2009. január 13. kedd

jan. 13
5:42
Pozsony szembemegy az EU-val és ez nyíltan válallja – Ausztria szerződésszegéssel vádolja Szlovákiát (Kripto Akadémia)
Szlovákiában teljes politikai egyetértéssel született meg az a döntés amely szerint újra üzembe helyezik az apátszentmihályi (Jaslovske Bohunice) atomerőművet, mondván: északi szomszédunk energiaellátása összeomlana, hiszen az ország teljes egészében az orosz gázra van utalva. Pozsony ezzel felrúgta az Európai Unióval kötött megállapodást. A szlovák lépés miatt diplomáciai viszály fenyeget…
jan. 13
5:51
Puszta kézzel gyűrte le a cápát (168 Óra Online)
Pofán vágtam a dögöt – közölte a 24 éves Steven Foggarty a kórházban. A lába megsérült, de túlélte a cápatámadást.
jan. 13
6:09
A volt miniszterelnök csak beszél, beszél, és beszél (Infostart)
Tony Blair eddig több milliárdot keresett csak azzal, hogy kiállt a közönség elé és beszélt. Bírálói szerint mindeközben elhanyagolja valódi feladatát.
jan. 13
6:27
Ötven milliárdos gazdaságélénkítő csomag segíti a német gazdaságot (Infostart)
A német kormányzó koalíció egyetértésre jutott hétfő este egy újabb, 50 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagról, amely segítené Európa legnagyobb gazdaságát abban, hogy átvészelje a második világháború óta legsúlyosabb recessziót.
jan. 13
6:36
Már több civil szervezet is támadja izraelt (Kripto Akadémia)
Több mint kilencven, javarészt franciaországi civil szervezet nyújt be keresetet háborús bűncselekmények címén Izrael ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC).
jan. 13
6:38
Révbe ért a korrupcióval vádolt szenátor? (Kripto Akadémia)
Mégis elfoglalhatja helyét a washingtoni kongresszus felsőházában az a szenátor, akit a korrupcióval vádolt illinois-i kormányzó jelölt ki a Barack Obama elnökké választásával megüresedett posztra.
jan. 13
6:54
Obama tűkön ül (Kitekintő)
A hosszas és bonyolult amerikai elnökválasztási eseménysorozat a végéhez közeledik: január 20-án a Capitolium nyugati felében tartandó beiktatási ünnepség után Barack Obama hivatalosan is átveszi az Egyesült Államok elnöki hivatalát elődjétől, George W. Bushtól.
jan. 13
6:54
Az orvosk nem tudnak a helyszínre jutni Gáza városban (Kripto Akadémia)
Az izraeli hadsereg keddre virradóra is folytatta az előrenyomulást Gáza városban, szemtanúk szerint kelet és dél felől három városnegyedben vannak összecsapások, a katonák a tüzérség és a légierő támogatásával harcolnak a Hamász fegyveresei ellen.
jan. 13
7:12
Az ENSZ-főtitkár nem kíván találkozni a Hamász vezetőivel (Kripto Akadémia)
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden kezdődő közel-keleti útja során nem kíván találkozni a Hamász iszlamista palesztin szervezet vezetőivel.
jan. 13
7:39
Ledöbbentő fotó Paris Hiltonról: anorexiás! (168 Óra Online)
Megrázó fotót készítettek a paparazzik Paris Hiltonról. A sztár olyan sovány, hogy csontjai szinte kiszúrják a bőrét.
jan. 13
7:48
81 eurót ért egy szavazat (Kitekintő)
A helsinki régióban tízszer annyit költöttek, mint a többi párt.
jan. 13
8:06
Leállt a Lada gyártása (Kitekintő)
Egész januárban szünetel a termelés az orosz Avtovaz gyáraiban - közölte a cég vezetése.
jan. 13
8:06
"A lázadók hat rakétát lőttek ki a NATO-raktárra" (Kripto Akadémia)
Az iszlamista afganisztáni tálibok egy fegyveres osztaga megtámadott kedden hajnalban rakétákkal egy NATO-raktárat Pakisztán északnyugati részén, Pesavar közelében.
jan. 13
8:42
Az EU betiltaná a plazmatévéket (Kitekintő)
Bár az év elején kirobbant nemzetközi válságok – az orosz-ukrán gázvita és a Gázai övezetbe való izraeli benyomulás – elvonták a közvélemény figyelmét a környezetvédelmi kérdésekről, az Európai Unió folytatja a klímaváltozás elleni küzdelmét. Az EU decemberben elfogadott klímacsomagja alapján betiltaná az energiát pazarló óriási plazmatévéket, írja az Independent.
jan. 13
8:51
Mi jöhet a tömeges bedőlések után? (Napi)
jan. 13
8:51
Gázaváros lángol (168 Óra Online)
Az izraeli hadsereg keddre virradóra is folytatta az előrenyomulást Gáza városban, szemtanúk szerint keleten és délen három városnegyedben vannak összecsapások, a katonák a tüzérség és a légierő támogatásával harcolnak a Hamász fegyveresei ellen.
jan. 13
9:00
Szörnyű! Kínozzák Thaiföldön a muzulmánokat (Kripto Akadémia)
A thaiföldi biztonsági erők rendszeresen kínozzák a szakadár tevékenységgel gyanúsított muzulmánokat az ország déli részén - áll az Amnesty International (AI) nemzetközi emberjogi szervezet kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.
jan. 13
9:02
Jordániából rálőttek egy izraeli járőrre? (Kripto Akadémia)
Egy jordániai határátkelőhelyen rálőttek egy izraeli járőrre kedden, senki sem sebesült meg - közölte egy izraeli katonai szóvivő.
jan. 13
9:09
Jordániából rálőttek egy izraeli járőrre (Infostart)
Egy jordániai határátkelőhelyen rálőttek egy izraeli járőrre kedden, senki sem sebesült meg - közölte egy izraeli katonai szóvivő, Ammánban viszont cáfolják a történteket.
jan. 13
9:18
Rekordot döntött az olasz államadósság (Kitekintő)
Néhány napja láttak napvilágot a Banca d’Italia, vagyis az olasz nemzeti bank által kiadott tavalyi évre vonatkozó adatok. Ezek szerint az olasz államadósság újabb csúcsot ért el, míg a vállalatok közel 90%-a szerint romlott Olaszország általános gazdasági helyzete.
jan. 13
9:27
Masszív veszteség az Alcoanál (Napi)
jan. 13
9:36
"Nincs stratégiai tervünk! Soha nem is volt" (Kripto Akadémia)
Barack Obama megválasztott amerikai elnök jóvá fogja hagyni a Pentagon összesen 30 ezer fős afganisztáni csapaterősítésről szóló tervét, de csak azért, hogy az új kormányzat időt nyerjen az ottani háború újraértékeléséhez - írta keddi számában a The Washington Post.
jan. 13
9:38
Tudták? "Egy átlagos elnök két évet öregszik minden eltöltött hivatali évében" (Kripto Akadémia)
Barack Obama is "gyorsított ütemben", az átlagemberekhez képest kétszer nagyobb tempóban fog öregedni az amerikai elnöki székben - állapította meg egy clevelandi kutatóorvos.
jan. 13
9:54
A föld mélye rejtheti a megoldást a klímaváltozásra (Kitekintő)
A világ számos országában, Guatemalától Pápua Új-Guinea-ig a geotermikus energiába fektetnek, mely ígéretes alternatívája a szén- és olajalapú energiatermelésnek.
jan. 13
9:54
"Izrael nem tartja tiszteletben a humanitárius jogot" (Kripto Akadémia)
Izrael nem tartja be a nemzetközi humanitárius jogot - állította az Európai Unió segélyezési ügyekért felelős biztosa, Louis Michel a La Libre Belgique című belga lapban kedden megjelent interjúban.
jan. 13
10:12
Kedd reggel 8 órára ígérik a gázcsap megnyitását (Kitekintő)
Andris Piebalgs uniós energiaügyi biztos arra számít, hogy amennyiben tényleg újranyitják a gázcsapot, 24 óra múlva "visszatér" a gázszolgáltatás az európai fogyasztókhoz.
jan. 13
10:12
Izrael nem hisz a Hamász tűzszünetében (Kripto Akadémia)
Két izraeli miniszter is úgy látja, hogy a Hamász gázai és damaszkuszi vezetésének véleménye különbözik a tűzszünet kérdésében.
jan. 13
10:39
Újabb bankot vizsgálnak a Madoff-ügyben (Napi)
jan. 13
10:48
Robbanás a Slovnaftban (Kitekintő)
Este fél tíz tájékán egy hatalmas robbanás rázta meg a fővárosi Slovnaftot.  A vállalat hivatalos álláspontja szerint egy gázcsap problémamentes megnyitása után került sor a detonációra, míg a TA3 hírtelevízió szerint egy berendezés nyomásmentesítése során akadt probléma.
jan. 13
10:48
Szomáliai kalózok kivételes magatartása (Kripto Akadémia)
Szomáliai kalózok szabadon engedtek huszonegy Fülöp-szigeteki matrózt, akik három hónapja estek fogságba.
jan. 13
11:06
Az orosz-ukrán gázvita az atomenergia fontosságát mutatja (Kitekintő)
A brit kormány és Ed Miliband energetikai és klímaváltozási miniszter az atomenergiában látja a jövőt.
jan. 13
11:06
Titkos fegyver- és lőszerkészletre bukkantak Ankarában (Kripto Akadémia)
A török rendőrség titkos fegyver- és lőszerkészletre bukkant egy állítólagos ultranacionalista összeesküvő-csoport ügyének vizsgálata során - jelentették kedden török lapok.
jan. 13
11:42
Szavazás az EP emberi jogi jelentéséről (Kitekintő)
Fel kell számolni a romák szegregálását, biztosítani kell az anyanyelv használatához való jogot, és hosszú távú bevándorlási politikát kell kialakítani az EU-ban - véli az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi szakbizottsága.
jan. 13
12:00
Joe Biden Irakba érkezett (Kitekintő)
Hétfőn, pár órával az újabb bagdadi merényletsorozat után, Joe Biden pakisztáni és afganisztáni látogatása után Irakba érkezett az ország vezető politikusaival tárgyalni.
jan. 13
12:00
Gyengül a Hamász? (Kripto Akadémia)
Az izraeli vezérkari főnök keddi nyilatkozata szerint súlyos csapást mértek a Hamászra Gázában, de a harcok folytatódnak.
jan. 13
12:09
A Stasi-iratok megsemmisítését akarta a nyugatnémet belügyminiszter (Infostart)
Az egykori NDK állambiztonsági minisztériuma, a Stasi iratainak megsemmisítésére törekedett a két német állam egyesülésének idején Wolfgang Schäuble akkori belügyminiszter.
jan. 13
12:27
Ha szmogriadó, akkor sebességkorlátozás (Infostart)
Franciaországban a szálló por egészségügyi határértéke napi átlagban köbméterenként 50 mikrogramm. 80 mikrogrammnál már értestíeni kell a lakosságot, de szmogriadót csak - a magyarországi 100-al szemben - 125 mikrogramm feletti értéknél rendelnek el.
jan. 13
12:36
"Ne legyen cionista követség arab földön!" (Kitekintő)
Izrael Hamasz-ellenes offenzíváját szerte a világban több tízezres tüntetések kísérik még ma is. Körkép a demonstrációkról.
jan. 13
12:36
A gázai offenzíva hatása Franciaországban (Kripto Akadémia)
Ötvenöt antiszemita cselekmény történt Franciaországban a gázai offenzíva december 27-i kezdete óta - közölte Raphael Haddad, a Franciaországi Zsidó Diákok Uniójának (UEJF) elnöke.
jan. 13
12:54
Ismét Ausztriában tartózkodk egy kitoloncolt koszovói család (Metropol)
Az apa és egy fiúgyermek kivételével ismét Ausztriában annak a héttagú koszovói családnak a tagjai, akiket 2007 őszén toloncoltak ki az alpesi országból, miután menedékkérelmüket hosszú mérlegelés után a legfelsőbb hatósági szinten is elutasították.
jan. 13
13:12
Menesztették a román a belügyminisztert (Kitekintő)
Opreának azt róják fel, hogy a koalíciós egyezség megkerülésével nevezett ki államtitkárokat a belügyi tárcához.
jan. 13
13:30
86 ország állampolgára él Kolozsváron (Kripto Akadémia)
Bár Romániát az Európai Unió tagországaiban letelepedni készülő külföldiek közül sokan továbbra is "ugródeszkának" használják, az ország uniós tagsága óta egyre inkább célpontja lett a bevándorlóknak, ami Kolozsvárott is jól érzékelhető - olvasható a Szabadság című erdélyi regionális napilapban.
jan. 13
13:48
Románia eleshet az uniós pénztől (Kitekintő)
Amennyiben Románia nem tud eredményeket felmutatni a korrupció elleni küzdelemben, akkor eleshet akár a 2009-es uniós támogatásoktól is.
jan. 13
13:48
"Az EU leginkább a Nabucco vezeték építésében bízik" (Kripto Akadémia)
Az Oroszországtól való energetikai függőség csökkentése mellett lépnek fel már olyan országok is, amelyek régen partnerei Moszkvának a Dél és az Északi Áramlat gázvezetékek építésében. Így Németország és Magyarország is jelezte, hogy kész részt venni konkurens projektekben, s szakértők szerint elkerülhetetlen Oroszország európai gázpiaci részesedésének csökkenése - írta a Kommerszant című orosz…
jan. 13
13:50
Izraelnek nem érdeke teljesen elpusztítani a Hamászt? (Kripto Akadémia)
Izraelnek addig kell folytatnia a katonai akciót, amíg a palesztin rakétatámadások tartanak, de a zsidó államnak nem érdeke teljesen elpusztítani a Hamászt, mert egy ellenséges kormány is jobb Gázában, mint az anarchia - hangsúlyozta Martin van Creveld izraeli hadtörténész a Le Figaro című francia napilapban kedden megjelent interjúban.
jan. 13
14:06
A válság ismét az EU-elnöki lista élére helyezte Blairt (Kitekintő)
Míg az Európai Unió a legutóbbi nemzetközi válságok kezelésével, az ukrán-orosz gázvitával és a Gázai övezetbe való izraeli benyomulással birkózik, úgy tűnik, hogy a vezető uniós tisztviselők és diplomaták egyre inkább meg vannak róla győződve, hogy Tony Blair lenne a legalkalmasabb az EU-elnök posztjára.
jan. 13
14:06
"Folytatják népük védelmét és nem adják meg magukat" (Kripto Akadémia)
A palesztin nép megsemmisítésére törekszik Izrael a Gázai övezetben azzal, hogy elutasítja a hadművelet leállítását - jelentette ki kedden Mahmúd Abbász palesztin elnök.
jan. 13
14:42
Bojkott a zsidó termékek ellen Rómában (Kitekintő)
Rómában zsidó tulajdonban lévő üzleteket és termékeket bojkottálnak, főként az egyik szakszervezet felhívására. A hétvégén 15 olasz városban tartottak szimpátiatüntetést, a gázai béke mellett emelve fel szavukat.
jan. 13
15:00
Még nincs RMDSZ-es polgármesterjelöltje Kolozsvárnak (Kitekintő)
Pénteken dönt a Megyei Küldöttek Tanácsán az RMDSZ arról, kit indít a február 15-ei kolozsvári polgármester-választáson.
jan. 13
15:09
Hitvita a reklámszövetségben (Infostart)
Van-e Isten? Évszázadok óta próbálják megválaszolni a fogas kérdést a legnagyobb gondolkodók. Most a Brit Reklámfelügyeleti Hivatalra hárult a feladat, hogy megadja a választ.

Keresés