2008. január 30. szerda

jan. 30
6:16
McCain és Hillary Clinton nyerte meg az előválasztást Floridában (Infostart)
A republikánusoknál John McCain, a demokratáknál pedig Hillary Clinton győzött a Floridában kedden tartott előválasztáson, míg a nagy vesztesnek Rudy Giuliani volt New York-i polgármester bizonyult, aki valószínűleg kiszáll az elnökjelöltség megszerzéséért folyó küzdelemből.
jan. 30
7:40
1812 kontra 1349 kontra... (Kripto Akadémia)
1812 volt - eddig - Nagy-Britannia legrosszabb éve - ezt állítja egy új tanulmány. Szerzője: Derek Wilson történész. "1812-ben már csaknem húsz éve háborúztunk Franciaországgal, ami miatt rekordmagasak lettek az adók. Katasztrofálisan rossz lett a termés, ahogy akkor már több éven át, és a megélhetési költségek hihetetlenül megdrágultak. Agyonlőtték Spencer Perceval miniszterelnököt a parlament…
jan. 30
8:02
USA - a képviselőház jóváhagyta a gazdaságélénkítő csomagot (Kripto Akadémia)
Az amerikai képviselőház jóváhagyta kedden a gazdaság élénkítését célzó csomagot, amely elsősorban a középosztály megsegítésére épít.
jan. 30
8:30
"Külföldiek állnak a szervezett bűnözés mögött" (Infostart)
A fegyveres bűncselekmények elkövetőinek, kábítószer- és emberkereskedőknek a többsége külföldi származású - ezzel a bejelentéssel sokkolta a brit közvéleményt a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügynökség (SOCA) főigazgatója.
jan. 30
8:42
Zuhant a bankprofit, mégis jó az év (Napi)
jan. 30
8:47
Két-két esélyesre szűkült a mezőny az amerikai elnökválasztáson (Infostart)
A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint az amerikai elnökválasztási kampányban a republikánusoknál és a demokratáknál is két-két esélyesre szűkült a mezőny. Magyarics Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, a demokratáknál Hillary Clinton malmára hajthatja a vizet, hogy a nagyobb, és így több szavazatot jelentő államokban népszerűbb, mint Barack Obama.
jan. 30
8:53
Betiltanák az "emberi állatkertet" (Infostart)
A sáros csapás végén, mélyen a thaiföldi dzsungelben egy csoport asszony ücsörög az árnyékban. Meg-megtapogatják a bronzkarikákat, amelyek szorosan övezik természetellenesen hosszú nyakukat. A burmai kajanok vásári látványosságnak minősülnek - az ENSZ szerint azonban véget kell vetni a megaláztatásaiknak.
jan. 30
9:10
Rendkívüli állapot az élelmiszerárak emelkedése miatt (Infostart)
Sárból készített kenyérre kényszerültek a nyomorgó haitiak, az élelmiszerárak ugyanis olyan ütemben nőnek, hogy nem engedhetnek meg maguknak mást.
jan. 30
9:22
Fontos győzelmet aratott John McCain a floridai előválasztáson (Kripto Akadémia)
Átütő győzelmet aratott John McCain a republikánusok előválasztásán Floridában kedden. A CNN hírtelevízió beszámolója szerint a szavazatok 69 százalékának összesítése után az arizonai szenátor 36 százalékos eredménnyel vezette az elnökjelölt-aspiránsok mezőnyét. Mitt Romney volt massachusetts-i kormányzó 32 százalékkal a második helyre szorult, míg Rudy Giuliani volt New York-i polgármester -…
jan. 30
9:33
A háborúpárti szenátor győzelme (Kitekintő)
John McCain arizónai szenátor szoros küzdelemben végül felülkerekedett az egykori Massachusetts-i kormányzó, Mitt Romney felett a floridai előválasztási küzdelemben.
jan. 30
9:49
Új LCD-tévé-szövetség született (Napi)
jan. 30
10:10
Több millióan maradtak fűtés nélkül Kínában (Infostart)
A rendkívül zord időjárás újabb zavarokat okozott az energiaellátásban Kínában: szerdára az ország délnyugati részén található Kujcsou és a keleti Csianghszi tartományok maradtak áramszolgáltatás és fűtés nélkül, a közép-kínai Hunanban viszont megoldódtak az ilyen gondok.
jan. 30
10:35
Iraki külügyi államtitkár Budapesten (Kitekintő)
A Szaddam-diktatúra megdöntése óta először látogatott magas szintű iraki külügyi delegáció Budapestre, Várkonyi László meghívására.
jan. 30
10:35
Spanyolország befogadta a válást és a melegházasságot (Kripto Akadémia)
Egy nemzedékkel ezelőtt a család még szentnek számított Spanyolországban. Franco tábornok a nagy katolikus család híve volt, és bőségesen megjutalmazta pénzzel is a legtöbb utódot nevelő szülőket. Manapság az állami iskolákban már azt tanítják, hogy a család másmilyen is lehet: egyedülállók és azonos nemű párok is nevelhetnek gyermekeket.
jan. 30
10:51
Bundagyanú miatt letartóztatták Szerbia egyik leggazdagabb emberét (Infostart)
Többórás látványos akció során rohamosztagos rendőrök tartóztatták le az újvidéki labdarúgóklub elnökét és tulajdonosát, Szerbia egyik leggazdagabb emberét. A vád bundagyanú és több millió eurós sikkasztás. A szerb és a montenegrói labdarúgó-maffia egyik vezetője az egykori montenegrói elnök és kormányfő közeli rokona. Pályafutását 30 évvel ezelőtt testőrként és kidobófiúként kezdte Bécsben.
jan. 30
11:09
Bocsánatot kérnek az őslakosoktól (Kripto Akadémia)
Az ausztrál kormány első ízben kér bocsánatot az aboriginesektől az őslakosokkal szemben elkövetett bűntettek miatt. Mindezt Jenny Macklin miniszter asszony jelentette be. Megfogalmazása szerint a bocsánatkérés a Kevin Rudd-fémjelezte munkáspárti kormány egyik legfőbb prioritása, így az ünnepélyes bejelentésre az új törvényhozás alakuló ülésén, február 13-án sor kerülhet.
jan. 30
11:11
Majdnem 500 hivatalos homoszexuális párkapcsolat Csehországban (Kripto Akadémia)
Majdnem 500 hivatalos homoszexuális párkapcsolat létesült Csehországban az elmúlt másfél évben. A törvény által nyújtott lehetőséget, hogy homoszexuális kapcsolatukat az anyakönyvi hivatalban is bejegyezzék, többnyire férfiak használták ki - közölte kedden a Sidovsky Management, a csehországi homoszexuálisok életével foglalkozó ügynökség.
jan. 30
11:41
Pozsonyban nem jelent gondot a szmog (Infostart)
Legutóbb 2003-ban okozott komoly gondokat a szmog Pozsonyban, a kedvező természeti adottságoknak köszönhetően a levegő kevésbé szennyezett, mint a környező országok fővárosaiban.
jan. 30
11:47
Bejegyezték az új erdélyi magyar pártot (Kitekintő)
A bukaresti bíróság a tegnapi nap folyamán jóváhagyta a Magyar Polgári Párt (MPP) bejegyzési kérelmét. A bírósági ítélet öt napon belül fellebbezhető meg.
jan. 30
12:27
400 euróért árulják magukat a diáklányok (Kripto Akadémia)
A francia kormányt is önkritikára késztette egy 19 éves diáklány memoárja és egy egyetemista prostituáltakkal készült interjúkötet miatt kirobbant botrány Franciaországban.
jan. 30
12:39
Új miniszter a védelmi tárca élén (Kripto Akadémia)
Kinevezte a szlovák kormány új védelmi miniszterét, Jaroslav Baskát szerdán Ivan Gasparovic államfő. A lemondását múlt héten bejelentő Frantisek Kasicky helyébe lépő Baska eddig a tárca államtitkára volt.
jan. 30
12:44
A demokrácia védelmére szólít fel a német parlament elnöke (Kripto Akadémia)
A demokrácia védelmére szólított fel a náci rezsim hatalomra jutásának 75. évfordulóján a német parlament elnöke. Szerdai nyilatkozatában Norbert Lammert hangsúlyozta: a németországi demokrácia jelenlegi helyzete bizakodásra és önbizalomra ad okot. Ugyanakkor állandó figyelmeztetés, hogy az első parlamenti demokrácia német földön annak idején bizonyos mértékben önmagát számolta fel, és…
jan. 30
13:15
Szaddám nem hitte, hogy az USA lerohanná (Kitekintő)
Szaddám Husszein most nyilvánosságra került információk szerint nem jól kalkulált az Egyesült Államok iraki szándékait illetően.
jan. 30
13:19
Elbocsátások a Yahoonál (Napi)
jan. 30
14:08
Hodorkovszkij éhségsztrájkot kezdett (Infostart)
Éhségsztrájkot kezdett Mihail Hodorkovszkij, az egykori Jukosz olajbirodalom börtönben lévő tulajdonosa, de nem saját ügyében, hanem a konszern volt alelnökének Vaszilij Alekszanjannak az érdekében, aki HIV-fertőzött, nem utalják be szakkórházba és a börtönben sem kap megfelelő kezelést.
jan. 30
14:15
A Gazprom nyerheti a gázvezeték-háborút (Kitekintő)
A Gazprom lehet Európa legnagyobb gázellátója, miután Bulgária és Szerbia után pénteken az OMV-vel is megállapodást kötött, s további terjeszkedést tervez Európában. Ez egyúttal az uniós Nabucco-tervek alkonyát jelentheti.
jan. 30
14:24
Amerikára zuhanhatnak a kémműholdja darabjai (Infostart)
Az amerikai fegyveres erők válságterveket dolgoznak ki arra az esetre, ha a várhatóan február végén lezuhanó kémműhold darabjai az Egyesült Államok területére esnének. A légierő egyik tábornoka szerint ugyanis valószínű, hogy az objektum nem fog teljesen elégni az atmoszférában.
jan. 30
14:32
Halálos kimenetelű lövöldözések a karnevál előtt (Kripto Akadémia)
Nagyszabású rendőrségi razzia indult Rio de Janeiro két nyomornegyedében szerdán, hírek szerint a rajtaütések során nyolc gyanúsítottat lelőttek a rohamrendőrök. Az O Globo napilap értesülése szerint legkevesebb nyolc gyanúsítottat lelőttek, ötöt megsebesítettek és hatot őrizetbe vettek a motorkerékpár- és autótolvaj bandák ellen indított razziában. A rendőrség nem erősítette meg a halottakról és…
jan. 30
14:46
Kínában az áramellátást is veszélyezteti a szokatlan hideg (Infostart)
Kínában több millió embert vágott el a külvilágtól a szokásos újévi ünnepek előtt az erős havazás és fagy. A déli tartományokból ilyenkor hagyományosan hazaáramlanak a migráns dolgozók. Az idén azonban azt javasolják nekik: adják fel a tervüket, hogy otthon töltik a hagyományos családi ünnepet.
jan. 30
15:00
Veszélyes szerelés az űrben (Kripto Akadémia)
Veszélyes és eddig szokatlan külső űrszerelési munkát kezdett szerdán a Nemzetközi Űrállomás háromtagú legénységének két amerikai asztronautája. Peggy Whitson és Daniel Tani feladata, hogy kicseréljenek egy meghibásodott berendezést, amely a Föld körül mintegy 350 kilométer magasságban keringő űrbázis energiaellátását biztosító rendszer része.
jan. 30
15:07
Hét évet kapott az ördögűző (Infostart)
A Romániai Legfelsőbb Bíróság hét év börtönbüntetésre ítélte azt a szerzetest, akinek az ördögűzési szertartásába belehalt egy 23 éves apáca.
jan. 30
15:33
A cseh háziorvosok elégedettek a vizitdíjjal (Kripto Akadémia)
Elégedettek a vizitdíjak beszedésével a cseh háziorvosok és a fogorvosok, s szeretnék elérni, hogy a vizitdíjat emeljék - jelentette ki Jirí Pekárek, a cseh Magánorvosi Koalíció szóvivője és a Cseh Fogorvosi Kamara elnöke szerdai prágai sajtótájékoztatóján.
jan. 30
15:35
Már három rakétaelfogó rendszer Tokió közelében (Kripto Akadémia)
Újabb rakétaelfogó rendszert telepítettek a japán önvédelmi erők Tokió közelében, a Takejama haditengerészeti bázison - közölték szerdán katonai forrásból. Ez a harmadik Patriot (PAC-3) típusú rakétaelfogó rendszer Tokió közelében.
jan. 30
15:45
Visszalépett az egyik demokrata jelölt (Infostart)
Az Egyesült Államokban visszalépett az elnökjelölt-jelöltségtől a demokrata John Edwards.
jan. 30
15:56
"Amitől libabőrös leszel" (Kripto Akadémia)
Pert helyezett kilátásba egy brazíliai zsidó szervezet arra az esetre, ha egy szambaiskola nem változtat a tervein és holokauszt-élőképpel vonul fel a riói karneválon. "Amitől libabőrös leszel" - ez a Viradouro szambaiskola 80 perces parádéjának a témája. A menetben nyolc élőkép lesz különféle borzongató dolgokról, például a hidegről, a félelemről és a holokausztról.
jan. 30
16:08
John Edwards kiszáll (Kripto Akadémia)
John Edwards kiszáll az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott küzdelemből. A volt észak-karolinai szenátor, aki már 2004-ben is nekifutott az elnökjelöltségnek, szerdán New Orleansban közép-európai idő szerint este jelenti be döntését - közölte kampánystábjának a szóvivője. Edwards az utóbbi négy szövetségi államban tartott demokrata párti előválasztáson vereséget szenvedett a…
jan. 30
16:30
Bocsánatkérésre és egymillió koronás bírságra ítélték Duray Miklóst (Kripto Akadémia)
Bocsánatkérésre és egymillió korona pénzbírságra ítélte szerdán a pozsonyi kerületi bíróság Duray Miklóst, a magyarellenes kirohanásairól elhíresült Ján Slota vezette szlovák kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) feljelentése alapján.
jan. 30
16:42
Érthetetlen az uniós szerződés (Kitekintő)
Az Európai Parlament képviselői úgy vélik, hogy a szöveg a polgárok számára továbbra is átláthatatlan és olvashatatlan maradt.
jan. 30
17:03
A palesztinok többsége ellenzi az Izrael elleni rakétatámadásokat (Kripto Akadémia)
A palesztinok 52,7 százaléka ellenzi a Gázai övezet területéről Izrael ellen végrehajtott rakétatámadásokat - derült ki egy közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét szerdán tették közzé a ciszjordánai Nábluszban.
jan. 30
17:32
Dél-Afrika legalizálná a prostitúciót a VB idejére (Kitekintő)
"Ez mindenképpen hozzájárulna a torna sikeréhez"- jelentette ki a javaslatot tevő képviselő.
jan. 30
17:41
Maradhat a Société Générale vezetősége (Napi)
jan. 30
17:47
Koszovó tíz napon belül kikiálthatja függetlenségét (Kripto Akadémia)
Koszovó a szerbiai elnökválasztás második fordulója utáni hét végén ki fogja kiáltani függetlenségét a Nyugat támogatásával, ha a nacionalista jelölt nyeri meg a vasárnapi szavazást - közölték politikai források. "Ha (Tomislav) Nikolic győz, akkor (február) 9-én vagy 10-én" (nyilvánítják ki a függetlenséget) - mondta szerdán egy magas rangú forrás neve elhallgatását kérve.
jan. 30
17:53
Más európai országokban is merényleteket tervezett a barcelonai terrorsejt (Metropol)
A spanyol sajtó értesülése szerint Németországban és más európai országokban is merényletekre készült a Barcelonában egy hete felszámolt terrorsejt.
jan. 30
17:55
Elhunyt Suharto volt indonéz elnök (Metropol)
Elhunyt vasárnap Suharto volt indonéz elnök, aki 32 éven át vaskézzel irányította az ázsiai országot. 2005-ben egyszer már válságos állapotba került belső vérzések miatt. Állapota tavaly év végén ismét válságossá vált, nemrég kómába esett. 86 évesen halt meg.
jan. 30
17:57
Törökországban elfogták az al-Kaida hat feltételezett tagját (Metropol)
A török rendőrség őrizetbe vette az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet hat feltételezett tagját, aki a gyanú szerint robbantásos merényletek elkövetésére készült Törökországban – jelentette az Anatolia török hírügynökség vasárnap.
jan. 30
17:59
Riadókészültség az egyiptomi határ közelében (Kripto Akadémia)
Riadókészültséget rendeltek el szerdán az izraeli haderőknél az egyiptomi határ övezetében, Ejlat fürdőhely közelében, miután egy terrorista kommandó beszivárgásától tartanak - közölték izraeli katonai illetékesek. A rendelkezés részletei nem ismertek. Az izraeli hadsereg január 26-án bejelentette: megtiltotta, hogy civilek belépjenek az izraeli-egyiptomi határzónába, mivel merényletektől…
jan. 30
17:59
Erőszakossá fajultak az utcai tüntetések a libanoni fővárosban (Metropol)
Erőszakossá fajultak a sorozatos áramkimaradások és áremelések miatt kirobbant utcai tüntetések vasárnap a libanoni fővárosban. A demonstrálók és a rendőrök összecsapásaiban nyolc ember életét vesztette, tucatnyi pedig megsebesült.
jan. 30
18:01
Eltemették Suharto volt indonéz elnököt (Metropol)
Állami pompával, teljes katonai tiszteletadás mellett eltemették hétfőn Suharto volt indonéz államfőt, aki 32 éven át, 1998-ig vaskézzel irányította az országot, és vasárnap hunyt el 86 évesen egy jakartai kórházban, ahol már január 4-e óta feküdt.
jan. 30
18:03
Orosz lapok a Mogiljevics-ügy szövevényeit bogozzák (Metropol)
A hét végén alapos házkutatást tartottak Olga Snajdernél, a csütörtökön őrizetbe vett, maffiafőnökként emlegetett Szemjon Mogiljevics elvált feleségénél – közölték hétfőn az Interfax hírügynökséggel az illetékes belügyi szervek.
jan. 30
18:05
Iránban betiltották a nyilvános kivégzéseket (Kripto Akadémia)
A jövőben nem lesznek nyilvános kivégzések Iránban, miután ilyen értelmű rendelkezést hozott az iszlám köztársaság főbírája - jelentette szerdán az IRNA iráni hírügynökség. Mahmúd Hásemi Sahrúdi ajatollah keddi rendelete értelmében a kivégzéseket a jövőben csak a mindenkori főbíró külön engedélyével lehet nyilvánosan végrehajtani. A tilalom kiterjed a kivégzésekről készült fotók és videofelvételek…

Keresés