2012. március 13. kedd

márc. 13
7:33
Csökkenhet a gyógyászati segédeszközök támogatása? (hvg.hu)
A gyógyászati segédeszközök tb-támogatásának jelentős csökkenésével számol az egészségbiztosító egy tervezet szerint, a termékekért így a betegeknek kellene többet fizetni - írta kedden a Magyar Nemzet egy, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) készült munkaanyagra hivatkozva.
márc. 13
7:51
Napi két doboz cigit szív egy nyolcéves indonéz kisfiú (hvg.hu)
Az apa szerint Ilham kétévesen kezdett dohányozni a fiú, és ha nem kapja meg a napi mennyiséget, erőszakos dühkitörései lesznek.
márc. 13
8:09
Károsak lehetnek a fém csípőimplantátumok (hvg.hu)
A fémből készült csípőimplantátumok betiltásáért harcolnak brit kutatók a Lancet című szaklapban.
márc. 13
8:27
Az erőteljes melegedéssel jön a fejfájás is (hvg.hu)
A napokban erőteljes melegedésre lehet számítani, ez pedig az érzékenyeknél fejfájással, koncentrációs zavarokkal járhat.
márc. 13
9:24
Perfekcionizmus, maximalizmus: A gyakorlás segít leküzdeni (WebBeteg)
Állandóan a tökéletességre törekedni nagyon megterhelő és kimerítő. A perfekcionisták és maximalisták nem tudják megfékezni igyekezetüket, és ezért sokszor nem készülnek el időben feladataikkal. Az önmagukkal és másokkal szembeni teljesíthetetlen elvárásaik miatt állandóan elégedetlenek.
márc. 13
10:15
Napi tipp: kávé helyett igyon zöld teát (hvg.hu)
A zöld tea kiválóan helyettesítheti a kávét és jótékony hatása van az egészségre.
márc. 13
10:27
Az új adómentes munkáltatói juttatás csökkentheti a hálapénz szerepét (WebBeteg)
A Teljesítmény Volumen Korlát bevezetése óta az állami egészségügyi szolgáltatók várólistákat voltak kénytelenek bevezetni. Időközben pl. egy gerinc műtétre 5 évesre nőtt a várakozási idő. Az ok nem abban keresendő, hogy nincsen elegendő kapacitás, amivel az adott beavatkozásokat elvégezzék, hanem az állam csak bizonyos mennyiséget képes finanszírozni.
márc. 13
10:29
A bőr rosszindulatú elváltozásai (WebBeteg)
Ismert, hogy a bőrdaganatok száma évről évre növekszik. Ezek közül is kiemelhető a melanoma malignum növekedése. Becslések szerint Magyarországon évente minden 100 000 emberből 10-12-nél alakul ki melanoma. Egyes jóslások szerint az új esetek száma tízévenként akár meg is duplázódhat.
márc. 13
11:09
A füstölt hús egyik váratlan hatása (hvg.hu)
Túl sok löncshús, szalonna, virsli és egyéb tartósított hús fogyasztása egy új kutatás szerint súlyosbíthatja a tüdőtágulás, a krónikus hörghurut és más légúti megbetegedések tüneteit.
márc. 13
11:30
Pitvarfibrilláció: rövidebb és eredményesebb eljárások (WebBeteg)
Tizenhetedik alkalommal találkoztak a szakemberek a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferencián, amelyet 1995-ben Édes István és Czuriga István professzorok indítottak el. Mára a balatonfüredi után a második legjelentősebb kardiológiai továbbképzés a cívisvárosban megrendezett kongresszus, amely a hétvégén zárult.
márc. 13
11:45
MSZP: hatástalanítani kell az egészségügy időzített bombáit (hvg.hu)
Az MSZP szerint "időzített bombák ketyegnek az egészségügyben", amelyekről nem lehet tudni, hogy mikor robbannak fel. Kökény Mihály, a szocialisták egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke keddi sajtótájékoztatóján ilyen időzített bombának nevezte a pályaelhagyást, a kórházi leépítéseket és a gyógyszerkassza "lebegtetett megszorításait".
márc. 13
11:47
Öt magatartás, amivel megelőzhető a szívbetegség (hvg.hu)
Egy új kutatásból az derül ki, hogy a fiatal felnőttkor kulcsfontosságú időszak az olyan egészséges életmódbeli szokások kialakításában, amelyekkel középkorban megelőzhető a szívbetegség.
márc. 13
12:45
Napi két dobozzal szív a nyolcéves kisfiú (Metropol)
Két doboz cigarettát szív el naponta Ilham, egy nyolcéves indonéz fiú. "Napjait dohányzással és játékkal tölti, iskolába már nem akar járni" - mondta el a fiú apja az Natara hírügynökségnek.
márc. 13
12:57
Szívrohamhoz vezethet az ülő életmód (hvg.hu)
Sokan úgy vélik, hogy a szívroham gyakorisága döntően az örökletes tényezőktől, a bőrszíntől vagy a földrajzi környezettől függ, ám egy világméretű vizsgálat tanúsága szerint az előbbieknél nagyobb szerepe van az ülő életmódnak. Nemzetközi kutatócsoport 52 országban gyűjtött adatait az European Heart Journal februári száma közölte.
márc. 13
15:03
Károsíthatja a szemet és az agyat a túl hosszú űrutazás (hvg.hu)
Agy- és szemproblémák mutathatók ki azoknál az asztronautáknál, akik legalább egy hónapot az űrben töltöttek - állapították meg amerikai kutatók. A Radiology című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz 27 olyan űrhajós mágneses rezonanciás (MRI) felvételeit elemezték, akik átlagosan 108 napot töltöttek el az űrben vagy űrhajó fedélzetén, vagy a Nemzetközi Űrállomáson.
márc. 13
15:05
Korai halálhoz vezethet a mindennapi hamburger (hvg.hu)
A mindennapi vörös hús akár 20 százalékkal is emelheti a korai halálozás kockázatát.
márc. 13
15:39
Jó híreket hoztak az orvosok a körülmetélt férfiaknak (hvg.hu)
A körülmetélt férfiaknál némiképp kisebb a prosztatarák kialakulásának kockázata azokhoz a férfitársaikhoz képest, akik előbőrét nem távolították el - állapították meg amerikai kutatók tanulmányukban.
márc. 13
17:09
Rosszalvók a magyarok, keresik az alvásbarát hoteleket (hvg.hu)
Rosszul alszanak a magyarok: tíz felnőttből mindössze kettő érzi teljesen pihentetőnek az alvását – derül ki egy felmérés eredményeiből, amelyet az alvás világnapjával kapcsolatban tettek közzé egy budapesti sajtótájékoztatón kedden.
márc. 13
17:48
A Crohn-betegség és tünetei (WebBeteg)
A Crohn-betegség a bélrendszer nyálkahártyájának - gyakran mélyen az érintett bélszakasz szöveteibe hatoló - gyulladásos, hasmenéssel és fájdalommal járó, és akár az életet is veszélyeztető betegsége.
márc. 13
21:03
Kellemetlen megbetegedéseket is tartogathat a hosszú hétvége (hvg.hu)
Lassan a kullancsok is magukhoz térnek, a szép idő pedig minden bizonnyal megsokszorozza a vérszívók számát a hosszú hétvégére. A kullancscsípés által terjesztett agyvelőgyulladás ellen van védőoltás, a gyakoribb Lyme-fertőzés ellen viszont nincs. Jó hír viszont, hogy ez utóbbi betegség rossz híre leginkább a téves diagnózisoknak köszönhető. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne kellene arra…
márc. 13
21:03
Miért alszunk rosszul? (Infostart)
Magyarországon az európai átlagnál is rosszabbul alszanak az emberek - derül ki az alvás világnapja kapcsán készített kutatásból. G. Németh György, a Benyovszky Orvosi Központ igazgatója elmondta: sokan horkolnak, ami számos esetben súlyos légzési problémákat jelent.

Keresés