2012. március 1. csütörtök

márc. 1
6:39
Boldogtalanok a negyvenes londoni férfiak (hvg.hu)
A negyvenes éveikben járó londoni férfiak a brit társadalom legkevésbé boldog tagjai, míg a nyugdíjasok élvezik a leginkább az életet - erre jutott a brit statisztikai hivatal elemzése.
márc. 1
8:09
Ha vegetáriánus, vigyázzon, mit szed be! (hvg.hu)
Sokan nem tudják, hogy az általuk fogyasztott gyógyszerek állati eredetű összetevőket is tartalmazhatnak, ezért a szakemberek a termékek összetevőinek pontosabb feltüntetését, illetve a "vegetáriusbarát" hozzávalók alkalmazását sürgetik.
márc. 1
8:30
A csontritkulás megelőzhető! (WebBeteg)
A csontritkulás megelőzése akkor lehet eredményes, ha már fiatal felnőttkorban elkezdődik. A másodlagosan kialakuló, valamilyen egyéb alapbetegséghez társuló csontritkulást az előzőekben részletesen tárgyaltuk, ilyen esetekben az alapbetegség időbeni és megfelelő kezelése jelenti a hatékony megelőzést.
márc. 1
8:45
Melegfront jellegű tünetekkel számolhatunk ma (hvg.hu)
Front ugyan nem lesz, azonban enyhe melegfront jellegű tünetekkel számolhatunk csütörtökön.
márc. 1
9:57
Az ebola rákgyógyszerekkel fékezhető meg (hvg.hu)
A leukémiás betegek kezelésében alkalmazott egyes szerek megállítják az ebola vírus szaporodását is, ezzel időt adnak a szervezetnek, hogy átvegye az ellenőrzést a fertőzés felett, még mielőtt az visszafordíthatatlanná, így akár halálossá válna - közölték amerikai kutatók.
márc. 1
10:15
Mikor a legjobb bevenni a gyógyszereket? (hvg.hu)
Bár több millió ember szed napi rendszerességgel gyógyszereket, csak kevesen figyelnek oda arra, mikor veszik be orvosságaikat.
márc. 1
10:36
Orvosképzés külföldön: Bécs vagy Marosvásárhely? (WebBeteg)
Ausztriában augusztusig lehet jelentkezni orvosképzésre, amennyiben valaki kimarad a magyar egyetemekről, még mehet Bécsbe tanulni. Semmi sem lehetetlen, de nagyon nehéz bent maradni - mondja az egyik kint tanuló magyar lány. Marosvásárhelyen a tervek szerint hamarosan megalakulhat az orvosi egyetem magyar tagozata, amelyre égető szükség van, jelenleg ugyanis a hallgatók fele magyar. Körképünk.
márc. 1
11:09
Valóban fáj az összetört szív (hvg.hu)
Az összetört szív nem csak egy metafora. A lelki és testi fájdalomban sok a közös vonás Naomi Eisenberger, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem munkatársa szerint. Cikke a Current Directions in Psychological Science című folyóiratban jelent meg.
márc. 1
11:39
A vesicoureteralis reflux (VUR) (WebBeteg)
A vesicoureteralis reflux (VUR) a leggyakoribb húgyúti rendellenesség csecsemő- és gyermekkorban, amelynek talaján visszatérő húgyúti fertőzések alakulnak ki. Súlyosabb esetekben ha a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre, akkor valamilyen sebészi beavatkozásra van szükség a betegség kezelésére.
márc. 1
11:45
Vitáznak a mutáns madárinfluenza-vírusokról (hvg.hu)
Megosztottság alakult ki az Egyesült Államok és a világ többi része között abban a kérdésben, hogy közzétegyék-e vagy kezeljék titkosan a génmérnökséggel létrehozott, az emlősök között is terjedő mutáns madárinfluenza-vírusokról szóló kutatások részleteit - közölték szerdán egészségügyi szakértők.
márc. 1
11:47
Mi a legjobb a vastagbélrák szűrésére? (hvg.hu)
Bár a vastagbélrák szűrésére szolgáló vizsgálatot sok szervezet ajánlja, idáig azonban nem volt világos, hogy a módszer inkább a daganat, vagy a rákot megelőző állapot szűrésére alkalmas-e.
márc. 1
12:03
Március elsejével megváltozott a gyógyszerfelírás (hvg.hu)
Március elsejétől lép életbe az a jogszabály-módosítás, amely szerint az orvos alapesetben maximum 30 napi gyógyszeradagot írhat fel egy receptre – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága. Mint írják, a gyógyszerkészletek szükségtelen felhalmozását, és ezzel a pazarlást szüntetnék meg.
márc. 1
12:57
Nekiment a cigisdobozokra szánt elrettentő ábráknak egy amerikai bíró (hvg.hu)
Egy amerikai bíró döntése szerint sértik az Egyesült Államok alkotmányában foglalt szólásszabadság jogát a cigarettásdobozokra szánt nagyméretű, a dohányzás hatásait kíméletlen realitással megjelenítő ábrák.
márc. 1
14:09
A dizájner drogok, a fű, az ecstasy és az amfetamin a legkedveltebb Magyarországon (hvg.hu)
Több mint 2000-en kerültek Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályára tavaly drogtúladagolás miatt, ez eddig a legmagasabb szám - mondta Zacher Gábor toxikológus csütörtökön Budapesten "A kábítószer bűnözés elleni küzdelem rendészeti és egészségügyi aspektusai" címmel tartott konferencián.
márc. 1
14:48
Megépítjük édenkertjét! - összesítés és sorsolás (Édenkert)
Megépítjük Édenkertjét 100.000 Ft értékben című nagy játékunk végéhez értünk. A sorsolást megelőzően viszont szeretnénk lehetőséget adni az esetleges hibák, problémák jelentésére.
márc. 1
15:03
Minél idősebbek vagyunk, annál jobban alszunk egy tanulmány szerint (hvg.hu)
A közhiedelemmel ellentétben az idősek mégsem alszanak rosszul, sőt az életkorral javul az alvásunk minősége - legalábbis erre jutottak 150 ezer ember kikérdezése alapján amerikai kutatók.
márc. 1
15:51
Mától érvényesek a gyógyszerfelírás szigorításai (WebBeteg)
Életbe lépett a háromhavi gyógyszerfelírásra vonatkozó szabályozás szigorítása, ezentúl csak úgy írhat fel egyszerre többhavi gyógyszeradagot az orvos, ha a vényeken külön feltünteti, hogy a második, illetve harmadik hónapra való gyógyszeradag mikortól váltható ki.
márc. 1
17:09
Elfogadták a dizájnerdrogokról szóló rendeletet (hvg.hu)
A kormány elfogadta a kábítószerekkel és pszichotróp anyagokkal, az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, valamint ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról szóló rendeletet - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi).
márc. 1
21:03
Mi az igazság a koleszterincsökkentő csodaszerről? (hvg.hu)
Koleszterincsökkentőként valóban a vörös rizs a legjobb választás? Valóban olyan csodálatos növény az aloe vera, mint amilyennek a reklámok bemutatják? Marékszámra kell-e nyelni a vitaminokat ahhoz, hogy egészségesek maradjunk? A Száz kémiai mítosz című könyvből szemezgettünk, amely tévhiteket, félremagyarázásokat tisztáz.
márc. 1
21:03
Eladja luxusházát az NBA-legenda (Infostart)
Eladja 29 millió dollárért (6,38 milliárd forint) a Chicago közelében lévő birtokát Michael Jordan, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) korábbi szupersztárja.
márc. 1
21:06
A Sheehan szindróma tünetei és kezelése (WebBeteg)
Az agyalapi mirigy a hormonrendszerünk karmestere. Ha a karmestert lelövik, a zenekar sem játszik tovább. Valami ilyesmi történik a Sheehan szindrómában is. A betegséget 1937-ben írta le Sheehan.
márc. 1
21:39
Melyik a legnépszerűbb kutyafajta? (Infostart)
Töretlenül a labrador a legnépszerűbb kutyafajta az Egyesült Államokban.
márc. 1
21:57
A házi gyermekorvosok bére is emelkedhet nyártól (hvg.hu)
A házi gyermekorvosok tiltakoznak amiatt, hogy az egészségügyi ágazatban most tervezett béremelés az alapellátás dolgozóit nem érinti. Ugyanakkor a kormány honlapjára felkerült csütörtökön egy rendelettervezet, amely szerint más módon mégis emelkedhet a házi gyermekorvosok bére, miután áprilistól bővítenék a teljesítményfinanszírozásuk alapjául szolgáló mutatószámok körét.

2012. március 2. péntek

márc. 2
0:15
Alapítvány a szenvedélybetegekért (WebBeteg)
Sokan bizonyára úgy vélik, hogy a függőség egyenlő a droghasználattal, az alkoholizmussal, esetleg gyógyszerszedéssel, hiszen a mindennapokban ilyen "belőtt" fiatalokat és idősebbeket lehet látni az aluljárókban vagy kieső helyeken.
márc. 2
8:27
Hiába a tavasz, a hideg már a spájzban van (hvg.hu)
Pénteken tovább melegszik az idő, de már a hideg levegő beáramlása is megkezdődik a magasban. A szél zavaró lesz, fejfájás, reumás panaszok jelentkezhetnek.
márc. 2
8:39
A fogamzásgátlási módszerek legkorszerűbb típusai (WebBeteg)
A nem kívánt terhesség elleni védekezés igénye egyidős az emberiséggel. Régészeti kutatások bizonyították, hogy óvszert már az ókori Egyiptomban is használtak. A korszerű fogamzásgátlási módszerek azonban csak azután terjedhettek el széleskörűen, hogy a gyógyszeripar olcsón, nagy mennyiségben tudott fogamzásgátló hatóanyagot előállítani. Ez az 1960-as években az Egyesült Államokban következett be.
márc. 2
9:42
Az alultápláltság rontja a rákbeteg terápiás esélyeit (WebBeteg)
A rákbetegek (az onkológiai esetek) magas száma részben az egyéni felelőtlenség következménye is lehet, mondja dr. Simon Tamás.
márc. 2
10:51
Röntgen mutatta ki a nő tüdejében a lázmérőt (hvg.hu)
Egy kínai nő negyvennégy éve él lázmérővel a tüdejében.
márc. 2
10:53
Ezért ne üljünk sokat egy helyben (hvg.hu)
Egyértelmű, hogy a munkateljesítménynek jót tesz az íróasztalnál töltött rengeteg idő, de ha túlzásba visszük az ücsörgést, az egészségünk láthatja kárát.
márc. 2
11:09
A kortársak nyomására lesznek anorexiásak a lányok (hvg.hu)
Az anorexia társadalmilag átadott, a kortárs csoportok nyomása alatt kialakuló rendellenesség, és elterjedtebbnek tűnik olyan országokban, mint Franciaország, ahol a nők átlagosan karcsúbbak - állapították meg kutatásukban a London School of Economics and Political Science munkatársai.
márc. 2
12:21
Vége a télnek. Mire figyeljünk? (hvg.hu)
A jó idővel a tavaszi fáradtság is megérkezhet, ám ez nem betegség, hanem tél végi hiányállapot – kezeljük is így.
márc. 2
13:15
Razziákkal ellenőrizte az ÁNTSZ a dohányzási tilalmakat (hvg.hu)
Két hónap alatt mintegy tízezer helyen vizsgálták az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai a nemdohányzók védelméről szóló, január elsején életbe lépett törvény szigorításainak betartását; az ellenőrzések során több mint félezer helyen találtak különböző hiányosságokat.
márc. 2
14:09
A teszttel kiszűrt méhnyakrák 92 százalékban gyógyítható (hvg.hu)
A méhnyakrákos páciensek 92 százaléka gyógyult meg, ha Pap-teszttel szűrték ki betegségüket, míg 66 százaléka, ha elsőként a tünetek alapján diagnosztizálták a daganatos elváltozást - közölték svéd kutatók a The British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban.
márc. 2
14:27
Rejtélyes betegség, amely fiatal nőket érint (hvg.hu)
A rejtélyes betegség a nők akár 20 százalékát is érintheti, leginkább a termékeny korosztályt, nagy fájdalommal jár, kezelés nélkül pedig meddőséget okozhat. Csak tévhit, hogy köze lehet a rákbetegséghez. Március 2-8. az endometriózis hete, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, illetve a kezelés lehetőségeire.
márc. 2
14:45
Egy tetoválás, amely betegségeinkről árulkodik (hvg.hu)
Noha a tetoválások leginkább a divat és az önkifejezés eszközei, az Egyesült Államokban kezdik felismerni, hogy tetoválások akár potenciális életmentő fontosságú információkat is tartalmazhatnak, például a sérülteket ellátó orvosok számára.
márc. 2
16:33
Újabb elmélet, hogy miért nem tudunk lefogyni (hvg.hu)
Egy új tanulmány azt állítja, agyunk edzésével érhetjük el, hogy lefogyjunk és megőrizzük testsúlyunkat. Mindehhez pedig az kell, hogy a testünk és az agyunk folyamatosan kommunikáljanak.
márc. 2
16:35
Viselkedésterápiával kezelhetik a józsefvárosi drogosokat (hvg.hu)
Hamarosan elkészül Józsefváros saját külön stratégiája "a kábítószer-probléma kezelésére" - közölte az önkormányzat. Az egyik lehetséges terv az intenzív ambuláns kezelés, amelyben a kliensek 3-5 órás viselkedés, élmény- és kognitív terápián is részt vehetnek.
márc. 2
17:27
Fájdalmas lábproblémákat okozhat a kényelmetlen cipő (hvg.hu)
Eddig is köztudott volt, hogy a magas sarkú cipő viselése hosszú távon nem tesz jót a lábnak, ám nemrég arra is fény derült, hogy a benőtt lábujjkörmökért is ez a divatos lábbeli okolható.
márc. 2
19:09
Okozhatnak-e trombózist a fogamzásgátlók? (WebBeteg)
A fogamzásgátlók trombózisfokozó hatásával kapcsolatban elég sok tévhit él az emberekben. Prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus megvilágítja a helyzetet.
márc. 2
20:27
Megugorhat a német szervdonorok száma (hvg.hu)
Németországban a törvényhozás összpárti egyetértésben átalakítja a szervadományozás szabályait, a változtatások célja az, hogy minél többen ajánlják fel szerveiket beteg emberek életének megmentésére.
márc. 2
20:27
Harmadszor is február 29-én szült egy amerikai nő (Infostart)
Már nem egyedülálló a világon az a norvég család, amelyben mindhárom gyerek február 29-én született, ugyanis e hét szerdán egy amerikai nő szintén "triplázott".
márc. 2
21:15
Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik? (WebBeteg)
Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

2012. március 3. szombat

márc. 3
3:33
Fokozott szőrösödés nőknél - Mi okozhatja? (WebBeteg)
A fokozott szőrnövekedés (hirsutismus, hypertrichosis) mind férfiak, mind nők esetében előfordulhat, a jelenség mégis leginkább a nőket nyugtalanítja. A szőrszálak mennyiségének megnövekedése, megvastagodása, színük sötétedése mind a szőrszálak nagyobb mennyiségének látszatát kelti, holott tényleges szőrösödésről csak az első esetben beszélhetünk.
márc. 3
5:39
Az alvászavar kezelése (WebBeteg)
Az alvászavar terápiában korábban a régi klasszikus gyógyszereket, a barbiturát-vegyületeket mára már szerencsére teljesen kiszorították a korszerűbb benzodiazepinek (BDZ).
márc. 3
11:57
Hirtelen emlékezetromlás a figyelmeztető jel (WebBeteg)
Gyors és nagyfokú emlékezetzavar előzi meg idős korban az agyi katasztrófa bekövetkezését - mutatták ki amerikai kutatók egy nagyszabású tanulmányban.
márc. 3
13:00
Veszélyben a fürdőszobában - támad a penész (WebBeteg)
Súlyos, akár gyógyíthatatlan betegséget is okozhatnak a lakásokban honos penészgombák. Leggyakrabban az allergia és az asztma kialakulásáért felelősök, de súlyos tüdőgyulladást, légzési elégtelenséget, sőt, akár daganatot is összefüggésbe lehet hozni a penészgombákkal – figyelmeztet a Svábhegyi Gyógyintézet.
márc. 3
15:06
Tél végével itt a tavaszi fáradtság (WebBeteg)
Fáradtság, nyugtalanság, aluszékonyság, fokozott étvágy és az ezzel együtt járó hízás, társaságkerülés, dekoncentráció, libidó csökkenése, általános rossz közérzet - mind a tél végi időszak jellemző panaszai.
márc. 3
17:45
Este nyolc után nem kapnak macskát a vendégek (Infostart)
Megrövidül a macskás kávéházak állatszolgáltatásának ideje Tokióban: este nyolc után nem kapnak macskát a vendégek italukhoz.
márc. 3
18:03
Még nem tetőzött az influenzajárvány (hvg.hu)
Bulgáriában és Olaszországban már elérte a csúcsát az influenzajárvány, számos más országban azonban továbbra is emelkedik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hivatalos Facebook-oldalán szombaton.
márc. 3
18:15
Tiltakoznak a házi gyermekorvosok (WebBeteg)
A házi gyermekorvosok tiltakoznak amiatt, hogy az egészségügyi ágazatban most tervezett béremelés az alapellátás dolgozóit nem érinti.

Keresés