2008. február 18. hétfő

febr. 18
0:05
Nem született megállapodás Koszovóról az ENSZ BT ülésén (Infostart)
Nem született megállapodás az ENSZ BT Koszovó függetlenségének kikiáltása után összehívott vasárnapi rendkívüli ülésén.
febr. 18
5:06
"Nem számít, mennyi államban nyer Obama, a szuperdelegátusok döntenek" (Infostart)
Hillary Clinton már az augusztusi konvenció előtt a Demokrata Párt elnökjelöltje lesz, mert maga mögé fogja állítani a párt vezetőiből és képviselőiből álló szuperdelegátusokat. Így "irreleváns", hány államban nyer Barack Obama - ezt állítja a volt first lady főtanácsadója.
febr. 18
5:09
Szerbia tiltakozott a lépés ellen, Oroszország az ENSZ BT azonnali összehívását követelte (Kripto Akadémia)
A pristinai parlament vasárnapi rendkívüli ülésén közfelkiáltással kinyilvánította Koszovó függetlenségét Szerbiától. Fatmir Sejdiu elnök, Hashim Thaci miniszterelnök és Jakup Krasniqi házelnök ezután aláírták a „független és demokratikus állam” megalakulásáról szóló nyilatkozatot. A parlamenti határozat szerint a cél a Martti Ahtisaari ENSZ-közvetítő által javasolt, korlátozott önálló államiság…
febr. 18
7:55
"Az Egyesült Államok megalázta az Európai Uniót" (Infostart)
Pristinában és Koszovó más városaiban egész éjszaka ünnepeltek, miközben Szerbia a nemzetközi jog megsértésére hivatkozva igyekszik érvényteleníteni Koszovó függetlenségét. Eddig csak kisebb incidensek voltak. Boris Tadic szerb köztársasági elnök még az éjjel New Yorkba utazott a biztonsági tanács ülésére.
febr. 18
8:32
Most már ne vegyen HD DVD-lejátszót! (Napi)
febr. 18
8:39
Slota továbbra is ócsárolja a koszovói albánokat (Kitekintő)
Slota nem tagadta meg magát akkor sem, amikor a Koszovó függetlenségéről kérdezték véleményét.
febr. 18
9:22
Államosítják a bajba került jelzálogbankot (Napi)
febr. 18
9:34
Koszovó következményei (Kitekintő)
Koszovó békében lett független, de ez nem az emberek közötti egyetemes szeretetnek köszönhető, hanem a NATO 16.000 katonájának. Máshol viszont orosz erők állomásoznak ideiglenesen...
febr. 18
10:12
Egyre több az LCD-t LCD-re cserélő vevő (Napi)
febr. 18
10:23
Kérdőjelek a titkosszolgálati adatgyűjtéssel összefüggésben (Infostart)
Berlinben a törvényhozás különböző bizottságai az elkövetkező napokban foglalkoznak a múlt héten kirobbant nagyszabású adócsalási botrány hátterével. Míg a belügyminiszter az ügy felderítését a demokratikus állam hatékony működéseként értékelte, az ellenzék azt firtatja, hogy a hírszerző szolgálat nem lépte-e át hatáskörét a bizalmas értesülések megszerzésekor.
febr. 18
10:28
Negyvenévesen 40 milliárd dollárral a zsebben (Napi)
febr. 18
10:50
Durva ítélet a kormánytagokról: "háborús bűnösök" (Infostart)
Kanada volt belgrádi nagykövete szerint "háborús bűnösökből" áll a Koszovó függetlenségét vasárnap kikiáltó pristinai vezetés.
febr. 18
10:52
Szlovákiában félnek a koszovói példától (Infostart)
Pozsony tudomásul veszi, de egyelőre nem ismeri el Koszovó függetlenségét - mondta a szlovák külügyminiszter. A szlovákiai pártok - az MKP kivételével - veszélyesnek tartják a koszovói fejleményeket.
febr. 18
11:36
Szlovákia "egyelőre" Moszkva oldalán áll (Kitekintő)
Ján Kubiš szlovák külügyminiszter sajtótájékoztatóján kijelentette, Szlovákia "egyelőre" vár Koszovó elimerésével.
febr. 18
11:40
Megkezdődött a választás Pakisztánban (Infostart)
Szigorú biztonsági intézkedések mellett megkezdődtek a parlamenti választások Pakisztánban.
febr. 18
12:10
Koszovó függetlensége lángra lobbantotta a székelyföldi nacionalizmust (Metropol)
Koszovó függetlensége ismét lángra lobbantotta a székelyföldi nacionalizmust – írja hétfői számában a Cotidianul című román napilap, amely a többi bukaresti újsághoz hasonlóan megállapítja: az esemény élénk visszhangot váltott ki a romániai magyarság vezetői körében.
febr. 18
12:20
Ezrek veszélyben: személyes iratokat dobtak ki (Infostart)
Újabb adatkezelési botrány robbant ki Nagy-Britanniában: húszezer ember személyes adatait tartalmazó papírokat találtak egy észak-londoni csavargótanyán.
febr. 18
12:30
Bankokat venne Katar (Napi)
febr. 18
12:36
Veszélyben a méhek - nem lesz gyümölcsfagyi sem (Napi)
febr. 18
12:53
Romániában Koszovót mondanak, de Erdélyre gondolnak? (Infostart)
Romániában az állami főméltóságok egyelőre kivárnak azzal, hogy Koszovó kikiáltott függetlenségéről véleményt mondjanak.
febr. 18
14:14
Kifogyhat az Exxon a tartalékokból? (Napi)
febr. 18
14:28
Sárga lap Horvátországnak a határvitáért (Kitekintő)
Az EU27-ek külügyminiszterek hétfőn felszólították Horvátországot, hogy tartózkodjon az Adrián húzódó ökológiai és halászati védelmi övezet kiterjesztésétől.
febr. 18
14:28
Több ezer szerb tüntetett Kosovska Mitrovicában (Kripto Akadémia)
Koszovói szerbek ezrei tüntettek hétfőn Kosovska Mitrovicában. A Koszovó északi részén fekvő városban mintegy ötezren vonultak utcára, és azt követelték, hogy Koszovó szerbek lakta részei továbbra is tartozzanak Szerbia fennhatósága alá. "Ez Szerbia" - kántálták a szerbek, akik "Segítség Oroszország" feliratú táblákat, valamint horogkeresztekkel elcsúfított amerikai zászlókat ábrázoló plakátokat…
febr. 18
14:56
Bush nem hivatalos formában elismerte Koszovó függetlenségét (Kripto Akadémia)
George Bush amerikai elnök nem hivatalos formában elismerte hétfőn Koszovó függetlenségét. "A koszovóiak immár függetlenek" - mondta az amerikai NBC televíziónak adott interjúban. Az afrikai körúton járó, jelenleg a tanzániai Arushában tartózkodó amerikai elnök egy tévényilatkozatban kijelentette: a maga részéről támogatta és támogatja Koszovó függetlenségét.
febr. 18
15:05
Több száz Földhöz hasonló bolygó lehet a Tejútrendszerben (Infostart)
Több száz, a Földhöz hasonló bolygó keringhet a Tejútrendszerben - állítják amerikai tudósok. A hipotézis felveti azt a lehetőséget, hogy máshol is kialakulhatott, vagy fenntartható lehet az élet. A kutatók lelkesen keresik azokat a bolygókat, amelyek az úgynevezett keresztzónában, azaz, a Földhöz hasonló távolságban vannak a napjuktól.
febr. 18
15:07
Bush nem hivatalos formában elismerte Koszovó függetlenségét (Infostart)
George Bush amerikai elnök nem hivatalos formában elismerte hétfőn Koszovó függetlenségét. "A koszovóiak immár függetlenek" - mondta az amerikai NBC televíziónak adott interjúban.
febr. 18
15:23
Koszovó függetlensége élezi az orosz-amerikai viszonyt (Infostart)
Koszovó függetlenségi nyilatkozata tovább élezi a feszültséget Washington és Moszkva között. Míg az Egyesült Államok már 1999 óta a tartomány önállóságát pártfogolta, Oroszország - egyrészt befolyása helyreállítása miatt, másrészt a nacionalista szavazók megnyerésére - Szerbia pártjára állt. Elemzők szerint Washington és az EU is kockáztat, amikor egy jelentős ENSZ-tagállammal szembehelyezkedve…
febr. 18
15:24
Türelmetlen új állam (Kripto Akadémia)
A függetlenségét kikiáltott Koszovó elismerését kéri más államoktól - mondta hétfőn, az új ország kormányának első ülésén Hashim Thaci miniszterelnök. A koszovói kormányfő közölte, hogy már több fővárosba elküldték a kérést: ismerjék el az új független és szuverén európai államot. "Arra számítunk, hogy ez az elismerés nagyon hamar meg fog történni" - mondta.
febr. 18
16:15
A vodka nem téved (168 Óra Online)
Az új elnökjelölt színre lépését követően a Putyinka márkájú vodka után rövidesen megjelent a boltokban a Car-Medvegy és a Medvegyevka nevű is. [Dátum: 2008. 02. 18. 10:29]
febr. 18
16:20
Indiában főként tbc-t okoz a dohányzás: évente egymillió áldozat (Kitekintő)
A dohányzás Indiában elsősorban nem a rákkal, hanem a tbc-vel áll kapcsolatban. A füstölgést később kezdik és kevesebbet szívnak, mégis több az áldozat. Miért?
febr. 18
17:16
Több az előrehaladott rák a biztosítás nélküliek esetében (Kripto Akadémia)
A biztosítás nélküliek vagy az állami egészségügyi programokkal segített szegények esetében jóval nagyobb az előrehaladott rák diagnosztizálásának esélye, mint a privát biztosítók ügyfeleinél az Egyesült Államokban - mutatták ki amerikai kutatók.
febr. 18
17:22
Markó szerint Koszovó nem tekinthető analógiának (Kripto Akadémia)
Koszovó nem tekinthető analógiának, de összehasonlítási alapnak igen - fejtette ki hétfői bukaresti sajtóértekezletén Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. A politikus leszögezte: Koszovó függetlenné válása nem szolgál analógiaként, konkrét modellként más helyzetekre, mégis precedenst jelent abban, hogy az Európai Uniónak és a nemzetközi közösségnek aktívan szerepet…
febr. 18
17:28
Nem változott a NATO koszovói felelőssége és képessége (Kripto Akadémia)
A koszovói függetlenség hét végi kinyilvánítása után is változatlan marad a NATO-nak az a felelőssége és képessége, hogy Koszovóban biztonságos környezetet garantáljon. A szövetség tagországait képviselő Észak-atlanti Tanács szögezte le ezt hétfőn a tagállamok állandó nagyköveteinek brüsszeli találkozója után kiadott állásfoglalásában. A NATO célja, hogy továbbra is segítse egy stabil,…
febr. 18
17:46
Az idősebb Bush John McCain elnökjelöltségét támogatja (Kripto Akadémia)
A jelenlegi amerikai elnök apja, George H. W. Bush volt elnök bejelentette hétfőn a texasi Houstonban: John McCain elnökjelöltségét támogatja a republikánus előválasztási küzdelemben. "McCainnél nincs felkészültebb jelölt az elnökségre" - jelentette ki az Egyesült Államok 41. elnöke. Mint hangsúlyozta, eljött az ideje annak, hogy széles konzervatív bázis alakuljon ki McCain mögött, hogy a…
febr. 18
18:30
Évi egymillió indiai halottat szed a dohányzás (Kitekintő)
A dohányzás Indiában elsősorban nem a rákkal, hanem a tbc-vel áll kapcsolatban. A füstölgést később kezdik és kevesebbet szívnak, mégis több az áldozat. Miért?
febr. 18
18:36
Évi egymillió indiai áldozatot szed a dohányzás (Kitekintő)
A dohányzás Indiában elsősorban nem a rákkal, hanem a tbc-vel áll kapcsolatban. A füstölgést később kezdik és kevesebbet szívnak, mégis több az áldozat. Miért?
febr. 18
18:43
Az Egyesült Államok elismerte Koszovó függetlenségét (Infostart)
Az Egyesült Államok hétfőn elismerte Koszovó függetlenségét. A hivatalos amerikai elismerést Condoleezza Rice külügyminiszter közleményében jelentette be.
febr. 18
19:18
A panaszkodó dán a világ legboldogabb nemzete (Infostart)
Egy brit egyetem kutatói szerint Dánia a világ legboldogabb országa. Az eredmény annál is inkább meglepő, mert a dánok, másokhoz hasonlóan, szeretnek panaszkodni, eléggé zárkózottak, és az ott élő külföldiek szerint felsőbbrendűségi tudatuk van.
febr. 18
19:29
Viszonylag nyugodt voks: "csak" néhány tucatnyian haltak meg (Infostart)
Pakisztánban megkezdődött a szavazatszámlálás a viszonylag békésen lefolytatott választások után. A mostani voksolásnak kellett volna szentesíteni a polgári kormányzáshoz való visszatérést, de a választásokat olyan súlyos események előzték meg, mint a szükségállapot bevezetése, és Bennazir Bhutto ellenzéki politikus meggyilkolása.
febr. 18
19:52
Koszovó: viszonylagos nyugalomban telt az ünneplés (Infostart)
Eddig néhány kisebb incidens történt csupán Koszovó függetlenségének kikiáltása után - mondta az InfoRádiónak a Pristinai Magyar Összekötő Iroda vezetője. Imecs Zoltán szerint nem várható, hogy komolyabb zavargások lesznek, vagy, hogy etnikai tisztogatás kezdődik.
febr. 18
20:15
Saját emberei végezhettek a terrorista vezérrel (Infostart)
Saját emberei, vagy a szíriaiak végezhettek a Hezbollah egyik parancsnokával - vetette fel az amerikai hírszerzés vezetője. Emád Mugijével az autó fejtámlájába rejtett bomba végzett a múlt kedden Damaszkuszban. A Hezbollah vezetője Izraelt vádolja a gyilkossággal, és "nyílt háborút" hirdetett a zsidó állam ellen.
febr. 18
20:32
Hamarosan hazatérhetnek síbalesetet szenvedett gyerekek (Infostart)
Várhatóan néhány napon belül hazatérhet Ausztriából az a két magyar gyermek, akik közül az egyik kiesett egy síliftből, társa pedig utána ugrott.
febr. 18
21:00
"A túlélés olyan, mint a lottó: kizárólag a vakszerencsén múlik" (Infostart)
A gazdasági fejlődés nem jár okvetlenül együtt a gyermekhalandóság csökkenésével - derült ki egy átfogó kutatásból, amelyet az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) készített.
febr. 18
21:12
Sarkozy "szabad és független" államként ismeri el Koszovót (Kripto Akadémia)
Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök "szabad és független államként" ismeri el Koszovót Fatmir Sejdiu koszovói elnökhöz intézett hétfő esti levelében - közölte a francia elnöki hivatal. Delphine Borionne, Franciaország pristinai összekötő irodájának vezetője sajtótájékoztatóján bejelentette: Párizs elismeri Koszovót
febr. 18
21:33
Tőketerebes vezetője sem akar erőművet (Infostart)
Nyílt levélben fordult a szlovák kormányfőhöz, a pozsonyi parlamenthez és az érintett minisztériumokhoz Tőketerebes polgármestere a településre tervezett szénerőmű ügyében.
febr. 18
21:39
Szerbia hazarendelte washingtoni nagykövetét (Kripto Akadémia)
Szerbia hazarendelte egyesült államokbeli nagykövetét, válaszul arra, hogy az amerikai kormány elismerte Koszovó függetlenségét - közölte hétfőn Vojislav Kostunica miniszterelnök.
febr. 18
21:50
Állítólag megtalálták a Zürichben ellopott festményeket (Metropol)
Egy svájci rádióadó értesülése szerint a rendőrök megtalálták a nyolc nappal ezelőtt Zürichben ellopott nagy értékű festményeket, de a hírt a rendőrség hétfő este nem erősítette meg.
febr. 18
22:51
A szerb elnök a koszovói függetlenség elleni fellépést sürgetett az ENSZ BT-ben (Kripto Akadémia)
Boris Tadic szerb elnök azt kérte hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy a testület lépjen fel Koszovó frissen kikiáltott függetlensége ellen, mivel az - érvelése szerint - ellentétes a Szerbiára vonatkozó korábbi ENSZ-határozatokkal. A BT orosz kérésre tartott rendkívüli ülést a Szerbiából kivált terület ügyében. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár arról számolt be: a világszervezet elérte a békés…

Keresés