2008. január 4. péntek

jan. 4
6:39
Haláleset miatt elmarad az Ázsia-Európa golfpárharc (Kripto Akadémia)
Galyani Vadhana thaiföldi hercegnő halála miatt elmarad a jövő hétre kiírt Ázsia-Európa golfpárharc. A tornára január 11. és 13. között került volna sor Bangkok közelében, ám Bhumibol Aduljadedzs király 15 napos nemzeti gyászt hirdetett ki 84 évesen elhunyt nővérének emlékére.
jan. 4
6:45
"Sörpuccsra" készülnek a litván kosárszurkolók (Kripto Akadémia)
Óriási felháborodást váltott ki Litvániában, hogy az alkoholreklámok miatt száműzték az élő kosárlabda-közvetítéseket a tévéképernyőkről.
jan. 4
7:04
Megkezdődött a hosszú menetelés: "A reményt választottuk a félelem helyett" (Infostart)
A republikánusoknál Mike Huckabee, a demokratáknál Barack Obama nyerte az iowai jelölőgyűléseket az amerikai előválasztásokban. A hatalmon lévő republikánusoknál az egyik legnagyobb esélyesnek tartott Mitt Romney lett a második, míg a demokratáknál John Edwards is megelőzte az országos szinten vezető Hillary Clintont.
jan. 4
8:14
Izrael megkezdi az engedély nélküli telepek felszámolását (Infostart)
Izrael valószínűleg megkezdi az engedély nélkül létesített ciszjordániai zsidó telepek felszámolását az amerikai elnök jövő heti látogatásán - közölte Hájim Ramón izraeli miniszterelnök-helyettes.
jan. 4
8:14
Mi, belgák (168 Óra Online)
Belgiumban a négy nagy parlamenti párt alkuképtelensége világossá tette az ország  egyre makacsabb problémáit. [Dátum: 2008. 01. 04. 00:39]
jan. 4
8:33
Idős emberek vészhelyzetbe (Kripto Akadémia)
A sürgősségi orvosi ellátás nemzetközi folyóirata, az Annals of Emergency Medicine legfrissebb száma szerint az Egyesült Államokban tíz év alatt 34 százalékkal nőtt meg azoknak az idős embereknek a száma, akik valamiért a "Vészhelyzet" című tv-sorozatból is jól ismert kórházak valamelyik sürgősségi osztályára kerültek azonnali kezelésre.
jan. 4
8:39
Megkezdődött a küzdelem: USA előválasztások (Kitekintő)
A Fehér Ház 44. lakójának megválasztása csütörtök este megkezdődött a 3 millió lakosú Iowa államban, ahol az első előválasztási fordulót tartják.
jan. 4
8:39
Új üzemanyag-szabvány a pekingi olimpiára (Kripto Akadémia)
Szigorúbb üzemanyag-szabvány bevezetésével készülnek a kínai fővárosban az augusztusban megrendezésre kerülő ötkarikás játékokra, az intézkedéstől a hírhedten szennyezett pekingi levegő tisztulását remélik.
jan. 4
8:48
"Mindenki el fogja felejteni Iowát" (Infostart)
A republikánusoknál Mike Huckabee, a demokratáknál Barack Obama nyerte az iowai jelölőgyűléseket az amerikai előválasztásokon. Magyarics Tamás, az ELTE docense szerint bár Hillary Clinton harmadik helye meglepetés, de nem bukás. Az Amerika-szakértő szerint Mike Huckabee végső esélyei mostani győzelme ellenére is csekélyek, az Iowában a republikánusok között csak hatodik, ám országosan vezető Rudy…
jan. 4
9:04
Retteg a rendőrség: "fosztogathatsz, gyújtogathatsz, ölhetsz" (Infostart)
Kenya fővárosában pénteken nagygyűlésen tiltakozik az ellenzék a múlt heti elnökválasztást jellemző csalások, és Mwai Kibaki államfő újraválasztása miatt. A választásokat követően kitört zavargásokban már 350 ember vesztette életét Kenyában.
jan. 4
9:44
Hugo Chávez átalakította kormányát (Kripto Akadémia)
Átalakította kormányát és új alelnököt nevezett ki csütörtökön (helyi idő szerint) egy nyugalmazott katonatiszt, a jelenlegi lakásügyi miniszter személyében Hugo Chávez venezuelai elnök, levonva a múlt havi népszavazási vereség személyi következményeit.
jan. 4
9:58
Kitoloncolt szerbek áradatától tartanak a magyarok (Infostart)
Január 1-jétől érvényes az a megállapodás, amely szerint Szerbia visszafogadja és letelepíti az Európai Unió tagországaiból kitoloncolt állampolgárait. A mintegy 100 ezer ember többsége Szerbia déli részéről származik, de a vajdasági magyarok félelmei szerint az északi tartományban akarják őket új otthonhoz juttatni. A magyar többségű községek ezért olyan határozatot hoznak, melyek szerint csak a…
jan. 4
10:04
Botrányos videó a férje mikrofonját fogdosó műsorvezetőnőről - nézze meg! (Infostart)
Tovább szorongatja az internetes szolgáltatókat a kínai állam: február elejétől csak olyan honlapokon lehet videófelvételeket közzétenni vagy műsorokat közvetíteni, amelyeket államilag szabályozott vállalatok tartanak fenn.
jan. 4
10:17
Cseh fiatalok: Szlovákia miniszterelnöke Milosevics (Kitekintő)
Tizenöt évvel Csehszlovákia szétválása után a cseh fiatalok már nem értenek szlovákul és néhányan azt hiszik, hogy Szlovákia miniszterelnöke Milosevics.
jan. 4
10:22
USA előválasztások - Obamáé az első kör (Kitekintő)
A Fehér Ház 44. lakójának megválasztása csütörtök este megkezdődött a 3 millió lakosú Iowa államban, ahol az első előválasztási fordulót tartották.
jan. 4
10:48
"Biztonságban vannak a Kenyában tartózkodó magyarok" (Infostart)
Nem enyhült a feszültség Kenyában - mondta az InfoRádiónak a Nairobiban tartózkodó magyar konzul. Kocsis András hozzátette, tudomása szerint az afrikai országban lévő 274 magyar biztonságban van.
jan. 4
11:05
Kína golyó helyett injekcióval végzi ki a bűnösöket (Kitekintő)
A kínai Legfelsőbb Népbíróság alelnöke bejelentette, hogy főbelövés helyett ezentúl méreggel végzik ki a bűnösöket. Kínában több embert végeznek ki, mint máshol összesen.
jan. 4
11:26
Ítéletidő tombol Bulgáriában (Infostart)
Bulgáriában számos hóátfúvás és a rendkívüli fagy is akadályozza a közlekedést. Sajtójelentések szerint éjszaka a nyílt pályán rekedt egy Szófiából a Duna menti Szilisztrába tartó személyvonat.
jan. 4
12:15
"Miniszter úr! E havi teljesítménye kettes. Leülhet!" (Infostart)
Franciaországban a jövőben minden hónap végén jegyekkel ellátott bizonyítványt kapnak egyéni teljesítményükről a miniszterek. A párizsi kormány szóvivője elmondta: az értékelést egy külső könyvvizsgáló cég bevonásával készíti el a miniszterelnöki hivatal.
jan. 4
12:17
George Bush bizakodó (Infostart)
Az Egyesült Államok elnöke szerint még hivatali időszaka idején létrejöhet a békemegállapodás az izraeliek és a palesztinok között. George Bush mandátuma egy év múlva jár le.
jan. 4
12:43
Slota: "Szlovákiában nem élnek magyarok" (Infostart)
A Szlovák Nemzeti Párt elnöke szerint Szlovákiában nem élnek magyarok, "csak szlovákok, akik magyarul beszélnek". Hivatalos adatok szerint az országban több mint félmillióan vallják magukat magyarnak.
jan. 4
12:45
Bizonyítványt kapnak a francia kormány tagjai (Kripto Akadémia)
A francia miniszterek ezentúl minden hónap végén jegyekkel ellátott bizonyítványt kapnak egyéni teljesítményükről, amelyet egy külső könyvvizsgáló cég bevonásával készít el a miniszterelnöki hivatal.
jan. 4
12:50
Eltüntek, de igazából (Kripto Akadémia)
Megtaláltak 11, három hónappal ezelőtt eltűnt tengerészt a távol-keleti Kamcsatkán pénteken: az emberek hajójuk meghibásodása után egy elhagyott katonai támaszponton éldegéltek, amíg fogyni nem kezdett az élelmiszertartalék.
jan. 4
13:07
Újabb három fagyhalál Moszkvában (Kripto Akadémia)
Újabb három ember fagyott meg a péntekre virradó éjszaka Moszkvában: ezzel az idei tél halálos áldozatainak száma az orosz fővárosban 64-re emelkedett. Valójában az elmúlt volt az első valóban hideg éjszaka idén: mínusz 16-18 Celsius-fokot mértek.
jan. 4
13:23
Új elnökválasztást követel a kenyai ellenzék (Kripto Akadémia)
Új elnökválasztást követel a kenyai ellenzék, mert megítélése szerint csak így oldható meg a múlt heti elnökválasztás vitatott eredménye miatt kialakult politikai válság. Anyang Nyongo, a Narancssárga Demokratikus Mozgalom főtitkára állt elő pénteken ezzel a követeléssel.
jan. 4
13:38
Ellátás helyett önellátás (Kitekintő)
A szándéknyilatkozatok sokasága és a nemzetközi közösség minden jóakarata ellenére a világon 854 millió ember soha nem lakik jól, holott a Föld jelenleg könnyedén táplálni tudná az emberiséget.
jan. 4
14:07
"Államosítanák" a brit pályafenntartást is az újévi fennakadások után (Kripto Akadémia)
"Visszaállamosítási" lépésekre készül pénteki sajtójelentések szerint a brit vasúti pályafenntartásért felelős Network Rail közhasznú társaság, miután az év első munkanapjain rémes zűrzavart, szinte vonatközlekedési csődöt okozott a magánvállalkozóknak kiszervezett karbantartási munkák elhúzódása.
jan. 4
14:24
Nápolyban erősödik a tiltakozás a megoldatlan szeméthelyzet miatt (Kripto Akadémia)
Egy szemétlerakó újranyitása ellen tiltakozó feldühödött tüntetők kövekkel dobálták meg az akciót fedező rendőrautókat, és négy autóbuszt felgyújtottak Nápolyban. A csütörtök esti incidensek az évek óta egyre romló nápolyi szeméthelyzet további súlyosbodását jelzik. A Nápoly nyugati elővárosában, Pianurában 12 évvel ezelőtt bezárt szemétlerakó újranyitását a "szemétválságra" való tekintettel…
jan. 4
14:26
Bíróság előtt a médiahackelő művészek (Kripto Akadémia)
Rémhírterjesztéssel vádolták meg azt a cseh művészcsoportot, amely nyáron durva médiahackkel borzolta fel a cseh televíziónézők kedélyét.
jan. 4
14:54
Még nem tudják az utazásszervezők, leszállnak-e Kenyában (Infostart)
Mombasában, Kenya turisták által látogatott tengerparti városában teljes a nyugalom - állítja a Malév egyik főpilótája. Péntek hajnalban 162 magyar utas érkezett haza a zavargások által sújtott afrikai országból. Legközelebb szombaton utazhatnak haza az afrikai országban üdülő magyarok.
jan. 4
15:43
Katonai titkokat tartalmazó pendrive-ot felejtettek egy stockholmi könyvtárban (Metropol)
Svéd katonai titkokat tartalmazó pendrive-ot találtak egy stockholmi könyvtár szabadon használható számítógépén.
jan. 4
16:16
Slota: Szlovákiában nem élnek magyarok (Kitekintő)
Úgy fest Ján Slotának szilveszteri mámorából eszmélve ismét a magyarok jutottak eszébe elsőként. Újra kijelentette, hogy szerinte Szlovákiában nem élnek magyarok, csak magyarul beszélő szlovákok.
jan. 4
18:24
Csáky: A magyarok védekezni fognak (Infostart)
Az MKP elítéli Ján Slota kijelentését, miszerint Szlovákiában nem élnek magyarok, csak szlovákok, akik magyarul beszélnek.
jan. 4
20:08
Az ezer forintot is elérheti a benzin ára (Infostart)
A kőolaj árának tartós emelkedése miatt a benzin ára rövidesen elérheti a négy eurót - figyelmeztetett Berlinben a Német Gazdaságkutató Intézet. Ez a fejlemény súlyos kihatással lehet a gazdasági valamennyi ágazatára - állapította meg az intézet szakértője.
jan. 4
21:18
Környezetvédelmi kampány kezdődik Kínában (Infostart)
Kína országos felmérést indít a környezetszennyezés forrásairól februárban.
jan. 4
21:40
Rendkívüli hideg Bulgáriában (Infostart)
Öt halálos áldozata van a hideghullámnak Bulgáriában, a közlekedést hóátfúvások és rendkívüli fagy akadályozza. Péntekre virradóra a nyílt pályán rekedt a Szófiából a Duna menti Szilisztrába tartó személyvonat.
jan. 4
22:50
Bombariadó volt több belga pályaudvaron (Kripto Akadémia)
Bombariadó volt péntek este több belgiumi pályaudvaron, de a tűzszerészek egyelőre semmilyen veszélyes anyagnak nem akadtak a nyomára. Telefonos bejelentések nyomán a rendőrség lezárta, illetve átkutatta a brüsszeli központi pályaudvart, valamint az antwerpeni, a genti és a leuveni vasútállomást. Ennek következtében országszerte jelentős késések voltak a vasúti közlekedésben. Az eddigi értesülések…

Keresés