2009. január 3. szombat

jan. 3
5:42
Legkelendőbb kalózriasztó a hangágyú (Kripto Akadémia)
A hajózási vállalatok a nemzetközi katonai támogatás mellett egyre inkább megpróbálják saját maguk védettebbé tenni járműveiket a mind gyakoribb kalóztámadások ellen. A tengeri rablók az év első napján is megkaparintottak egy egyiptomi teherhajót Afrika szarvánál. A védelmi eszközök közül különösen divatosnak számítanak manapság a fejlett technológiájú, úgynevezett nem halálos fegyverek.
jan. 3
6:00
Mi lesz velünk? Ukrajna ma csökkentheti a szállított gázmennyiséget (Kripto Akadémia)
Európában keres támogatást az orosz és az ukrán fél is a kettejük közt zajló gázár vitában. Moszkva az Európai Parlament rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte, Kijev pedig az uniós tagállamok meggyőzésébe kezdett. A gázcsapok csütörtöki elzárása miatt hazánknak továbbra sincs félnivalója. Ismét eléri Európát az orosz-ukrán gázár vita szele, mivel Moszkva az Európai Parlament rendkívüli…
jan. 3
6:36
Amerika terrorista cselekménynek minősíti a Hamász rakétatámadásait (Kripto Akadémia)
Terrorista cselekménynek nevezte a Hamász rakétatámadásait pénteken az amerikai elnök.
jan. 3
6:54
1991 óta az első nagy esemény a bagdadi repülőtéren (Kripto Akadémia)
Először szállt le 1991, az első öbölháború óta Európából érkezett kereskedelmi célú repülőgép 150 utassal a fedélzetén péntek este a bagdadi nemzetközi repülőtéren.
jan. 3
7:12
Meghátrált az izraeli hadsereg (Kripto Akadémia)
A Hamász saját állítása szerint izraeli elitcsapatok behatolási kísérletét hiúsította meg szombat hajnalban a Gázai övezet keleti határán.
jan. 3
7:14
Forrnak az indulatok a szerbek és az albánok között (Kripto Akadémia)
Két robbanás rázta meg Kosovska Mitrovicát, miközben gyújtogatások is történtek péntek este a Koszovó északi részén lévő városban, ahol a helyi szerbek és albánok torzsalkodásai olykor erőszakos cselekményekbe torkollnak.
jan. 3
8:24
Eddig problémamentes az euró bevezetése Szlovákiában (Kitekintő)
A szlovákiai bankok és pénzintézetek probléma nélkül maguk mögött tudták az euróra való áttérés első napját.
jan. 3
8:24
Az alkudozás tovább folyik, csökken az Európába érkező gáz mennyisége (Kripto Akadémia)
Az orosz-ukrán gázvitában továbbra is főleg a sajtó útján folyik az alkudozás, de több európai ország - az orosz hírügynökség szerint Magyarország, Lengyelország, Románia és a balti államok - az érkező gáz mennyiségének csökkenését jelentette, amiért Moszkva Kijevet vádolja, miközben Ukrajnában azt hangsúlyozzák, hogy nem vesznek le a tranzitból.
jan. 3
9:18
A világ legmodernebb hadserege a világ legkeményebb gerillái ellen (Kitekintő)
Az egyre valószínűbb, hogy a világ egyik legmodernebb hadserege kemény gerilla ellenállással találja szembe magát Gázában.
jan. 3
9:18
Egy izraeli légi csapásban meghalt egy palesztin vezető (Kripto Akadémia)
Egy izraeli légi csapásban szombatra virradóra életét vesztette a Gázai övezetben Abu Zakaria al-Dzsamál, a Hamász fegyveres szárnyának egyik magas rangú vezetője - közölte a területet irányító palesztin iszlamista mozgalom szóvivője.
jan. 3
9:20
Elhunyt a világ egyik legnevesebb hírszerzője (Kripto Akadémia)
Antolij Gurevics, a II. világháború ismert orosz hírszerzője 95 éves korában elhunyt Szentpéterváron - jelentette az Eho Moszkvi rádióállomás szombaton.
jan. 3
10:12
Csehország 2008-ban (Kitekintő)
Bár az európai lapokat olvasva az a képzetünk támadhat, hogy a cseheknek más dolguk sem volt egész évben, mint az Európai Unió megtorpedózása Václav Klaus államelnökkel az élen, egyéb is történt Csehországban 2008-ban.
jan. 3
10:30
Ilyen is régen volt! Castro kész tárgyalni Obamával (Kripto Akadémia)
Raúl Castro kubai elnök kinyilvánította, hogy országa kész közvetlen, közvetítők nélküli párbeszédet kezdeni Barack Obama megválasztott amerikai elnökkel.
jan. 3
11:06
Castro kellemesen szeretne csalódni (Infostart)
Kuba vezetése kész közvetlen tárgyalást kezdeni a megválasztott amerikai elnökkel.
jan. 3
11:06
Üzemanyagcellákkal működő világítótorony (Kitekintő)
Anglia: először alkalmaznak hidrogént a kikötői berendezéseknél
jan. 3
11:06
Ausztrália nem fogadja be a volt guantánamói foglyokat (Kripto Akadémia)
Ausztrália nem fogadja be a guantánamói fogolytáborból szabaduló volt rabokat - erősítette meg szombaton Julia Gillard ausztrál miniszterelnök-helyettes.
jan. 3
12:18
Elfoglalták a tamil tigrisek fővárosát (Kitekintő)
A Srí Lanka-i hadsereg elfoglalta a november óta ostromlott tamil fővárost, Kilinoccsit. Még nincs vége a polgárháborúnak.
jan. 3
12:18
A csehek átvették az EU soros elnöki tisztét (Kripto Akadémia)
Különleges dzsesszkoncertet adnak január 8-án a New York-i cseh kulturális központban az Európai Unió tagországainak neves dzsesszzenészei abból az alkalomból, hogy Csehország január 1-től fél évre átvette az unió soros elnöki tisztét.
jan. 3
12:54
Nem kellenek Ausztráliának a guantanámói foglyok (Infostart)
Ausztrália nem fogadja be a guantánamói fogolytáborból szabaduló volt rabokat - közölte az ország miniszterelnök-helyettese.
jan. 3
12:54
Csáky az előrehozott választások lehetőségéről (Kitekintő)
Az MKP elnöke szerint idén átrendeződhet a politikai paletta.
jan. 3
13:13
Túl van az életveszélyen a türingiai miniszterelnök? (Kripto Akadémia)
Felébredt a mesterséges kómából Dieter Althaus, Türingia német szövetségi tartomány miniszterelnöke magához tért a mesterséges kómából, amelyet csütörtöki súlyos síbalesete után idéztek elő.
jan. 3
13:30
"Katonák ezrei és 9 ezer tartalékos várja napok óta az indulási parancsot" (Kripto Akadémia)
A Der Standard című liberális bécsi lap úgy véli, hogy Izrael a Hamász radikális palesztin mozgalom elleni harcot csak akkor nyerheti meg, ha lényegesen javít a palesztinok életfeltételein. A lap szombaton a következőket írta:
jan. 3
13:32
A hideg kitart, és az orosz-ukrán gázvita is? (Kripto Akadémia)
Emelkedett a nyomás a földgázvezetékben, Ukrajna felől a szerződésnek megfelelő mennyiségű orosz gáz érkezik Magyarországra - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. szóvivője szombaton közleményben az MTI-vel.
jan. 3
13:48
Újabb merénylet Srí Lanka fővárosában (Kripto Akadémia)
Nagy erejű robbanás történt szombaton Srí Lanka fővárosának, Colombónak kereskedelmi negyedében - közölte a rendőrség, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.
jan. 3
14:06
Elhalasztják az erdélyi autópálya építését (Kitekintő)
Az új román kormány sorra hozza szigorító intézkedéseit, amelyeket a gazdasági válsággal magyaráz.
jan. 3
14:24
Borzalmas decemberre számít a Ford (Napi)
jan. 3
14:24
Már nincs kómában a thüringiai kormányfő (Infostart)
Ausztriában magához tért a németországi Thüringia szövetségi tartomány miniszterelnöke, akit mesterséges mélyaltatásban tartottak, miután csütörtökön súlyos koponyasérülést szenvedett egy síbalesetben.
jan. 3
14:42
Mikor lesz végre európai hadsereg? (Kitekintő)
Az Európai Unió biztonság- és védelempolitikájának új lendületet adott a Sarkozy vezette francia elnökség. De merre vihet ez az út?
jan. 3
14:42
"Nem fogunk kapitulálni az izraeli agresszió előtt" (Kripto Akadémia)
A Gázai övezetben "az izraeli agresszió nyomán kialakult veszélyes helyzetről" tárgyalt szombaton Damaszkuszban Bassár el-Aszad szíriai elnök Szájed Dzsalilival, az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkárával - jelentette a SANA hivatalos szíriai hírügynökség.
jan. 3
15:36
Vezetéknek ütközött a repülőgép - meghaltak a pilóták (Kitekintő)
Halálos repülőgép-szerencsétlenség történt a Birmingham-et Liverpool-lal összekötő vasúti fővonalon
jan. 3
15:36
A Gazprom "lopással" vádolja Ukrajnát (Kripto Akadémia)
Az ukrán állami gáztársaság, a Naftogaz (Naftohaz) "lopja" az európai uniós államoknak szánt gázt, és az alternatív útvonalak, források esetleg nem rendelkeznek elegendő kapacitással ahhoz, hogy az ellátást a normális szinten tartsák - jelentette ki szombaton Prágában Alekszandr Medvegyev, a Gazprom orosz gázipari vállalat elnökhelyettese.
jan. 3
15:54
A fél világ a budapesti termálvizes barlangot csodálja - képek (Infostart)
A BBC honlapja a főoldalon számol be a budapesti földalatti termáltó felfedezéséről, vagyis a Molnár János-barlang közelmúltban feltárt részéről. A több mint 20 méter magas, kupola alakú termet a magyar szakemberek többhónapnyi munkával érték el.
jan. 3
16:12
Gazprom: Magyarországtól is lop gázt Ukrajna (Infostart)
Ismét az európai uniós országoknak szánt gáz eltulajdonításával vádolta Ukrajnát a Gazprom elnökhelyettese. Alekszandr Medvegyev hozzátette: az alternatív útvonalak, források esetleg nem rendelkeznek elegendő kapacitással ahhoz, hogy az ellátást a normális szinten tartsák.
jan. 3
16:48
2009 sem lesz békés esztendő az európai gázellátásban (Kitekintő)
Ukrajna napi 21 millió köbméterrel csökkentette az Európai Unió országaiba szállítandó orosz gáz mennyiségét, veszélyeztetve ezzel az érintett országok gázellátását.
jan. 3
16:48
Az izraeli tüzérség ismét akcióba lépett (Kripto Akadémia)
Az izraeli tüzérség akcióba lépett szombaton a Gázai övezet ellen - közölték szemtanúk a francia hírügynökséggel.
jan. 3
17:06
Szoros választás: győztesből vesztes (Kitekintő)
Hiába győzött az első fordulóban a ghánai kormánypárt elnökjelöltje, mégsem ő lesz január 7-étől a nyugat-afrikai ország élén. Akufo-Addo először győzött, majd vesztett, majd reménykedett, majd megint vesztett.
jan. 3
17:06
Nagy a baj! Több ezres tüntetések Nagy-Britanniában az izraeli hadműveletek ellen (Kripto Akadémia)
Több ezres, helyenként incidensekbe torkolló tüntetéseken tiltakoztak szombaton több brit nagyvárosban a gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen.
jan. 3
17:24
"Sötét sors, halál, sebesülés, fogság várna a megszálló izraeli katonákra" (Kripto Akadémia)
A halálos áldozatok nagy száma és a súlyos anyagi veszteségek ellenére a Hamász a Gázai övezet elleni izraeli katonai offenzíva második hetének kezdetén nem mutatja jeleit annak, hogy engedni akarna Izraellel vívott fegyveres harcában.
jan. 3
17:42
Elfogták Omar molla legfőbb tálib vezető volt szóvivőjét (Kripto Akadémia)
A pakisztáni hatóságok őrizetbe vették Omar molla legfőbb tálib vezető egy volt szóvivőjét - közölték szombaton a pakisztáni biztonsági szolgálat névtelenül nyilatkozó illetékesei.
jan. 3
19:12
Merkel: a végzet asszonya (Kitekintő)
Mirek Topolánek cseh miniszterelnök
jan. 3
19:12
Az ellenzéki jelölt győzött a ghánai elnökválasztáson (Kripto Akadémia)
John Atta Mills ellenzéki jelölt szoros eredménnyel győzelmet aratott a ghánai elnökválasztáson - közölte szombaton a nyugat-afrikai ország központi választási bizottsága.
jan. 3
19:14
USA: Uralkodó dinasztiák a politikában (Kitekintő)
Amerikában fekete elnököt választottak – a kongresszusban mégis belterjesen, politikuscsaládok között forognak a székek. Ez lenne a szabadság, lehetőségek és a demokrácia hazája?
jan. 3
19:14
Elmérgesedett a helyzet! Izraeli légicsapás ért egy palesztin mecsetet (Kripto Akadémia)
Tizenhárom palesztin - köztük négy gyermek - halt meg, legalább hatvanan pedig megsérültek szombat este egy izraeli légitámadás következtében a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíja menekülttáborában.
jan. 3
19:30
"Állítsátok meg az öldöklést" (Kripto Akadémia)
Európa számos nagyvárosában rendeztek tüntetéseket szombaton az izraeliek gázai övezeti hadművelete ellen tiltakozva.
jan. 3
20:06
Izraeli katonák behatoltak a Gázai övezetbe (Infostart)
Izraeli katonák behatoltak a Gázai övezet területére - közölte az izraeli hadsereg szóvivője.
jan. 3
21:00
A Gazprom a stockholmi Nemzetközi Döntőbírósághoz fordul (Kripto Akadémia)
A Gazprom orosz gázipari óriáscég bejelentette szombaton, hogy panaszt tesz a stockholmi Nemzetközi Döntőbíróságon a Naftogaz (Naftohaz)ukrán gázipari cég ellen tranzitkötelezettségeinek megsértése miatt, és követelni fogja, hogy az ukrán cég biztosítsa az orosz gáz tranzitját ukrán területen át az Európai Unió érintett tagállamai felé.
jan. 3
21:36
Beszáll a NATO a Közel-Keleten dúló harcokba? (Kripto Akadémia)
A NATO csak akkor lenne hajlandó megfontolni stabilizáló erő küldését a Közel-Keletre, ha az izraeliek és a palesztinok békemegállapodást kötnének, és azt az ENSZ Biztonsági Tanácsa megerősítené - jelentette ki szombaton Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár.
jan. 3
22:12
Erős földrengés Indonéziában (Infostart)
Földrengés rázta meg Indonézia keleti részét. A földmozgások az indonéziai meteorológiai és geofizikai intézet jelentése szerint elérték a Richter-skálán a 7,2-es erősséget.
jan. 3
22:30
Izraeli csapatok behatoltak a Gázai övezet területére (Kripto Akadémia)
Izraeli katonák benyomultak a Gázai övezet területére - közölte szombaton az izraeli hadsereg szóvivője.
jan. 3
22:32
Nagy erejű földrengés rázta meg Kelet-Indonéziát (Kripto Akadémia)
A Richter-skála szerint 7,2-es erejű földrengés rázta meg Kelet-Indonéziát - közölte az indonéziai meteorológiai és geofizikai intézet, amely szökőárriadót rendelt el.

Keresés