2012. március 5. hétfő

márc. 5
3:51
A szénanátha, napjaink népbetegsége (WebBeteg)
Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség ugyan nem gyógyítható, de a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható és hatékonyan kezelhető.
márc. 5
7:51
Színkóddal könnyítették meg a színvakok életét Portugáliában (hvg.hu)
Könnyebben tudnak ezután színes ceruzát választani, vagy éppen metróvonalakat felismerni az észak-portugáliai Portóban élő színvakok. Miguel Neiva formatervező különleges színkódot hozott létre, amelyet a szerző az egész világon el szeretne terjeszteni. Ennek lényege, hogy a színeket könnyen felismerhető szimbólumokkal jelölte meg.
márc. 5
8:03
Miért veszélyes a lábon kihordott tüdőgyulladás? (WebBeteg)
A tüdőgyulladás egyértelmű tünetekkel jelentkezik, sokan mégsem kérnek szakorvosi segítséget, inkább kihordják lábon.
márc. 5
8:27
Ma lendületesek lehetünk a munkahelyünkön (hvg.hu)
A hét első napja frontmentes lesz, sok napsütésre és száraz időre készülhetünk. Ennek köszönheően jobb kedvvel kezdhetünk neki az újabb hétnek, és a munkahelyi teljesítmény is növekedhet - írja a Meteoklinika.
márc. 5
8:51
Kényszergyógykezelés a börtön falai között (Metropol)
Börtönkórházat építenének a Szent László Kórház telkére. Az elmeállapotuk miatt nem büntethető, erőszakos elítéltek most a Budapesti Fegyház és Börtön területén levő IMEI-be kerülnek.
márc. 5
9:39
Bizonyítottan tüdőrákot okoznak a dízelmotorok (hvg.hu)
Újabb bizonyítékot találtak amerikai kutatók hosszú távú tanulmányukban arra, hogy a dízelmotorok kipufogógáza növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát.
márc. 5
9:41
Megcáfoltak egy tévhitet a spermiumokról (hvg.hu)
Német és amerikai tudósok még 2003-ban vetették fel, hogy a hímivarsejtek a szaglósejtekhez hasonlóan viselkednek, és a bourgeonal nevű anyagot felismerve mintegy „kiszagolják” a petesejt helyét. A Max Planck Intézet (Bonn, Németország) munkatársai most cáfolják az elméletet, és megkérdőjelezik, hogy az ilyesfajta szagérzékelésnek bármi szerepe lenne a fogantatásban.
márc. 5
10:09
Allergiás, asztmás tünetek - Vegye komolyan! (WebBeteg)
Az allergiát, a szénanáthát, az erős tüsszögést, a nehézlégzést, a tartós köhögést nem szabad alábecsülni! Fontos, hogy az említett panaszokkal tüdőgyógyász szakorvoshoz forduljon!
márc. 5
10:51
Csontritkulást okozott egereknél az E-vitamin (hvg.hu)
Összefüggést találtak japán kutatók az E-vitamin szedése és a csontritkulás között egérkísérletekben. Ha a vitamint az emberi táplálékkiegészítőkben található E-vitamin mennyiségének megfelelő dózisban adagolták, az egereknél csontvesztés jelentkezett.
márc. 5
10:53
Tombol az influenza Európában (hvg.hu)
Bulgáriában és Olaszországban már elérte csúcsát az influenzajárvány, de az előző hetihez hasonlóan ismét 13 országból jelentettek több beteget. Továbbra is az influenza A vírus a meghatározó, de egyre több esetben igazolják az influenza B vírus kóroki szerepét is – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.
márc. 5
10:55
Stroke-ot és szívinfarktust okozhat a légszennyezettség (hvg.hu)
Nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent a légszennyezettség, mint eddig feltételezték.
márc. 5
11:12
A csontsűrűség mérése (WebBeteg)
A vizsgálat a csontok ásványianyag-tartalmának mérését szolgálja. A csont sűrűségétől függ, hogy mennyire áll ellen a törésnek. Görög-latin szóösszetétellel oszteodenzitometriának nevezik az eljárást.
márc. 5
11:27
Amit eddig rosszul tudtunk az agyrázkódásról (hvg.hu)
Az agyrázkódás az egyik leggyakoribb sportsérülés az Egyesült Államokban, de a szakértők szerint mégis sokan nincsenek tisztában azzal, milyen problémákat okozhat.
márc. 5
12:03
Hasi zsírból állították helyre egy férfi fejét (hvg.hu)
Hasi zsír felhasználásával állították helyre az ereszcsatornáról lezuhant férfi részlegesen eltávolított koponyáját.
márc. 5
12:39
Drágábbak, de hatékonyabbak a robottal végzett műtétek (hvg.hu)
Rövidebb időt töltenek kórházban azok a páciensek, akik vese- vagy prosztataműtétjét robottámogatással végezték el. Emellett ritkábban van szükségük vérátömlesztésre és kevesebben halnak meg közülük, az ilyen műtétek azonban lényegesen drágábbak - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.
márc. 5
13:51
Aszalt paradicsom lehet a bűnös a brit hepatitis-fertőzésért (hvg.hu)
Brit egészségügyi szakemberek szerint aszalt paradicsom lehet a felelős azokért a hepatitis A fertőzésekért, amelyek miatt tavaly hét ember került kórházba a szigetországban - írja a BBC News.
márc. 5
14:45
A marihuána legfájóbb mellékhatása (hvg.hu)
Az Egyesült Államokban több helyen is használják fájdalomcsillapítóként a marihuánát, ám van egy sajnálatos mellékhatása, mégpedig a feledékenység. Kutatók most kimutatták, hogyan alakul ki az emlékezetkárosító hatás – számolt be róla a Daily Mail.
márc. 5
14:47
Előzetesben marad a tiltott abortusszal gyanúsított orvos (hvg.hu)
Újabb két hónappal meghosszabbította a Veszprémi Városi Bíróság annak a várpalotai orvosnak az előzetes letartóztatását, aki ellen a rendőrség magzatelhajtás bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomoz - tájékoztatta a Veszprémi Törvényszék szóvivője hétfőn.
márc. 5
15:24
A pikkelysömör kialakulásának okai és kezelése (WebBeteg)
Szakemberek szerint a pikkelysömör nem válogat, minden korosztályt elér. A világon ma mintegy 125 millióan, Magyarországon 140-200 ezren szenvednek pikkelysömörben, ebben a genetikai hátterű krónikus bőrbetegségben.
márc. 5
15:39
Szűrővizsgálat, amely már az elején kimutatja a rákot (hvg.hu)
A második helyen állnak a magyar nők a rák okozta halálozások listáján, évente közel 5,5 ezer új mellrákos esetet diagnosztizálnak. Szűrővizsgálatokkal az esetek harmadát meg lehetne előzni, másik harmadukat pedig gyógyítani.
márc. 5
17:27
Kiderült, mit gondol az e-cigiről a Nefmi (hvg.hu)
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága közleményt adott ki az e-cigarettáról, amelyben a termék veszélyére hívják fel a figyelmet. Leszögezik azt is, hogy minden olyan nem dohányterméknek minősülő termék, amely nikotint tartalmaz, és nem gyógyszerként van forgalomban, illegálisnak tekintendő.
márc. 5
18:03
Döbbenetes adatok az energiaitalokat fogyasztókról (hvg.hu)
Az energiaitalt kipróbálók több mint harmada 11-12 éves kora között fogyasztott először a termékből, míg 10 százalékuk már 6-8 éves korában megtette ezt. Az ÁNTSZ felmérést készített a témában.
márc. 5
19:15
Kapcsolódásuk határozza meg a C generációt (Infostart)
C generációnak nevezi a Nielsen piackutató azt a korcsoportot, amelynek tagjai minden más korcsoport tagjainál több kapcsolódásra alkalmas készüléket, táblagépet, okostelefont használnak - írja az ELTE TÁTK a hírlevelében.
márc. 5
19:36
A légszennyezés súlyos veszélyei (WebBeteg)
Egy hét alatt két, korszerű módszerrel végzett tudományos vizsgálat jelezte, hogy a légszennyezettség sokkal nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent, mint azt korábban hitték.
márc. 5
20:09
Egészségesebbnek érzik magukat a közösségbe tartozók (Infostart)
Regionális és demográfiai eltérésektől függetlenül egészségesebbnek érzik magukat azok, akik rendelkeznek olyan barátokkal, családtagokkal, akikről úgy vélik, bármilyen körülmények között számíthatnak rájuk - derül ki az ELTE TÁTK hírleveléből.
márc. 5
23:48
Egyszerű szűrővizsgálattal az emlőrák ellen (WebBeteg)
A magyar nők Európában a második helyen állnak a rák okozta halálozások tekintetében, évente közel 5.500 új emlőrákos beteget fedeznek. Holott felvilágosítással és idejében végzett szűrővizsgálatokkal az esetek harmadát meg lehetne előzni, másik harmadukat pedig gyógyítani.

Keresés