2012. január 23. hétfő

jan. 23
0:48
Új vakcina a gyermekkori agyhártyagyulladás gyógyítására (WebBeteg)
Az egyik leggyakoribb típusú gyermekkori agyhártyagyulladás ellen hatékony az új vakcina, amelynek klinikai próbáiról chilei kutatók a The Lancet orvosi folyóiratban számolnak be.
jan. 23
2:54
A szülés utáni inkontinencia évekig is tarthat (WebBeteg)
Az újdonsült anyukák akár még két évvel a szülés után is tapasztalhatnak széklet inkontinenciát, ám csak kevesen számolnak be erről az orvosuknak.
jan. 23
6:00
A virágoknak is jót tesz a kék pirula (Infostart)
Viagrával élteti virágait egy brit kertész, akinek rendszeres tévéműsora van.
jan. 23
8:06
Ma nehezen küzdünk meg a stresszel (hvg.hu)
Hétfőn a változékony idő hangulat-ingadozásokat eredményezhet, és a stresszhelyzetekkel is nehezebbn bírkózhatunk meg.
jan. 23
8:09
Élesen fáj a fejem, mi okozhatja? - Az orvos válaszol (WebBeteg)
Azt szeretném kérdezni, hogy 1-2 napja a jobb agyféltekem "teteje" élesen fáj egy vonalon, mitől lehet ez? Nincs rá oka, hogy fájjon, nem vagyok kimerült, nem vagyok frontérzékeny, se fejfájós. Fogamzásgátlót szedek. - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.
jan. 23
8:24
Elsüllyedhet a brit parlament (Infostart)
Lehet, hogy előbb-utóbb ki kell költözniük a képviselőknek a brit parlament világhírű épületéből, amely folyamatosan süllyed, és szakértők szerint még annak a veszélye sem kizárható, hogy a Temze iszapjába merül.
jan. 23
9:30
Ezek a leghasznosabb tanácsok friss anyukáknak (WebBeteg)
A szülés utáni időszak nemcsak testileg, de lelkileg is felemelő, ugyanakkor megterhelő időszak az anyukáknak. Ahhoz, hogy minél kellemesebben élhessék át ezeket a hónapokat, dr. Demjén László, szülész-nőgyógyász ad tanácsokat a leggyakoribb problémákra.
jan. 23
10:12
Meglepő eredmény arról, hogyan tájékozódunk (hvg.hu)
Hazafelé a munkából felvesszük a gyerekeket a sulinál. Ismerős útvonal, de honnan tudjuk, merre van az iskola az otthonunktól? A Psychological Science folyóiratban megjelent új tanulmányban megfogalmazott magyarázat még magukat a szerzőket, Julia Frankensteint, Betty J. Mohlert, Heinrich H. Bülthoffot és Tobias Meilingert, a Max Planck Intézet kutatóit is meglepte.
jan. 23
10:14
Mutáns influenzavírus kiszabadulásától tartva függesztettek fel egy kutatást (hvg.hu)
A mutáns, emlősök között is terjedő influenzavírus elszabadulása miatti aggodalom egy közös holland-amerikai kutatás felfüggesztéséhez vezetett.
jan. 23
10:30
Kötelezővé teszik az óvszert a pornófilmekben Los Angelesben (hvg.hu)
A Los Angeles-i városi tanács megszavazta azt a határozatot, amely óvszer viselésére kötelezi a pornófilmek szereplőit. Az intézkedés hatására félő, hogy a pornófilmek producerei kivonulnak a városból.
jan. 23
12:00
Ekkor a legveszélyesebb alkoholt inni (hvg.hu)
Köztudomású, hogy a terhesség alatti alkoholfogyasztás miatt egy sor abnormalitással láthat napvilágot a születendő gyermek; ezek összefoglaló neve a magzati alkoholszindróma. Egy új kutatás különösen az első trimeszter végére hívta fel a figyelmet, ekkor alakulnak ki a szindróma legjellegzetesebb tünetei.
jan. 23
12:02
Hogyan menjünk vizeletvizsgálatra? (hvg.hu)
Sokszor kerülhet sor vizeletvizsgálatra, például rutin vérvétel mellett is. De biztos, hogy tudjuk, hogyan kell ilyenkor cselekednünk? Ha nem, most pótolhatjuk hiányos ismereteinket.
jan. 23
13:30
Betiltották a Citroen egyik reklámját - videó (hvg.hu)
Betiltották a Citroen egyik televíziós reklámját, miután kiderült, hogy fényérzékeny epilepsziában szenvedőknél rohamot válthat ki.
jan. 23
13:32
Nem tilos a tévéreklám ezentúl a brit abortuszklinikáknak (hvg.hu)
A televízióban is reklámozhatják ezentúl a szolgáltatásaikat a magánkézben lévő brit abortuszklinikák - jelentette be a szigetország reklámjogi előírásait felügyelő testület.
jan. 23
13:42
Fokozott veszélyben az allergiások és az asztmások (WebBeteg)
Fokozott veszélyben vannak az allergiások és az asztmások a közelgő influenzajárvány miatt. A Svábhegyi Gyógyintézet szakemberei a gyógyszerek előírásszerű használatára figyelmeztetik az érintetteket.
jan. 23
14:24
A kutatók hatvan éve nem találják a G-pontot (hvg.hu)
Egy nemrég publikált tanulmány szerint a kutatók hatvan éve nem találják a G-pontot, annak ellenére, hogy már szövetmintákkal, ultrahanggal, illetve MRI-felvételekkel is vizsgálódtak az ügyben – írja a Daily Mail.
jan. 23
14:42
Egy génkapcsoló hibája lehet a szívbetegségek kulcsa (hvg.hu)
Közelebb kerültek a kutatók ahhoz, miként befolyásolják a gének a szív egészségét: az embrionális fejlődés során egy gén elmaradt kikapcsolódása okozhat szívbetegséget a élet során - idézte amerikai kutatók eredményét a BBC hírportálja.
jan. 23
15:18
Elektromos impulzusok segíthetik a szélütéses betegeket (hvg.hu)
Reménykeltő a szélütésen átesett páciensek új terápiája, amelyben apró elektromos impulzusokkal stimulálják agyukat - idézte brit kutatók eredményét a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.
jan. 23
15:48
Mi okozhat légzéskor jelentkező mellkasi fájdalmat? (WebBeteg)
A légzéskor jelentkező mellkasi fájdalom a leggyakoribb panaszok egyike. Ellentétben azzal, ahogy sok laikus gondolja, nem csupán a tüdő betegségei okozhatják ezt a panaszt, hátterében számos különböző ok állhat.
jan. 23
16:12
Háromhavonta magyarázkodniuk kell a HIV-fertőzötteknek (hvg.hu)
A HIV-fertőzöttek csaknem fele nem Budapesten él, azonban az ellátásuk csak Budapesten megoldott: kontrollra, illetve a gyógyszerek felírására és kiváltására kizárólag a fővárosban van lehetőség.
jan. 23
16:48
Milliókat buknak a kórházak a számlavezetésen (hvg.hu)
Milliókat buknak az állami fenntartásba került kórházak azon, hogy kereskedelmi bankok helyett a Magyar Államkincstárnál kell január óta számlát vezetniük. Az eddigi kedvező kondíciók megszűntek: az átutalásokért fizetnek, kamatot viszont nem kapnak.
jan. 23
17:42
Egészségügyi államtitkárság: a "szakellátás" kifejezés módosítása csak "technikai javítás" (hvg.hu)
Az alapellátásban a "szakellátás" kifejezés nem értelmezhető, annak módosítása viszont nem több, mint "technikai javítás", amelynek semmilyen munkajogi következménye nincs - közölte az egészségügyi államtitkárság hétfőn az MTI megkeresésére.
jan. 23
17:44
Kicseréltessük-e régi fogtömésünket? (hvg.hu)
Sokan cseréltetik ki régi amalgámtöméseiket, sőt állami rendeléseken már nem is találkozhatunk ezzel a tömőanyaggal. Ugyanakkor tény, hogy az amalgám megjelenése óta nem készült hasonlóan tartós anyag.
jan. 23
18:00
Újabb ember halt bele a madárinfluenzába Kínában (hvg.hu)
Egy hónapon belül már a második ember halt meg madárinfluenzában (H5N1) Kínában. A halálesetek különösségét az adja, hogy egyik áldozat sem került kapcsolatba szárnyasokkal a megbetegedését megelőző egy hónapban - írta honlapján a The New York Times című amerikai napilap.
jan. 23
18:18
Jót tesz az alkohol a fonalférgeknek (hvg.hu)
Parányi mennyiségekben az alkohol megduplázza a fonalférgek (Caenorhabditis elegans) élettartamát - derítették ki a Kaliforniai Egyetem, Los Angeles (UCLA) biokémikusai, akik eredményeikről a PLoS ONE online tudományos folyóiratban számoltak be.
jan. 23
18:57
A krónikus kismedencei fájdalom szindróma (WebBeteg)
A krónikus fájdalom mindig megnehezíti a beteg életét. A legtöbben tartós ideggyógyászati, mozgásszervi megbetegedés miatt kerülnek kapcsolatba hasonló panaszokkal, de bizonyos daganatos megbetegedések késői stádiumaiban is elfordulhat.
jan. 23
20:24
Az egyedül élő nők lekicsinylik a méhnyakrák kockázatát (Infostart)
Az ötven év feletti, egyedül élő brit nők jelentős hányada nem jár méhnyakrák-szűrésre, mert tévesen úgy véli, nincs kockázatnak kitéve - idézte a Jo's Cervical Cancer Trust nevű brit civil szervezet felmérésének megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap (www.telegraph.co.uk).
jan. 23
21:00
Hasmenéses járvány terjed Tolnában (hvg.hu)
Vírusos eredetű fertőzés terjed Tolna megyében. Akik elkapják, hányástól és hasmenéstől, valamint hasfájástól szenvednek.
jan. 23
21:00
A televízióban is reklámozhatnak ezentúl az abortuszklinikák (Infostart)
A televízióban is reklámozhatják ezentúl a szolgáltatásaikat a magán kézben lévő brit abortuszklinikák - jelentette be a szigetország reklámjogi előírásait felügyelő testület.
jan. 23
21:03
Tompalátás (amblyopia) felnőttkorban - Mit tehetünk? (WebBeteg)
A tompalátás vagy amblyopia a lakosság 4-5 százalékát érinti. Mi az, amit felnőttkorban tehetünk, ha valamelyik szemünket nem használjuk rendesen?
jan. 23
22:06
A kevésbé problémás tinikor titka - minőségi korai gyermekgondozás (WebBeteg)
A korai gyermekgondozás hatása tartósabb, mint gondolná, állítja egy új tanulmány.

Keresés