2008. március 10. hétfő

márc. 10
7:40
Csúcson a születések száma Németországban (Kripto Akadémia)
Az újraegyesítés óta először 2007-ben csúcsot döntött a születések száma Németországban. A szövetségi családügyi minisztérium megerősítette, a Bild-Zeitung minapi jelentését, amely szerint tavaly egyértelműen 1,4 fölött volt az egy német nőre eső élveszülések száma. Áprilisra várható a szövetségi statisztikai hivatal ezt tartalmazó hivatalos jelentése. A születési arányszám 2006-ban 1,329 volt.
márc. 10
8:31
Hanyatlás előtt? (vol. 2) (Kitekintő)
Cikksorozatunk második részében megvizsgáljuk, hogy tényleg tragikus hanyatlás előtt áll-e a Nyugat, vagy inkább egyfajta történelmi igazságtétel tanúi lehetünk.
márc. 10
9:35
Második ciklusát kezdheti Vacláv Klaus Csehországban (Kitekintő)
Február 15-én tartották a köztársasági elnökválasztás második körét, ahol Klaus igen szoros versenyben, de felülkerekedett ellenfelén, Jan Švejnar cseh-amerikai közgazdászon, így egy következő ciklusban is ő maradhat az államfő.
márc. 10
9:58
Megindult a nyomozás - Csalt-e a bank? (Napi)
márc. 10
10:15
Lecsapott a vihar Nagy-Britanniára (Infostart)
Az érkezése utáni első órákban már jelentős károkat okozott Anglia és Wales délnyugati vidékein a napokkal ezelőtt beharangozott vihar.
márc. 10
10:17
"Koszovó segíti a demokrácia fejlődését Szerbiában" (Infostart)
Szerbia várhatóan hétfőn kormány és parlament nélkül marad, az előrehozott választásokat május 11-ére írja ki a szerb köztársasági elnök. Véglegesnek tűnik tehát a szakítás a kormányfő és a köztársasági elnök között.
márc. 10
10:44
Kijev: csak 10 év múlva kerülhet sor a NATO-referendumra (Kitekintő)
Ivan Kirilenko, a BJUT frakció elnöke kijelentette, hogy minimum 10 év múlva kerülhet csak sor a NATO-referendum kiírására.
márc. 10
11:05
Szlovák lapok: tovább gyengül Gyurcsány pozíciója (Infostart)
A szlovák sajtó is nagy figyelemmel kísérte a magyarországi népszavazást. Az első értékelések szerint a referendum egyértelmű eredménye a miniszterelnök súlyos vereségét jelenti.
márc. 10
11:29
Tolvaj, nem mehet az űrbe (Kripto Akadémia)
"Leváltották" a Roszkoszmosz - az orosz űrhajózási ügynökség - kérésére Ko San kijelölt dél-koreai űrhajóst, akinek április 8-án kellett volna a Nemzetközi Űrállomásra indulnia, s helyette dublőrét, Ji Szo Jeon 29 éves biológusnőt jelölték ki az űrutazásra.
márc. 10
11:50
Plusz vevőket hozott az autószalonokba február 29. (Napi)
márc. 10
11:50
Német nyelvterületen is Orbán győzelmeként fogadták a népszavazást (Infostart)
A német nyelvű média egyelőre csak hírszolgálati szinten foglalkozik a vasárnapi magyarországi népszavazás kimenetelével.
márc. 10
11:52
Élesedik a görög-macedón névvita (Kitekintő)
Tovább mérgesedik a Görögország és Macedónia közötti vita, amely a nyugat-balkáni ország NATO- és európai uniós csatlakozását is megnehezítheti.
márc. 10
12:26
Elmaradt a vasúti sztrájk (Kripto Akadémia)
Elmaradt a hétfőre hirdetett országos vasúti sztrájk Németországban. Az utolsó pillanatban ugyanis megállapodás jött létre a mozdonyvezetők legnagyobb szakszervezete, a GDL és a német vasút (Deutsche Bahn) vezetősége között a korábban kötött egyezség aláírásáról.
márc. 10
12:28
A kormánypárt győzött a spanyol választásokon (Kripto Akadémia)
Különbözőképpen értékelte a spanyol sajtó hétfőn az eddigi szocialista kormányfő, José Luis Rodríguez Zapatero hét végi győzelmét a törvényhozási választásokon: a lapok - politikai színezetük szerint - a "diadal", a "második esély" vagy az egyszerű "győzelem" szót használták.
márc. 10
12:38
Menthetetlen baki (Kripto Akadémia)
Fülöp herceg, II. Erzsébet brit uralkodó férje ismét olyan helyzetbe került, mint aki akasztott ember házában kötelet emleget - ezúttal hastáncosnők egy csoportja előtt. A négy asszony vendégként lépett fel a walesi Swansea egyik általános iskolájának hétvégi rendezvényén, amikor a 86 éves Fülöp herceg személyes véleményét kifejezve ezt mondta: "úgy gondoltam, hogy a keleti asszonyok egész nap…
márc. 10
12:55
50 éves lett az Európai Parlament (Kitekintő)
Születésnap, Terrorizmus elleni európai nap, légi utasok védelme, benzinárak, tejkvóta és Tabajdi-jelentés a biogázról – brüsszeli parlamenti és elnöki események március második hetében.
márc. 10
12:55
Lakások tízezreiben okozott áramkimaradást egy hóvihar Kanadában (Metropol)
Több mint fél méteres hótorlaszokat emelt a viharos szél hétfőre Kanada keleti részén és mintegy nyolcvanezer háztartásban okozott áramszünetet.
márc. 10
13:45
Vesékkel gyűjtenek vérdíjra (Infostart)
Egymillió dolláros vérdíjat tűztek három izraeli vezetőre iráni egyetemisták, bosszúból a Gázai övezetben végrehajtott izraeli hadműveletért.
márc. 10
13:51
Új fejezet kezdődik Malajzia történelmében (Kitekintő)
A miniszterelnök bukását követelők között van elődje, és az ország harmadát alkotó nemzetiségek is.
márc. 10
14:36
Előre hozott parlamenti választásokat akar a szerb kormány (Infostart)
Előre hozott parlamenti választások kiírását javasolta a szerb kormány hétfőn Boris Tadic elnöknek, s azt is megmondta, hogy a voksolást május 11-én, a helyhatósági és területi választásokkal együtt kellene megtartani.
márc. 10
14:39
A macedónok inkább a nevükhöz ragaszkodnak (Kripto Akadémia)
Macedónia lakosainak a túlnyomó többsége kész elutasítani a NATO-hoz való csatlakozást, ha ennek feltétele az lenne, hogy változtassák meg az ország nevét - derült ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott felmérésből.
márc. 10
14:45
Rogozin: vérontáshoz vezethez Grúzia NATO tagsága (Kripto Akadémia)
Oroszország ismételten óva intette egykori csatlós államait attól, hogy belépjenek az észak-atlanti szervezetbe.
márc. 10
15:07
Václav Klaus óva int Koszovó elismerésétől (Kripto Akadémia)
Václav Klaus cseh államfő ismét arra figyelmeztetett hétfőn Pozsonyban, hogy Koszovó függetlenségének nemzetközi elismerése példaként szolgálhat más térségek számára.
márc. 10
15:13
Olmert: Izrael nem kötött fegyverszünetet a Hamásszal (Kripto Akadémia)
Izrael nem kötött fegyverszünetet a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezettel, és nem is folynak erről tárgyalások - jelentette ki Ehud Olmert izraeli miniszterelnök hétfőn Jeruzsálemben.
márc. 10
15:31
Felségjel nélküli CIA-gép a pozsonyi repülőtéren? (Kripto Akadémia)
Felségjel nélküli Boeing 737-es parkol hetek óta a pozsonyi repülőtéren - fedezte fel az egyik szlovák kereskedelmi televízió, amely szerint "nyílt titok", hogy az ilyen gépekkel az Egyesült Államok titkosszolgálatának emberei szoktak repülni.
márc. 10
15:36
Olasz lázadás a maffia ellen (Kitekintő)
A maffia őshazájának lakói fellázadtak a bűnszervezetek ellen. Palermo szívében megszületett az első “Punto pizzo free”, vagyis védelmi pénz mentes üzlet.
márc. 10
15:36
Felségjel nélküli CIA-gép a pozsonyi repülőtéren? (Metropol)
Felségjel nélküli Boeing 737-es parkol hetek óta a pozsonyi repülőtéren - fedezte fel az egyik szlovák kereskedelmi televízió, amely szerint "nyílt titok", hogy az ilyen gépekkel az Egyesült Államok titkosszolgálatának emberei szoktak repülni.
márc. 10
15:50
Olmert: Izrael nem kötött fegyverszünetet a Hamásszal (Infostart)
Izrael nem kötött fegyverszünetet a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezettel, és nem is folynak erről tárgyalások - jelentette ki Ehud Olmert izraeli miniszterelnök hétfőn Jeruzsálemben.
márc. 10
15:53
Kegyetlenül bánnak a pósaházai menekülttábor lakóival (Kripto Akadémia)
Kegyetlenül bánnak a kárpátaljai Pósaházán (Pavsino) lévő menekülttábor lakóival, ahová nemcsak az újságírók belépését korlátozták, hanem az emberjogvédőkét is - állítja Natalja Dulneva, az Emberi Jogok Határok Nélkül elnevezésű, az Európai Uniónak és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek jelentést tévő emberjogi csoport aktivistája.
márc. 10
15:59
Rövidesen újra halászhatnak az Adrián az EU tagok? (Kripto Akadémia)
Ivo Sanader horvát kormányfő közölte hétfőn, hogy a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) támogatja az európai uniós csatlakozási tárgyalások megfeneklésével fenyegető, a halászati védelmi övezet kiterjesztésére vonatkozó intézkedés visszavonását.
márc. 10
16:05
Éhségsztrájkkal követelnek új elnökválasztást (Kripto Akadémia)
Éhségsztrájkot kezdett hat grúziai ellenzéki parlamenti képviselő hétfőn a tbiliszi törvényhozás épületében a januári elnökválasztáson szerintük elkövetett csalások elleni tiltakozásul.
márc. 10
16:14
Újabb bírósági nem Wass Albert perújrafelvételére (Infostart)
Elutasította a Kolozsvári Táblabíróság a Wass Albert rehabilitációját célzó perújrafelvételi kérelmet. Az ítélet nem jogerős.
márc. 10
16:20
Franciaországot is elérte a vihar: egy halálos áldozat és jelentős károk (Infostart)
Anglia és Wales után Franciaországot is elérte hétfőn az északnyugati irányból óránként 120-150 kilométeres széllökésekkel érkező vihar, amelynek következtében egy fiatalember a tengerbe veszett, egy holland teherhajót pedig Bretagne partjainál ért baleset.
márc. 10
16:51
Perelné a magyar államot a romániai Gozsdu Alapítvány (Kripto Akadémia)
Pert készül indítani a magyar állam ellen a romániai Gozsdu Alapítvány, amelynek vezetősége a román állam támogatását is meg akarja szerezni szándékához - jelentette be hétfőn Laurentiu Streza, Erdély ortodox metropolitája.
márc. 10
17:43
Bush: az Egyesült Államok segít a lengyel hadsereg korszerűsítésében (Kripto Akadémia)
Az Egyesült Államok segíteni fog a lengyel hadsereg korszerűsítésében - jelentette be hétfőn George Bush amerikai elnök, miután tárgyalt a washingtoni Fehér Házban Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel.
márc. 10
18:01
Az Unióba akart szökni 41 indiai (Kripto Akadémia)
Indiai illegális bevándorlókat fogtak el a román hatóságok az ukrán határ közelében.
márc. 10
18:24
Elutasították a Wass Albert ügyében benyújtott perújrafelvételi kérelmet (Kripto Akadémia)
Elutasította egy román bíróság a háborús bűnösként halálra ítélt Wass Albert író ügyében benyújtott perújrafelvételi kérelmet - közölte hétfőn a Kolozs megyei ítélőtábla szóvivője.
márc. 10
18:30
Maffia-leszámolást előzött meg a rendőrség Szlovákiában (Kripto Akadémia)
Maffia-leszámolást hiúsított meg a rendőrség a Csallóközben fekvő Nagymegyeren.
márc. 10
18:54
Az EU-külügyminiszterek támogatnák a szerbiai nyugatbarát erőket (Kripto Akadémia)
Az Európai Unió külügyminiszterei a rendelkezésükre álló eszközökkel támogatni akarják a nyugatbarát erőket Szerbiában, ahol májusban előre hozott parlamenti választásokat tartanak.
márc. 10
19:11
Az al-Kaida vállalta a két osztrák turista elrablását (Kripto Akadémia)
Az al-Kaida észak-afrikai szervezete vállalta magára két osztrák turista tunéziai elrablását egy videofelvételen, amelyet hétfőn juttattak el az al-Dzsazíra katari hírtelevíziónak.
márc. 10
19:54
Az al-Kaida vállalta magára két osztrák turista tunéziai elrablását (Metropol)
Az al-Kaida észak-afrikai szervezete vállalta magára két osztrák turista tunéziai elrablását egy videofelvételen, amelyet hétfőn juttattak el az al-Dzsazíra katari hírtelevíziónak.
márc. 10
20:06
Az amerikai alelnök a közel-keleti térségbe utazik (Kripto Akadémia)
Dick Cheney amerikai alelnök vasárnap a Közel-Keletre utazik, hogy megpróbáljon lökést adni az izraeli-palesztin béketárgyalásoknak, és hangoztassa a rekordmagasságú olajárak miatt érzett amerikai aggodalmakat - közölte hétfőn Washingtonban a Fehér Ház.
márc. 10
20:41
Az esők miatt árad a Maros Erdélyben (Kripto Akadémia)
Áradások okoznak kárt az erdélyi Maros megyében, ahol több száz lakost zárt el az ár a külvilágtól.
márc. 10
21:46
Vita az amerikai vízummentességről (Kripto Akadémia)
Az Egyesült Államokban már vízummentességet élvező régi és a még vízumkényszernek alávetett új európai uniós tagállamok közti választóvonal rajzolódott ki az Európai Parlament hétfői strasbourgi plenáris ülésén a témáról folytatott vitában: míg az Európai Bizottság felelőse és a régi államok képviselői az uniós egységre helyezték a hangsúlyt, és alapjában véve helytelenítették a kétoldalú…
márc. 10
22:20
Obama nem állna be Clinton mögé (Infostart)
Az amerikai demokrata párti elnökjelöltség megszerzésére törekvő Barack Obama hétfőn kijelentette: esze ágában sincs mostani vetélytársa, Hillary Clinton mellett alelnökjelölt lenni.
márc. 10
22:50
Nem mond le a New York-i kormányzó (Kripto Akadémia)
Az amerikai sajtóban hétfőn bombaként robbant a hír: Eliot Spitzer, New York állam demokrata párti kormányzója valószínűleg igénybe vette egy nemzetközi prostituált hálózat szolgáltatását.

Keresés