (origo.hu)
Sok színésznő játssza hosszú időn keresztül tévésorozatban ugyanazt a személyt, ilyenkor majdnem elkerülhetetlen, hogy a személyét érintő külsőleges változások megjelenjenek az általa megjelenített figurán is. Megnéztük, hogyan oldják meg a tévésorozatokban a terhes színésznők pocakjának elrejtését.

2007. március 28. szerda

márc. 28
10:01
Bölcsődei, óvodai integráció (origo.hu)
Az integráció jelen esetben azt jelenti, hogy a pici sérüléssel élő gyerekek tudnak-e együtt nevelkedni úgy, hogy a  bölcsődében vagy az óvodában, úgynevezett integrált intézményben, a nap jelentős részét együtt töltik normálfejlődésű társaikkal.
márc. 28
21:01
A helyes táplálkozás kialakítása (origo.hu)
A baba születése új életformát kíván a családtól. Az anya élete attól a pillanattól kezdve, hogy kezében tarthatja kicsinyét teljesen megváltozik. Más feladatok várnak rá, de természetesen a papára is, melyek egy életre szólnak.

2007. március 29. csütörtök

márc. 29
6:40
A testvérféltékenységről (origo.hu)
Egy testvér születése mindig komoly megpróbáltatásokat jelent az elsőszülött számára. Ezentúl osztoznia kell szülei szeretetén, sőt, sokszor úgy érzi, a kisebbnek több figyelem, babusgatás jut. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy megpróbál bosszút állni a kistestvéren. Hogyan kezelhető a testvérféltékenység? Pszichológus szakértőnk egy olvasói levélre válaszolt.

2007. március 30. péntek

márc. 30
5:55
Mikor kezd el kúszni-mászni? (origo.hu)
Egyik-másik baba mozgásfejlődésének üteme eltér a megszokottól. Ha minden mozgásformát elsajátít, csak kicsit később, mint ahogy a "nagykönyvben" meg van írva, akkor nincs baj, nem kell kétségbe esni. Biztosítsuk a gyerek mozgásához a szükséges feltételeket, és legyünk türelmesek! Gyógypedagógus szakértőnk egy aggódó édesanya levelére válaszolt.

2007. március 31. szombat

márc. 31
3:10
A fehér fogtömés (origo.hu)
Előző cikkemben felvetettem a problematikus kérdést, milyen tömés kerüljön a gyerek fogába? Ezüst vagy fehér? Ugyanott leírtam az amalgámmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a tudomány mai állása szerinti nézeteket. Az alábbiakban a fehér,  pontosabban fogszínű tömésekről lesz szó.
márc. 31
12:24
Válófélben mit érez a gyerek? (origo.hu)
márc. 31
12:30
Bulémiás vagyok (origo.hu)

Keresés