Tudományos hírek - TOP 1 hét

kedd
16:18
Ismét feltűnt a száz éve nem látott tengeri lény (origo.hu)
A Bathochordaeus charon kétségtelenül a legtitokzatosabb tengeri lények közé tartozik. Több mint száz éve látták először, azóta viszont nem sikerült újból a nyomára akadni, sőt, már abban is kételkedtek a szakemberek, hogy egyáltalán létezik. Most új felvételek készültek a faj egyik képviselőjéről, ami eloszlatta a kételyeket.
péntek
16:42
Végre megtudhatjuk, igazi volt-e a holdra szállás (origo.hu)
Most végre egyszer és mindenkorra kiderülhet, tényleg jártunk-e a Holdon - az összeesküvés-elméletek rajongói örülhetnek, hiszen a Google Lunar XPrize versenyének résztvevője, a német PT Scientists most írta alá indítási szerződését a Holdra, egyik célja pedig az, hogy az Apollo-17 által a felszínen hagyott holdjáróról fotókat készítsen.
péntek
13:09
Ez a gólya vagy meghibbant vagy tud valamit (ma.hu)
Most télen is, újra megjelent a már nyáron is a Hortobágyi Vadasparkban vendégeskedő fehér gólya. Elfelejtett Afrikába repülni?
tegnap
17:57
140 milliót hagyott végrendeletében a német hadifogoly arra a skót falura, ahol raboskodott (Múlt-kor)
Heinrich Steinmeyer egykori második világháborús német hadifogoly 140 millió forintnak megfelelő fontot hagyományozott halála után arra a skóciai Perthshire megyei falucskára, ahol a világégés idején fogságát töltötte, írta a BBC.
szombat
3:45
Megtalálták Norvégiában a dachaui koncentrációs tábor két éve ellopott kapuját (ma.hu)
Megtalálták Norvégiában a dachaui koncentrációs tábor kapuját, amelyen szerepel az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) hírhedt náci jelmondat.
csütörtök
18:36
Valószínűleg lezuhant egy orosz űrhajó (vs.hu)
Megszakadt a kapcsolat a csütörtökön felbocsátott Progressz MSZ-4-gyel. Még jó, hogy legénység nélküli, teherszállító űrhajóról van szó.
szombat
12:53
Több helyen mozdult meg egyszerre a föld Európában (ma.hu)
Franciaországban, Olaszországban, Szicíliánál és Görögországban történt erős földmozgás.
hétfő
18:33
Globális felmelegedés: hatalmas repedés tátong az antarktiszi jégtakaróban (ma.hu)
A NASA által lefényképezett hasadék több mint 113 kilométer hosszú, 90 méter széles és fél kilométer mély.
péntek
14:54
Hihetetlen: minden porig égett a városban, csak ez az egy ház nem (ma.hu)
Döbbenetes felvétel a Tennessee-ben pusztító tűzvészről.
tegnap
12:42
Íme a 16 nő, akiket a magyar Simon Böske legyőzött az 1929-es Miss Európa-versenyen (Múlt-kor)
1929. február 8-án 18 nemzet lánya versengett Párizsban minden idők első Miss Európa-versenyének első díjáért. Hazánkat a 19 éves keszthelyi lány, Simon Böske képviselte. Most bemutatjuk, kik is voltak a szőkés hajú, piciny szájú, nagy kék szemű, nyúlánk, őzike alkatú fiatal magyar lány versenytársai.
péntek
14:06
Egy telefonhívás lett a veszte a világ leghírhedtebb drogbárójának (Múlt-kor)
Megvan a veszélye annak, ha az ember a világ leghírhedtebb drogbárója. Hiába számít ugyanis valaki a világ hetedik leggazdagabb emberének, és hiába ellenőrzi az USA-ba irányuló kokainforgalom mintegy 80 százalékát, ha egyszer csak lepuffantják egy medellíni háztetőn.
péntek
18:21
Megbuktatták Einsteint a laikusok (vs.hu)
Százezer laikus bizonyította be, hogy Albert Einstein tévedett a kvantum-összefonódással kapcsolatban.
vasárnap
21:18
A Sohollári-erdő titka (origo.hu)
Az évszázad egyik legnagyobb és legkiterjedtebb nyomozása egy bádogkannához kötődik, amit 1958. augusztus 4-én vetett ki a víz. A rendőröknek az egész országban kellett nyomozniuk, hogy rájöjjenek, kinek a földi maradványait rejti a mély.
csütörtök
13:41
Hitler elveszett aranya a Balti-tenger mélyén fekszik? (Múlt-kor)
1945. január 30-án süllyesztette el egy szovjet tengeralattjáró a Balti-tengeren a többségében második világháborús menekülteket szállító Wilhelm Gustloff német hajót. Egy brit búvárkutató szerint a tengerjáró több mint százmillió font értékű aranyat is vihetett magával a tengerfenékre.
kedd
23:03
Meteorit robbant fel Szibéria felett (origo.hu)
A délnyugat-szibériai Hakaszföld lakói fényes tűzgömböt láthattak a kedd esti égbolton, amely egy pillanatra nappallá tette az éjszakát - közölte a Russia Today orosz állami televízió honlapján.
péntek
16:24
Új titokra derült fény a KGB-nél (origo.hu)
A volt szovjet titkosszolgálat, a KGB hatalmas erőfeszítésekkel, olykor betöréssel, fantomszervezetek létrehozásával, okirathamisítással, sőt pokolgépes merényletekkel is harcolt a cionista és zsidó szervezetek ellen az egész világon. Ez derül ki a szervezet 1992-ben nyugatra dezertált tisztjének, Vaszilij Mitrohinnak Izraelben először feldolgozott és nyilvánosságra hozott archívumából pénteken.
csütörtök
12:36
11 hajmeresztő gyermekgondozási eszköz a 20. század elejéről (Múlt-kor)
Feltalálók és mérnökök a 20. század elején számos olyan találmánnyal álltak elő, amelyek a gyermekgondozást voltak hivatottak megkönnyíteni. A megoldások többsége kevésbé kreatív, mint amennyire ijesztő. Szerencsére többségük nem állta ki az idő próbáját.
kedd
13:39
Mozgalmas szerelem: Kádár János és az ő Piroskája (Múlt-kor)
Azt feltételezni lehetett, hogy Döme Piroska az Asszony a viharban című 1969-es regényének nőalakját, Annát önmagáról mintázta. Azt viszont csak a legbeavatottabbak sejthették, hogy az írónő Mihály figuráját is az illegális kommunista mozgalom hús-vér alakjából, Kádár Jánoséból gyúrta.
szombat
8:24
Százezer laikus bizonyította be, hogy Einstein tévedett (origo.hu)
Több mint százezer laikus vett részt a világ eddigi legnagyobb kvantumfizikai kísérletében, és bizonyította be, hogy Albert Einstein tévedett, amikor a kvantum-összefonódás jelenségét lekezelően "kísérteties távolhatásnak" nevezte.
tegnap
10:51
Bármelyik pillanatban törlődhet minden információ, amit ismerünk (origo.hu)
Elég egy erőteljesebb napvihar, egy ügyes hacker vagy egy ügyetlen dolgozó, és a ma ismert információk jó része örökre eltűnhet a Föld színéről - és minderről gyakorlatilag mi tehetünk. A 21. században ugyanis gyakorlatilag már mindent merevlemezeken és szervereken tárolunk, amelyekre bármit lehet mondani, csak azt nem, hogy biztonságosak. Elképesztő adatmennyiséget halmoztunk fel az elmúlt néhány…
tegnap
9:33
Végzetes hibát követtek el a japánok a Pearl Harbor elleni támadás során (Múlt-kor)
1941. december 7-én egy békésnek látszó vasárnap regge 183 japán repülőgép intézett támadást a csendes-óceáni amerikai flotta Pearl Harbor-i támaszpontja ellen. Az elsőt nem sokkal később egy második hullám követte. A gyalázat napja után Franklin D. Roosevelt elnök hadat üzent Japánnak.
péntek
11:42
Gömbös óta magasodik Szauron szemeként a láthatár fölé az ország legmagasabb építménye (Múlt-kor)
Nyolcvanhárom éve, 1933. december 2-án avatták fel a Csepel-szigeti Lakihegyen a szivar alakú országos rádióadót, amely ma is Magyarország legmagasabb építménye. A 80-as évek elején lebontásra ítélték, de a közvélemény nyomására ettől végül elálltak.
hétfő
17:21
Végre repül a Virgin Galactic új űrrepülőgépe (ma.hu)
A VSS Unity két évvel a Branson-birodalom előző, halálos áldozatot is követelő katasztrófája után szállt fel.
hétfő
14:33
Moszkva alatt foszlott szerte a német Wehrmacht legyőzhetetlenségének nimbusza (Múlt-kor)
Hetvenöt éve, 1941. december 5-én indult meg a szovjet Vörös Hadsereg ellentámadása a Moszkvát tíz hete ostromló német csapatok ellen. Az offenzíva sikerrel járt, a szovjet főváros megmenekült, az addig legyőzhetetlennek hitt Wehrmacht elszenvedte első kudarcát a második világháborúban.
kedd
11:54
Alaposan behúzott a kengurunak egy ausztrál férfi (origo.hu)
Hatalmas népszerűségnek örvend az interneten az a videó, amiben egy kutyáját védő ember megüt egy kengurut. Szakértők szerint a férfi merész viselkedése akár az életébe is kerülhetett volna.
csütörtök
17:09
A Holdról visszatért, de az Antarktiszról ki kell menteni (vs.hu)
Kimenekítették az Antarktiszról a betegeskedő Buzz Aldrint, a másodikként Holdra lépő embert.
hétfő
9:21
Azonosíthatták II. Ramszesz feleségének darabokra szakított lábait (Múlt-kor)
A mintegy 3200 évvel ezelőtt élt egyiptomi királyné, Nofertari múmiájának komoly megpróbáltatásokat kellett kiállnia. Az ókorban darabokra szaggatták, majd a testrészeit elrabolták. Egy nemzetközi kutatócsoport nemrég bejelentette, hogy feltehetően sikerült azonosítani a királyi hitves lábait.
szombat
10:42
Ismeretlen bogárfaj maradványaira bukkantak az Antarktiszon (origo.hu)
Egy eddig ismeretlen bogárfaj megkövesedett maradványait tárták fel a szakemberek az Antarktiszon, ahol soha ezelőtt nem találtak még futrinkafélék előfordulására utaló bizonyítékot.
tegnap
13:12
Egy fényes tűzgömb száguldott át az égen - videó (ma.hu)
A délnyugat-szibériai Hakaszföld lakói fényes tűzgömböt láthattak a kedd esti égbolton, amely egy pillanatra nappallá változtatta az éjszakát.
kedd
17:12
Különleges kövületeket rejt Skócia földje (origo.hu)
A szárazföld első négy lábon járó gerinceseinek megkövesedett maradványait fedezhették fel Skóciában.
kedd
10:45
A császármetszés hatással van az evolúcióra (origo.hu)
A császármetszés az emberi evolúcióra is hatással van - állapította meg a Bécsi Egyetem egy új tanulmánya.
szombat
12:51
Pusztító földrengés-sorozat Peruban (ma.hu)
Legalább egy ember meghalt, 17-en megsérültek, otthonok dőltek romba Dél-Amerika harmadik legnagyobb országában.
tegnap
14:06
Sorra dönti a negatív rekordokat az Északi-sark jege (vs.hu)
Folyamatosan csökken a jégtakaró nagysága.
kedd
10:30
„Azért imádkozunk, hogy megérje a per végét és élete évéig börtönben bűnhődjön” (Múlt-kor)
Megkezdődtek a záróbeszédek a háborús bűnök elkövetésével vádolt Ratko Mladicnak, a boszniai szerb hadsereg egykori parancsnokának perében hétfőn a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT).
hétfő
12:27
Ritka, Ming-korabeli bankjegyet találtak egy kínai faszoborba rejtve (Múlt-kor)
Ausztrál művészeti szakértők éppen egy aukcióra készítették fel a Ming-korszakból származó, fából készült szobrot, amikor egy repedésből egy gyűrött, 645 éves kínai bankjegy került elő. A papírpénz felirata szerint a dinasztia első császára, Hung-vu uralmának harmadik esztendejében (vagyis 1371-ben) készült.
csütörtök
13:39
Épül a Titanic életnagyságú másolata (Múlt-kor)
Az 1912-ben elsüllyedt Titanic másának építése kezdődött meg szerdán a délnyugat-kínai Szecsuán tartományban. A Steven Star Energy Investment csoport a Tajing megyében lévő Csicsiang folyó mentére tervezett üdülőhely és élménypark egyik látványosságának szánja a replikát.
hétfő
12:18
Először észleltek fehércsőrű búvárt Magyarországon (ma.hu)
Magyarországon először figyeltek meg fehércsőrű búvárt a balatonföldvári mólónál december 3-án. Videó is készült róla!
péntek
9:38
Rendkívül ritka, kelta kori ezüst pénzérme került elő Jász-Nagykun-Szolnokban (Múlt-kor)
Rendkívül ritka, a kelta korból származó ezüst pénzérme került elő Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szolnoki Damjanich János Múzeum lelőhely-felderítési programja keretében - közölte a múzeum régésze csütörtökön az MTI-vel.
tegnap
10:51
Olyat tud a legújabb robot, amire a régiek közül egyik sem képes (vs.hu)
A Salto nevű készülék alkotóit afrikai fülesmakifélék ihlették.
péntek
13:05
Kubától Észak-Vietnamig – titkosítás alól feloldott CIA-térképek (Múlt-kor)
Kuba rakétaközpontok, Japán élelmiszerellátása, Vietnam kommunista ellenőrzés alatti területei, a Szovjetunió régióinak GDP-termelései, Berlin megszállási zónái, a második világháborús keleti front változása 1941-1942-ben – tucatnyi szigorúan titkosnak nyilvánított CIA-térképet tettek nyilvánossá.
csütörtök
18:18
Muszáj aludniuk a Tennessee tűzvészben helyt álló tűzoltóknak - de csak így tudnak (ma.hu)
Megható felvétel olyan emberekről, akik erőn felül teljesítenek, ha baj van.
tegnap
10:33
Horror a nappali ablakán: gyíkot majszol a pók (origo.hu)
Ausztrália soha nem fogy ki a bizarr pókos sztorikból. E történetek leggyakoribb szereplői a vadászpókok, amik nem restek elfogyasztani még az egereket sem. Egy család most azt találta, hogy nappalijának ablakán épp egy ilyen ízeltlábú majszolja az általa elkapott gyíkot.
tegnap
11:39
Aki elsőként mérte meg a fénysebességet (Múlt-kor)
340 éve, 1676. december 7-én a dán Ole Rømer a Jupiter holdjainak fogyatkozását vizsgálva észrevette, hogy az rendszeresen a vártnál kicsit előbb következik be, ha a Föld közelebb van a bolygóhoz. Rømerebből azt a következtetést vonta le, hogy a fénynek van sebessége
kedd
8:24
A melbourne-i vérfürdő – a medencében bosszultuk meg a forradalom eltiprását (Múlt-kor)
Miközben Budapest utcáin még dübörögtek a tankok, és a szovjet elnyomók elleni egyenlőtlen küzdelem már temérdek áldozatot követelt, addig 15 ezer kilométerrel odébb a magyar válogatott 1956. december 6-án a melbourne-i olimpiai vízilabdatorna hatos döntőjében legyűrte a Szovjetuniót.
kedd
10:27
Szemüveges madárral jutottak közelebb a repülés fizikájához (origo.hu)
Lézerszemüveggel felszerelt madár segített a kutatóknak felfedezni a repülés fizikájának egy új jelenségét.
péntek
13:03
A magyar történelem rejtélyei – megjelent a Múlt-kor téli száma (Múlt-kor)
A Múlt-kor téli számában most a magyar történelem rejtélyes epizódjain túl olvashatnak még a bűn fővárosáról, Kádár János eltitkolt liezonjáról és egy elfeledett magyar legendáról, Gillemot Ferencről is. A magazint december 2-től,+144 oldal tartalommal keresse az újságárusoknál.
hétfő
13:30
Az ember, aki megevett egy állatkertet (origo.hu)
Egy furcsa, kevéssé ismert brit természetbúvár 190. születésnapját ünnepli nemsokára a világ. Ez alkalomból jelent meg egy könyv, amelyből a New Scientist szemezget bizarr, érdekes történeteket.
péntek
9:36
Rabszolgasorból került a Fehér Házba, ám ismét mindent elveszített a First Lady bizalmasa (Múlt-kor)
Kevés ember életében figyelhetjük meg a hullámvölgyek és -hegyek olyan változatosságát, mint Elizabeth Keckley esetében. Rabszolgaként nőtt fel, tehetsége révén azonban megváltotta magát, de az egykori First Lady barátságának elvesztése újabb csapást jelentett számára.
csütörtök
22:54
Kis tömegű szupernóva indíthatta el a Naprendszer keletkezését (csillagászat.hu)
A University of Minnesota kutatói új modellek, illetve meteoritokból származó minták alapján azt feltételezik, hogy a Naprendszer keletkezését egy kis tömegű szupernóva robbanása indíthatta be. Körülbelül 4,6 milliárd évvel ezelőtt valami megzavarta azt a por- és gázfelhőt, amelyből aztán a
kedd
20:42
Pedig a hóviharban már látszottak a Kreml tornyai (origo.hu)
1941. december 6-án a Vörös Hadsereg Távol-Keletről és Szibériából átvezényelt hadosztályokkal megerősített hadseregcsoportja, Georgij K. Zsukov hadseregtábornok vezénylete alatt ellentámadást indított a Wehrmacht Moszkva kapujába érkezett magasabb egységei ellen. A hetvenöt éve elindított szovjet ellenoffenzíva meglepetésként érte a német Közép Hadseregcsoport leharcolt és teljesítőképességük…

Kereső

Keresés a weben, katalógusban, hírkereső, játékkereső: