2009. január 5. hétfő

jan. 5
5:24
Közelebb jutottunk az emberiség nagy álmának megvalósulásához! (Kripto Akadémia)
Német fizikusoknak sikerült jelentősen javítani a kísérleti fázisban működtetett, úgynevezett fúziós reaktor beindításának hatékonyságán. A Max Planck Intézet plazmafizikai részlegének kutatói próbaképpen nitrogénnel vegyítették az ultramagas hőmérsékleten izzó hidrogénplazmát, amely ennek köszönhetően ugyanazzal az energiabefektetéssel még forróbb lett – jelentette a Der Spiegel. A hamburgi…
jan. 5
6:00
Súlyos tűzpárbajok folytak Gázában és külvárosaiban (Kripto Akadémia)
A szombat este megkezdődött szárazföldi hadjárat keretében izraeli páncélos egységek tegnap kettészelték a mintegy 15 kilométer széles Gázai övezetet, és elvágták Gáza városát az övezet déli részétől. Más izraeli egységek behatoltak a terület repülőterére, amely amúgy is használaton kívül volt. Súlyos tűzpárbajok folytak Gázában és külvárosaiban, az izraeli katonák több helyen házról házra…
jan. 5
6:18
Gyógyszerekkel dobnák fel a diákok teljesítményét (Infostart)
Egy vezető brit akadémikus azt javasolja, hogy tegyék legálisan elérhetővé a diákok számára a szellemi teljesítményt fokozó készítményeket, amelyeket sokan amúgy is használnak. Az elképzelésnek szép számmal akadnak ellenzői, a gyógyszerek mellékhatásai miatt.
jan. 5
6:36
Azt tudták, hogy eddig még házat sem építhettek a kubaiak? (Kripto Akadémia)
Újabb területen, ezúttal a házépítésben adta fel az állam monopóliumát Raúl Castro kubai államfő.
jan. 5
6:38
Egy libanoni alapítvány betámadta a cseh kormányt (Kripto Akadémia)
A diplomáciai kapcsolatok megszakításával fenyegetve bocsánatkérést követelt Prágától a Kadhafi Jószolgálati Alapítvány elnöke amiatt, hogy a cseh miniszterelnök szóvivője védelmi jellegűnek nevezte a Gázai övezet ellen indított izraeli szárazföldi műveletet.
jan. 5
6:40
Világszerte elítélik Izrael katonai hadműveletét (Kripto Akadémia)
Ezrek tüntettek vasárnap is a Gázai övezet ellen indított izraeli szárazföldi hadművelet ellen a világ számtalan városában. Athénban, Oslóban és Bejrútban erőszakba torkollott a tiltakozás.
jan. 5
6:54
Csapda Gázában (Kitekintő)
A veszteségek tovább nőnek mindkét oldalon, a rakétatámadások Gázából nem szűntek meg, de vajon mi fog történni a Nyugati Parton és hogyan vonulhat ki Izrael győztesen?
jan. 5
6:54
Nicolas Sarkozy fog békét hozni Közel-keletre? (Kripto Akadémia)
Közel-keleti körutat kezd hétfőn Nicolas Sarkozy francia elnök, hogy megpróbálja segíteni a gázai válság rendezését.
jan. 5
6:56
Az Unió is beleszólna az izraeli harcokba (Kripto Akadémia)
Delegációt küld Kairóba hétfőn a Hamász palesztin iszlamista mozgalom, hogy megvitassák a Gázai övezet ellen indított izraeli hadműveletet - jelentette a katari al-Dzsazíra hírtelevízió.
jan. 5
7:12
Több mint ötszázan haltak meg a hadműveletekben (Infostart)
Ötszáz fölé emelkedett Izrael gázai akciója halálos áldozatainak száma, miközben az izraeli szárazföldi erők kettévágták a területet. A katonák megtalálták és elfoglalták a Hamász titkos helyszínről sugárzó tévéadóját. Tudósítások szerint heves harcok folynak Gázában, miközben palesztin kórházi források azt állítják: a szárazföldi művelet kezdete óta meghalt emberek többsége civil.
jan. 5
7:30
Nógrádi György: Néhány napon belül megoldódhat az ukrán-orosz gázvita (Infostart)
Komoly biztonságpolitikai és gazdasági hatása lehet, ha tovább növekszik az ellentét Oroszország és Ukrajna között - mondta Nógrádi György az InfoRádió Aréna című műsorában. A biztonságpolitikai szakértő a másik jelentős külpolitikai eseményről, a közel-keleti konfliktusról elmondta: Izrael egyetlen elképzelhető célja a mostani katonai akcióval a Gázai övezet átvétele, annak feldarabolása és a…
jan. 5
7:30
Észtországban a bérek csökkenése várható (Kitekintő)
A Munkaadók Szövetségének előzetes számításai szerint 2009-ben mintegy 5-10 %-kal csökken az átlag munkabér.
jan. 5
7:30
Kalózvadászat francia módra (Metropol)
Meghiúsított újabb két támadást és tizenkilenc szomáliai kalózt fogott el egy francia hadihajó az Ádeni-öbölben vasárnap - közölte a francia köztársasági elnöki hivatal.
jan. 5
7:30
"Pakisztáni elemek" a mumbai merényletek mögött? (Kripto Akadémia)
India hivatalosan átadta Pakisztánnak azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint "pakisztáni elemek" álltak a tavaly novemberi mumbai (bombayi) merényletek mögött - jelentette be hétfőn Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszter.
jan. 5
7:32
Világszerte tüntetések voltak Izrael gázai hadművelete miatt (Metropol)
Ezrek tüntettek vasárnap is a Gázai övezet ellen indított izraeli szárazföldi hadművelet ellen a világ számtalan városában. Athénban, Oslóban és Bejrútban erőszakba torkollott a tiltakozás.
jan. 5
7:48
Négy gyermekes anyuka volt a síbaleset áldozata (Kitekintő)
Jobban van a thüringiai miniszterelnök, de még nem tudja, hogy a nő, akivel a sípályán ütközött, a kórházba szállítás közben meghalt.
jan. 5
7:48
Az izraeli légierő 130 célpontot támadott a Gázai övezetben (Kripto Akadémia)
Százharminc célpontot támadott az izraeli légierő hétfőre virradóra a Gázai övezetben - közölte a hadsereg szóvivője.
jan. 5
8:06
A Suzuki még mélyebbre tapossa a féket (Napi)
jan. 5
8:24
Izrael nem kér az orosz segítségből (Kripto Akadémia)
Cipi Livni izraeli külügyminiszter határozottan elutasította Moszkva ajánlatát, hogy közvetítene a gázai hadművelet mielőbbi lezárása érdekében - jelentette hétfőn a RIA Novosztyi hírügynökség.
jan. 5
8:26
Tovább szenvednek a Gázai övezet lakosai (Kripto Akadémia)
Súlyos felelősség terheli a Hamászt a Gázai övezetben élő palesztinok szenvedéseiért - jelentette ki Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök abban az interjúban, amely három libanoni napilapban jelent meg hétfőn.
jan. 5
8:42
Az FBI éveken át ellenségként kezelte a Pulitzer-díjas írót (Infostart)
Az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) feloldotta Norman Mailer dossziéjának titkosságát, illetve annak 171 lapja közül 165-ét. A megmaradt hatot még zárolta.
jan. 5
8:42
Kuba 2009: gazdasági és politikai megtorpanás? (Kitekintő)
A kedvezően alakuló nemzetközi politikai légkör ellenére Raúl Castro kormányának szembe kell néznie azzal a gazdasági válsággal, melyet a nemzetközi pénzpiaci visszaesés, valamint a nyár végén tomboló hurrikánok idéztek elő.
jan. 5
9:00
Érdekes! A franciák jóban vannak mindkét háborúzó féllel (Kripto Akadémia)
Súlyos felelősség terheli a Hamászt a Gázai övezetben élő palesztinok szenvedéseiért - jelentette ki Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök abban az interjúban, amely három libanoni napilapban jelent meg hétfőn.
jan. 5
9:02
"Halál a Hamász fegyvereseire"! (Kripto Akadémia)
Izraelnek több célkitűzése van a Hamász iszlamista szervezett uralma alatt álló Gázai övezetben indított széleskörű támadásával.
jan. 5
9:18
India bizonyítékai a merényletről (Infostart)
India hivatalosan átadta Pakisztánnak azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint "pakisztáni elemek" álltak a tavaly novemberi mumbai merényletek mögött - jelentette be hétfőn Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszter.
jan. 5
9:18
Fico ellenzi az előrehozott választásokat (Kitekintő)
Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök szerint nincs értelme előrehozott választásokon gondolkodni.
jan. 5
9:36
A kínaiak hamarosan elérik a Marsot (Infostart)
Októberben indul az első kínai Mars-misszió, az ázsiai ország második Hold-szondájának fellövésére pedig a tervezettnél egy évvel korábban még az idén sor kerülhet - jelentette a Venvejpo hongkongi napilap.
jan. 5
9:36
Gáza: az arab világ megosztottabb, mint valaha (Kitekintő)
Az arab államoknak eltérő véleménye van arról, mit kellene cselekedni a gázai eseményeket illetően.
jan. 5
9:54
Magyar püspököt akarnak szlovákiai magyarok (Kripto Akadémia)
Magyar nemzetiségű katolikus püspökre lenne szükség Szlovákiában - Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke.
jan. 5
10:12
Új energiaszolgáltató jön létre a svájci vállalatok fúziójával (Kitekintő)
Két nagyvállalat egyesülésével, három nagy- és többezer kisrészvényessel Svájc legnagyobb energiaszolgáltatója születik meg az idei év elején.
jan. 5
10:30
A brit kormány megfullasztja alattvalóit (Kitekintő)
A kormány saját kimutatása alapján közel 20.000 brit halála írható közvetve a levegőszennyezés rovására
jan. 5
10:48
Már a német vezetők is unják az Izrael és a palesztinok közötti viszályt (Kripto Akadémia)
Mielőbbi tűzszünetet sürgetnek német vezetők Izrael és a Hamász között.
jan. 5
11:06
Slotát újévi badarsága (Kitekintő)
Jan Slota január elején - feltehetően Szlovákia megalakulásának ünneplése okozta mámor következtében - rendszeresen badarságokat beszél.
jan. 5
11:24
A szlovákok a vártnál is jobban gazdálkodtak (Infostart)
A szlovák állam az előző évben a tervezetnél jobban gazdálkodott. Északi szomszédjainknál a költségvetési hiány a vártnál kisebb volt.
jan. 5
11:24
Slota újból a magyaroknak szólt be szilveszterkor (Kitekintő)
Jan Slota január elején - feltehetően Szlovákia megalakulásának ünneplése okozta mámor következtében - rendszeresen badarságokat beszél.
jan. 5
11:24
Vatikán elítéli a fogamzásgátlót? (Kripto Akadémia)
A fogamzásgátló tablettának "pusztító hatása van a környezetre" és részben felelős a férfiak magtalanságáért - írta hétvégi számában a L,Osservatore Romano, a Vatikán hivatalos lapja.
jan. 5
11:26
Véget ért a kényszerpihenő, indul a termelés (Infostart)
Több hetes kényszerpihenő után a héten újra beindulnak az autógyárak Franciaországban. Hétfőn a Ford nyugat-franciaországi üzemének 1600 dolgozója veszi fel a munkát, akiket a cég vezetése még 2008. október végén küldött nem kevesebb, mint tíz hetes kényszerszabadságra a gépkocsik iránti kereslet drasztikus visszaesése miatt.
jan. 5
11:42
Olcsó Honda mini érkezhet (Napi)
jan. 5
11:42
A válság hatása Kínára: ismét 10 százalék alatt a gazdasági növekedés (Infostart)
A kínai gazdaság tovább veszít lendületéből az idén. Az Információs Központ nevű állami kutatóintézet szerint 8-9 százalékos GDP-növekedés várható az idén, az múlt évi 9,3 százalékos, illetve a 2007 évi 11,9 százalékos növekedéssel szemben.
jan. 5
11:42
Újévi áremelkedések Romániában (Kitekintő)
Azonnali áremelésekkel kezdődött 2009 a románok számára, ráadásul az inflációt érintő egyik legérzékenyebb ponton, az üzemanyagok esetében.
jan. 5
11:42
Az utolsó orosz katonák is elhagyták Bajkonurt (Kripto Akadémia)
Áthelyezték az utolsó 1500 orosz katonát a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről, mivel az az év elejétől teljes egészében civil létesítményként működik. Az Interfax hírügynökség szerint a Bajkonurban állomásozó utolsó katonai egységek feloszlatásáról szóló parancsot az óév utolsó napján írták alá.
jan. 5
12:00
Ukrajna beismerte, hogy megcsapolja az Európába irányuló gázvezetékeket (Kitekintő)
A Gazprom orosz állami gázmonopólium szerint Ukrajna 25 millió köbméterrel csapolta meg a területén áthaladó, közép- és nyugat-európai országokba irányuló gázvezetékeket.
jan. 5
12:18
Az utolsó orosz katona is elhagyta Bajkonurt (Metropol)
Áthelyezték az utolsó 1500 orosz katonát a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről, mivel az az év elejétől teljes egészében civil létesítményként működik. Az Interfax hírügynökség szerint a Bajkonurban állomásozó utolsó katonai egységek feloszlatásáról szóló parancsot az óév utolsó napján írták alá.
jan. 5
12:36
Direkt internet az LCD-tévékben (Napi)
jan. 5
12:36
Izrael nem csak Gázát vágta el magától (Kitekintő)
A május óta tartó közvetett tárgyalásoknak köszönhetően végre karnyújtásnyira került a szír-izraeli béke, a siker azonban - a gázai események tükrében - korántsem biztos.
jan. 5
12:36
"Slota öklének a politikában nagyobb súlya van, mint a kormányfő szavának" (Kripto Akadémia)
Robert Fico miniszterelnök a koalíciós válság helyett inkább a magyarokkal való konfliktust választotta, amelyet - elég szerencsétlenül és feleslegesen - az új évbe is áthozott - írta hétfői kommentárjában a Pravda című független szlovák lap.
jan. 5
12:54
Az ökológiai buzgóságból is megárt a sok? (Infostart)
Angliában nagyon komolyan veszik a szelektív hulladékgyűjtést. A háztartásokat az utóbbi évek során zöld műanyag ládikókkal látta el szinte minden önkormányzat, ebben kell elhelyezni az elolvasott újságokat, a kiürült palackokat és konzervdobozokat. A hasznosítható hulladékot hetente egyszer begyűjtik. Most azonban kiderült, hogy az ökológiai buzgóságból is megárt a sok.
jan. 5
13:12
Az autonómia-referendumban reménykedik az MPP (Kitekintő)
Az MPP reméli, hogy a székelyföldi helyi tanácsok januárban szavazás alá bocsátják az autonómia referendum megszervezéséhez szükséges határozattervezeteket.
jan. 5
13:48
Németország adócsökkentéssel harcol a válság ellen (Infostart)
Berlinben a kormány első idei ülésén a gazdaságélénkítő csomag részleteit vitatják meg. A pénzügyi válság hatásainak ellensúlyozását célzó programra csaknem 30 milliárd eurót szánnak.
jan. 5
13:48
Koszovóban forrnak az indulatok a szerbek és az albánok között (Kripto Akadémia)
Albánok két szerbet vertek össze hétfőre virradóra Kosovska Mitrovicában, jeléül annak, hogy a Koszovó északi részén lévő városban robbanásveszélyessé vált a hangulat.

Keresés