2012. január 9. hétfő

jan. 9
3:21
Menstruáció - Veszélyes, ha erős a vérzés? (WebBeteg)
A nők 12-14 koruktól közel 40 éven át havonta átlagosan 4-7 napig menstruálnak. Bár ezt a rendszeres vérveszteséget a vérképző rendszer működése kompenzálja, ha a menstruációk kórosan hosszabbak vagy erősebbek a szokásosnál, a súlyos, krónikus vérszegénységhez vezethet. A probléma okiról, kezelési lehetőségeiről dr. Hintalan Albert, az Oxygen Medical nőgyógyásza beszélt.
jan. 9
6:00
Idén elsősorban a pénz miatt aggódnak az emberek (Infostart)
Az ír állampolgárok 70 százaléka tart attól, 2012-ben nem esz elég pénze arra, hogy kényelmes szinten tartsa életszínvonalát.
jan. 9
6:18
Az év legjobb vörösborai (Infostart)
A kiemelkedőnek tartott fehérborok után a Hordóminta magazin összeállította a vörösborok 2011-es listáját is. A szubjektív válogatásban 14 magyar pincészet szerepel, közülük 5 egri, 3-3 pedig szekszárdi és villányi. A fajták közül a pinot noir "nyert".
jan. 9
8:09
Csaknem halálos drogparti (Metropol)
A Gina nevezetű kábítószert használó három fiatal közül kettő tegnap már elhagyhatta a kórházat, harmadik társukat lapzártánkkor még benntartották az orvosok megfigyelésre.
jan. 9
8:36
Lábszárgörcs: Mi okozza, mit tehet ellene? (WebBeteg)
A lábszárgörcs többnyire a sportolók, a nők, a kismamák és az idősek problémája. Sokszor éjszaka alakul ki, és megzavarja a nyugodt alvást. Mi a teendő lábszárgörcs estén és hogyan előzzük meg?
jan. 9
8:42
Felfrissült levegő és napsütés javíthatja ma a közérzetet (hvg.hu)
Hétfőn is gyenge hidegfronti hatásra számíthatnak az erre érzékenyek, de előbújik a nap is, így fokozatosan javul a közérzet.
jan. 9
9:39
Sporttal a migrén ellen: sportterápia (WebBeteg)
Akit gyakran kínoznak migrénes rohamok, gyakrabban húzzon sportcipőt! A sport pozitívan hat a migrénes rohamok erősségére, gyakoriságára és időtartamára. Ezt bizonyítják a Kieli Egyetemi Klinikán végzett vizsgálatok.
jan. 9
9:54
Katasztrófára figyelmeztetnek a szuperbaktériumok miatt (hvg.hu)
Európa-szerte évente huszonötezer ember halálát okozzák azok a baktériumok, amelyek ellenállnak az antibiotikumoknak, ezért csak korlátozottan vagy egyáltalán nincs módszer az általuk okozott betegségek gyógyítására - számolt be a Blikk.
jan. 9
9:54
Füstölt egy szerelvény, fél óráig állt a 2-es metró (Infostart)
Lezárták és kiürítették a 2-es metró Deák Ferenc téri állomását hétfő reggel, mert füstölni kezdett az egyik szerelvény. A teljes vonalon egy fél óráig állt a forgalom.
jan. 9
10:12
A hőgutától is véd a lusták pirulája (hvg.hu)
A hőgutától is védhet az a néhány évvel ezelőtt kifejlesztett szer, amelyről eddig annyit tudtak a kutatók, hogy a keveset mozgó egereknél is növeli az izomtömeget - közölte a Nature Medicine című szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.
jan. 9
10:14
Új módszer, amellyel még korábban kimutatható a baba neme (hvg.hu)
A FASEB Journal januári kiadásában olvasható tanulmány szerint már a terhesség első harmadában meghatározható a születendő gyermek neme. Ehhez az anyai vérben a DYS14 és a GAPDH nevű enzimek szintjét kell mérni.
jan. 9
11:06
Még órákig élhet a szív, miután kivették (hvg.hu)
Új szervkonzerváló folyadék kifejlesztésén dolgoznak a Semmelweis Egyetem munkatársai – írja a Weborvos.hu.
jan. 9
11:42
Kopp Mária: Legyen iskolai tantárgy a lelki egészség megőrzése! (Infostart)
Az iskolákban is tanítani kellene a lelki egészség megőrzésének módszereit - mondta Kopp Mária magatartáskutató, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos-igazgatóhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorában.
jan. 9
11:45
Kivizsgálási módszerek a tüdőgyógyászatban II. - A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kivizsgálása (WebBeteg)
A krónikus obstruktív légúti betegséget (COPD) lassan és fokozatosan súlyosbodó funkciózavar (jellemzi, amely túlnyomóan nem visszafordítható, de hörgőtágítók vagy más kezelés hatására mérséklődhet a szűkület. A légúti szűkület a tüdőszövetet károsító gázok és részecskék hatására kialakuló, kóros gyulladásos reakciójának a következménye.
jan. 9
12:18
Újabb tényező fokozhatja a vetélés kockázatát (hvg.hu)
Az embrió korai növekedési üteme összefüggésben van a későbbi vetélési kockázattal - idézte a Nottinghami Egyetem munkatársainak megállapítását a BBC.
jan. 9
12:36
Csak egyhavi gyógyszeradagot válthatunk ki a patikában (hvg.hu)
Márciustól az orvos - legalábbis alapesetben - egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget írhat fel az új gyógyszerkiadási szabályozás szerint. Krónikus betegnek három havi adagot is felírhat az orvos, de a gyógyszeradagot havi részletekben kell kiváltani.
jan. 9
12:48
A Helicobacter pylori (WebBeteg)
A Helicobacter pylori a legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó, az emberiség 50 százalékában jelen van. Hazánkban a felnőttek Helicobacter pylori átfertőzöttsége 50-60 százalék közötti.
jan. 9
13:12
A kecskeméti inkubátorban is találtak újszülöttet (hvg.hu)
Egy koraszülött, de egészséges újszülöttet tettek vasárnap Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Kórház babamentő inkubátorába - közölték az intézménytől hétfőn. Hétvégén a budapesti Madarász utcai kórház babamentő inkubátorában is találtak egy újszülöttet.
jan. 9
13:30
Javíthat a hiperaktív gyerekek állapotán az egészséges étrend (hvg.hu)
A megfelelő, egészséges étrend javít a figyelemhiányos, hiperaktív gyerekek állapotán - állítják amerikai kutatók a Pediatrics című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.
jan. 9
18:54
A legolcsóbb gyógymód a depresszió kezelésére (hvg.hu)
Azt már bizonyára sokan megtapasztalták, hogy miközben másokon segítenek, saját maguk is jobb kedvre derülnek, nemrég azonban tudományos alapon is bebizonyosodott, hogy a másokkal való jótékonykodás véget vethet a depressziónak is.
jan. 9
19:30
Rákos a Black Sabbath gitárosa (hvg.hu)
Rákot fedeztek fel a Black Sabbath brit hard rock zenekar szólógitárosa és fő zeneszerzője, Tony Iommi szervezetében.
jan. 9
19:48
Károsíthatják a mellet a dezodorok (hvg.hu)
Mégsem olyan veszélytelenek a dezodorok, mint ahogy azt eddig feltételezték: a deókban lévő alumínium-klorid károsíthatja a mell sejtjeit kutatók szerint.
jan. 9
19:48
Mit tehetünk a "civilizációs betegségek" megelőzéséért? (Infostart)
A dohányzás, az egészségtelen táplálkozás és túlsúly, a testmozgás csökkenése, a sok só fogyasztása a világ szegény országaiban is egyre terjed - a következményes kardiovaszkuláris és metabolikus megbetegedésekkel együtt.
jan. 9
20:06
Lakás nélkül nincs házasság! (Infostart)
A kínai nőknek az anyagiak a legfontosabbak egy házasságnál, a férfiaknál leginkább az érzelmek és a külső a döntő jövendőbelijük kiválasztásánál - derült ki egy friss kutatásból.
jan. 9
21:54
Túlélte a rémisztő zuhanást - videó (Infostart)
Elszakadt egy bungeekötél, de túlélte a balesetet az ugró, pedig nemcsak vízbecsapódásának ereje lehetett volna halálos, hanem maga a folyó is, mert krokodiloktól hemzseg.
jan. 9
22:12
Tabletta segít a hőguta ellen (Infostart)
A hőgutától is védhet az a néhány évvel ezelőtt kifejlesztett szer, amelyről eddig annyit tudtak a kutatók, hogy a keveset mozgó egereknél is növeli az izomtömeget - közölte a Nature Medicine című szakfolyóirat legfrissebb számában.
jan. 9
22:15
A stroke korai jelei (WebBeteg)
A stroke-ot számos esetben egy átmeneti agyi keringési zavar előzi meg. Ez az ún. átmeneti ischaemiás roham vagy röviden TIA, melynek tünetei 24 órán belül megszűnnek, ezért sok beteg nem veszi komolyan, pedig ez a stroke-ot megelőző figyelmeztetés. Mik a tünetek?

Keresés