2012. január 12. csütörtök

jan. 12
7:12
Halálos áldozatokat követeltek az árvizek és földcsuszamlások (Infostart)
Legalább 33 emberéletet követeltek a Brazília délkeleti részén pusztító árvizek és földcsuszamlások az év eleje óta - közölték a hatóságok.
jan. 12
7:48
Vasárnapig pályázhatnak támogatásért a nyugdíjas közösségek (Infostart)
Szabadon választható programok megvalósítására 150 ezer forint vissza nem térítendő támogatást is kérhetnek vasárnap estig a nyugdíjas közösségek a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet pályázatán.
jan. 12
8:18
Gyakori kérdések a megfázással kapcsolatban (WebBeteg)
Cikkünkben választ kaphat a megfázással kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre.
jan. 12
8:24
Fáradt, aluszékony? Itt az ok! (hvg.hu)
Csütörtökön gyenge melegfronti hatásra lehet számítani. A frontra érzékenyeknél fáradékonyság, aluszékonyság, koncentrációs zavarok jelentkezhetnek.
jan. 12
8:26
Ez segíthet, ha fél a fogorvostól (hvg.hu)
Jelentősen csökkenti a fogorvosi kezelések előtt álló páciensek félelmét a fülön végzett akupunktúra.
jan. 12
9:21
Emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma (WebBeteg)
Az év első hetében kétszer annyian fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint egy héttel korábban; egy beteg szervezetében pedig kimutatták az influenzavírust - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) honlapján szerdán közzétett legfrissebb jelentésben.
jan. 12
9:33
Siralmas év volt a 2011-es (Metropol)
Két ellentétes folyamat határozta meg tavaly a lakáspiacot az év első felében és az utolsó hónapokban.
jan. 12
9:54
Remény a prosztatarák korai diagnosztizálására (hvg.hu)
Amerikai kutatók szerdai bejelentése szerint megtalálták az első genetikai mutációt, amely a prosztatarák egyik örökletes formájához köthető: az eredmény reményt nyújthat a betegség korai diagnózisára.
jan. 12
10:12
Elton John az AIDS-ről ír személyes hangú könyvet (hvg.hu)
Elton John személyes hangvételű beszámolót készül írni életéről az AIDS járvány idején. A történetben a Queen frontemberével, Freddie Mercuryval fenntartott barátsága is szerepel, aki 1991-ben 45 évesen hunyt el AIDS következtében.
jan. 12
10:30
Lombikbébi-eljárás: felesleges 3 embriót beültetni (hvg.hu)
A brit termékenységi kezelések eredményének áttekintése azt mutatja, hogy nem született nagyobb eséllyel gyereke azoknak a nőknek, akiknek három vagy több megtermékenyített embriót ültettek be azokhoz képest, akiknek csak kettőt.
jan. 12
10:32
45 évesen elkezdődhet a mentális hanyatlás (hvg.hu)
A memória korai hanyatlása a legújabb kutatások szerint a későbbi demencia első jele lehet, ami már 45 éves korban elkezdődhet.
jan. 12
11:27
Coliform baktériumot találtak az ásványvízben (WebBeteg)
A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a csányi székhelyű AQUE-PET Kft. ellen, mivel megállapították, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget szénsavas ásványvíz coliform baktériummal szennyezett. Az érintett vizeket kivonják a forgalomból - közölte a…
jan. 12
11:42
Megvan, mivel csökkenthető az alkohol hatása (hvg.hu)
Az alkoholfogyasztás legtöbbször súlyos másnapossághoz, de gyakran alkoholfüggőséghez is vezethet. Egy, a Journal of Neuroscience című szaklapban nemrég megjelent cikk szerint azonban az ázsiai Hovenia dulcis fában olyan természetes összetevők találhatók, amelyek segíthetnek az alkohol elleni küzdelemben.
jan. 12
12:00
Ritkán vannak szívproblémái a maratoni futóknak (hvg.hu)
Csaknem 11 millió maratoni és félmaratoni futó adatait elemezték tanulmányukban amerikai kutatók, akik szerint ritkán fordul elő a hosszútávfutások alatt szívleállás.
jan. 12
12:30
Érzékenyek a fogai? (WebBeteg)
Egyes ételek, főleg a meleg, a hideg, az édes és a savanyú fájdalmat okozhatnak az érzékeny fogakon. Az érintés és a levegővel való érintkezés szintén kellemetlen lehet. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa az okokról és megoldási lehetőségekről beszélt.
jan. 12
13:30
Két vaginája van egy 27 éves lánynak (hvg.hu)
Igen ritka fejlődési rendellenességnek – egymillió nőből egyet érint – számít, ha egy testen belül két méh vagy vagina fejlődik ki.
jan. 12
13:32
Kórházak és rendelők: 110 milliárdos veszteséget okoz az államosítás (hvg.hu)
Újabb, összességében legalább 11 százalékos forráscsökkenést jelent az egészségügyben a Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetsége (MKRSZ) szerint az elmúlt évi 4,2 százalékos infláció és a forint euróval szembeni gyengélkedése (az állami költségvetés 299 forintos euróárfolyamával számolva).
jan. 12
13:34
Az orvosok tiltakoznak a kötelező iparkamarai tagság ellen (hvg.hu)
A Magyar Orvosi Kamara (MOK) tiltakozik az ellen, hogy a vállalkozó orvosoknak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába (MKIK) is regisztrálniuk kelljen magukat.
jan. 12
15:18
Mennyit ér az emberi élet? (hvg.hu)
Az egészségügyi erőforrások nemcsak nálunk, hanem a világon mindenhol szűkösek. Még a leggazdagabb egészségügyi rendszerek sem engedhetik meg maguknak, hogy minden betegnek minden hasznos kezelést biztosítsanak. Szükség van ezért annak az elemzésére, hogy mibe érdemes pénzt fektetni.
jan. 12
15:36
Károsítja a tüdőt az uszodai klór (hvg.hu)
A rendszeresen klórozott vizű medencében tréningező úszók tüdejében az asztmásokhoz hasonló elváltozások alakulhatnak ki, noha arra nincs bizonyíték, hogy maga az asztma is kifejlődne náluk - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.
jan. 12
16:30
Enyhíthetik a marokkói abortusztörvényt (hvg.hu)
Az ellenzék nagy megdöbbenésére enyhítené az ország eddigi szigorú abortusztörvényét a nemrég hatalomra került, a mérsékelt politikai iszlámot képviselő marokkói kormánypárt - adta hírül a The New York Times című amerikai napilap internetes oldala.
jan. 12
17:42
Egy körlevél nyomában: zseniális magyar gyógyszer vagy sarlatánság? (hvg.hu)
Horváth István orvosbiológus találmányának engedélyeztetéséért küzd jónéhány éve. A felfedező nem kevesebbet állít, mint hogy megtalálta a koleszterinszint növekedését meggátolni képes antitestet. A szakma azonban sarlatánságról beszél.
jan. 12
17:45
A kontaktlencse ápolása: veszélyek és előnyök (WebBeteg)
A fénytörési hibákat szemüveggel, kontaktlencsével, lézerrel és műtéttel is meg lehet oldani. Manapság a lágy kontaktlencsék a legelterjedtebbek, a félkemény és kemény lencsék háttérbe szorultak.
jan. 12
18:18
MGYK: jól járnak a patikák az új gyógyszerfelírási rendszerrel (hvg.hu)
A betegek és az állam költségeinek csökkenése mellett a gyógyszertári készletgazdálkodás szempontjából is előnyös lesz az új gyógyszerfelírási rendszer – véli Bartus György, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke. Márciustól az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet.
jan. 12
18:48
A fiatalkori elhízás növeli a rák kialakulásának az esélyét (WebBeteg)
A fiatal felnőttként elhízott emberek körében gyakrabban fordul elő emlőrák vagy vesedaganat idősebb korban. Ezt az összefüggést a későbbi súlyvesztés már nem befolyásolja.
jan. 12
19:12
Mi csökkenti a félelmet a fogorvostól? (Infostart)
Jelentősen csökkenti a fogorvosi kezelések előtt álló páciensek félelmét a fülön végzett akupunktúra. A Bécsi Orvostudományi Egyetem (MedUni) kutatói vizsgálatuk során egyértelműen bizonyították a hagyományos kínai orvoslás eredményességét.
jan. 12
19:15
A magyar lakosság 85 százaléka fogyaszt csapvizet (Metropol)
A magyar lakosság 85 százaléka fogyaszt csapvizet, és a felnőttek több mint háromnegyede elégedett is a víz minőségével - közölte a Magyar Víziközmű Szövetség saját megbízásából készített felmérésének eredményeire hivatkozva.
jan. 12
20:06
Szervátültetés előtt az aszfaltra ejtették a szívet (hvg.hu)
Elejtettek egy szívátültetésre váró szívet Mexikóban, az esetről fotósorozat is készült - számolt be a Corriere.it.
jan. 12
20:06
Egy béka a világ legkisebb gerinces állata (Infostart)
A világ legkisebb gerinces állatát fedezték fel kutatók Pápua Új-Guineán: egy parányi békát, amely mindössze 7-8 milliméter hosszú.
jan. 12
20:24
Miről vitatkozik a család? (Infostart)
Hetente átlagosan háromszor kapnak hajba családtagok kutyájuk miatt Nagy-Britanniában - legalábbis ezt mutatja egy brit ölebbiztosító felmérése.
jan. 12
20:54
Hideg lábak: mi az oka és mit tehet ellene? (WebBeteg)
A télnek is megvannak a szépségei, de némi kellemetlenséggel is jár. Szervezetünknek a hideg nagy megterhelést jelent, nem csak a légzőszerveknek, hanem a keringési rendszernek is. Főleg a nőkre jellemző, hogy jéghidegre is le tud hűlni a lábuk.
jan. 12
21:36
Nagy baj van a román influenza-vakcinákkal (hvg.hu)
A román egészségügyi minisztérium által a Cantacuzino Intézettől vásárolt egymillió influenzaoltás kétharmadának alacsony a hatóanyag-tartalma – derült ki az erdélyi Krónika szerint az ellenőrzések során. A vakcinákat visszavonták, az oltási kampány egyelőre szünetel.

Keresés