2012. január 23. hétfő

jan. 23
5:48
Cafeteria: ez változik idén a béren kívüli juttatásoknál (Pénzcentrum)
A munkavállalók és a munkaadók számára az idei év egyik legfontosabb újdonsága, hogy alapjaiban változik a magyar cafeteria rendszere, azaz megújult formában kaphatják és adhatják a béren kívüli juttatásokat 2012-től. A Pénzcentrum.hu ma induló tematikus hetének keretében ezeket az újdonságokat mutatjuk be olvasóinknak, hasznos tanácsokat adunk a juttatások felhasználására - dolgozóknak,…
jan. 23
6:24
Döntő találkozó előtt Orbán Viktor (Portfolio)
Kedden tovább folytatódnak a magyar kormány előtárgyalásai az Európai Unióval. Ezúttal Orbán Viktor fog találkozni José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével; a magyar kormányfő elmondása...
jan. 23
6:27
Kínai küldöttség tartott terepszemlét Ferihegyen (hvg.hu)
A tavalyi 9 százalékos utasszám-növekedés után az idén 5 százalékos bővüléssel számol a Budapest Airport - mondta el Jost Lammers, a cég vezérigazgatója a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent interjúban.
jan. 23
6:45
Rászorultság szerinti rezsiárakat akar az energiahivatal (hvg.hu)
Jövedelemtől függően differenciálná a lakossági közműdíjakat a Magyar Energiahivatal (Meh) elnöke, aki a rászorulóknak alacsonyabb áron szolgáltatná a gázt, a távhőt, az áramot és a vizet. Horváth Péter azzal számol, hogy újabb szektorok kerülnek a hivatal hatósági felügyelete alá, így például a kommunális hulladékkezelés árszabályozása is.
jan. 23
6:51
Indul az új Jeremie-program (hvg.hu)
Újabb 28,5 milliárd forint tőketámogatáshoz juthatnak a korai, illetve növekedési létszakaszban lévő, innovatív mikro-, kis- és középvállalkozások Magyarországon, miután elindult az Új Széchenyi kockázatitőke-programok társadalmi egyeztetése; a közkeletű nevén Jeremie kockázatitőke-program két alprogramjában összesen tíz alap juthat ilyen forráshoz - írta a Világgazdaság hétfőn.
jan. 23
6:51
Kecskére bízták a káposztát - interjú a CIG Pannónia elnökével (Privátbankár)
A CIG Pannónia elnöke évtizedek óta van a szakmában, előtte semmi nem maradhat titokban. Az életbiztosítások adókedvezményéért ugyanakkor hiába lobbizott eddig, de nem adja fel. Horváth Béla beszélt a sikerről, a kihívásokról, Járairól és arról, miért szakítottak a MABISZ-szal. Azt is elárulta, miért kell életbiztosítót venni 100 évre. Exkluzív interjú.
jan. 23
7:03
Napi: autót már igen, ingatlant még nem vettünk tavaly (hvg.hu)
Tavaly összesen 79,8 milliárd forint illetéket fizettek be a magánszemélyek, ami közel 10 milliárd forinttal marad el a tavalyelőttitől; ezen belül az autók utáni illetékbevétel összege nőtt, az ingatlanoké csökkent - írta a Napi Gazdaság hétfőn.
jan. 23
7:18
Íme a felsőoktatási felvételi keretszámok (HR Portál)
A szeptemberben induló tanévben az alapképzésben teljes állami támogatás mellett 27.150-en tanulhatnak, további 15.550 diák részösztöndíjat kaphat. Az egységes osztatlan képzésben a teljes támogatásban részesülők száma 2420, a felsőfokú szakképzésben 3500 lesz. Ez összesen 48.620 olyan diákot jelent majd, aki állami vagy részben állami támogatással tanulhat.
jan. 23
7:18
Masszív lejtőn a hazai konjunktúra (Portfolio)
Januárban folytatódott a GKI-Erste konjunktúraindex értékének csaknem egy éve tartó zuhanása: a GKI által az EU támogatásával végzett felmérés szerint 2012 januárjában a konjunktúraindex -26,8 pont...
jan. 23
7:20
MKIK: a kamarai regisztráció a gazdaság szervezését segíti (HR Portál)
A kötelező kamarai regisztrációs rendszer lehetővé teszi, hogy a magyar gazdaság szereplőiről valós adatbázis alakuljon ki, és megbízható információkkal lehessen segíteni a gazdaság megszervezését - jelentette ki Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkára az MTI-nek.
jan. 23
7:21
Svájci frank - meddig csökkenhet az árfolyam? (ProfitLine)
A múlt hét folyamán is folytatódott az árfolyam esése, a 265 forintos szintről két hete megindult csökkenés áttörte a 255-ös szintet, csak a 38,2% Fibo szintnél 249,50 forintnál talált támaszt.
jan. 23
7:22
Gyerekrajz díszíti az Erzsébet-utalványt (HR Portál)
A szombathelyi Németh Dorina rajza díszíti az Erzsébet-utalványok borítékját, az Árpádházi Szent Erzsébet gyermekrajz-pályázat győztese pénteken vehette át a díjat a Parlamentben Budapesten.
jan. 23
7:23
Jön az új Jeremie program (ProfitLine)
Újabb 28,5 milliárd forint tőketámogatáshoz juthatnak a korai, illetve növekedési létszakaszban lévő, innovatív mikro-, kis- és középvállalkozások Magyarországon, miután elindult az Új Széchenyi kockázatitőke-programok társadalmi egyeztetése; a közkeletű nevén Jeremie kockázatitőke-program két alprogramjában összesen tíz alap juthat ilyen forráshoz - írta a Világgazdaság hétfőn.
jan. 23
7:24
Családi napközit alakít ki dolgozóinak a kórház (HR Portál)
Hamarosan megkezdődhet a családi napközi kialakítása a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézetben, a régi mentőállomás területén - tájékoztatta Mészáros Lajos főigazgató-főorvos pénteken az MTI-t.
jan. 23
7:27
A fogyasztók és a vállalkozások hangulata is mélypontra zuhant (Privátbankár)
Januárban folytatódott a GKI-Erste konjunktúraindex értékének közel egy éve tartó romlása, ilyen alacsony értéken utoljára 2009 novemberében állt az index. A fogyasztói várakozások már több mint egy éve trendszerűen romlanak, az üzleti várakozások a stagnálást követően januárban ismét rosszabbak lettek.
jan. 23
7:29
Milliárdok a látóhatáron: jön az új Jeremie program (Privátbankár)
Újabb 28,5 milliárd forint tőketámogatáshoz juthatnak a korai, illetve növekedési létszakaszban lévő, innovatív mikro-, kis- és középvállalkozások Magyarországon - az ún. Jeremie programhoz első körben az észrevételeket várják.
jan. 23
7:54
Kockázatoktól hemzseg a kőolajpiac (ProfitLine)
Az olajárak az egész világ árupiaci tőzsdéin növekedéssel kezdték a 2012-es évet. A nyugati országok és Irán közötti nézeteltérések kiéleződésének, valamint a nigériai szakszervezeti tüntetések hírének hatására a Brent-olaj hordónkénti jegyzése közel 5%-kal növekedett a 2011. december 30-i záráshoz képest - olvasható az XTB Hungary árupiaci körképében.
jan. 23
7:56
Továbbra sincs megállapodás Görögország és a bankok között (ProfitLine)
Továbbra sincs megállapodás Görögország és az IIF – Nemzetközi Pénzügyi Szervezet által képviselt európai bankrendszer között abban, hogy mekkora veszteséget legyenek hajlandóak önkéntes alapon leírni. A megegyezésre továbbra is nagy szükség lenne, miután március 20-án 14,4 milliárd eurós kamat és tőkekifizetésre kerülne sor. E mellett a nyár óta tartó tárgyalások közepette megállapított 130…
jan. 23
7:57
Nem moccan a forint (hvg.hu)
A dollárral és a jennel szemben valamelyest gyengült, az euróhoz és a frankhoz képest stagnált hétfő reggelre a forint a bankközi piacon.
jan. 23
8:03
Kiugróan sok adószámot függesztettek fel (Infostart)
Az elmúlt évben szokatlanul sok, összesen 77 643 cég adószámát függesztette fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), azaz a működő több mint félmillió társaság mintegy 15 százalékát. A növekedésre jellemző, hogy 2010-ben hasonló szankcióval, valamivel több mint 32 ezer céget sújtottak, de már ez az adat is jelezte: az adóhatóság a korábbiaknál szigorúbban és gyorsabban lép a szabálysértőkkel…
jan. 23
8:03
Válás után: EB-győztes úszót igazolt az Arzenál (Privátbankár)
A Reál hálózatából való kiválás után saját arculat megtervezéséhez és népszerűsítéséhez kezd az Arzenál. A hálózat korábbi boltjainak 75 százalékát képes volt megtartani, jelenleg 375 boltjuk van, ami a vezetés szerint már elégséges méret a rentábilis működéshez.
jan. 23
8:05
Az egészségpénztárak idén 15 milliárd forinttal töltik fel az államkasszát (Privátbankár)
Ugyan a PSZÁF éves jelentésére még heteket kell várni, azonban az már látszik, hogy az önkéntes egészségpénztárakba tavaly 40 milliárd forint munkáltatói befizetés folyt be. Ez azt jelenti, hogy az állam a pénztári befizetéseket tavaly terhelő 19,04%-os cafeteria-adóból 7,6 milliárd forint bevételt realizált.
jan. 23
8:12
Milyen hitelt akarunk az IMF-től? (Portfolio)
Bár korábban már elkönyvelhettük, hogy a szigorú feltételekhez kötött hitelcsomagot kaphatjuk a Nemzetközi Valutaalaptól, újabban a kormányzati nyilatkozatokból mégis arra lehet következtetni, hogy...
jan. 23
8:21
Kínai küldöttség Ferihegyen: aa fejlesztési lehetőségeket vizsgálták (Privátbankár)
A tavalyi 9 százalékos utasszám-növekedés után az idén 5 százalékos bővüléssel számol a Budapest Airport - mondta el Jost Lammers, a cég vezérigazgatója a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent interjúban.
jan. 23
8:23
Hirtelen távozott az E-Star vezérigazgatója (Privátbankár)
Kassai Ákos vezérigazgatói jogviszonya 2012. január 20-án, az E-Star Alternatív Nyrt. és Kassai Ákos között született, azonnali hatályú közös megegyezés alapján megszűnt.
jan. 23
8:27
OTP részvény - a 4.000-es szint is meglehet (ProfitLine)
A BÉT részvényindexe 18.850,62 ponton zárt pénteken, egy hét alatt 1.500 ponttal emelkedett az értéke. A részvénypiac heti forgalma 96,5 milliárd forint volt az előző heti 81,05 milliárd forint után. A befektetők nagyon pozitívan fogadták a miniszterelnök kijelentését, miszerint az Európai Bizottság által felvetett problémák könnyen, egyszerűen és gyorsan orvosolhatók. A magyar kormány békülékeny…
jan. 23
8:29
2009. novemberi mélypont közelében a GKI-Erste konjunktúraindex (ProfitLine)
Januárban a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke a korábbi, 2009. novemberi mélypont közelébe esett; a GKI Gazdaságkutató Zrt. által az EU támogatásával végzett felmérés szerint a fogyasztói várakozások már több mint egy éve trendszerűen romlanak, az üzleti várakozások viszont nyolc hónapos markáns romlást követően október óta stagnáltak, de januárban ismét…
jan. 23
8:39
Komoly terjeszkedésbe kezd az IKEA (hvg.hu)
Tíz százalékkal növelte profitját a múlt évben az IKEA, idén pedig új országokban terjeszkedik az üzletlánc - számolt be a Napi Gazdaság.
jan. 23
8:48
Kassai távozik az E-Startól, Soós Csaba lesz a vezérigazgató (Portfolio)
Az E-Star bejelentése szerint Kassai Ákos vezérigazgatói jogviszonya 2012. január 20-án közös megegyezés alapján megszűnt. Kassai Ákos igazgatósági tagságáról ezzel egy időben lemondott. A...
jan. 23
8:48
Ő az, aki 4 milliót fizetett be az államadósság elleni alapba (Pénzcentrum)
A Szeged-csanádi Egyházmegye újabb 30 millió forintot fizetett be az Összefogás az államadósság ellen alapba, így abban eddig összesen 196 millió forint gyűlt össze - mondta el Horváth Tihamér, az alap irányító testületének elnöke....
jan. 23
8:50
Nem hatott a forintra a görög fiaskó (Portfolio)
Miközben az euró eséssel kezdte a hetet a dollárral szemben arra a hétvégi hírre, hogy mégsem sikerült megállapodni a görög hatóságoknak a magánbefektetők képviselőivel az adósságcsere kérdésében,...
jan. 23
8:51
Azonnali hatállyal távozott az E-Star vezetője (hvg.hu)
Közös megegyezéssel, azonnali hatállyal távozott az E-Star Alternatív Nyrt. vezérigazgatói posztjáról Kassai Ákos és lemondott igazgatósági tagságáról is - közölte az E-Star a BÉT honlapján. A társaság nem indokolta Kassai Ákos távozását.
jan. 23
8:52
Állóvíz az ázsiai tőzsdéken (Portfolio)
Csendes kereskedés folyt ma az ázsiai tőzsdéken, miután a régió számos részvénypiaca nem volt nyitva. A Nikkei 225 stagnálással fejezte be a ma reggeli kereskedést. A főbb ázsiai részvénypiacok...
jan. 23
8:57
Igen gyenge időszak van a GE háta mögött (hvg.hu)
Inkább a következő időszakra vonatkozó terveivel és számaival dicsekedhetett a General Electric, a világ legnagyobb iparvállalata, mint elmúlt negyedéves teljesítményével – derül ki a Bloomberg összefoglalójából.
jan. 23
8:57
Azonnali hatállyal távozott a cégtől az E-Star vezérigazgatója (Infostart)
Közös megegyezéssel, azonnali hatállyal távozott az E-Star Alternatív Nyrt. vezérigazgatói posztjáról Kassai Ákos és lemondott igazgatósági tagságáról is - közölte az E-Star a BÉT honlapján.
jan. 23
8:57
Kezdeti lendület után helyben toporgott az arany (Privátbankár)
Az arany a kilenc euróövezeti tagország leminősítését követően lendületesen kezdte az elmúlt hetet, később azonban már fékezőleg hatott az árfolyamra, hogy a dollár a kiábrándító amerikai államháztartás dacára is folyamatos vonzerővel bír a befektetőkre.
jan. 23
9:00
Vegyesen nyithat Nyugat-Európa (ProfitLine)
Kis elmozdulással, vegyes előjellel kezdhetik a hétfői kereskedést az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek.
jan. 23
9:02
Azonnali hatállyal távozott az E-Star vezérigazgatója (ProfitLine)
Közös megegyezéssel, azonnali hatállyal távozott az E-Star Alternatív Nyrt. vezérigazgatói posztjáról Kassai Ákos és lemondott igazgatósági tagságáról is - közölte az E-Star a BÉT honlapján.
jan. 23
9:06
NGM: nyugdíjfronton lépnie kell a kormánynak (Portfolio)
A Nemzetgazdasági Minisztérium egyik belső munkaanyaga szerint tovább nem halasztható a nyugdíjrendszer átalakítása, az origo birtokába került anyag szerint a kormány több lehetőség közül is...
jan. 23
9:08
Lassulást vár idén a Budapest Airport (Portfolio)
A tavalyi 9 százalékos utasszám-növekedés után az idén 5 százalékos bővüléssel számol a Budapest Airport - írja az MTI Jost Lammers, a cég vezérigazgatójának a Magyar Nemzetben megjelent interjújára...
jan. 23
9:09
Gyengüléssel kezdte a hetet a BUX (hvg.hu)
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 31,30 pontos csökkenéssel, 18 819,32 ponton nyitott hétfőn. Ez a pénteki záró értékéhez képest 0,17 század százalékos gyengülés.
jan. 23
9:10
Erős a BUX, de érik egy kisebb profitrealizálás (Portfolio)
Nem vár jelentős elmozdulást a hét első napján Bodor Csaba, a Strategon üzletkötője. A piac inkább a hétvégi események kiértékelésével foglalatoskodhat, valamint a múlt heti ralit követően egy kisebb...
jan. 23
9:12
Kevesen hittek benne: bejön az UniCredit akciója (Portfolio)
Úgy tűnik, sikeres lesz az UniCredit e hét péntekén végződő, 7,5 milliárd eurós részvénykibocsátása, és a befektetők szinte maradéktalanul lejegyzik a felkínált részvényeket. Ezzel az olasz...
jan. 23
9:15
Mínuszban kezdett a tőzsde (Infostart)
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 31,30 pontos csökkenéssel, 18.819,32 ponton nyitott hétfőn.
jan. 23
9:15
Nyugdíjreform: hogyan kerüli el az adóemelést a kormány? (Privátbankár)
Lépéskényszerbe került nyugdíjügyben a kormány, mely az egyéni számlák kialakításának ígéretével kezdett neki a nyugdíjrendszer átszabásának. A demográfiai folyamatok és a "két lábra állított nyugdíjkassza" miatt elkerülhetetlennek látszik egy adóemelés, amit az új nyugdíjrendszerben akár el is "bújtathatnának".
jan. 23
9:24
Görögországból és Brüsszelből befolyásolhatják ma a tőzsdéket (hvg.hu)
Vegyesen kezdték a hétfői kereskedést az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek. A londoni FTSE-100 0,08 százalékos többlettel, a frankfurti DAX-30 0,20 százalékos mínuszban, míg a párizsi CAC-40 százalékos 0,08 pluszban állt a nyitás utáni percben.
jan. 23
9:24
MOL: haladnak előre a kurdisztáni kutatások (Portfolio)
A MOL és partnere, a Gulf Keystone (GKP) a kurdisztáni kutatásokkal kapcsolatban tettek közzé friss információkat. A MOL megkezdte az Aqra-1 lehatároló fúrás lemélyítését, miközben a GKP a Shaikan-4...
jan. 23
9:24
Újraindul a JEREMIE program (Pénzcentrum)
Társadalmi egyeztetésre kiadta az új Jeremie kockázati tőke program idei tervezetét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A terv szerint két alprogramban összesen tíz alapot indítanak. A lehetséges pályázók várhatóan több kritikával is élnek majd - írja a Világgazdaság....
jan. 23
9:26
Gőzerővel beindul a héten a jelentési szezon (Portfolio)
Teljes erővel beindul a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon a héten az Egyesült Államokban, bár a mai nap még csendes lesz. A héten azonban már Európából is érkeznek fontos gyorsjelentések. ...
jan. 23
9:28
Ébresztő a kereskedőknek - Technikai elemzés (Portfolio)
A negatív hírek ellenére pozitív hangulat uralkodott az elmúlt héten a részvénypiacon, mely után némi korrekciót várhatunk. Érdemes felkészülnünk, hogy ha elérkezik a pillanat, lépni tudjunk. Mai...

Keresés