2008. március 11. kedd

márc. 11
4:50
Globális konfliktusokhoz vezethet a klímaváltozás (Infostart)
A globális biztonságot fenyegeti a klímaváltozás, az energiahordozókért és az ásványkincsekért folyó egyre élesebb harc máris komoly potenciális konfliktusforrást jelent Afrikában, a Közel-Keleten, valamint az Európai Unió és Oroszország között - figyelmeztetett jelentésében az EU két fő tisztségviselője.
márc. 11
4:58
Walter Veltroni sem fukarkodott az ígérgetésekkel – Egy hete maradt az erőviszonyok kiegyenlítésére (Kripto Akadémia)
Silvio Berlusconi magabiztosan készül arra, hogy 1994 és 2001 után harmadszorra is a miniszterelnöki bársonyszékbe ülhessen. Kedélyállapotát jelentősen javíthatja az a tény is, hogy – Itália leggazdagabb emberekeként – a balközép Prodi-kormány alatt tovább gyarapította vagyonát. Igaz, az ő öröme sem lehet felhőtlen. Nemcsak azért, mert kedden csapata, a címvédő AC Milan kiesett a Bajnokok…
márc. 11
6:22
Újabb titkos termet találtak a borzalmak házában (Infostart)
Újabb befalazott pincehelyiségre bukkantak a Jersey szigetén egy volt nevelőotthonban kutató rendőrök. A hatóság emberei attól tartanak, hogy újabb borzalmak derülhetnek ki a Haut de la Garenne nevű intézet félelmetes múltjából.
márc. 11
6:43
Madárinfluenzától hullott el négy cibetmacska (Infostart)
Madárinfluenzától hullott el négy cibetmacska Vietnamban.
márc. 11
6:54
Sokan meghaltak két pakisztáni robbantásban (Infostart)
Két pokolgép robbant a kelet-pakisztáni Lahorban, a halálos áldozatok száma legkevesebb 24, a sebesülteké pedig eléri a 150-et.
márc. 11
7:11
Örömlánnyal szórakozott a kormányzó (Infostart)
Az amerikai sajtóban bombaként robbant a hír: Eliot Spitzer, New York állam demokrata párti kormányzója valószínűleg igénybe vette egy nemzetközi prostituált hálózat szolgáltatását.
márc. 11
7:13
Tibetért tüntettek újdelhiben (Kripto Akadémia)
Az indiai hatóságok feltartóztatták a pekingi olimpia elleni menet több száz tibeti emigráns résztvevőjét.
márc. 11
7:18
Robbanás egy pakisztáni rendőrségen (Kripto Akadémia)
Robbanásban meghaltak legkevesebb 12-en kedden a kelet-pakisztáni Lahorban, a szövetségi rendőrség egyik épületében - közölte a helyi rendőrparancsnok, aki egyelőre nem tudta megmondani a detonáció okát.
márc. 11
8:07
Jakup Krasniqi: a albánok kezet nyújtanak a koszovói szerbeknek (Kripto Akadémia)
Lesz még méltóságteljes, állami szintű ünnepe a koszovói függetlenségnek - nyilatkozta Pristinában az MTI tudósítójának Jakup Krasniqi, a függetlenségét február 17-én kikiáltott volt dél-szerbiai tartomány parlamentjének elnöke.
márc. 11
8:29
A zászló már kész, de a himnuszon még dolgoznak (Infostart)
Lesz még méltóságteljes, állami szintű ünnepe a koszovói függetlenségnek - nyilatkozta Pristinában az Jakup Krasniqi, a függetlenségét február 17-én kikiáltott volt dél-szerbiai tartomány parlamentjének elnöke.
márc. 11
8:35
USA: Legyél okosabb, mint egy ötödikes! (Kitekintő)
Míg hazánkban az egyetemi és főiskolai tandíj, addig az USA-ban inkább a közoktatási rendszer áll a politikai csaták kereszttüzében. Az amerikai oktatáspolitika jelene és jövője.
márc. 11
9:31
Tüntetés az olimpia ellen (Infostart)
Az indiai hatóságok tibeti emigráns tüntetőket tartóztattak fel, akik a pekingi olimpia ellen tiltakoztak. Közben a Szabad Ázsia Rádió arról számolt be, hogy a kínai hatóságok őrizetbe vettek mintegy hatvan buddhista szerzetest Lhászában, Tibet fővárosában.
márc. 11
9:41
A választók döntenek: Koszovó vagy Európa (Infostart)
Szerbia egyelőre Koszovó, Európa, kormány és parlament nélkül marad, valószínűleg egészen május 11-ig, az előrehozott választásokig. A rendszerváltás utáni szerb kormányok átlagos életkora a négy év helyett csupán másfél év volt.
márc. 11
9:48
Két pokolgéprobbanás a pakisztáni Lahorban (Metropol)
Két pokolgép robbant kedden a kelet-pakisztáni Lahorban, a halálos áldozatok száma legkevesebb 24, a sebesülteké pedig eléri a 150-et.
márc. 11
9:54
Nem eredményesek a reformok - szavaztak Franciaországban (Kitekintő)
A francia helyi választásokon – ha nem is óriási előnnyel, mégis – vereséget mért a francia Szocialista Párt a kormányzó konzervatív UMP-re.
márc. 11
10:09
"Gyurcsány Ferenc csattanós pofont kapott" (Infostart)
Gyurcsány Ferenc kormányfő fittyet hány a választóktól elszenvedett pofonra címmel közölt tudósítását keddi számában a Die Presse osztrák konzervatív lap a magyarországi népszavazásról.
márc. 11
10:21
Gyurcsány gratulált Zapatero spanyol kormányfőnek (Kripto Akadémia)
Gyurcsány Ferenc táviratban gratulált José Luis Rodriguez Zapatero spanyol kormányfőnek, miután az általa vezetett Spanyol Szocialista Munkáspárt győzött a március 9-i parlamenti választásokon - közölte a kormányszóvivői iroda kedden az MTI-vel.
márc. 11
10:25
Financial Times: a népszavazás nem tesz jót a befektetéseknek (Infostart)
Magyarország politikai stabilitása és a külföldi befektetőket vonzó képessége körül vet fel aggályokat a hét végi népszavazás eredménye - írta a Financial Times című brit napilap Brüsszelben megjelenő kontinentális kiadásában.
márc. 11
10:37
A kisebbségeket fenyegeti a leginkább a klímaváltozás (Kripto Akadémia)
Az etnikai kisebbségeket és a bennszülött népcsoportokat eltűnéssel fenyegeti a klímaváltozás - figyelmeztet a Minority Rights Group (MRG) nevű civil jogvédő szervezet kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.
márc. 11
10:47
Merkel ellenáll a szövetségesek kérésének (Infostart)
Angela Merkel Berlinben ismét elutasította a NATO azon követelését, hogy Afganisztán déli térségébe is küldjenek német alakulatokat. A kancellár szerint helyesebb lenne, ha alapvetően átértékelnék a szövetség teljes afganisztáni politikáját.
márc. 11
11:11
Tajvan: fenyegető a kínai katonai költségvetés növelése (Kripto Akadémia)
Kína hirtelen megnövekedett idei katonai kiadásai nemcsak a kínai-tajvani, hanem a térségi katonai egyensúlyt is felborítják, illetve fenyegetik a világ más nagy országainak biztonságát - közölte kedden egy tajvani védelmi tisztségviselő.
márc. 11
11:15
Ingyenes orvosi ellátás az illegális bevándorlóknak (Kitekintő)
Öngyilkosságnak tűnhet az USA-ban élni anélkül, hogy lenne bármilyen betegbiztosítása az embernek. Ám úgy tűnik, hogy New York állam kegyes még az illegális bevándorlókkal is.
márc. 11
11:30
A lengyelek igent mondtak Bushnak (Infostart)
Az Egyesült Államok segít a lengyel hadsereg korszerűsítésében, cserébe azért, hogy Varsó hozzájáruljon 10 amerikai elfogó rakéta lengyelországi telepítéséhez. Ez a konkrét hozadéka Donald Tusk lengyel miniszterelnök washingtoni tárgyalásainak.
márc. 11
11:43
Kétharmadával nőtt a kenőpénz nagysága Ukrajnában (Kripto Akadémia)
Kétharmadával, 15 ezerről 25 ezer hrivnyára (kb. ötezer USD) emelkedett idén átlagosan a csúszópénzek összege - közölte Leonyid Szkalozub, az Ukrán Belügyminisztérium gazdasági bűnözés elleni főosztályának vezetője.
márc. 11
11:48
Václav Klaus állítólag a szeretőjével töltötte a megválasztása utáni éjszakát (Kripto Akadémia)
Szeretőjével töltötte az államfővé való újraválasztása utáni első éjszakát Václav Klaus cseh köztársasági elnök - állítja a Mladá Fronta Dnes című napilap keddi kiadásában.
márc. 11
12:17
Nem Mississippiben dől el Clinton és Obama sorsa (Infostart)
Mississippi államban nem dőlhet el a két demokrata elnökjelölt-aspiráns, Hillary Clinton és Barack Obama versenye - véli az InfoRádió által megkérdezett Amerika-szakértő. A Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatóhelyettese szerint a szuperdelegátusokon múlik, ki lesz az elnökjelölt. A republikánusoknál már csak az a kérdés, ki indul a novemberi választáson alelnökjelöltként.
márc. 11
12:25
SNS: "Slota sikeresen mozgósíthatna Orbán ellen" (Kitekintő)
"Nem lenne hiábavaló, ha Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke Magyarországra menne a parlamenti választások előtt, hogy felhívja a figyelmet Orbán Viktor esetleges győzelmének veszélyeire"
márc. 11
13:38
Kína lezárja a Mount Everestet a turisták elől (Infostart)
Kína bejelentette: korlátozza a világ hegymászói előtt a Mount Everest megmászását. A hivatalos indoklás szerint a hegyen biztonsági okokból nem engedik a mászást, mert féltik az olimpiai lángot hordó mászókat. Valójában azonban a Tibet szabadságáért küzdők elől akarják elzárni a területet.
márc. 11
13:51
Terrorveszély az olimpián? (Kitekintő)
A fenyegetésre Peking a biztonsági erők fokozott bevetésével válaszol, emberjogi csoportok szerint azonban a „terrorizmus elleni harc” fő célja az ellenzéki tömörülések és a kisebbségek elhallgattatása.
márc. 11
13:52
Módosulhat a török szólásszabadság-törvény (Kripto Akadémia)
A török kormány kedden megerősítette, hogy tervbe vette a szólásszabadságot megnyirbáló törvény módosítását.
márc. 11
14:03
Vitát szült Habsburg Ottó nyilatkozaa (Kripto Akadémia)
A náci Németországhoz való csatlakozás, az Anschluss kerek évfordulója előtt vitát kavart Ausztriában az utolsó osztrák császár fiának a 70 évvel ezelőtti eseményeket minősítő kijelentése.
márc. 11
14:31
Hetven évvel az Anschluss után is a múlttal hadakozik Ausztria (Metropol)
Ausztria még mindig a náci múlt feldolgozásával küszködik - állapítja meg a dpa német hírügynökség elemzése, amely az 1938. március 12-én történt Anschluss évfordulója kapcsán jelent meg. Sok osztrák panaszkodik, amiért a német tv-csatornák adásait nem „szinkronizálják osztrákra”.
márc. 11
15:03
Obama elutasította az alelnökséget (Kitekintő)
Barack Obama demokrata elnökjelölt hétfőn kijelentette: nem lesz alelnök Clinton mellett.
márc. 11
15:46
Vissza kell fizetnie a szubvenciót a Nokiának (Infostart)
A finn mobiltelefon gyártó társaság, a Nokia nem tartotta be eredeti ígéretét, ezért vissza kell fizetnie az illetékes német tartománynak a bochumi üzem fejlesztésére kapott közel 60 millió eurót. Észak-Rajna-Vesztfália kormánya közölte, a szubvenciót a német munkahelyek megőrzésére szánták, de a Nokia nemrég bejelentette, hogy bezárja bochumi telephelyét, és a termelést Kelet-Európába helyezi át.
márc. 11
16:04
A német nyelvterület irodalmi szemléje - március (Kitekintő)
4 napon keresztül 35 kortárs szerző részvételével váltják egymást a líra, a regény, az elbeszélés, és az ismeretterjesztő jellegű és gyermek- és ifjúsági irodalom ízelítői.
márc. 11
17:04
EP: Új biztonsági szabályok a repülőkre (Kitekintő)
Elfogadta az EP a légi utasok fokozottabb védelmét biztosító jogszabálytervezetet.
márc. 11
17:13
Nem sok választása maradt a szexbotrányba keveredett politikusnak (Kripto Akadémia)
A szexbotrányba keveredett New Yok-i kormányzó egy dolgot tehet: lemond - írták vezető amerikai lapok kedden. A The New York Times szerint nem egyszerűen magánügyről van szó, a kormányzó nemcsak a családját, de a közvéleményt is elárulta.
márc. 11
17:25
Megkurtítják a képviselők költségtérítését (Infostart)
Tizedére kurtíthatják a számla nélkül elszámolható költségtérítés összegét a brit törvényhozás alsóházában, ahol a botrány már a házelnököt is elérte.
márc. 11
18:03
Arab tévéadást indított a BBC (Infostart)
A BBC kedden megkezdte televíziós műsorsugárzását az arab világ számára. Az elmúlt tíz év során több száz arabnyelvű tévécsatorna létesült, a BBC-nek ebben a versenyben kell megállnia a helyét.
márc. 11
21:59
Nyugdíjba megy a Bush ellenző (Kripto Akadémia)
Távozik a közép-keleti térségért felelős amerikai parancsnok, William J. Fallon tengernagy - jelentette be kedden Robert Gates amerikai védelmi miniszter. Gates közölte: Fallon kérte, hogy engedélyezze nyugállományba vonulását és ő ezt jóváhagyta.
márc. 11
22:11
Magyarországon rendben van az emberi jogok helyzete, de vannak problémák (Kripto Akadémia)
A magyar kormány általánosságban tiszteletben tartja az állampolgárok emberi jogait, de néhány területen még mindig vannak problémák - olvasható az amerikai külügyminisztériumnak az emberi jogok 2007-es helyzetéről szóló, kedden nyilvánosságra hozott világjelentésében.

Keresés