2010. február 10. szerda

febr. 10
0:51
Antidepresszáns - Fokozza a visszaesés kockázatát az egyik hatóanyag (WebBeteg)
A tamoxifen kiemelkedően fontos szer az emlőtumorok kemoterápiájában, ezért David Juurlink, a tanulmány egyik szerzője azt hangsúlyozta, hogy érdemes másik antidepresszáns választását megfontolni azoknál a pácienseknél, akik tamoxifent kapnak.
febr. 10
1:21
Hogyan szabadulhatunk meg az ízületi fájdalomtól? (HáziPatika)
Nem kell tétlenül tűrnie az ízületi gyulladás által okozott fájdalmakat: az orvostudomány és a hagyományos gyógymódok ma már sokféle módon segíthetnek ezeken.
febr. 10
1:25
Hogyan fertőz a herpeszvírus? (HáziPatika)
A vírusfertőzés egy hívatlan, makacs vendéghez hasonlítható, akinek sehogy sem tudjuk kitenni a szűrét. A Biológiai Tudományok Salk Intézetének kutatói azonosítottak egy fehérjét, amely kulcsfontosságú a herpeszvírus...
febr. 10
2:57
A helyes orrcsepphasználat és tanácsok az ép nyálkahártyáért (WebBeteg)
A téli, tavaszi náthás időszakban gyakran nyúlunk recept nélkül is kapható orrcseppekhez, melyek a náthát, influenzát kísérő orrlégzési panaszokat, füldugulásérzést hatékonyan csökkenti.
febr. 10
6:06
Maszturbáció gyermekkorban (WebBeteg)
A legtöbb szülő előbb-utóbb szembesül azzal, hogy a gyermeke a saját nemi szervével játszik. Talán meg is ijed, és valami kóros dolgot feltételez e mögött. De van-e ok az aggodalomra, vagy ez egy teljesen normális dolog a kicsik életében?
febr. 10
8:03
A negyveneseknek sem árt védekezni a nem kívánt terhesség ellen (Infostart)
Rosszul gondolkodnak azok az idősebb nők, akik azt hiszik, hogy a negyvenes éveikben már nem kell ügyelniük a fogamzásgátlásra, mert nem eshetnek teherbe.
febr. 10
8:12
A térdsérülések fajtái és kezelésük (WebBeteg)
A legtöbb térdsérülés hobbisportolás közben alakul ki. Leggyakrabban a szalagok és a meniscusok érintettek. A térd felépítéséről és a térdsérülések kezeléséről bővebben...
febr. 10
8:21
Segítünk választani: híd vagy fogimplantátum? (Infostart)
Az implantáció magyarul beültetést jelent, az elvesztett fogak pótlásának egyik módja. A hagyományos hídnál két vagy több pillér kell, ami áthidalja a foghiányt, az implantációnál nincs szükség ilyesmire, hiszen a korona megtartásához előbb beültetnek egy implantátumot, vagyis egy csavar formájú, titánból készült műgyökeret.
febr. 10
8:33
Fájdalommentes vizsgálat ad pontos képet (Metropol)
Az ElectroSomatoGraph újfajta, korszerű vizsgálómódszer. Igen jól használható kiegészítése az ismert klinikai módszereknek (pl. vérvétel, röntgen), mivel segítségével olyan eltéréseket, betegségeket is észlelhetünk, amelyeket a hagyományos vizsgálatokkal nem tudunk kimutatni.
febr. 10
8:57
Ön tudja, milyen színű a felesége haja? (Infostart)
A férfiak jó részének fogalma sincs arról, mi a felesége ruhamérete, a kedvenc parfümje, vagy az eredeti hajszíne - derült ki egy friss kutatásból.
febr. 10
10:18
Ultrahanggal vizsgálják a keringést (WebBeteg)
Az országban is egyedülálló műszert vásárolt a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Gyerekosztálya. Az új készülékkel szúrás és fájdalom nélkül, ultrahangos módszerrel vizsgálható a beteg keringése.
febr. 10
10:20
Keveset alszanak a fiatalok (WebBeteg)
Az amerikai fiataloknak csak kis hányada alszik jól és eleget - és ez nem csak álmosságot vagy fejfájást okoz, hanem rontja az iskolai teljesítményt is.
febr. 10
11:21
Így a legegyszerűbb leszokni a dohányzásról (WebBeteg)
A dohányosok többsége mindenféle segédeszköz nélkül szokik le. Erre az eredményre jutottak ausztrál kutatók több száz tanulmány kiértékelését követően.
febr. 10
12:24
A jegestea vesekövet okozhat a férfiaknál (WebBeteg)
A jegestea népszerűsége világszerte növekszik, köszönhető ez annak is, hogy egyre több ízben és kiszerelésben kapható. A férfiak azonban jobb, ha vigyáznak, mivel egy új felmérés eredménye szerint náluk növeli a vesekő kialakulásának kockázatát.
febr. 10
13:27
Nyomozást segítenek a betegek adatai (WebBeteg)
Megfázással, tüdőgyulladással kezelt betegekről kérnek információkat az ÁNTSZ-től. Olyanokról, akiket az október 15-e utáni héten kezeltek ilyen panaszokkal.
febr. 10
14:27
3 dolog, amiről biztosan nem gondolnád, hogy hízlal (NLC)
Bármit teszel, egyre kerekebb vagy? Lehet, hogy valami olyasmi ragasztja rád a kilókat, amelyről nem is gondolnád, hogy szerepe van a testsúlyod alakulásában.
febr. 10
14:39
Brutális mennyiségű hó eshet (Infostart)
Akár 35 centiméternyi hó is hullhat a Dél-Dunántúlon szerda éjjel; Budapesten mindössze 3-8 centiméterre kell számítani; a Dél-Dunántúlra vörös figyelmeztetést adtak ki - mondta Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.
febr. 10
15:33
Autószerelő vágta le lábáról a gipszet (WebBeteg)
Autószerelő szedte le a gipszet egy 84 éves asszony lábáról. Az idős asszonynak és lányának a kórházban azt mondták, hogy levehető a gipsz, de nincs szakember.
febr. 10
17:39
Mephedrone - Újabb életveszélyes drog a piacon (WebBeteg)
Az ÁNTSZ szerint a mephedrone Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, és több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel.
febr. 10
18:33
Miért baj, ha túl édesszájú a gyerek? (Infostart)
Az édességet a szokásosnál is jobban kedvelő gyerekek családjának kórtörténetében nagyobb valószínűséggel szerepel alkoholizmus, ők maguk több depressziós tünetet jeleznek - idézte szerdai cikkében amerikai kutatók tanulmányát a LiveScience című tudományos portál.
febr. 10
18:42
Tüdőrák - Mennyi a túlélés esélye? (WebBeteg)
A tüdőrák a rákos halálozások vezető oka világszerte, évente mintegy 1,3 millió embert öl meg. Nem okoz azonnali tüneteket, ezért az érintett emberek többségénél már csak akkor diagnosztizálják, amikor szétterjedt.
febr. 10
18:51
A férfiak alábecsülik a szeretet fontosságát (Infostart)
A Valentin-nap megünneplése hazánkban a legfiatalabb, a 15-19 éves korosztály körében a legfontosabb - derül ki a GfK Hungária felmérésének eredményeiből. Február 14-ét elsősorban családi körben töltjük, néhányan baráti társaságban vagy kollégákkal ünnepelnek. Míg a hölgyek e jeles napon főként saját készítésű ajándékkal kedveskednek, addig a férfiak az üzletek polcain keresik a megfelelő…
febr. 10
18:53
Somogyba és Baranyába már ne induljon el hólánc nélkül! (Infostart)
Somogyban kitették a "hólánc használata kötelező" táblákat a 67-es úton, mivel rövidesen nagy mennyiségű hó várható a térségben - közölte szerdán kora este Kőszegi András, a Magyar Közút ügyeletese. Több helyen kitették a táblákat Baranyában is.
febr. 10
19:09
Miért ítélnek a magasabb focisták ellen a bírók? (Infostart)
A játékvezetők többször ítélnek a magas labdarúgók ellen egy bizonytalan helyzet elbírálásakor - derül ki egy nagyszabású kutatásból.
febr. 10
19:45
Moziban folytatódhat a sikersorozat (Infostart)
Újabb televíziós sikerszéria készül landolni a filmvásznon: a 20th Century Fox film és tévéstúdiója arra szövetkezett, hogy a moziban is esélyt adjon Jack Bauernek, a 24 című akciófilm-sorozat főhősének.
febr. 10
19:45
Időjárás érzékenység - A téli depresszió (WebBeteg)
Már 3500 évvel ezelőtt az egyiptomi papiruszokon is feljegyzéseket találtak, ami egyértelműen összefüggésbe hozza a természet változásait az egészség a betegség állapotával. Ez nem csak az emberek esetében figyelhető meg, hanem az állatvilágban is ugyanúgy jelen van.
febr. 10
20:03
Műveltség alapján választunk házi kedvencet? (Infostart)
A macskákról régóta az az általános vélekedés, hogy okosabbak, mint a kutyák. Most azonban ez derült ki a gazdáikról is.
febr. 10
20:48
A szájüreg pH-ja és a fogszuvasodás (WebBeteg)
A szuvas fogak nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki. A fogszuvasodás (caries) hosszabb időn keresztül zajló idült folyamat: a szájüregben lévő savképző baktériumok lebontó munkájának mellékterméke egy savas anyag, mely csökkenti a szájüreg pH értékét.
febr. 10
22:54
A kamilla a cukorbaj szövődményei ellen is jó (WebBeteg)
A napi rendszerességgel fogyasztott kamillatea segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbaj komplikációit: a szem-, ideg- és vesekárosodást - fedezték fel brit és japán kutatók. Erről a BBC brit közszolgálati hírportálon olvasható cikk.
febr. 10
23:57
Sertéstüdővel is működhet az ember? (WebBeteg)
A The Alfred kórház orvosai megmutatták, hogy a sertéstüdőn átáramoltathatnak emberi vért, ezáltal sikeresen oxigenizálhatják a vért egy bizonyos ideig - közölte kedden az újdonságot a kórház szóvivője.

Keresés