2007. április 17. kedd

ápr. 17
17:26
Clive Owenből mégis titkosügynök lesz (origo.hu)
Tom Tykwer, A lé meg a Lola és a tavaly hatalmas sikert aratott A parfüm német rendezője első hollywoodi stúdiófilmjére készül, adta hírül a Variety magazin. Szeptemberben, a Columbia stúdió irányítása alatt kezdi forgatni a The International című akcióthrillert, amelynek főhőse egy Interpol-ügynök lesz, aki egy banki köröket érintő korrupciós ügyben kezd nyomozni.Clive OwenA főszerepben Clive…

2007. április 18. szerda

ápr. 18
8:59
Guillermo del Toro: A Pokolfajzat én vagyok (origo.hu)
Az idei Titanic nagy meglepetése a maszkmesterből lett mexikói rendező, Guillermo del Toro: fekete, nyúzott pólóban és bakancsban érkezett az Urániába A Faun labirintusa író-rendezője. Interjú.
ápr. 18
10:31
Kodálytól Kodályig (hvg.hu)
A jubileumi évben szinte magától értetődő, hogy Kodály Zoltán művei hangsúlyosan jelennek meg a hazai hangversenytermekben. A Háry János koncertszerű előadása – amit a Gramofon Zenekritikai Műhely tagja is meghallgatott – az életmű poétikus vonásait, de a népköltészet erejét is hangsúlyozta.
ápr. 18
11:10
Harsonázni gyerekjáték? (hvg.hu)
Christian Lindberg a világ egyik legjobb harsonása, de ez a tény – a rézfúvós-növendékeket kivéve – kevéssé hozta lázba a koncertre járó budapesti publikumot. A zenei különlegességekből összeállított koncerten azért így sem maradt el a világsztárnak kijáró lelkes fogadtatás.
ápr. 18
14:46
Tandori Dezső rangos német állami díjat vett át (hvg.hu)
A kitüntetés 1975 óta Németország hivatalos érdemjele; Tandori Dezső Kossuth-díjas költő, író és műfordító szerdán átvette a Goethe- érmet a budapesti Goethe Intézetben.
ápr. 18
14:51
Védettség a Dob utca 19. számú épületre (hvg.hu)
Műemléki védettséget jelző táblát kapott a Dob utca 19, jelezve, hogy az egész Belső-Erzsébetváros értékeit védeni szándékszik az önkorményzat és a kultuszminisztérium.
ápr. 18
14:56
A gitáros szexbombák a vásznon pimaszkodnak (origo.hu)
A Variety kíváncsiságunkat erősen felcsigázó projektről adott hírt: a világ egyik legizgalmasabb videókliprendezője, Floria Sigismondi nagyjátékfilm rendezésére készül. Az olasz származású művésznő munkái közül párat valószínűleg mindenki ismer, aki néha belenéz valamelyik zenei tévécsatorna adásába: ő készített klipet például a David Bowie '97-es Earthling című albumán található Little Wonder-hez…
ápr. 18
15:12
Álomleves fantáziatésztával (origo.hu)
Az egyéni látásmódú videóklip- és filmrendező, Michel Gondry az Egy makulátlan elme örök ragyogása után most még mélyebbre vezet minket a színpompás álmok és fantáziaképek világában. Az álom tudománya igazi filmes gyöngyszem, amelyet vétek kihagyni, és ha velünk játszol, premier előtt megnézheted az [origo] filmklub vetítésén.
ápr. 18
17:58
Végső búcsút vettek Kaszás Attilától (hvg.hu)
Kaszás Attila színművésztől családtagjai, barátai, pályatársai és tisztelői vettek búcsút szerdán Budapesten, a Nemzeti Színház parkjában. A hamvasztás utáni szertartáson a Jászai Mari-díjas színész hamvait Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát áldotta meg.
ápr. 18
18:21
Elbúcsúztatták Kaszás Attilát (origo.hu)
Pályatársai, barátai, tisztelői ma délután a Nemzeti Színház parkjában búcsúztak Kaszás Attila színművésztől, aki március 23-án, negyvenhét éves korában hunyt el. A kollégák megemlékezéseit követően Várszegi Asztrik püspök áldotta meg a hamvakat, melyeket később szűk családi körben egy hajóról a Dunába szórtak.

2007. április 19. csütörtök

ápr. 19
0:52
Hét törpe, Hófehérke nélkül (origo.hu)
Ismét hét új film a mozikban, de egy sincs köztük, amelyik nélkül ne lehetne élni. A mezőnyt egy Will Ferrellel és Emma Thompsonnal felszerelt vígjáték és egy vállalható akciófilm vezeti, a sor legvégén pedig egy szellemtelen filmparódia kullog. Sebaj, vasárnapig még tart a Titanic.
ápr. 19
6:20
Etűdök hangrobbanásra (hvg.hu)
Hangerő és virtuóz technika. A fiatal, progresszív zenészek egy ambiciózus rétegének első számú fegyverévé avanzsált ez a nyerő páros, amellyel – lássuk be – könnyű ma egyestés sikereket elérni. Az Azuma Clan is ezt a vonalat követi, pedig legutóbbi koncertjük alapján sokkal többre hivatottak.
ápr. 19
9:22
Titanic: A kényúr halála (origo.hu)
Az elnök utolsó durranása című dél-koreai film bepillantást enged egy gusztustalan diktatúra kulisszatitkaiba. A testőrparancsnok kakil, a titkosszolgálat főnöke tízezer diák lemészárlásáról álmodozik majd részegen egy kiskanálba énekel, az elnök pedig kisfiúként bújik az aznapra rendelt kurvához. Az egyetlen napot feldolgozó politikai krimi a római birodalom intrikákkal és lakomákkal teli…
ápr. 19
9:40
Titanic: Brutál atya és a pedofilok (origo.hu)
A Hercegnő című dán animációs film egyszerre bájos és hátborzongató. Egy katolikus pap véres bosszúhadjáratát dolgozza fel. A dühös atya módszeresen kínozza és gyilkolja halomra kiskorú unokahúga megrontóit, akik egyébként húgából pornósztárt csináltak. A legtöbb jelenetet rajzolták, azonban a rendszeresen bevágott visszaemlékezések élő szereplős, home-video bejátszások. A két műfaj jól megfér…
ápr. 19
9:53
Titanic: Horkolás Mosó Masa mosodájában (origo.hu)
Lehet, hogy csak a késői kezdés vagy az átdolgozott nap miatt szunnyadtam el Sejun Suzuki zenés műfajmixén, a Mosómedve hercegnő-n, nem tudom. De a legjobb tippem az, hogy egyszerűen gyenge a film. A száműzött herceg, Amechiyo (Joe Odagiri) és a mosómedvék hercegnője (Ziyi Zhang) között szövődő románc nehezen érint meg, mert Suzuki nem is törekszik semmi ilyesmire: a történet, a karakterek, a…
ápr. 19
12:13
Antal Nimród betörte Hollywood kapuját (origo.hu)
Minden jel arra mutat, hogy Antal Nimród ezen a héten befutott Hollywoodban. A Kontroll 33 éves rendezőjének második filmjét, az Elhagyott szoba (Vacancy) című horrort holnap mutatják be az Egyesült Államokban. Az első kritikák már meg is jelentek a filmről, amelyek általában dicsérik Antal rendezői képességeit, azonban szemére vetik az erőszak túlzott használatát. A Variety kritikusa úgy érzi,…
ápr. 19
14:32
Tarr Béla filmje Cannes-ban versenyez (origo.hu)
A 60. cannes-i filmfesztivál szervezői ma kihirdették a május 16-án kezdődő rendezvény hivatalos programját. Az idei fesztivál válogatása nagyon erősnek ígérkezik, és külön öröm, hogy a versenyben olyan nevek mellett, mint Wong Kar-wai, Quentin Tarantino és Gus Van Sant, Tarr Béla is jelen lesz A londoni férfi című új filmjével.
ápr. 19
18:20
Michel Gondry: Mindig történik valami abszurd (origo.hu)
Michel Gondry francia rendező a kilencvenes évek közepétől innovatív videoklipjeivel vetette észre magát, majd könnyed eleganciával lépett át a nagypályára. A szokásos hülye magyar címadással sújtott első filmje, a Libidó - Vissza az ösztönökhöz! még nem aratott osztatlan sikert (pedig kiváló az is), de 2004-ben az Egy makulátlan elme örök ragyogásával az utolsó kétkedőket is meggyőzte páratlan…
ápr. 19
20:35
Titanic: K-Európa rászabadult Amerikára (origo.hu)
Nagyszerű film a Csuklónyiszálók! A titanicos versenyfilmek közül ennek a győzelméért drukkolok. Goran Dukic horvát rendezőnek ez az első nagyjátékfilmje, Amerikában forgatta, és a túlvilág azon részében játszódik, ahová az öngyilkosok kerülnek. Egyszerre nyomasztó és elképesztően humoros atmoszférája van a filmnek. Minden úgy néz ki, mintha Kalifornia és Kisinyov-külső véletlenül összekeveredett…

2007. április 20. péntek

ápr. 20
7:16
A virginiai mészárlás és a horrorfilmek közti összefüggésről (hvg.hu)
Wes Craven amerikai horrorfilm-rendező szerint nincs összefüggés a moziban bemutatott rémségek és a virginiai ámokfutó által végrehajtott mészárlás között.
ápr. 20
7:28
Milos Forman dzsesszoperát rendez Prágában (hvg.hu)
Hosszú évek távolléte után, Milos Forman 75 évesen régi álmát valósítja meg: dzsesszoperát állít színpadra a prágai Nemzeti Színházban.
ápr. 20
9:51
Megszűnhet a Kultiplex (hvg.hu)
A bérlők feje fölött adják el a Kultiplex alternatív kulturális és szórakoztató központot, a megszűnéssel az intézményben működő mozi is bezárna - közölte Sömjén Antónia, a mozielőadások és programok koordinátora az MTI-vel.
ápr. 20
10:47
Kéjlakok és Walhalla a Gellért-hegyen (hvg.hu)
Diadla, nyugda, emlékde, csönde, üdvlelde – javaslatok a magyar Walhalla honi elnevezésére. Ha lenne ilyen, tán most a Citadella helyén állna. De lehetne ott egy piramis vagy akár maga a turáni Akropolisz, amelyről egy kolosszális Hungária szobor reflektorának fénysugarai pásztáznák a város nevezetességeit. Gellért-hegyi álmok – Széchenyi gróftól Sasvári Szilárdig. (3 hozzászólás)
ápr. 20
11:49
Philip Seymour Hoffman megint perverz (origo.hu)
A Truman Capote megformálásáért tavaly Oscar-díjat nyert Philip Seymour Hoffman ki tudja, miért, de általában akkor jut a szereposztó ügynökök eszébe, amikor homoszexuális és/vagy perverz figurára van szükségük (pl.: A boldogságtól ordítani, A tehetséges Mr. Ripley, Hibátlanok). Most sincs ez másképp: következő filmjében Hoffman pedofíliával vádolt papot alakít majd. A Doubt (Kétely) című drámát…
ápr. 20
15:19
Szavazzon Ön is kedvenc múzeumára! (hvg.hu)
Itt az alkalom, hogy Ön is döntsön arról, melyik múzeum látogatása jelentette Ön és családja számára a legnagyobb élményt, hol találkozott újszerű, kreatív bemutatási módszerekkel vagy tartalmas, érdekes programokkal!
ápr. 20
15:37
Jogdíj járhat a szerzőknek a közkönyvtáraktól (hvg.hu)
Írószervezetek régóta szorgalmazták, hogy a közkönyvtári kölcsönzések után járjon jogdíj a szerzőknek. Európai uniós irányelv rendelkezik a jogdíjról, amelynek alapján a szerző művének közkönyvtári kölcsönzéséért ellentételezésben részesül - hangzott el a témáról tartott konferencián.
ápr. 20
15:52
Clooney és Pitt nem tudnak lekattanni egymásról (origo.hu)
Alig forgott le az utolsó kocka az Ocean's 13 nagy csapatával, máris itt a hír arról, hogy Hollywood két legszexisebb férfija (forrás: People Magazine) az év további részében sem kívánja nélkülözni egymás munkahelyi társaságát. A kettőjük közti barátság remek dinamikát adott az első kaszinórablós kalandnak (klasszikus a laza, egymást ugrató dialógus a liftben), ám a folytatásban már inkább…
ápr. 20
16:53
Titanic: A zöldfülü és a szürke hétköznapok (origo.hu)
A kis hadnagy minden pátosz és dráma nélkül, szinte dokumentarista prózaisággal mutatja be egy párizsi rendőrőrs mindennapjait. A címben szereplő frissen végzett, fiatal nyomozó, Antoine (Jalil Lespert) kiskutyás lelkesedéssel veti bele magát a munkába és csalódott, amikor kékszirénás autós üldözések helyett telefonügyeletesként az irodában kell bámulnia a falat. Főnöke Caroline Vaudieu…

2007. április 21. szombat

ápr. 21
7:36
Vámbéry nevéhez is fűződő ősi "1001 éjszaka"-kötet jelent meg (hvg.hu)
Egy különleges, kalandos múltú kötetet, a török 1001 éjszaka meséinek gyűjteményét mutatták be pénteken Budapesten; a német nyelvű kiadványt az MTA Könyvtárának Keleti Gyűjteményében őrzött török kézirat alapján a berlini Klaus Schwarz Verlag jelentette meg.
ápr. 21
14:34
Bono és Edge musicalt ír a Pókemberről (hvg.hu)
A U2 együttes frontembere, Bono és gitárosa, Edge írja meg a New York-i Broadwayre tervezett Pókember-musical dalainak szövegét és zenéjét - olvasható a BBC News honlapján.

2007. április 22. vasárnap

ápr. 22
13:29
400 ezer dollárért kelt el Jimi Hendrix gitárja (hvg.hu)
Jimi Hendrix 1966-os gitárja 400 ezer dollárért, Bill Clinton volt amerikai elnök egyik szaxofonja 54 ezer dollárért, The Edge-nek, a U2 gitárosának Gibson Les Paul márkájú gitárja 240 ezer dollárért kelt el azon a New York-i aukción, amelyet a Katrina hurrikán által nincstelenné tett zenészek megsegítésére rendeztek.
ápr. 22
15:21
Titanic: Csak por és hamu (origo.hu)
A Por és hamu című iraki dokumentarista road-movie bemutatja a Szaddam elfogása körüli állapotokat és hőseink történetén keresztül "ízelítőt" kapunk a háborúból is. Olyan vidéken járunk, ahol a tankok, a bombázás mindennapinak számít. A tömegsírok egymást érik, a fájdalom és a szegénység pedig mindenre feljogosít.Két kurd önkéntes élelmiszert szállít az amerikai megszállás (felszabadítás) idején,…
ápr. 22
15:24
Titanic: Induljon a banzáj! (origo.hu)
A Kell egy dobos című belga filmben három külvárosi fickó együttest akar alapítani egy fellépés erejéig, dobosuk azonban még nincs. Driest kérik fel, aki ismert író, és állítólag még zenélni is tud. Az együttes tagjaiban a közös nevező a fogyatékosság. Az énekes nőket ver halálra, a drogos szólógitáros csak a feleségét veri és mellesleg süket, a basszusgitáros pedig a jobb kezére megbénult hokizás…
ápr. 22
15:37
Titanic: A vicces varangy horrortörténelmet ír (origo.hu)
Bevallom, a horrorfilmek többsége teljesen hidegen hagy: a primitíven ijesztgetős példányokat eleve nagy ívben elkerülöm, de még Hitchcock hajat tépő sirályain sem igazán tudtam izgulni. A gazdatest című dél-koreai horrorfilmet mégis élveztem elejétől végéig, ezért jó szívvel ajánlom azoknak is, akik hozzám hasonlóan viszonyulnak a műfajhoz. Bong Joon-ho filmje bátor kísérletet tesz arra, hogy…
ápr. 22
16:11
Balázs Péter lehet a szolnoki színház igazgatója (hvg.hu)
A szolnoki önkormányzat a magyar színházak közössége nevében közzétett kérés ellenére nem függeszti fel a Szigligeti Színház igazgatói posztjára április 12-én kiírt pályázatát - közölte a város polgármestere. A Merlin színházban csütörtökön már tiltakozó levelet fogalmazott a színházi szakma több kápviselője.
ápr. 22
23:17
Határontúl - A pincér dalai (szinhaz.hu)
Szabó Tibor A pincér dalai című egyéni előadását mutatták be április 20-án, pénteken a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Kamaratermében. A következő előadásra május 11-én, pénteken 23 órától kerül sor Gyergyószentmiklóson a Kisebbségi Színházak Kollokviuma keretében.

2007. április 23. hétfő

ápr. 23
1:20
7,6 millió dollárt hozott Antal Nimród filmje Amerikában (origo.hu)
Rövid időn belül már a második magyar rendező került filmjével az amerikai nézettségi lista felsőbb régióiba. Csupó Gábor kalandfilmje után ezen a hétvégén Antal Nimród horrorjára özönlöttek az amerikai mozinézők - ha nem is olyan nagy számban, mint azt az elemzők korábban prognosztizálták.
ápr. 23
9:15
Titanic-gála: Szorongás és félelem az Urániában (origo.hu)
Vasárnap éjjel jártunk a Titanic díjátadó gáláján, amit a zárófilm, Antal Nimród amerikai horrorja, az Elhagyott szoba követett. Rettegtünk, pezsgőztünk és azt is megtudtuk, hogy nehéz ezt a várost kielégíteni.
ápr. 23
13:12
Clooney komédiát csinál az elnökválasztásból (origo.hu)
A Variety közlése szerint a Warner Bros. megvásárolta az Our Brand Is Crisis (szabadfordításban: Krízisben utazunk) című dokumentumfilm játékfilmes remake-elésének jogait George Clooney számára, aki rendezője és főszereplője is lehet az új filmnek. Rachel Boynton 2005-ös dokumentumfilmje a 2002-es bolíviai elnökválasztást és az azt követő eseményeket dolgozza fel, és ezen keresztül az amerikai…
ápr. 23
14:23
Harry Potter felveszi a harcot Voldemort ellen (origo.hu)
Felkerült az internetre az itthon július 19-én mozikba kerülő Harry Potter és a Főnix Rendje második előzetese is. Az új klip két fő újdonságot tartalmaz az előzőhöz képest: többször látjuk benne Voldemortot és Dolores Umbridge is hosszabban szerepel. Januárban került nyilvánosságra az a fotó a filmből, amelyen Harry egy vonatállomáson állva mered maga elé, most viszont megtudjuk a furcsa tekintet…
ápr. 23
15:19
Hatvan éves a punk keresztapja, Iggy Pop (hvg.hu)
A bőven nagypapa korú Iggy Pop hatvanadik születésnapját koncerttel ünnepelte. A Sziget fesztiválon több alkalommal is zajos sikert aratott, a Punk keresztapjaként is emlegetett Iggy Pop kerek évfordulót ünnepelt szombaton, 60 éves lett.
ápr. 23
15:31
Az élre pöfögték magukat a motoros taták (origo.hu)
A ragyogó tavaszi kiránduló idő, az egymásba érő Titanic fesztivál és a Francia Filmnapok sem akadályozták meg a forgalmazókat abban, hogy John Travolta vezetésével 7 premierfilmet küldjenek a Nagy Áprilisi Darálóba ezen a hétvégén. Az esztendő második legnagyobb tengerentúli sikerének szereplői, a Faterok motoron Pannonföldön nem indultak ugyan pöccentésre (2007 leggyengébb víkendjét fogták ki!),…
ápr. 23
17:40
John Travoltából dagadt asszonyság lett (origo.hu)
"Baltimore és New York abban különbözik egymástól, hogy New York-ban mindenki az őrült szerepében tetszeleg, valójában nagyjából mindenki normális, Baltimore-ban pedig mindenki normálisnak hiszi magát, de valójában mindenki teljesen őrült." - nyilatkozik szülővárosáról John Waters a pályafutását feldolgozó This Filthy World című dokumentumfilmben. Az ironikus megjegyzés önmagában indokolja, hogy…
ápr. 23
18:47
A Pókember sötét oldala (origo.hu)
Pókember május első hetében világszerte visszatér a mozivásznakra. Ha szeretnéd mindenki másnál hamarabb megtudni, hogy Peter Parker hogyan boldogul egyre szaporodó ellenségeivel és kusza szerelmi életével, játssz velünk, és jegyet nyerhetsz a Pókember 3 premier előtti vetítésére az [origo] filmklubba.
ápr. 23
19:17
Lars von Trier workshop a Műcsarnokban (origo.hu)
Filmes workshopot rendeznek május 4-5-én a Műcsarnokban, melynek keretében a közönség találkozhat Lars von Trier életrajzírójával, Peter Schepelernnel és az Idióták című film operatőrével, Jesper Jargillal.
ápr. 23
23:26
Budapest - Jászai mono-dráma (szinhaz.hu)
Rendhagyó kísérletre vállalkozik a Spinoza Házban Jászai mono-dráma című előadásában Menszátor Héresz Attila. A színművész képletesen és valóságosan is belebújik a századfordulón élt nagy magyar tragikának, Jászai Marinak a bőrébe, és így, az ő alakján, ellentmondásos,nagyívű, robbanásveszélyes személyiségén keresztül vall az emberi ésművész-sors örökérvényű kérdéseiről, színházról és létezésről,…

2007. április 24. kedd

ápr. 24
6:52
Paris Hilton Britney ex-férjére hajt (ma.hu)
Paris Hilton együtt bulizott Kevine Federline-nal, Britney Spears volt férjével. A lány kivetette hálóját egykori barátnője volt pasijára.
ápr. 24
8:40
Jack Garfein hollywoodi instruktor mesterkurzust tart Budapesten (orientpress)
Jack Garfein már több mint negyven éve oktatja a híres Method Acting módszert, ami Lee Strasbergen és Stella Adleren keresztűl egészen Konstantin Stanislavskihoz vezethető vissza.
ápr. 24
9:28
Stallone ügyvédje orvosi papírokkal akarja igazolni védence ártatlanságát (ma.hu)
Sylvester Stallone ügyvédje kedden orvosi dokumentumokat tárt a sydneyi bíróság elé, amely már a második meghallgatást tartotta az Ausztráliába illegális testépítő hormon becsempészésével vádolt hollywoodi sztár ügyében.
ápr. 24
11:25
Két előadás Dél- Indiából (orientpress)
Tíz év óta először Magyarországon: autentikus Bharatanatyam táncelőadás élő zenei kísérettel Dél-Indiából, Budapesten és Szegeden.

Keresés