2009. január 10. szombat

jan. 10
0:27
Az ukránok mindenkit csőbe húztak (168 Óra Online)
Az ukrán illetékesek még mindig nem írták alá a megfigyelő csoportról szóló megállapodást, a jelek szerint Viktor Juscsenko elnök döntését várják - jelentette be moszkvai idő szerint szombaton kora hajnalban Alekszej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője Moszkvában.
jan. 10
3:45
Az ENSZ-főtitkár csalódott Izraelben - meg a Hamászban is, persze (168 Óra Online)
Csalódottságának adott hangot amiatt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár amiatt, hogy Izrael folytatja a katonai műveleteket a Gázai övezetben, noha a Biztonsági Tanács csütörtökön határozatban szólított fel azonnali tűzszünetre.
jan. 10
5:33
Újabb lövöldözés egy iskolánál (168 Óra Online)
Legalább öt embert lőttek meg pénteken egy chicagói középiskola előtt. Hármat súlyos, kettőt életveszélyes állapotban szállítottak kórházba
jan. 10
6:00
Azonnali, tartós és teljes körű tűzszünetre szólítják fel az izraelieket és a palesztinokat (Kripto Akadémia)
A Hamász elutasította pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) azonnali tűzszünetre vonatkozó határozatát, mert az iszlámista szervezet úgy véli, hogy az nem szolgálja a palesztin nép érdekeit. Az izraeli kormány hasonlóképp közölte, hogy a hadsereg folytatja gázai övezeti hadműveletét a BT-határozat ellenére.
jan. 10
6:02
Vonat elé vetette magát az egyik leggazdagabb német! Miért lesz öngyilkos a gazdag? (Kripto Akadémia)
Pénzügyi veszteségei és vállalatbirodalmának megroggyanása miatt hétfő este vonat alá vetette magát a 74 éves Adolf Merckle, Németország egyik leggazdagabb embere, nagyiparos.
jan. 10
7:03
Az év legnaivabb ötlete a Vatikántól (168 Óra Online)
Fizetést a háziasszonyoknak. Ez a Vatikán receptje a válságra. Na és persze az adórendszer igazságosabbá tétele. Ez utóbbit mindenki vallja, de senki nem képes megvalósítani. A háziasszonyok fizetése viszont leginkább a hit, remény és szeretet kategóriái közé tartozik. Hogy alkalomszerűek legyünk: adná a jó isten! Merthogy a kormány nem fogja, az szinte bizonyos.
jan. 10
7:05
Egész városnyi ember érkezett (168 Óra Online)
Több mint 67 ezer bevándorló kelt át a Földközi-tengeren 2008-ban, hogy menedékjogot kérjen valamelyik európai országban - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). A bevándorlók több mint fele, mintegy 38 ezer ember Olaszországban vagy Máltán ért partot, és általában Líbiában szállt hajóra - mondta Ron Redmond, a genfi székhelyű szervezet szóvivője.
jan. 10
9:18
A csehek átvették a vezetést gázvita kezelésében (Kitekintő)
A soros elnökséget vivő Cseh Köztársaság miniszterelnöke, Mirek Topolánek tegnap (január 8.) este bejelentette, hogy áttörét ért el orosz kollégájánál Valgyimir Putyinnál. Az ezután lezajlott telefonos diplomácia bár optimizmusra adhat okot, nem hozott konkrét eredményeket.
jan. 10
9:45
Amerikán torolja meg Gázát az al-Kaida (168 Óra Online)
Egy, az al-Kaidához kötődő iraki iszlamista szervezet vezetője szombaton arra szólította fel a palesztinokat, hogy világszerte intézzenek támadásokat zsidó és amerikai célpontok ellen, így bosszulva meg Izrael gázai offenzíváját.
jan. 10
9:54
Amit a gázai ENSZ-határozatról tudni kell (Kitekintő)
Az ENSZ BT január 8-án csaknem egyhangúan elfogadott 1860. (2009) számú határozatá "a feleket azonnali, tartós és teljes mértékben tiszteletben tartott tűzszünetre szólítja fel, amely az izraeli erők Gázából való teljes kivonulását is magában foglalja."
jan. 10
10:21
Gáz helyett csak a szöveget nyomják (Infostart)
Még mindig nincs végleges egyezség az Európába irányuló gázszállítások felújításának ügyében. Moszkva és Kijev is azt közölte: egyetértenek a szállítások uniós ellenőrzésével, de az ehhez szükséges nemzetközi megfigyelőcsoportról szóló szerződést még nem írták alá.
jan. 10
10:39
Kedvenc ételük fertőzi az amerikaiakat (Infostart)
Mogyoróvaj okozott szalmonellafertőzést az utóbbi három hónapban az Egyesült Államok 42 szövetségi államában; 399 ember betegedett meg, 70-et kórházba kellett szállítani - jelentette a CBS televízió.
jan. 10
10:48
A palesztin elnök Spanyolországban (Kitekintő)
Zapatero spanyol kormányfő szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a palesztinokat.
jan. 10
11:15
Vidám dugó a temetőben (168 Óra Online)
Az amerikaiak egy része szinte már mániákus autózó. Mindent csak négy keréken hajlandó megtenni: pénzt vesz fel a baknál, ebédel, házasságot köt és – szerettei sírját látogatja.
jan. 10
11:24
Óránként mér a Vulcan CO2 térkép (Kitekintő)
Egy olyan új nagyfelbontású térképet fejlesztettek ki, amely megmutatja, hogy az USA melyik területein a legnagyobb a széndioxid kibocsátás.
jan. 10
12:00
Ismét romlott a demokrácia színvonala Szlovákiában (Kitekintő)
Romlott a demokrácia színvonala Szlovákiában, de az emberek elégedettek. Ez derül ki az IVO (Nyilvános Kérdések Intézete) demokrácia-értékeléséből és a kiegészítő felmérésből, mely a tavalyi év végén készült el.
jan. 10
12:18
A Kitekintő energiaszemléje (Kitekintő)
Az energia szektor magyar és angol nyelvű sajtójának szemléje.
jan. 10
12:36
A zsidó államot terheli a felelősség a háborúért? (Kripto Akadémia)
A Palesztin Hatóság elnöke szerint Izraelnek el kell fogadnia a Gázai övezetre vonatkozó, egyiptomi ihletésű tűzszüneti tervet, ellenkező esetben a zsidó államot terheli a felelősség a háborúért.
jan. 10
12:54
Április 25-én választ polgármestert Dunaszerdahely (Kitekintő)
Április 25-én lesznek az időközi önkormányzati választások Szlovákiában. Dunaszerdahelyen új polgármesterre voksolhat a lakosság.
jan. 10
12:54
Gázkorlátozás: Horvátországban nagy a baj! (Kripto Akadémia)
Szombat reggeltől a horvát kormány rendelkezése értelmében szünetel az ország nagyobb ipari felhasználói részére a gázszolgáltatás. Az intézkedés több száz vállalkozást érint.
jan. 10
13:12
Hárommillió dollárnyi közpénzt sikkasztottak el kínai tisztviselők (Kripto Akadémia)
Több mint hárommillió dollárnak megfelelő közpénzt sikkasztottak el kínai tisztviselők Kvangtung (Guangdong) tartományban.
jan. 10
13:30
Már a németek is unják gázai harcokat (Kripto Akadémia)
Munkatervet kell kidolgozni a Gázai-övezetre vonatkozó tartós fegyvernyugvás érdekében - hangoztatta szombaton az egyiptomi fővárosban a német külügyminiszter.
jan. 10
13:48
Muszlim hatalomátvétel Rotterdamban (Kitekintő)
Meglepő politikai fordulat Hollandiában: Ahmed Aboutaleb személyében muszlim polgármestere lesz ezentúl Rotterdamnak.
jan. 10
13:48
Már Kína is kíváncsi, hogy mi történik a Gázai övezetben (Kripto Akadémia)
Visszatér a térségbe Izrael gázai offenzívája miatt Kína különleges közel-keleti megbízottja - jelentette be szombaton a pekingi külügyminisztérium szóvivője.
jan. 10
14:24
Bioüzemanyagok válsága (Kitekintő)
A gazdasági válság és az üzemanyagár-csökkenés együttesen komoly problémákat okozhat a bioüzemanyagok elterjesztésében.
jan. 10
14:51
Kártérítést követelnek a súlyosan sérült miniszterelnöktől (Infostart)
Kártérítésre tart igényt a türingiai kormányfőtől az újévi síbalesetben elhunyt asszony férje. A család ügyvédje nem közölt összeget, de annyit hozzátett, hogy peren kívüli megegyezésre számít.
jan. 10
15:00
A Hamász nem akar külföldi megfigyelőket Gázában (Kripto Akadémia)
Radikális palesztin szervezetek, köztük a Hamász, elutasítják nemzetközi megfigyelők vagy erők telepítését a Gázai övezetbe.
jan. 10
15:18
A kanyaró újult erővel szedi áldozatait (Kitekintő)
A WHO célkitűzései ellenére terjed a kanyaró Európában.
jan. 10
15:27
Jelentősen olcsóbb lehet a gáz, ha kapunk belőle (Infostart)
Az Európai Uniónak sikerült szóbeli megállapodást elérnie Ukrajnával az Európának szánt gáztranzit ellenőrzéséről - közölte a cseh kormányfő orosz kollégájával. Mirek Topolánek felvetette a gáz árának csökkentését is. A szóbeli egyezség értékét jelentősen csökkenti, hogy az ukrán külügyminiszter-helyettes kijelentette: Ukrajna nem fogadja el az ellenőrzéssel kapcsolatos orosz feltételeket.
jan. 10
15:36
Izrael a háborús cselekmények fokozására készül (Kripto Akadémia)
A Gázai övezetre szombaton ledobott röplapok arra figyelmeztetik a palesztin lakosságot, hogy Izrael fokozni akarja a két hete indított offenzíva erejét. A hadsereg közlése szerint az "általános figyelmeztetésnek" szánt röpcédulák "a terror elleni háború új szakaszát" harangozzák be. Az új szakaszban "keményedni" fog az a hadművelet, amelynek során eddig mintegy 800 palesztin vesztette életét.
jan. 10
15:45
Isteni szlogennel kampányolnak az ateisták (168 Óra Online)
Már Madridot is elérte az ateisták és hívők közötti reklámháború. Két autóbusz is visel oldalán ateizmus melletti hirdetést. A kampányt már kipróbálták Londonban, majd Gaudí városában, Barcelonában a Katalóniai Ateista Szövetség indította el magánadományoknak köszönhetően. A jelszó a következő: "Isten valószínűleg nem létezik. Ne aggódj, élvezd az életet".
jan. 10
15:54
Az MPSZ is a délvidéki népirtásra irányítaná a figyelmet (Kitekintő)
A vajdasági Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) is támogatja azt a kezdeményezést, amely az  1944–45-ös délvidéki népirtásra kívánja ráirányítani Európa figyelmét.
jan. 10
16:48
Rekordot döntöttek a zarándokok + képriporttal! (Kitekintő)
Ma már nemcsak a magukat kifejezetten vallásosnak tartó emberek indulnak el az úton, hanem egyre többen azok is, akik keresnek valamit, keresik önmagukat, keresik különféle kérdéseikre a választ.
jan. 10
16:57
Válságba manőverezik magukat az ukránok a gázvitában (Infostart)
Nemzetközi elemzők elsősorban Ukrajnát látják a gázvita lehetséges vesztesének. A gázfüggőség ugyanakkor számos európai ország számára akut probléma marad.
jan. 10
17:15
Az oroszok aláírták a "gázcsapnyitó" jegyzőkönyvet (Infostart)
Oroszország és az Európai Unió aláírta az Európának Ukrajnán át szállított orosz gáz tranzitjának megfigyeléséről szóló jegyzőkönyvet Moszkvában. Az ukrán szignó még hiányzik.
jan. 10
17:24
Kirúgták a pakisztáni nemzetbiztonsági tanácsadót (Kitekintő)
Elbocsátották azt a pakisztáni tisztviselőt, aki megerősítette, hogy az elfogott mumbai merénylő az ország állampolgára.
jan. 10
18:27
Már félszázan megfagytak (168 Óra Online)
Tavaly december vége óta 43 ember fagyott meg Romániában a kemény hideg következtében - közölte szombaton az egészségügyi tárca.
jan. 10
18:54
"Állítsátok meg a gyerekek gyilkolását" (Kripto Akadémia)
Európa-szerte tízezrek tüntettek szombaton Izrael gázai offenzívája ellen, a harcok azonnali leállítását és a nemzetközi közösség határozott fellépését követelve.
jan. 10
18:56
Már Amerikát is fárasztja a Gázai háború (Kripto Akadémia)
George Bush erről szombaton beszélt Abdullah Gül török államfővel folytatott telefonbeszélgetése alkalmával. A Fehér Ház által kiadott közlemény szerint Bush - akinek már csak 10 napja van hátra hivatalában - a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet leállítását is szorgalmazta. Egyúttal elismerését fejezte ki azért, hogy Törökország támogatja a Gázai övezetben dúló erőszak megfékezését célzó…
jan. 10
19:12
Megölték a Hamász-parancsnokot Gázában (Kripto Akadémia)
Izraeli katonák végeztek szombaton a Gázai övezetben a radikális Hamász egy katonai parancsnokával.
jan. 10
20:24
Több tízezres Izrael-ellenes tüntetés Londonban (Kripto Akadémia)
A gázai harcok kirobbanása óta nem látott méretű, több tízezres, helyenként összecsapásokba torkolló Izrael-ellenes megmozdulás volt szombaton Londonban; a rendőrök és a tiltakozók közül is sokan megsérültek.
jan. 10
20:42
A szaúdi főmufti szerint a tüntetések haszontalanok (Kripto Akadémia)
A szaúd-arábiai főmufti, a sivatagi királyság legfőbb vallási vezetője "haszontalan tömegeknek" nevezte a gázai izraeli offenzíva elleni tüntetéseket, és arra kérte az arab és a muzulmán lakosságot, hogy adományokkal segítsék a palesztinokat.
jan. 10
20:44
Több mint 300 Hamász-harcos halt meg eddig (Kripto Akadémia)
A Gázai övezet ellen indított izraeli offenzíva során eddig a Hamász több mint 300 fegyverese halt meg - közölte szombaton este egy izraeli tiszt.
jan. 10
21:54
"Az Európai Unió a jövőről szól" (Kripto Akadémia)
Az Európai Unió (EU) léte és működése biztosítékot jelent arra, hogy olyan etnikai tisztogatás, amilyent Csehszlovákiában valósítottak meg a Benes-dekrétumok alapján, Közép-Európában nem ismétlődhet meg - jelentette ki szombaton egy cseh történész.
jan. 10
22:21
Az ukránok aláírása még hiányzik - a nap hírei (Infostart)
Aláírta Oroszország és az unió a gáztranzit ellenőrzéséről szóló egyezményt. Szerbia mellett Bosznia-Hercegovinába és Horvátországba is szállít földgázt Magyarország. Európa-szerte tízezrek tüntettek Izrael gázai övezeti offenzívája ellen. A nap hírei 2009. január 10-én, szombaton.
jan. 10
23:15
A Gazprom-Naftogaz tárgyalások újra megszakadtak (168 Óra Online)
Mirek Topolánek cseh kormányfő szombaton késő este visszaérkezett Kijevbe Moszkvából, ahol jelenlétében az orosz fél aláírta a gáztranzit menetének ellenőrzésére hivatott nemzetközi megfigyelő csoportról szóló megállapodást.

Keresés