2012. január 12. csütörtök

jan. 12
6:03
Romney simán győzött (Kripto Akadémia)
New Hampshire államban kedden érvényesült a papírforma. Mitt Romney Iowa után itt is győzött, méghozzá biztosan, de mégsem ülhet nyugodtan a babérjain. A republikánus elnökjelölő folyamat következő állomása, a dél-karolinai előválasztás előtt mindig eldurvul a kampány, s mindenki az éllovast veszi célba.
jan. 12
6:05
Robert Ficóék közel az abszolút többséghez (Kripto Akadémia)
Ha Szlovákiában december végén tartották volna a parlamenti választásokat, a Robert Fico által irányított Smer a szavazatok 40,2 szerezte volna meg.
jan. 12
6:07
Arab tavasz felemás eredményekkel (Kripto Akadémia)
Egy éve döntötték meg Zine el-Abidine Ben Ali tunéziai elnök hatalmát. A tunéziaiak ezzel mintha jelzést adtak volna a többi arab államnak: elérkezett a változások ideje. Miközben azonban Tunéziában valóban átfogó változások történtek, Egyiptomban rengeteg akadály tornyosul a demokrácia, vagy inkább a még nagyobb bizonytalanság felé vezető úton.
jan. 12
6:36
Erős földrengés rázta meg Fukusimát (Infostart)
Erős földrengés rázta meg csütörtökön a japán Fukusima prefektúrát, ahol a tavalyi szökőárban megrongálódott atomerőmű található.
jan. 12
7:15
Halálos árvízek Brazíliában (Metropol)
Legalább 33 emberéletet követeltek a Brazília délkeleti részén pusztító árvizek és földcsuszamlások az év eleje óta. A heves esőzések okozta árvizek és földcsuszamlások jórészt három délkeleti államot sújtanak: Rio de Janeirót, Espirito Santót és Minas Gerais-t. A kormány szerint mintegy 25 ezer ember vált földönfutóvá.
jan. 12
7:17
Erős földrengés rázta meg Fukusimát (Metropol)
Erős földrengés rázta meg csütörtökön a japán Fukusima prefektúrát, ahol a tavalyi szökőárban megrongálódott atomerőmű található. Áldozatokról és károkról nem érkeztek hírek. Szökőárriadót nem rendeltek el a hatóságok.
jan. 12
7:19
Új történelmet kaphat Ausztrália (Metropol)
Átírhatja Ausztrália történelmét egy ötszáz évesnek hitt portugál fegyver: a kontinens északi vidékén talált lelet azt bizonyíthatja, hogy az európaiak az eddig gondoltnál korábban érkeztek meg a térségbe.
jan. 12
7:33
Húszféle kalapot kapott a hercegi pár (Metropol)
Kalapozhat a cambridge-i hercegi pár: Vilmos és Katalin húszféle fejfedőt kapott tavaly külföldi útjain.
jan. 12
7:51
Tavaly 5,1 százalék volt az infláció Kínában (Kripto Akadémia)
A fogyasztói árindex (CPI) tavaly decemberben - éves összehasonlításban - 4,1 százalék volt Kínában, aminek következtében az infláció éves mértéke a tervezett 4 helyett 5,4 százalék lett - számolt be az országos statisztikai hivatal (NBS) csütörtökön.
jan. 12
8:06
Nagyon közel van a kormány bukása (Kitekintő)
Hiába keménykedik az Aszad-rezsim, a szomszéd államok már a rendszer bedőlését követő többszázezres menekülthullámra készülnek. Az izraeli vezérkari főnök szerint Aszad a hangoskodása ellenére sem az a Kadhafi-fajta diktátor, aki az utolsó golyóig fog harcolni a kanálisban bujkálva.
jan. 12
8:24
Fagyponton Szlovákia ipara (Kitekintő)
A szlovák ipar növekedése tavaly novemberben csaknem teljesen leállt. Az elkövetkező időszakban ez az ágazat foglalkoztatottságára is kihatással lehet.
jan. 12
8:42
Nem kell krematórium Kolozsvárnak (Kitekintő)
Csendes felvonulással tiltakoznak szerdán Kolozsváron a Monostor negyed lakói az önkormányzat által korábban jóváhagyott krematórium megépítése ellen.
jan. 12
9:00
A Gorilla és a titkosszolgálat (Kitekintő)
Gorilla - az ünnepek óta eltelt időszakban közel ezerszer írták le ill. mondták ki ezt a szót a szlovákiai médiában.
jan. 12
9:36
Elfogadta a roma integrációs programot a szlovák kormány (Kitekintő)
Elfogadta a kormány a 2020-ig szóló roma integrációs stratégiai tervet. Fel akarják számolni a romatelepek 25 százalékát, és javítani akarnak a roma közösség életkörülményein.
jan. 12
9:54
Magyarországgal kezdődik az új év Európában (Kitekintő)
Magyarország egyes uniós jogainak a felfüggesztését is eredményezhetné az az európai uniós eljárás, amelynek elindítását a napokban kezdeményezte két EP-frakció.
jan. 12
10:12
Bármikor beüthet az energiaválság (Kitekintő)
Nagy gondot okoz az őszi szárazság a Balkán energiaellátásában. A vízerőművek nem termelnek eleget, az atomerőművek túlterheltek.
jan. 12
10:30
Ungvár az üzleti vonzerővel rendelkező városok listájára került (Kitekintő)
A Miniszteri Kabinet Urjadovij Kurjer c. lapjában az üzleti tevékenység szempontjából vonzó városok listáját közzétették.
jan. 12
10:33
A kínai gazdagok is tudják, mi a jó (Metropol)
Ha ajándékozásról van szó, a jól ismert nyugati márkákat részesítik előnyben a kínai gazdagok, akik akár több tízmillió forintos nagyságrendben költenek évente ajándékra - derül ki a Hurun kutatóintézet legújabb felméréséből.
jan. 12
10:33
Nyugati luxusmárkákat ajándékoznak legszívesebben a kínai gazdagok (Kripto Akadémia)
Ha ajándékozásról van szó, a jól ismert nyugati márkákat részesítik előnyben a kínai gazdagok, akik akár több tízmillió forintos nagyságrendben költenek évente ajándékra - derül ki a Hurun kutatóintézet felméréséből.
jan. 12
11:06
Ellenzékbe kerül az RMDSZ, ha a Szociálliberális Unió 50 százalék fölött teljesít (Kitekintő)
Az RMDSZ ellenzékbe kerül, ha a Szociálliberális Unió (USL) a szavazatoknak több mint 50 százalékát szerzi meg a parlamenti választáson, ellenkező esetben az USL-nek tárgyalnia kell más pártokkal a kormányalakításról – jelentette ki a szociáldemokrata Victor Ponta, az USL társelnöke.
jan. 12
11:09
Putyin nem venne részt a televíziós vitákban (Kripto Akadémia)
Vlagyimir Putyin nem valószínű, hogy részt vesz az elnökválasztási kampány televíziós vitáiban, mert az akadályozná kormányfői feladatai ellátásában - közölte csütörtökön a kormányfő szóvivője.
jan. 12
11:24
Budapest elkerülheti az alapok felfüggesztését (Kitekintő)
Elégtelennek minősítette a Magyarország által a túlzott mértékű államháztartási hiány kiigazítására 2009 közepe óta hozott intézkedéseket szerdán az Európai Bizottság.
jan. 12
11:42
Az ET emberi jogi biztosa bírálja a magyar törvényalkotást (Infostart)
Az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa szerint a közelmúltbeli magyar törvényalkotás során nem vették eléggé figyelembe az alapvető emberi jogi elveket, és az igazságszolgáltatásra, a véleménynyilvánítás szabadságára, valamint a vallásszabadságra vonatkozó döntések súlyos aggodalmakat váltanak ki.
jan. 12
11:42
Amerikai nagykövetség: a diplomaták munkája a tájékozódás (Kitekintő)
Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének munkatársai rendszeresen találkoznak kormánytisztviselőkkel, politikusokkal, elemzőkkel és a civil társadalom képviselőivel, hogy minél jobban megértsék az országos és nemzetközi jelentőségű ügyeket, ez a diplomaták munkája - közölte a nagykövetség csütörtökön az MTI-vel.
jan. 12
11:45
Fellegi jövő héten Németországban egyeztet (Metropol)
Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a jövő héten Németországban folytatja előzetes egyeztető körútját, ahol hétfőn és kedden tárgyalásokat folytat - többek között - Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével, Jens Weidmann-nal, a Német Szövetségi Bank elnökével.
jan. 12
11:47
Martonyi brüsszeli lapban védi hazánkat (Metropol)
Magyarország elkötelezettebb a demokrácia, a jogállamiság és az euroatlanti integráció mellett, mint korábban bármikor - szögezte le Martonyi János külügyminiszter abban az írásában, amely a European Voice című brüsszeli hetilap csütörtöki számában jelent meg.
jan. 12
12:18
Már a maják is dohányoztak (Kitekintő)
Nikotinmaradványokat fedeztek fel egy legalább ezer éves maja edényben, ami az első fizikai bizonyítéka a maják dohányhasználatának - idézte amerikai kutatók eredményét a LiveScience című ismeretterjesztő portál.
jan. 12
12:36
Nyugati luxusmárkákat ajándékoznak a kínai gazdagok (Kitekintő)
Ha ajándékozásról van szó, a jól ismert nyugati márkákat részesítik előnyben a kínai gazdagok, akik akár több tízmillió forintos nagyságrendben költenek évente ajándékra - derül ki a Hurun kutatóintézet felméréséből.
jan. 12
12:39
Orrszarvú tetemek Dél-Afrikában (Metropol)
Nyolc orrszarvú megcsonkított, tülkétől megfosztott tetemére bukkantak a vadőrök mindössze egy nap leforgása alatt Dél-Afrikában, ami gyászos rekordnak számít.
jan. 12
12:41
Az ET főtitkára szakértői segítséget ajánl Magyarországnak (Metropol)
Az Európa Tanács (ET) főtitkára szakértői segítséget ajánlott Magyarországnak abban, hogy áttekintsék az új magyar alaptörvénnyel és az ahhoz kapcsolódó sarkalatos törvényekkel kapcsolatos magyarországi jogalkotói tevékenységet.
jan. 12
12:54
Putyin nem venne részt a televíziós vitákban (Kitekintő)
Vlagyimir Putyin nem valószínű, hogy részt vesz az elnökválasztási kampány televíziós vitáiban, mert az akadályozná kormányfői feladatai ellátásában - közölte csütörtökön a kormányfő szóvivője.
jan. 12
13:48
Heti 3 családi vitát a kutya okoz (Kitekintő)
Hetente átlagosan háromszor kapnak hajba családtagok kutyájuk miatt Nagy-Britanniában - legalábbis ezt mutatja egy brit ölebbiztosító felmérése.
jan. 12
13:50
EL akarják tüntetni a szegényeket? (Kitekintő)
A világ szeme 2014-ben és 2016-ban Brazíliára figyel majd, hiszen itt rendezik meg előbb a Labdarúgó Világkupát, majd az olimpiai játékokat is. A brazil kormány azon munkálkodik, hogy a mindkét eseménynek helyszínt adó Rio de Janeirot a lehető legkedvezőbb színben tüntessék fel.
jan. 12
14:06
Feljövőben a csúfeb-tenyésztés (Kitekintő)
Egyre népszerűbbek a csúf ebek, tenyésztésük a többszörösére nőtt az utóbbi évtizedben Nagy-Britanniában.
jan. 12
14:09
Barroso bekeményített (Metropol)
Az Európai Unió végrehajtó szerve élni fog a hatalmával annak biztosítása érdekében, hogy a magyar törvények megfeleljenek az uniós törvényeknek - jelentette ki csütörtökön Koppenhágában José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.
jan. 12
14:24
Barroso: Fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország megsérti az uniós jogot (Infostart)
Az Európai Unió végrehajtó szerve élni fog a hatalmával annak biztosítása érdekében, hogy a magyar törvények megfeleljenek az uniós törvényeknek - jelentette ki csütörtökön Koppenhágában José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.
jan. 12
14:45
A Jobbik ellenzi az elbocsátásokat (Metropol)
A Jobbik szerint "elképesztő", hogy a kormány miközben az erős állam megteremtéséről beszél, egy kormányhatározattal 6700 közszolgálati dolgozó elbocsátásáról döntöttek január 18-től - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Bertha Szilvia.
jan. 12
14:45
IMF-konzultáció - "Az első negyedévben meglesz a megállapodás" (Kripto Akadémia)
Londoni felzárkózó piaci elemzők csütörtöki előrejelzése szerint "jó esély van arra", hogy már az idei első negyedévben megszületik a megállapodás Magyarország, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU között egy készenléti támogatási csomagról, és az ettől várható előnyök ismeretében a vitatott jegybanktörvény sem jelenthet "komoly akadályt" az egyezség előtt.
jan. 12
15:00
Barroso biztosítani kívánja a magyar igazodást (Kitekintő)
Az Európai Bizottság minden rendelkezésre álló eszközt be fog vetni annak érdekében, hogy Magyarország megfeleljen az uniós jognak és értékeknek – jelentette ki csütörtökön Koppenhágában az Európai Bizottság elnöke.
jan. 12
15:03
Külföldi lapok: Vége a Fidesz évtizedes hatalomról szóló álmának (Kripto Akadémia)
Az Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatos bejelentéseivel foglalkozott csütörtökön a The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap európai kiadása (WSJE), a The Economist című brit, valamint a Sme című szlovák napilap, míg a BBC videoriportot közölt Magyarországról.
jan. 12
15:18
Viktor imperátor: francia lapok Magyarországról (Kitekintő)
A Le Monde és a Le Figaro című francia napilapok csütörtökön a deficiteljárással kapcsolatos brüsszeli bejelentéssel foglalkoztak, a L'Express című politikai hetilap Viktor imperátor címmel háromoldalas budapesti képes riportot közölt.
jan. 12
15:39
Magyarország államcsőd előtt áll (168 Óra Online)
Bepánikolt vásárlók a pénzváltóknál –a biztosabb devizákhoz menekülnek a polgárok. Budapest tagadja, hogy a Nemzeti Bank tartalékaiból akarja kiegyenlíteni tartozását - olvasható Karin Rogalska cikkében, amely a Wiener Zeitungban jelent meg.
jan. 12
15:54
Gyors lesz az Magyarország és az IMF megállapodás (Kitekintő)
Londoni felzárkózó piaci elemzők csütörtöki előrejelzése szerint "jó esély van arra", hogy már az idei első negyedévben megszületik a megállapodás Magyarország, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU között egy készenléti támogatási csomagról, és az ettől várható előnyök ismeretében a vitatott jegybanktörvény sem jelenthet "komoly akadályt" az egyezség előtt.
jan. 12
15:57
A Benes-dekrétumok: petíció az EP-nek (Metropol)
Két magánszemély, Juhász Imre, a Független Rendészeti Panasztestület elnöke, valamint Hahn-Seidl Alida, a németországi Hunnia Baráti Kör képviselője petíciót adott át csütörtökön Brüsszelben az Európai Parlament illetékes bizottságának, a Benes-dekrétumokat fenntartó szlovákiai jogszabály ellen tiltakozva.
jan. 12
16:12
Hatalmas gondban van a magyar párt (Kitekintő)
Kelemen Hunor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke január 10-ei bukaresti sajtótájékoztatóján foglalta össze a párt ez évre vonatkozó prioritásait.
jan. 12
16:30
Orosz kézbe kerülhet a magyar Volksbank (Kitekintő)
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyezte, hogy a Sberbank of Russia (Szberbank) közvetett minősített befolyást szerezzen a Magyarországi Volksbank Zrt.-ben - a határozat a felügyelet honlapján jelent meg csütörtökön.
jan. 12
17:06
Új fejlemények a ruandai elnökgyilkosság ügyében (Kitekintő)
Egy új francia jelentés szerint nem származhattak a lövések az ellenzék katonáitól az 1994-es elnökgyilkosságot illetően, mely kiváltotta a ruandai népirtást. Gyökeres változás ez a francia álláspontban.
jan. 12
17:24
Amerikai, brit és szlovák médai Orbán Viktorról (Kitekintő)
Az Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatos bejelentéseivel foglalkozott csütörtökön a The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap európai kiadása (WSJE), a The Economist című brit, valamint a Sme című szlovák napilap, míg a BBC videoriportot közölt Magyarországról.
jan. 12
17:27
A magyar lakosság 85 százaléka fogyaszt csapvizet (Metropol)
A magyar lakosság 85 százaléka fogyaszt csapvizet, és a felnőttek több mint háromnegyede elégedett is a víz minőségével - közölte a Magyar Víziközmű Szövetség saját megbízásából készített felmérésének eredményeire hivatkozva.
jan. 12
17:42
A Vöröskereszt felfüggeszti szomáliai segélyakcióját (Infostart)
Felfüggeszti a segélyosztást Szomália középső és déli vidékén a vöröskereszt, mert a helyi hatóságok elhurcolták az egyik munkatársát - jelentette be a szervezet nemzetközi bizottsága csütörtökön.

Keresés