2007. április 1. vasárnap

ápr. 1
1:00
Hivatalosan is megnyitották a zsolnai Kia-gyárat (mfor.hu)
Kedden hivatalosan is megnyitották a dél-koreai Kia Motors Zsolna (Zilina) szomszédságában felépült szlovákiai autógyárát.
ápr. 1
1:00
Három ember halálát okozta a fertőzött spenót az USA-ban (mfor.hu)
Peren kívüli megegyezést értek el az E.coli baktériummal szennyezett spenótkészítményt gyártó és forgalmazó cégek a termék fogyasztása miatt meghalt három nő halála ügyében.
ápr. 1
1:00
Új szóvivő és kommunikációs vezető az MNB-nél (mfor.hu)
Az MNB új szóvivője Iglódi-Csató Judit lesz péntektől, Missura Gábor közös megegyezéssel távozik a jegybanktól.
ápr. 1
1:00
Akadályozza az agyelszívást az amerikai vízum (mfor.hu)
Amerikai high-tech cégek több beutazási vízum kibocsátását követelik külföldi szakemberek számára a washingtoni törvényhozástól - számolt be a Los Angeles Times.
ápr. 1
1:00
Közösen fejleszt a Microsoft és a Lenovo (mfor.hu)
Kutatási-fejlesztési együttműködési megállapodást kötött a Microsoft és a kínai Lenovo. A két vállalat több millió dolláros beruházással egy kutató központot létesít Pekingben, ahol számítástechnikai, illetve mobiltelefon-fejlesztéseket terveznek.
ápr. 1
1:00
Innovációs központot nyit Budapesten a Microsoft (mfor.hu)
A kezdő informatikai vállalkozásokat inkubátorházként segítő innovációs központokat nyit a következő két évben a kelet-közép-európai térség államaiban, köztük Magyarországon a Microsoft - tudta meg a Világgazdaság Vahé Torossiantól, az amerikai szoftveróriás régióért felelős elnökhelyettesétől.
ápr. 1
1:00
Digitális iskola nyílik Pécsen (mfor.hu)
Megkezdődött szerdán az informatika magyar tudásseregszemléje a Networkshop, amelyet a tizenhatodik alkalommal rendeztek meg. A konferencián kiderült, hogy Pécsen hamarosan digitális iskolát indítanak.
ápr. 1
1:00
MTA: szükség van az akadémia reformjára (mfor.hu)
Megváltozott a világ, a tudomány iránti elvárások, ahogy megváltozott a gazdaság is, amely egyre inkább igényli az új gondolatokat, az innovációt - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke egy szerdai budapesti konferencián.
ápr. 1
1:00
Miért hullanak a vidéki kkv-k? (mfor.hu)
Egyre több kisvállalkozás kerül fizetésképtelen helyzetbe, főleg a szolgáltatási szektoron belül, nyilatkozta az mfor.hu Stafétájában Balogh Ákos. A Kinizsi Takarékszövetkezet ügyvezető igazgatója szerint a vidéki cégeknél felerősödött a körbetartozás, a bankok az ágazati kockázatok miatt megvonják a támogatást sok ígéretes vállalattól, amelyek a szigorú feltételek miatt képtelenek lehívni az…
ápr. 1
1:00
Roncsautó feldolgozó miatt tiltakoznak a hazai zöldek (mfor.hu)
Zöld szervezetek aggályosnak találják, hogy az Ereco Zrt. az ország legnagyobb roncsautó feldolgozó üzemét az Ócsai Tájvédelmi Körzet mellé építené fel.
ápr. 1
1:00
A húsvét után megmaradt sonkát, tojást is ellenőrizték (mfor.hu)
A húsvéti élelmiszerbiztonsági ellenőrzések során a hatóságok közel 13 700 egységben végeztek ellenőrzést, és 119 ezer élelmiszertételt vizsgáltak meg - közölte a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal. Az ellenőrzések nyomán 2881 esetben bírságoltak összesen 240 millió forint értékben. Átlagban minden ötödik ellenőrzés végződött bírságolással.
ápr. 1
1:00
Nincs haszna a kibocsátás-csökkentésnek egy gkm-es szerint (mfor.hu)
Az éghajlatvédelmi politikában kevésbé a kibocsátás-csökkentésre, inkább az alkalmazkodásra a klímaváltozáshoz kellene helyezni a hangsúlyt - hangoztatta Szvetnik Antal, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) vezető főtanácsosa pénteken egy szakmai konferencián. A környezetvédelmi tárca főosztályvezetője nem így látja.
ápr. 1
1:00
Hat k+f pályázatot írnak ki az idén (mfor.hu)
A tervek szerint májusban jelennek meg az első kutatás-fejlesztési pályázatok az Új Magyarország fejlesztési terv keretében. Az idén összesen hat ilyen kiírás várható, ezek révén együttesen 42 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a pályázó egyetemek, kutatóközpontok és vállalkozások 2007-ben - írja a Világgazdaság.
ápr. 1
1:00
Már nem az USA a tech-király (mfor.hu)
Az Amerikai Egyesült Államok elvesztette első helyét a technológiai innováció területén - állapította meg a Világgazdasági Fórum elemzése. A ranglista korábbi vezetője a hetedik helyre csúszott vissza.
ápr. 1
1:00
Kisállatvizsgáló-rendszer kapta az innovációs nagydíjat (mfor.hu)
Átadták a 2006. évi Magyar Innovációs Nagydíj elismeréseket szerdán a Parlamentben. Szakértők nagy reményt fűznek a kormány által nemrég elfogadott innovációs stratégiához, amely kijelöli az kutatás-fejlesztés pilléreit.
ápr. 1
1:00
Bioetanol gyártás: aki kapja, marja (mfor.hu)
Falusi rendezvénytől a tudományos akadémiáig mindenhol a bioetanol a slágertéma, fogalmazott a Renexpo múlt heti rendezvényén Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. A támogatásokból azok részesülnek, akik legkorábban felépítik bioetanol gyáraikat. Mfor.hu tudósítás.
ápr. 1
1:00
Ingyen csokikkal engesztel a Nestlé (mfor.hu)
Több millió tábla csokoládét küld ki a svájci lakosságnak a Nestlé. Ezzel próbálja kiengesztelni a vásárlókat, amiért tavaly műanyag csomagolásban dobta piacra egyik termékét.
ápr. 1
1:00
Kóka: a hamburgergazdaság computergazdasággá alakul (mfor.hu)
Magyarország úgy tűnik, nem menekül Kóka János humorától: a hamburgergazdaság a világ legfejlettebb részein computergazdasággá alakul, ami azt jelenti, hogy a versenyképes ágazatok már nem a nyersanyagot keresik, hanem a tudást, helytől és időtől függetlenül - jelentette ki a gazdasági miniszter a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács alakuló ülésén. A metaforát kifejtve Kóka János…
ápr. 1
1:00
Elfogadta a kormány az innovációs stratégiát (mfor.hu)
A kormány elfogadta a tudománytechnológiai és innovációpolitikai stratégiát - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.
ápr. 1
1:00
Megszületett a rehabilitációs járulék terve (mfor.hu)
Rehabilitációs járadékot vezet be a kormány 2008-tól a rokkantsági nyugdíjrendszer átalakításának keretében - jelentette be a szociális és munkaügyi miniszter a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón.
ápr. 1
1:00
Állateledel-botrány: már 14 ezer beteg kedvenc (mfor.hu)
Újabb amerikai cég közölte, hogy nagy számban hívott vissza rizsproteint tartalmazó állateledelkonzerveket, miután melaminszármazékot találtak néhány termékükben.
ápr. 1
1:00
Új elnökség az IVSZ-ben (mfor.hu)
2007. április 12-én új elnökséget választott, valamint módosította alapszabályát az Informatikai Vállalkozások Szövetségének évi rendes közgyűlése. A 15 fősre bővült elnökség két éves mandátumot kapott a tagságtól.
ápr. 1
1:00
Ismét bírságokkal zárult az ÁNTSZ akciója (mfor.hu)
Mintegy 140 millió forintos bírságot szabtak ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai a húsvéti élelmiszerbiztonsági akciójuk során - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kommunikációs főosztálya.
ápr. 1
1:00
Munkavédelmi megállapodást írt alá a General Motors (mfor.hu)
Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) és a General Motors Powertrain - Magyarország Kft. aláírta a "Partnerség a foglalkoztatás biztonságáért" megállapodást szombaton Szentgotthárdon.
ápr. 1
1:00
Biodízelüzemet épít Szlovéniában a Petrol és a Pinus (mfor.hu)
A szlovéniai Petrol energiaipari vállalat és a Pinus növényvédőszert előállító vállalat biodízel gyártó üzemet kíván létesíteni a Maribor melletti Race településen. Az évi 43 ezer tonna kapacitású üzem 2009 elején kezdené meg a termelést.
ápr. 1
1:00
Űrnagyhatalom lehet Magyarország (mfor.hu)
Úgy tűnik, mégis lesz valami a magyar Szilícium-völgyből: az agrárlogisztikai központ első lakójának megérkezése után most a high-tech űripar magyarországi képviselői jelentették be, hogy a majdani innovációs és ipari parkban szeretnének helyet kapni. Ha minden jól megy, Magyarország űrtechnológiai nagyhatalom lehet. Mfor.hu tudósítás.
ápr. 1
1:00
Befürödhet Magyarországon a csupasz ADSL (mfor.hu)
Rosszul kezdődik a csupasz, azaz valóban telefonvonal nélküli ADSL története Magyarországon. A magas havi előfizetési díjak mögött a koncessziós telefonszolgáltatók állnak, mint például a T-Com. Egyes esetekben jobban járunk, ha van vezetékes telefonunk is - még ha nem is használjuk. Mfor.hu háttér.
ápr. 1
1:00
Logisztikai ISO-tanúsítványt kapott a McDonalds beszállítója (mfor.hu)
A McDonalds teljes hazai étteremláncának kizárólagos beszállítója, a Hungarorak Kft. Magyarországon elsőként nyerte el az ISO 22000 szabvány szerinti tanúsítványt élelmiszerbiztonsági rendszer működtetésére a logisztikai tevékenységet folytató vállalatok között.
ápr. 1
1:00
Féltucat Samsung-vezetőt ítéltek el (mfor.hu)
A Samsung dél-koreai műszaki óriás hatodik vezetőjét mondták ki bűnösnek, amiért memóriachipek áraiban állapodott meg külföldi vállalatokkal. A koreai menedzsert 14 hónapos börtönbüntetéssel sújtották.
ápr. 1
1:00
Duplázódhat az internetbekötések száma hazánkban (mfor.hu)
A tavalyi év utolsó negyedévében már egymillió internetkapcsolat volt Magyarországon, és ha a fejlődés üteme nem változik, ez a szám 2007 végére, 2008 elejére meg is duplázódhat - derül ki az Cisco informatikai vállalat és az IDC elemzőcég kedden nyilvánosságra hozott közös felméréséből. A kutatás készítői szerint hamarosan a nagy pénzek is megjelennek a magyar internetbizniszben. Mfor.hu…
ápr. 1
1:00
APEH: 1,6 milliárd a legnagyobb adótartozás (mfor.hu)
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közzétette azoknak az adózóknak a nevét, akiknél az első negyedévben jogerős határozatban jelentős összegű adóhiányt állapított meg és fizetési kötelezettségüket nem teljesítették az előírt határidőre. A legnagyobb adóhiányt felhalmozó cég 1,654 milliárd forinttal tartozik az államnak, melyet további 1,132 milliárd forint bírság és késedelmi pótlék…
ápr. 1
1:00
Már négyféle autópálya-matricát vehetünk mobilon (mfor.hu)
Egynapos, négynapos, heti és havi autópálya matricát is lehet vásárolni mobiltelefonon szerdától - jelentették be az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt.
ápr. 1
1:00
Az adószigor miatt nem csökkent az alapkamat? (mfor.hu)
Változatlanul hagyta az alapkamatot a jegybank, így az tavaly október óta nyolc százalékon áll. Az indoklás szerint az inflációs adatok vegyes képet mutatnak, így például nem tudni, hogy a kiigazítás vagy más miatt nő-e a bérkiáramlás. Elemzők szerint a jegybank túl szigorú monetáris politikát folytat. Mfor.hu háttér.
ápr. 1
1:00
A kormánynak tetszik a körbetartozás elleni csomag (mfor.hu)
A kormány elfogadta azt a javaslatcsomagot, amely a körbetartozások mérséklése érdekében szükséges intézkedéseket tartalmazza. A javaslat szerint a csődeljárásról, illetve a közbeszerzésekről szóló törvény mellett a Polgári törvénykönyv is változna.
ápr. 1
1:00
Még több ember halálához vezethet az etanolos közlekedés (mfor.hu)
Még szennyezettebb levegőt eredményezhet a gázolajról etanolra áttérés a közlekedésben, a nagyobb szmog pedig még több halálesethez vezethet – állapítja meg egy frissen közölt tanulmány.
ápr. 1
1:00
Nyitnak a zárt nyugdíjpénztárak is (mfor.hu)
Jelentős változásra lehet számítani a ma még zártan működő önkéntes nyugdíjpénztáraknál a közeljövőben - írja szakértőkre hivatkozva a Napi Gazdaság. A pénztári rendszer kialakulásakor a munkáltatói háttér számított általánosnak, ez azonban mostanra jelentősen megváltozott, még a nagyobb cégekhez kötődő kasszák is lehetővé teszik bárki számára a belépést.
ápr. 1
1:00
Videomegosztót vett az Index.hu (mfor.hu)
Az Index megvásárolta a Videobombot a Blogtertől, amely az Origo hivatalos blogszolgáltatója - tudta meg a Kreatív Online.
ápr. 1
1:00
Kevesebb társasági, több személyi jövedelemadót vár a kormány (mfor.hu)
Az eredeti előirányzatnál 45 milliárd forinttal kevesebb társasági adóval, ugyanakkor százmilliárd forinttal több járulékkal, személyi jövedelemadóval és jövedéki adóval, valamint 70 milliárd forinttal kisebb kamatkiadással számol szerdán kiadott tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium.
ápr. 1
1:00
Nem tartják kockázatosnak az illegális szoftvereket a magyar kkv-k (mfor.hu)
A Business Software Alliance (BSA) kutatása szerint a kis- és középvállalkozások figyelmen kívül hagyják az illegális szoftverek használatának valós kockázatait: 87 százalékuk nincs tisztában azzal sem, hogy az illegális programok növelik a vírustámadások esélyét. A BSA közleménye szerint a kilenc országban, köztük Magyarországon megkérdezett vállalkozók egyötöde abban a hitben él, hogy semmilyen…
ápr. 1
1:00
1500 állást szüntet meg a Nissan (mfor.hu)
A Nissan Motor közölte, hogy 1500 munkahelyet szüntet meg egy korai nyugdíjazási program keretében Japánban, hogy növelje profitját a hazai piacon.
ápr. 1
1:00
GSMP: az egészségügyben is szükség van a szabványosításra (mfor.hu)
A következő években várhatóan az egészségügy területén is egységes nemzetközi szabványok terjednek el, amelyek kidolgozásában kulcsszerepet tölt be a GS1-hálózat - erre az álláspontra jutottak a GSMP World Wide Spring Event 2007 konferencia résztvevői keddi plenáris ülésükön. Az április 16. és 20. között Budapesten megrendezett eseményen a multinacionális vállalatok egész sora képviselteti magát,…
ápr. 1
1:00
Lapostévés innovációba bukott bele a Philips (mfor.hu)
A Philips elvetette a lapostévék képernyőjének villódzó fluoreszkálós megvilágítását, helyette egy másik technológiára, a LED-es háttérvilágításra koncentrál a jövőben. Az új eljárásnak köszönhetően javul a képminőség, a tévék pedig még kisebbek lehetnek.
ápr. 1
1:00
Programozókat és orvosokat várnak Csehországban (mfor.hu)
Gyorsan emelkedik a külföldi vendégmunkások száma Csehországban. Március végén a számuk meghaladta a 194 ezret, ez hatezerrel több, mint az év elején. A cseh kormány ugyanakkor azt tervezi, hogy megkönnyíti a külföldiek munkavállalását az országban, amelynek a kétkezi munkásokon kívül magasan képzett szakemberekre, elsősorban számítógépes programozókra és orvosokra van szüksége.
ápr. 1
1:00
A hivatalokon keresztül támadnak a gyógyszergyártók (mfor.hu)
Miután a számukra hátrányos reformintézkedések bevezetését év elején nem tudták megakadályozni, most - a jogalkotás hibáira hivatkozva - különböző hivataloknál "kérnek segítséget" a gyógyszergyártók. Egy hét leforgása alatt a Versenyhivatalnak és az APEH-nek is beadványt írtak. Mfor.hu háttér.
ápr. 1
1:00
A cégautósok bánatára megszűnik a 98-as benzin (mfor.hu)
Május elsejétől megszűnik a 98-as oktánszámú benzin forgalmazása a kutakon. Meg nem erősített hírek szerint a 98-as egyszerűen kikopott, mert sem nem átlagos, sem nem prémium. Az érdektelenség sorsára jutott üzemanyagot talán csak azok sajnálják, akik eddig ezt a drágább verziót használták az utazási költség elszámolásához. Mfor.hu háttér.
ápr. 1
1:00
Adják-veszik a szexet a fiatalok a neten (mfor.hu)
A svédországi fiatalok tíz százaléka már igénybe vett vagy kínált szexuális szolgáltatás pénzért az interneten keresztül - derül ki egy malmői ifjúsági központokban végzett felmérésből.
ápr. 1
1:00
Innopolisz lesz Budapest (mfor.hu)
A hamarosan induló Budapest Innopolisz Program három pólus programot fog majd össze, amelyek Budapest és a központi régió információtechnológiai fejlődését, a régió "egészségiparának" fejlesztését, illetve Budapest és környékének szennyvízkezelését és bioenergia-termelését szolgálják.
ápr. 1
1:00
Nem csökkentették az alapkamatot (mfor.hu)
A várakozásoknak megfelelően nem csökkentette az alapkamatot hétfői ülésén a Monetáris Tanács.
ápr. 1
1:00
Idén is díjazzák a legszuperebb márkákat (mfor.hu)
2007-ben Magyarországon is újra jelentkezik a nemzetközileg jól ismert márkaminősítő program, a Superbrands. Az idei évben harmadszorra rendezik meg Magyarországon a márkaminősítő programot, amely eredetileg Nagy-Britanniából indult, azonban mára a világ 55 országában működik.
ápr. 1
1:00
Váltás készülhet a magyar Siemens élén is (mfor.hu)
Távozik a magyar Siemens vezetője: Beke-Martos Gábor elnök-vezérigazgató, helyére "külső ember" kerül - tudta meg a Népszabadság. A több zűrös ügybe keveredett német cég nem cáfolta lap értesülését. A korrupciógyanúba került német anyavállalat felügyelőbizottságának elnöke tegnap mondott le.

Keresés