2008. február 5. kedd

febr. 5
5:08
Minden, amit a Szuper Keddről tudni kell! (Infostart)
Magyar idő szerint szerda hajnalban derül ki, milyen eredménnyel végződött az Egyesült Államokban az úgynevezett Szuper Kedd, amikor az 50 tagállam majdnem felében, összesen 24 államban tartottak előválasztásokat.
febr. 5
5:11
A szuperkedd sem hoz döntést a demokrata versenyben? (Kripto Akadémia)
Néhány hete még azt jósolták a szakértők, a mai szuperkedden biztosan kiderül, hogy ki lesz a demokraták és a republikánusok elnökjelöltje november hetedikén. A republikánusoknál John McCain lehet a biztos befutó, a demokratáknál azonban a két éllovas, Hillary Clinton és Barack Obama fej fej mellett halad, így nagy valószínűséggel elhúzódik a verseny, s még az sem kizárt, hogy csak az augusztusi,…
febr. 5
6:03
A Google megpróbálja késleltetni a Microsoft és a Yahoo frigyét (Infostart)
A Google internetes keresőcég aggódik, amiért a Microsoft fel akarja vásárolni riválisát, a Yahoo-t. Az internetes keresések terén messze első helyen álló Google szerint a fúzió azzal járhat, hogy a felhasználók nem férhetnek hozzá a másik cég által kezelt emailekhez és csevegő programokhoz.
febr. 5
6:14
"Akkor tudnak beilleszkedni, ha ismerik a szokásokat" (Infostart)
A brit szokások tiszteletben tartására felszólító útmutatókat kaphatnak a szigetországba érkező külföldi munkavállalók a jövőben. Egy miniszter javaslata szerint például értésükre kell adni, hogy ne köpködjenek és szemeteljenek. Hazel Blears kohéziós miniszter már korábban is botrányba keveredett, amikor az utcai italozással hozta összefüggésbe a bevándorlókat.
febr. 5
6:47
Szuperfegyvert tesztelt az amerikai hadsereg (Infostart)
Az amerikai haditengerészet új fegyvert tesztelt, amivel a hadihajókon levő lövegeket szeretnék lecserélni. A futurisztikus szerkezet nem robbanással gyorsítja a lövedéket, hanem elektromágneses energiát használ.
febr. 5
7:16
Szabadlábra helyezték a kémkedés vádjával elítélt hongkongi tudósítót (Kripto Akadémia)
Kínában szabadlábra helyezték Csing Cseongot (Ching Cheong), a Straits Times című szingapúri lap hongkongi tudósítóját, akit 2006-ban ítéltek kémkedésért öt évi szabadságvesztésre - közölte a hongkongi RTHK rádió internetes honlapján. Csing, akinek a családja rossz egészségi állapotára hivatkozva kérte az idő előtti szabadlábra helyezését, hétfőn hagyta el a börtönt, és várhatóan kedden érkezik…
febr. 5
7:37
Az Egyesült Államok elítéli az izraeli merényletet (Kripto Akadémia)
Az Egyesült Államok helyi idő szerint hétfőn elítélte a palesztin öngyilkos merénylő által Dél-Izraelben végrehajtott támadást, és felszólította a palesztin vezetőket: fokozzák a terrorizmus elleni harcot. "Az Egyesült Államok határozottan elítéli a dimónai terrorcselekményt, amelyben egy izraeli állampolgár meghalt és többen megsebesültek" - áll Dana Perino fehér házi szóvivő közleményében.
febr. 5
7:58
Sokkoló kép: kidobták a harmadikról a kétéves gyereket (Infostart)
Drámai pillanatnak lehettek szemtanúi a németországi Ludwigshafen lakói, amikor egy ház kigyulladt és a bent a harmadik emeleten rekedt szülők úgy döntöttek, hogy a tűzoltók tanácsát követve kidobják kétéves gyermeküket az ablakon - a biztonságba...
febr. 5
8:21
Amerikai delegáció utazik Budapestre a vízummentesség ügyében (Kripto Akadémia)
Az amerikai belbiztonsági minisztérium küldöttsége március végén utazik Budapestre, hogy egyeztessen a jövőbeni vízummentességi szerződés tervezetéről - erről tájékoztatott Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet hétfőn magyar újságírókat.
febr. 5
8:26
Sherlock Homes létezett, Churchill nem (Kripto Akadémia)
Inog a britek lába a valóság talaján: Winston Churchillről csaknem a negyedük azt hiszi, hogy pusztán kitalált személy, Sherlock Holmesról viszont 58 százalékuk úgy tudja, hogy valóban élt.
febr. 5
8:30
Felszámolják az olajat élelmiszerért programot (Metropol)
Az ENSZ a múlt hónapban 161 millió dollárt utalt át az „olajat élelmiszerét” programból az iraki fejlesztési alapba – közölte hétfőn Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.
febr. 5
8:52
Bűnösök gyűlése (Kitekintő)
A klímaváltozásról tanácskoztak a héten a legnagyobb környezetszennyező országok Hawaiion. A kezdeményezés nagy tapsot kapott a nemzetközi sajtóban, ám a várakozások ellenére most sem született konkrét terv a fő bűnösök kibocsátásának mérséklésére.
febr. 5
9:35
Több helyen áram és víz nélkül ünnepelnek a kínaiak (Metropol)
Egész városok vannak több mint egy hete víz és áram nélkül Kína egyes középső, keleti és délkeleti részein, mert az itt szokatlanul fagyos, havas, jeges időjárás megrongálta a villamosvezetékeket.
febr. 5
9:54
Valamit tenni kell a politikusnak! (Kripto Akadémia)
Vészes iramban halnak ki az ausztrál kontinens bennszülött nyelvei - figyelmeztettek az ország elhivatott hagyományőrzői. A kampányolók szerint "komplett őrültség", ha a politikusok nem veszik fel a harcot az eltűnőben lévő nyelvek megőrzéséért, hiszen azok az ország kulturális hagyományainak roppant fontos részei.
febr. 5
9:59
A NATO-főtitkár Vilniusra összpontosítana (Kripto Akadémia)
Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár szerint abba kellene már hagyni a nyilvános számháborúzást az Afganisztánban szükséges további szövetséges katonák létszámát illetően, és az érdemi vitát a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődő, vilniusi nem hivatalos ülésén, zárt ajtók mögött kellene lefolytatni.
febr. 5
10:07
Nem lesz több Philips nevű LCD-tévé? (Napi)
febr. 5
10:16
Egyre élesebb a vita Németországban az afganisztáni szerepvállalásról (Kripto Akadémia)
Egyre élesebb a vita Németországban a jövőbeni afganisztáni katonai szerepvállalásról. Kedden a német hadsereg, a Bundeswehr korábbi tábornoka, a NATO katonai bizottságának volt elnöke sürgette, hogy Németország küldjön katonákat a közép-ázsiai ország déli részébe is, ahol felerősödött a tálib ellenállás. "A terheket, a kockázatokat és a felelősséget egyformán kell elosztani a tagállamok között" -…
febr. 5
10:18
Egyre drámaibb a helyzet Kenyában (Infostart)
Kenyában a Vöröskereszt legfrissebb adatai szerint már meghaladja az ezret a december óta tartó etnikai zavargások halálos áldozatainak száma. A szervezet azt is közölte: az erőszakcselekmények miatt több mint 300 ezer ember hagyta el otthonát.
febr. 5
10:29
Milliók tüntettek világszerte a gerillaszervezet ellen (Kitekintő)
Egy internetes közösségi portálon indult felhívás nyomán milliónyian fejezték ki elutasításukat a baloldali terrorista szervezettel szemben.
febr. 5
10:35
Nagy kiárusítás lehet a Hitachi LCD-tévéiből (Napi)
febr. 5
10:49
Csádiak ezrei menekültek Kamerunba a harcok elől (Kripto Akadémia)
Tizenöt-húszezer csádi keresett menedéket a szomszédos Kamerunban az elmúlt napokban, a csádi főváros térségében dúló harcok elől menekülve - közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Az elnök hatalmának megdöntésére törő lázadók a hétvégén rövid időre be is nyomultak N,Djamenába.
febr. 5
11:02
Van remény a tűzszünetre Csádban (Infostart)
Csádban elvi beleegyezésüket adták egy azonnali tűzszünethez a lázadók. Az ország elnökével szemben álló szövetség szóvivője közölte: az afrikai országban állomásozó francia csapatok közvetlenül beavatkoztak a konfliktusba.
febr. 5
11:08
Nicolas Sarkozy Bukarestben (Kitekintő)
Az uniós reformszerződés ratifikálása előtt a francia elnök is felszólalt a román parlamentben.
febr. 5
11:51
Személyre szabott Adidas-cipők (Napi)
febr. 5
12:00
Szándékosan tettek mérget ismeretlenek számos japán ember ételébe (Kripto Akadémia)
Nagyon valószínű, hogy szándékosan juttattak mérget ismeretlenek abba a Kínából importált mirelit élelmiszerbe, amely számos ember megbetegedését okozta Japánban. Maszuzoe Joicsi japán egészségügyi miniszter jelentette be kedden: közvetett bizonyítékok alapján arra a megállapításra jutottak a rejtélyes mérgezéseket kivizsgáló élelmiszerbiztonsági és egészségügyi hatóságok, hogy nagy…
febr. 5
12:01
A cseh kormány is belebukhat az elnökválasztásba (Infostart)
Elemzők szerint szoros eredmény várható a cseh államfőválasztás első fordulójában: a jelenlegi elnöknek, Václav Klausnak komoly ellenfele lesz az Egyesült Államokban élő Jan Svejnar személyében.
febr. 5
12:01
Vajdasági megállapodás, koszovói függetlenség - Tadics nyert (Kitekintő)
A mérsékeltebb, a magyar törekvéseket is támogató jelölt nyerte a szerbiai elnökválasztást. Pásztor István Magyar Koalíció nevében már hétfő délelőtt együttműködési megállapodást írt alá a Demokrata Párttal.
febr. 5
12:11
Itt a Vista javítócsomag (Napi)
febr. 5
12:15
Tadic megválasztásával a szerbek megszavazták Koszovó önállóságát (Kripto Akadémia)
Boris Tadic megválasztásával a szerbek átléptek történelmi érzelmeiken, s gyakorlatilag megszavazták Koszovó önállóságát - véli a Lidové Noviny című konzervatív napilap keddi szerkesztőségi kommentárjában.
febr. 5
12:17
Vallások útmutatás nélkül (Kripto Akadémia)
A malajziai keresztények legátfogóbb országos szervezete tiltakozott kedden az ellen, hogy a vámhatóságok elkobozzák az országba belépő keresztényektől bibliáikat. Az ország három fő keresztény csoportját tömörítő Malajziai Keresztény Szövetség felszólamlásának az az előzménye, hogy malajziai állampolgárságú keresztények panaszkodtak minapi médianyilatkozataikban: repülőtéri vámtisztviselők…
febr. 5
12:49
Május 18-án lesz Olaszországban a népszavazás (Infostart)
Olaszországban május 18-án népszavazást rendeznek a választójogi törvény reformjáról. Az országban azután alakult ki kormányválság, hogy Romano Prodi miniszterelnök január végén benyújtotta lemondását.
febr. 5
12:55
Huszonnégy tagállam harcban áll (Kitekintő)
Elérkezett az elnökjelölő küzdelem csúcspontja Amerikában. De vajon mit hozhat egy kedd, mégha "szuper" is?
febr. 5
13:07
Elhunyt Stefan Meller (Metropol)
65 éves korában elhunyt Lengyelország volt külügyminisztere, Stefan Meller.
febr. 5
13:10
Baden-Württemberg miniszterelnöke két napra érkezik Budapestre (Kripto Akadémia)
A politikai és gazdasági kapcsolatok további erősítésének szándékával tesz látogatást Magyarországon a német Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke.
febr. 5
13:21
Franciaország katonákat küld Csádba? (Kripto Akadémia)
Ha szükséges, kész katonai műveletet indítani a csádi lázadók ellen Franciaország - jelentette ki kedden Nicolas Sarkozy.
febr. 5
13:40
Megvan a Northern Rock vevője? (Napi)
febr. 5
13:52
A CIA is tudta: nincsenek tömegpusztító fegyverek Irakban (Kitekintő)
Az USA ennek ellenére mégis megindította az Irakot országot teljesen leromboló inváziót.
febr. 5
14:22
Ki miért volt, lesz "leg" (Kripto Akadémia)
Melyik amerikai elnök viselt először hosszúnadrágot, és melyik volt az első, akinek volt elnöki autója? Megtudhatják az alábbi összeállításból. Az úgynevezett előválasztási szuperkedden, február 5-én több mint húsz államában tartanak előválasztásokat. Az eredmény döntően befolyásolhatja, hogy kiből lehet az Egyesült Államok következő elnöke. A november 4-i választáson aztán eldőlhet számos elnöki…
febr. 5
15:07
Nem indulhat Kaszjanov az elnökválasztáson (Kripto Akadémia)
Az orosz legfelsőbb bíróság elutasította kedden Mihail Kaszjanov ellenzéki politikus, volt miniszterelnök panaszát, és helyben hagyta a központi választási bizottság (CIK) döntését, amelynek értelmében nem jegyzik be Kaszjanovot a március 2-i elnökválasztáson induló jelöltek közé.
febr. 5
15:16
Rosszul áll a Yahoo szénája (Napi)
febr. 5
15:18
Thaqi maradásra kérte a koszovói szerbeket (Kripto Akadémia)
Hasim Thaqi koszovói kormányfő kedden arra kérte a dél-szerbiai tartományban élő szerbeket, hogy Koszovó függetlenné válása után ne hagyják el szülőföldjüket. Thaqi azóta, hogy a koszovói kormány élén áll, most először fordult közvetlenül a helyi szerbekhez. A Pristinától 35 kilométerre délre lévő Rubovc faluban lakó 49 szerb család egyikét látogatta meg, és arra kérte a szerbeket, hogy maradjanak…
febr. 5
15:28
Gyújtogatás? Nyomoznak a németországi tragikus tűzeset miatt (Kripto Akadémia)
Vizsgálatot indított a német rendőrség a vasárnapi ludwigshafeni tűzeset ügyében. Egy többemeletes, törökök által lakott épületben keletkezett tűznek kilenc halálos áldozata volt, s hatvanan sebesültek meg. A hatóságok korábban kizárták, hogy szándékos gyújtogatás történt volna. Egy keddi közlés szerint most mégis nyomozás indult egy szemtanú állításának kivizsgálására. Az N24 hírtelevízió…
febr. 5
15:30
Hamarosan vízum nélkül utazhatunk az Egyesült Államokba (Infostart)
Amerikai kormányzati delegáció utazik március végén Budapestre, hogy Magyarországgal egyeztesse a vízummentességet megteremtő kétoldalú szerződés tervezetét. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete és szakértők is úgy számolnak, hogy legkésőbb a jövő év elejére megszülethet a döntés arról, hogy a magyarok vízum nélkül utazhatnak a tengerentúlra.
febr. 5
15:42
Kitört az EP-NYeU háború? (Kitekintő)
Ismét fellángolt az Európai Parlament és főleg annak Külügyi Bizottsága, valamint a Nyugat-európai Unió Közgyűlése közötti hatásköri vita.
febr. 5
16:12
Aláírásgyűjtés a tokaji borvidékért (Kripto Akadémia)
Aláírásgyűjtést kezdenek a tokaji történelmi borvidék szlovákiai részének érinthetetlensége és a tájjelleg megőrzése érdekében az érintett községek bortermelői, jelentették be kedden Kassán. Miután a térségben lévő Tőketerebes (Trebisov) lakosságának tiltakozását méltányolva a város önkormányzata a jelek szerint elérte, hogy ne épüljön ott a környezetet súlyosan veszélyeztető szénerőmű, a…
febr. 5
16:36
Elkezdődött az amerikai előválasztási Szuper Kedd (Infostart)
Elkezdődött az idei amerikai elnökválasztási év szuper keddje: az Egyesült Államokban Alaszkától az Atlanti-óceán partjáig összesen 24 államban rendeznek jelölőgyűléseket és előválasztásokat.
febr. 5
16:51
2,5 tonna rakomány indult 350 kilométer magasságba (Kripto Akadémia)
Útjára indították kedden a kazahasztáni bajkonuri űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra a Progressz M-63 típusú orosz teherűrhajót.
febr. 5
16:54
Nagyot kaszált a tőzsde (Napi)
febr. 5
17:26
Afrika nemet mond (Kitekintő)
"Afrika nemet mondott a Gazdasági Partnerségi Megállapodás” (GPM) kényszerzubbonyára" - a Le Monde Diplomatique elemzése.
febr. 5
17:51
Későbbre halasztották Tom Lantos kitüntetését (Kripto Akadémia)
A család kérésére, a Fehér Házzal való egyeztetés után Tom Lantos kitüntetését későbbre halasztották, vagyis Gyurcsány Ferenc csütörtökön nem utazik el Washingtonba - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő kedd délután. Hozzátette: a Fehér Ház jelezte, az Egyesült Államok elnöke nyitott arra, hogy egyeztessenek egy találkozóról a magyar miniszterelnökkel.

Keresés