2012. január 26. csütörtök

jan. 26
6:18
Vényekre írt ki közbeszerzést az OEP (hvg.hu)
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) újabb egy évre - a márciustól jövő február végéig tartó időszakra - összesen 216 millió orvosi vény gyártására és szállítására írt ki közbeszerzési eljárást - írta a Napi Gazdaság csütörtökön.
jan. 26
6:18
5 lépésben a horkolás ellen (Életforma)
A horkolásra rendszerint a zajos éjszakáktól szenvedő hálótárs hívja fel a figyelmet. A következőkben bemutatjuk, hogyan szüntethetők meg a panaszok, mindössze 5 lépésben.
jan. 26
7:39
Szervezetünk téli vitaminéhsége (Édenkert)
A gyümölcs-, zöldségféléket érlelő nyári és őszi idők elmúlása nem jelenti azt, hogy szervezetünk védtelenné vált volna a téli hónapokra. Közismert, hogy a hazai gyümölcsök hiányából, vagy csökkent választékából adódó vitamin-, nyomelem hiány pótolható, illetve mérsékelhető a déligyümölcsök rendszeres fogyasztásával: narancs, citrom, kivi.
jan. 26
8:09
Hogyan előzzük meg a tüdőgyulladást? (WebBeteg)
Általában a tüdőgyulladás azért alakul ki, mert immunrendszere valami miatt (átmenetileg vagy tartósan) gyengébb. Az alábbi tanácsok segíthetnek Önnek egészsége megőrzésében.
jan. 26
8:24
Kellemetlenségeket okozhat a hideg időjárás (hvg.hu)
Csütörtökön számottevő fronthatás nem lesz, bár az egyre hidegebb levegő okozhat kellemetlenségeket. A napos idő javítja közérzetünket, azonban erősödhetnek az ízületi, reumatikus fájdalmak.
jan. 26
8:24
A horkolás nőknél infarktust, férfiaknál impotenciát okozhat (Életforma)
Kezeletlen esetben a horkolás férfiaknál szív- és érrendszeri betegségek, impotencia előidézője lehet. Spanyol kutatók vizsgálatai arra hívják fel a figyelmet, hogy a horkolás a nőknél is nagy kockázatot jelent.
jan. 26
10:15
A magánrendeléseken kevesebb gyógyszert írnak (WebBeteg)
A szívbaj is okozhat szorongást - Nem csupán az állandó szorongás vezethet szív- és érrendszeri megbetegedéshez, a kardiovaszkuláris betegségek következtében is kialakulhatnak különböző pszichés problémák és az ellátás hiányosságai miatt sokan nem tudnak kilépni ebből az ördögi körből.
jan. 26
10:30
Hat gyakori orvosi tévhit (hvg.hu)
Rengeteg tévhit és féligazság él a köztudatban. Ezek többsége ártalmatlan, de amikor már az orvosok is kezdik elhinni ezeket, az némi aggodalomra ad okot. Öntsünk tiszta vizet a pohárba.
jan. 26
11:06
Zseblámpás futás a Városligetben (Életforma)
A Ligetkör Egyesület egyik célja a közvilágítás helyzetének javítása a Városligetben. Erre hívják fel a figyelmet minden hónap első hétfőjén a Városligeti Zseblámpás Futással.
jan. 26
11:24
Nem állhatnak forgalomba az új, sárga mentőautók (hvg.hu)
Nem lehet forgalomba helyezni az új citromsárga színű mentőautókat, mert nem felelnek meg az előírásoknak - számolt be a Tv2 Tények című műsora.
jan. 26
11:42
Gratin mártásos töltött pulykamell (Életforma)
Ha vendégeket várunk, általában azon törjük a fejünket, hogy olyan ebédet készítsünk, amit jól elő lehet készíteni, s aztán csak berakni a sütőbe. Íme egy recept.
jan. 26
12:00
Az abortuszba is bele lehet halni, de inkább a szülésbe (hvg.hu)
A szülés során bekövetkező halál kockázata ugyan elég alacsony, mégis tizennégyszer nagyobb a kockázat, mint az abortusz esetében – derült ki egy új amerikai tanulmányból.
jan. 26
13:12
Feléledhetnek az Avastin rákgyógyszer körüli viták (hvg.hu)
Újból fellángolhatnak a viták az Avastin nevű rákgyógyszer körül egy amerikai és német vizsgálat nyomán, amelyek tanúsága szerint bizonyos esetekben a készítmény kemoterápiával együtt alkalmazva elősegítette a tumor eltűnését az emlődaganatok korai stádiumában. Mindkét vizsgálat eredményeit a New England Journal of Medicine csütörtöki száma közli.
jan. 26
13:30
A gyerekek betegsége mutatja a szülőkét is (hvg.hu)
A gyerekek orvosi vizsgálata nem csupán miattuk szükséges, hanem szüleik érdekében is: meglehetős biztonsággal előre jelezheti várható betegségeiket - erre jutottak amerikai kutatók.
jan. 26
14:06
A szülők betegsége is kiderülhet a gyerek egészségi állapotából (hvg.hu)
A gyerekek orvosi vizsgálata nem csupán miattuk szükséges, hanem szüleik érdekében is: meglehetős biztonsággal előre jelezheti várható betegségeiket - erre jutottak amerikai kutatók.
jan. 26
14:27
Februártól tudni fogjuk, mennyit spórolhatunk (WebBeteg)
Február elsejétől a gyógyszerészeknek írásban is fel kell hívniuk a beteg figyelmét arra, hogy az általa kért gyógyszer helyettesíthető olcsóbb készítménnyel - közölte az egészségügy államtitkárság szerdán az MTI-vel.
jan. 26
15:54
A koffein javítja a reakcióidőt (Blikk)
Jó lenne, ha fáradtsága ellenére tiszta gondolatokkal, friss „fejjel" tudná végezni a munkáját? Készítsen egy zöld teát, hörpintsen fel egy csésze eszpresszót vagy kortyolgasson el egy bögre habos kakaót! Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusa elárulja, hogy ezek az illatos, ízletes nedűk miért is tesznek jót agyműködésünknek.
jan. 26
16:30
Depressziósak lehetünk a sok túlórától (hvg.hu)
A hosszan tartó túlórázás megnöveli a súlyos depresszió kockázatát a kutatók szerint.
jan. 26
16:33
Életveszélyes a Gina - Egy debreceni fiatal halt meg (WebBeteg)
Jó állapotban van, és csütörtökön elhagyhatja a kórházat az a fiatal férfi, akit életveszélyes állapotba került szerdán Debrecenben, miután két társával a GHB, más néven Gina tudatmódosító szerből fogyasztott - mondta el Boda Zoltán, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum II. számú belgyógyászati klinikájának igazgatója az MTI érdeklődésére.
jan. 26
17:06
Évente több mint 200 ezren lesznek leprások (hvg.hu)
Világszerte jelentősen és tartósan csökkent ugyan a leprás megbetegedések száma, de a fertőzés elleni harcot még nem sikerült megnyerni: az elmaradott és fejlődő országokban évente továbbra is több mint 200 ezer ember kapja el a kórt.
jan. 26
17:36
Áttörés a betegségbiztosítási piacon (WebBeteg)
Adó- és járulékmentessé vált január elsejétől a munkáltató által kötött, a munkavállaló javára fizetett betegségbiztosítások díja. A biztosítótársaságok arra számítanak, hogy a változásnak köszönhetően még több cégvezető dönt a szolgáltatás mellett, hiszen jó befektetés a dolgozó egészsége.
jan. 26
18:57
A gyerek állapota megjósolhatja szülei betegségeit (Metropol)
A gyerekek orvosi vizsgálata nem csupán miattuk szükséges, hanem szüleik érdekében is: meglehetős biztonsággal előre jelezheti várható betegségeiket - erre jutottak amerikai kutatók.
jan. 26
19:12
Egy szerelmes nő képes mindent elfogadni (Életforma)
A párkapcsolat olyan, mint a majonéz. Ahhoz, hogy sikerüljön, megfelelő alapanyagok kellenek, az arányok tudása, valamint ügyes és gyors kéz. Ugyanez igaz arra, hogy egy férfi és egy nő sokáig együtt maradjon: megfelelő "összetevők", az összeállítás művészete - és egy kis varázslat.
jan. 26
19:48
Kontaktlencsét kap a rosszul látó elefánt (Infostart)
Szokatlan segítségre van szüksége az amszterdami állatkert elefánthölgyének: kontaktlencsét ültetnek be a bal szemébe.
jan. 26
20:06
Szakácskönyv Braille-írással (Infostart)
Braille-írású szakácskönyvet adta ki Lengyelországban. Marek Kalbarczyk, a könyv vak társszerzője egyebek közt a mazóviai városok leírását is beleszőtte, mert szerinte a vakság nem az életből kizáró fogyatékosság, csak megnehezíti a mindennapokat.
jan. 26
21:18
Hatásos őrület: hány pontot ér az ebédünk? (hvg.hu)
Az elhízottak aránya 1980 óta megduplázódott, komoly kihívások elé állítva néhány ország egészségügyi rendszerét. Az ijesztő tendencia mellett pedig nem lehet szó nélkül elmenni. Nem tette ezt a Wired magazin sem, amely életre szóló programot ajánl a probléma megoldására.
jan. 26
21:36
A magyarok fele túlysúlyosnak hiszi magát, de csak harmada diétázik (hvg.hu)
Egy felmérés szerint a magyarok több mint fele túlsúlyosnak tartja magát, de minden harmadik magyar törekszik arra, hogy fogyjon, ennek érdekében túlnyomó többségben étrendjükön változtatnak.
jan. 26
22:12
Jobban tűrik a félrelépést a britek (Infostart)
Jobban eltűrik a házastársi félrelépést a britek mostanság, mint tíz évvel ezelőtt, viszont kevésbé elnézőek a szociális segélyekkel visszaélőkkel szemben.

Keresés