Alkotmánybíróság

Törökország átgondolja az EU-csatlakozás kérdését - A török elnök nyilatkozata
2017 április 26.   Jogi Fórum
Törökország átgondolja álláspontját az európai uniós csatlakozás kérdésében, ha az EU tovább várakoztatja és bizonyos tagállamok kitartanak jelenlegi ellenséges mentalitásuk mellett - nyilatkozta a török elnök ankarai palotájában. Recep Tayyip Erdogan azt mondta: az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének keddi határozata, amely újranyitja a monitoringeljárást Törökországgal szemben, teljes…
Brüsszeli „nagyhét”: Az Alkotmánybíróságra bízza-e Orbán a lex CEU megsemmisítését?
2017 április 24.   ATV
Orbán Viktor az Alkotmánybíróságra bízhatja a lex CEU megsemmisítését, ha Juncker nyomására az Európai Néppárt kész helyzet elé állítja: a visszavonás a záloga a Fidesz ki nem zárásának. Alkotmányjogászok szerint a törvény „pimaszul egyértelműen” alkotmányellenes, a miniszterelnöknek viszont a múlt héten még az volt az álláspontja, hogy „ha háború,
Soros már Brüsszelben is szervezkedik
2017 április 22.   Magyar Idők
Soros György amerikai milliárdos a jövő héten Brüsszelben találkozik mások mellett Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, valamint Frans Timmermans alelnökkel, akikkel a lex CEU-ról tárgyal. Közben az LMP a jogszabály módosítása miatt benyújtotta beadványát az Alkotmánybírósághoz.
Brüsszelbe megy Soros a Lex CEU miatt
2017 április 21.   Inforádió
Benyújtotta az Alkotmánybíróságnak a Közép-európai Egyetemet érintő felsőoktatási módosítást az LMP. A Fidesz szerint az ellenzék pontosan azt teszi, amit Soros György elvár tőlük.
Lex CEU: Összegyűltek az aláírások az LMP alkotmánybírósági beadványához
2017 április 21.   Hírstart
Szocialista, jobbikos és független parlamenti képviselők is támogatták az LMP beadványát, mely a Lex CEU alkotmánybírósági vizsgálatát kéri. A javaslatot két jobbikos képviselő nem szavazta meg.
Az Alkotmánybíróság előtt a CEU ügye
2017 április 21.   Hírstart
Az LMP benyújtotta a beadványt, de nem tudni, mikor lesz belőle döntés.
Lex CEU: Összegyűltek az aláírások az LMP alkotmánybírósági beadványához
2017 április 21.   ATV
Szocialista, jobbikos és független parlamenti képviselők is támogatták az LMP beadványát, mely a Lex CEU alkotmánybírósági vizsgálatát kéri. A javaslatot két jobbikos képviselő nem szavazta meg.
CEU - Már az Alkotmánybíróság előtt van az LMP beadványa
2017 április 21.   Népszava
Szél Bernadett társelnök sorsdöntőnek nevezte a beadványt.
Az Alkotmánybíróság előtt a CEU ügye
2017 április 21.   168 Óra Online
Az LMP benyújtotta a beadványt, de nem tudni, mikor lesz belőle döntés.
Az LMP benyújtotta beadványát az Alkotmánybírósághoz
2017 április 21.   Híradó
Minden ellenzéki párt támogatta a "Lex CEU" ügyében beadott indítványt.
Két jobbikos nem írta alá az LMP alkotmánybírósági beadványát CEU-ügyben
2017 április 21.   444
Hegedűsné és Dúró Dóra visszakozott, a szükséges aláírások így is összegyűltek.
Alkotmánybíróság elé vitte az LMP a CEU ügyét
2017 április 21.   HVG
Az ökopárt szerint a kormány magára maradt.
Az Ab elé került a CEU ügye
2017 április 21.   HírTV
Az LMP összegyűjtötte a független, jobbikos és szocialista képviselők aláírásait, és benyújtotta a beadványt a CEU megmentéséért az Alkotmánybírósághoz.
Kórházi anyanyelvhasználatról szóló törvénymódosítás - A román ellenzéki párt az Alkotmánybíróságon támadja a törvényt
2017 április 21.   Jogi Fórum
Megtámadták a román ellenzéki pártok az alkotmánybíróságon azt a törvénymódosítást, amely a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményeket. A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) 124 képviselője a taláros testülethez küldött keresetében azt…
Óvást emelt a román ellenzék a kórházi nyelvhasználatról szóló törvénymódosítás ellen
2017 április 20.   ATV
Megtámadták a román ellenzéki pártok az alkotmánybíróságon azt a törvénymódosítást, amely a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményeket - közölte csütörtökön a Maszol.ro hírportál.
A pénzmogul-ellenes programját is megtagadja a Jobbik
2017 április 20.   Magyar Idők
A párt 2014-es választási programjában még az szerepelt, hogy orosz mintára ügynökszervezetté nyilvánítanák a spekulánshoz köthető „civil” társaságokat. Ehhez képest Vona Gáborék a Soros-egyetemnek is nevezett CEU előjogainak védelmében is aláírták a balliberális pártok alkotmánybírósági beadványát.
Alkotmánybíróság: hegyen-völgyön át!
2017 április 19.   gondola.hu
Változatlanul dübörögnek a vélt vagy valós felháborodást ecsetelő alkotmányjogi panaszok, hengerelnek a bírósági döntések ellen lázadó indítványok.
A Btk. sürgősségi módosítása - Az ET aggályosnak tartja a román eljárást
2017 április 19.   Jogi Fórum
Aggodalomra ad okot az, hogy a román kormány sürgősségi rendeletben, nem pedig a megfelelő parlamenti folyamat keretében hajtotta végre a büntető törvénykönyvre vonatkozó - később ugyan visszavont - jogszabályi módosításokat - jelentette ki az Európa Tanács (ET) kiadott nyilatkozatában. A strasbourgi székhelyű Európa Tanács korrupcióellenes szakértőkből álló csoportjának (GRECO) véleménye szerint…
Hack: Vége a jogállamnak, ha a lex CEU átmegy az AB-n
2017 április 18.   ATV
Ha lex CEU átmegy az Alkotmánybíróságon, akkor deklarálható lesz, hogy vége a jogállamnak: emblematikus ügyben bizonyulna működésképtelennek a fékek és ellensúlyok rendszere – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Hack Péter.
Remélik, hogy az Ab nem fogja hagyni
2017 április 18.   HírTV
Holnap adják be az ellenzéki pártok az utólagos normakontroll-kérvényüket a lex CEU-ról az Alkotmánybíróságnak.

Közélet