2008. március 9. vasárnap

márc. 9
6:11
Kinyitottak a szavazókörök (Alternatív Energia)
Megkezdődött a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében kiírt népszavazás; a reggel hat és este hét óra között az ország közel 11 ezer választókerületében, valamint 91 külképviseleten több mint 8 millió választó adhatja le szavazatát. Népszavazáskor az egész ország egy választókerületnek számít. Nem hivatalos eredmény 21 óra körül várható.
márc. 9
6:16
Rendelet született az önkormányzati alapról (Alternatív Energia)
A helyi önkormányzatok fejlesztési és vis maior feladatainak támogatására, az idei költségvetési törvényben szereplő 10,87 milliárd forint felhasználási szabályait rendeletbe foglalta a kormány - a jogszabály a legújabb Magyar Közlönyben jelent meg.
márc. 9
7:04
Megkezdődött a népszavazás (Infostart)
Ügydöntő népszavazás kezdődött a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról. A választópolgárok este hét óráig adhatják le szavazataikat, az első előzetes eredményeket kilenc órakor közli az Országos Választási Iroda.
márc. 9
7:27
A rendszerváltó négy igentől a kettős állampolgárságig (Infostart)
A rendszerváltozás után eddig összesen öt ügydöntő népszavazást tartottak Magyarországon. A ma reggel kezdődött voksoláson a tandíjra, a kórházi napidíjra és a vizitdíjra mondhatnak igent vagy nemet a magyarok.
márc. 9
7:44
Hajnalban zárták az urnákat a tengerentúlon (Alternatív Energia)
Rendben, rendkívüli esemény nélkül zajlott le a magyarországi ügydöntő népszavazás New Yorkban, Washingtonban és Los Angelesben, abban a három amerikai nagyvárosban, ahol a legtöbben kívántak szavazati jogukkal élni az amerikai földrészen - tájékoztatták a külképviseleti választási irodák az MTI-t.
márc. 9
8:48
Mindenhol rendben megkezdődött a voksolás (Metropol)
Valamennyi szavazókör rendben megnyílt, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - közölte vasárnap reggel 6 óra 20 perckor az Országos Választási Iroda vezetője az MTI-vel.
márc. 9
9:25
Hét óráig 90 ezer ember szavazott (Infostart)
Reggel hét óráig a választásra jogosultak 1,13 százaléka, 90.559 ember járult a vasárnapi népszavazáson, az Országos Választási Iroda adatai szerint.
márc. 9
9:27
Meghalt egy szavazatszámláló (Infostart)
Rosszul lett és meghalt a szavazatszámláló bizottság egyik tagja Nagyvarsányban vasárnap reggel, mielőtt a szavazókört kinyitották volna - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Iroda helyettes vezetője.
márc. 9
9:46
Kilenc óráig a választók 7,66 százaléka voksolt (Infostart)
A választásra jogosultak 7,66 százaléka, azaz 614.312 ember járult az urnákhoz a népszavazáson reggel 9 óráig, az Országos Választási Iroda adatai szerint.
márc. 9
9:49
Eddig három idős ember halt meg népszavazás közben (Metropol)
Rosszul lett és meghalt a szavazatszámláló bizottság egyik tagja Nagyvarsányban vasárnap reggel, mielőtt a szavazókört kinyitották volna. A Győr közeli Nyúl községben egy 72 éves asszony a szavazókör előtt halt meg, voksolás után. Egy 74 éves tornanádaskai férfi a szavazóhelyiségben lett rosszul.
márc. 9
11:04
Magasabb a részvétel, mint 2004-ben (Alternatív Energia)
A több mint nyolcmillió választópolgár 18,69 százaléka adta le a voksát délelőtt 11 óráig. Az 1,5 millió emberből 240 ezren Budapesten szavaztak. Ez a részvételi arány lényegesen meghaladja a 2004-es népszavazás hasonló időszakában mért értékeket.
márc. 9
11:15
Kordon a Kossuth téren (Alternatív Energia)
A népszavazás reggelére kordonokkal teljesen lezárta a rendőrség a fővárosi Kossuth teret, így sem gyalogosan, sem tömegközlekedéssel nem lehet a Parlament közelébe jutni - jelentette MTI helyszíne tartózkodó tudósítója.
márc. 9
11:28
Több szavazóköri épületbe is betörtek (Infostart)
A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cibakházán, valamint Balatonszabadiban is betörtek vasárnapra virradóra egy olyan épületbe, amely az egyik szavazókörnek ad helyet. A népszavazás lebonyolítását ez egyik helyen sem zavarta meg.
márc. 9
11:50
Tizenegy óráig a választók 18,69 százaléka szavazott (Infostart)
A választásra jogosultak 18,69 százaléka, 1.498.901 ember járult az urnákhoz a népszavazáson délelőtt 11 óráig, az Országos Választási Iroda adatai szerint.
márc. 9
12:15
Magas a részvétel a népszavazáson (Alternatív Energia)
A több mint nyolcmillió választópolgár 18,69 százaléka adta le a voksát délelőtt 11 óráig. Az 1,5 millió emberből 240 ezren Budapesten szavaztak. Ez a részvételi arány lényegesen meghaladja a 2004-es népszavazás hasonló időszakában mért értékeket.
márc. 9
12:39
Kiosztották a Pulitzer-emlékdíjakat (Infostart)
Az idén öt újságírónak, valamint az InfoRádió alkotóközösségének ítélték oda a Pulitzer-emlékdíjat. A díjat a magyar származású Fábry Pál és a Magyar Hitelbank Rt. alapította a nyomtatott és az elektronikus sajtó képviselői számára.
márc. 9
13:38
Ismét kordonok veszik körbe a Parlamentet (Infostart)
A népszavazás reggelére kordonokkal zárta körül a rendőrség a fővárosi Kossuth teret, így sem gyalogosan, sem tömegközlekedéssel nem lehet a Parlament közelébe jutni. A téren járőrök cirkálnak.
márc. 9
13:42
Már több mint 2 millióan szavaztak (Alternatív Energia)
Igen magas a részvétel a 2004-es népszavazáshoz viszonyítva. A több mint nyolcmillió választópolgár 26,92 százaléka adta le a voksát 13 óráig. A 2,16 millió emberből 381 ezren Budapesten szavaztak.
márc. 9
13:49
Kampánycsendet sértett az egyik kereskedelmi televízió? (Infostart)
Kampánycsendsértésről érkezett bejelentés az Országos Választási Bizottsághoz. A tájékoztatás szerint egy magánszemély arról számolt be, hogy az egyik országosan fogható kereskedelmi televízió sértette meg a kampánycsendet.
márc. 9
13:54
A választók több mint negyede már voksolt (Infostart)
Az eddigi népszavazások részadataihoz képest többen, 13 óráig több mint 2 millió 159 ezren adták le szavazatukat a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazáson, azaz a választásra jogosultak 26,92 százaléka már voksolt.
márc. 9
14:10
Hárman meghaltak szavazás közben (Infostart)
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán, valamint a Győrhöz közeli Nyúlon is meghalt egy választópolgár a szavazóhelyiségben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyvarsányban egy szavazatszámláló veszítette életét.
márc. 9
15:03
Több száz millióra pályázik az ópusztaszeri emlékpark (Alternatív Energia)
A Csongrád Megyei Önkormányzat beadta az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 572 millió forintos fejlesztéséről szóló pályázatát - tájékoztatta az MTI-t Magyar Anna elnök.
márc. 9
15:16
Eddig tizenketten fordultak az OVB-hez (Infostart)
Délután két óráig tizenkét beadvány érkezett az Országos Választási Irodához, ezek közül tíz kampánycsendsértés miatt - közölte az iroda vezetője.
márc. 9
15:36
Eddig 2,86 millióan voksoltak a 11 ezer szavazókör egyikében (Alternatív Energia)
Magas a részvétel a 2004-es népszavazáshoz viszonyítva, de már magasan meghaladja a 2003-as EU népszavazás részvételét is. A több mint nyolcmillió választópolgár 35,71 százaléka adta le a voksát 13 óráig. A 2,87 millió emberből 381 ezren Budapesten szavaztak.
márc. 9
15:45
A választók több mint harmada már voksolt (Infostart)
A választásra jogosultak 35,71 százaléka, 2.866.860 ember járult az urnákhoz 15 óráig, az Országos Választási Iroda adatai szerint. Akkor lesz eredményes a szavazás, ha az emberek több mint negyede azonos választ ad a kérdésekre. A szavazókörökben este hét óráig várják a voksolni vágyókat.
márc. 9
16:06
Részegen ment szavazni és verekedett is egy férfi Szabolcsban (Infostart)
Megütötte a szavazatszámláló bizottság egyik delegáltját egy részeg választópolgár a szabolcsi Encsencsen.
márc. 9
16:40
Négy ember veszítette életét a népszavazáson (Infostart)
Négy haláleset történt a vasárnapi népszavazáson. Nagyharsányban a szavazatszámláló bizottság egyik tagja veszítette életét, míg másik három esetben szavazók hunytak el.
márc. 9
17:10
Újra járható az M3-as kivezető szakasza (Metropol)
Újra járható az M3-as autópálya Budapestről kivezető szakasza, amelyet vasárnap egy baleset miatt zártak le - tájékoztatta az MTI-t a BRFK sajtóügyeletese délután háromnegyed ötkor.
márc. 9
17:16
Sorban állnak a szavazók az egyik debreceni szavazókörben (Alternatív Energia)
30-50 percet is várakoznia kell annak, aki a debreceni 20. számú szavazókörben akarja leadni a voksát, mert ezt a kört jelölték ki azok számára, akik nem lakóhelyükön, hanem Debrecenben akarnak szavazni - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.
márc. 9
17:24
Tizenhét beadvány érkezett a választási irodához (Infostart)
Vasárnap délután öt óráig tizenhét beadvány érkezett az Országos Választási Irodához; ezek közül tizenhárom kampánycsend megsértésével összefüggésben - közölte az iroda vezetője.
márc. 9
18:07
Eddig több mint 3,72 millió szavazat gyűlt össze (Alternatív Energia)
Az urnazárást megelőző összesítésig 3,72 millió szavazó jelent meg a 11 ezer választókör valamelyikében és adta le voksát. Ez a választásra jogosultak 46,34 százaléka. A szavazók száma magasan meghaladja az ezt megelőző két népszavazás részvételi adatait.
márc. 9
18:11
Teljesen lezárták a Kossuth teret (Infostart)
Vízágyúkkal felszerelt rendőrségi csapatszállítók és kétezer rohamrendőr zárta le a budapesti Kossuth teret, a Parlament, a Képviselői Irodaház és a Magyar Televízió környékét - jelentette az InfoRádió tudósítója. A példátlan rendőri készültséget azért rendelték el, mert több helyszínre demonstrációt jelentettek be a népszavazás estéjére. Este hét óra után néhány tucat tüntető volt az Alkotmány…
márc. 9
18:13
Fél hatig a szavazók 46,34 százaléka voksolt (Infostart)
A választásra jogosultak 46,34 százaléka, 3.721.830 ember járult az urnákhoz a népszavazáson 17.30 óráig az Országos Választási Iroda adatai szerint.
márc. 9
18:13
Példátlan rendőri készültség az Országház környékén (Alternatív Energia)
Példátlan rendőri készültség tapasztalható vasárnap délutántól az Országház környékén, az MTI helyszíni tudósítói szerint legalább kétezer rohamrendőrt vontak össze a Parlamentnél és a Magyar Televízió onnan nem messze fekvő székházánál.
márc. 9
18:18
Példátlan rendőri készültség tapasztalható az Országház környékén (Metropol)
Példátlan rendőri készültség tapasztalható vasárnap délutántól az Országház környékén, az MTI helyszíni tudósítói szerint legalább kétezer rohamrendőrt vontak össze a Parlamentnél és a Magyar Televízió onnan nem messze fekvő székházánál.
márc. 9
18:21
Gyurcsány Ferenc is szavazott (Infostart)
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap kora este a fővárosban leadta a szavazatát.
márc. 9
18:23
Forgalomkorlátozások a Kossuth téren (Alternatív Energia)
Tömegközlekedési eszközzel nem lehet eljutni a Kossuth térre - tájékoztatta a BKV az MTI-t vasárnap, kora este.
márc. 9
18:44
Felmentését kérte a BKV-vezér (Infostart)
Lemondott a BKV Zrt. vezérigazgatója, Antal Attila - a cég első embere erről vasárnap este tájékoztatta közleményében a Független Hírügynökséget. Döntését megromlott egészségi állapotával, illetve a személye elleni támadásokkal indokolja. Antal Attila az elmúlt év eleje óta irányította a BKV-t.
márc. 9
18:46
Lemondott posztjáról Antal Attila, a BKV vezérigazgatója (Alternatív Energia)
Antal Attila közleményében egészségügyi okokkal indokolta lemondását.
márc. 9
18:56
Kimentették a sodródó jégtábláról a horgászokat (Infostart)
Az oroszországi Szahalin partjainál valamennyi horgászt kimentették a sodródó jégtábláról. A rendkívüli helyzetek minisztériumának tájékoztatása szerint 755 embert szállítottak partra helikopterekkel és mentőcsónakokkal.
márc. 9
18:58
Nem lesz 20. Művészetek Völgye! (Alternatív Energia)
Nem rendezik meg a huszadik Művészetek Völgye fesztivált - közölte Márta István, a kulturális rendezvény igazgatója vasárnap az MTI-vel.
márc. 9
19:06
Orbán: Cél, hogy lezáruljon egy rossz korszak (Infostart)
A Fidesz elnöke szerint a népszavazás nem a kormányról, hanem az országról szól, és az a célja, hogy lezáruljon egy rossz korszak. Orbán Viktor hozzátette: ha az igen szavazatok győznek a népszavazáson, akkor a kabinetnek alapjaiban át kell gondolnia az oktatáspolitikát és az egészségügyet érintő összes intézkedését.
márc. 9
19:08
Szili: ha az igenek győznek, már hétfőn dönteni kell (Infostart)
Az Országgyűlés elnöke szerint ha a népszavazáson az igenek győznek, már holnap meg kell hozni a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlésének időpontjára vonatkozó döntéseket.
márc. 9
19:10
Gyülekeznek a demonstrálók a Parlament környékén (Alternatív Energia)
A vasárnapi népszavazás urnazárásának időpontjára mintegy másfélszáz, árpádsávos zászlót lobogtató ember gyűlt össze a Vértanúk terén, hogy a népszavazási eredményektől függetlenül is a miniszterelnök és kormánya azonnali távozását követelje; a Parlament környékén hatalmas a rendőri készültség - jelentik az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói.
márc. 9
19:12
Gyurcsány nyilatkozat az urnazárás után (Alternatív Energia)
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az urnazárás után azonnal nyilatkozatot tett.
márc. 9
19:12
Meglepetés a magas részvétel (Infostart)
A Medián és a Szonda Ipsos közvélemény-kutató intézet az elmúlt napokban végzett kutatásai szerint több, mint 50 százalék lesz a népszavazáson véleményt mondó állampolgárok aránya. Ez azt jelenti, hogy többen szavaztak, mint az EU-csatlakozásról vagy a NATO-csatlkaozásról szóló referendumon.
márc. 9
19:14
Gyurcsány: áprilistól eltörölhetik a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat (Infostart)
A miniszterelnök a parlamentben bejelentette, hogy ha a népszavazás érvényes és eredményes lesz, a kormány hétfő reggel benyújtja azokat a törvénymódosító indítványokat, melyek következtében április 1-től helyreállítják a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj bevezetése előtti állapotot.
márc. 9
19:21
Gyurcsány felkészült a vizitdíj eltörlésére (Alternatív Energia)
A miniszterelnök csúfos vereséget szenvedett és az, hogy a népszavazás hatására visszavonja a tandíj, a vizitdíj , illetve a kórházi napidíj rendelkezéseit, az már nem elég -nyilatkozta a Fideszes kampányfőnök.
márc. 9
19:25
Alapvető tudnivalók népszavazóknak (168 Óra Online)
Csokorba gyűjtöttük azokat az alapvető ismereteket, amelyek a vasárnapi népszavazás kapcsán mindenki számára hasznosak lehetnek. [Dátum: 2008. 03. 09. 13:01]
márc. 9
19:27
Itt a díjfelszámoló törvény szövege! (Alternatív Energia)
Az urnazárás utáni miniszterelnöki nyilatkozat szerint a kormány előkészítette azokat a jogszabályokat, amelyekkel egy eredményes (és a három díjat elutasító) népszavazás után április 1-től visszaállítja a korábbi állapotot. Az indítványokat hétfőn reggel benyújtja a parlamentnek. Egyúttal azt is jelezte, hogy a kieső intézményi bevételek pótlására nincs módja é sszándék a kormánynak.

Keresés