2012. január 16. hétfő

jan. 16
5:27
Romney csodafegyvere a felesége (Kripto Akadémia)
Mitt Romneyról, a republikánus éllovasról gyakran mondják, hogy túlságosan merev, kevéssé karizmatikus, mesterkélten mosolyog, erőltetettek a viccei, nehezen talál közös hangot hallgatóságával. A volt massachusettsi kormányzó titkos fegyvere a felesége, Ann. Férjét gyakran ő mutatja be a kampánygyűléseken, s történeteivel segít oldani a hangulatot. A választási kampányban az elnökjelöltek mellett…
jan. 16
5:45
Súlyos összecsapások a koszovói határon (Kripto Akadémia)
Súlyos összecsapások robbantak ki a koszovói rendőrség különleges egységei és a magát Önrendelkezés mozgalmának nevező koszovói albán tömörülés tagjai között az észak-kelet koszovói Merdare átkelő közelében a hétvégén.
jan. 16
5:47
Ismét terítéken a magyar kérdés (Kripto Akadémia)
Duąan Čaplovič, a Robert Fico vezette Smer alelnöke, aki az előző kabinetben emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes volt, kijelentette, hogy Dél-Szlovákia városaiban, községeiben diszkriminálják a szlovák tanítási nyelvű iskolákat.
jan. 16
5:49
Forradalom Basescu ellen (Kripto Akadémia)
Az egészségügyi reformtervezet komoly feszültségeket szült Romániában. Az ellenzéki kommunikáció által támogatott elégedetlenség a hétvégén utcai zavargásokba torkollt. A tisztségéről lemondott egészségügyi államtitkár hiába kérte a lakosságot, hogy ne menjenek ki az utcára, a megmozduláson a focihuligánok vették át a főszerepet.
jan. 16
5:51
Feltárult a jövő Vegasban (Kripto Akadémia)
Végetért az évnyitó szórakoztató elektronikai vásár (CES) az amerikai Las Vegasban, amely az iparág legnagyobb kiállítása a berlini IFA mellett. A szervező szövetség (CEA) szerint az idei expó 44 éves történetének egyik legjobbja volt méretét tekintve. Abban elemzők is egyetértenek, hogy látványban és látogatókban nem volt hiány, azonban nagy meglepetés nem érte a közönséget.
jan. 16
6:00
Meghalt Manuel Fraga politikus (hvg.hu)
Nyolcvankilenc éves korában elhunyt vasárnap este madridi otthonában Manuel Fraga Iribarne spanyol politikus, aki valaha tagja volt Francisco Franco diktátor kormányának, majd a demokratikus átmenet egyik kulcsfigurája volt.
jan. 16
6:03
Jaruzelski: nemzeti hős, vagy bűnöző? (Kripto Akadémia)
Lengyelországban sem könnyen zárják le a múltat. Czesław Kiszczak egykori lengyel belügyminiszter felfüggesztett börtönbüntetésével sem sikerült végleg tisztázni, vajon milyen előzmények alapján és milyen célok érdekében vezette be a lengyel pártvezetés 1981-ben a szükségállapotot.
jan. 16
7:12
Jon Huntsman feladta (hvg.hu)
Kiszáll a republikánus párt elnökjelöltségi küzdelméből Jon Huntsman - jelentette be vasárnap a politikus szóvivője.
jan. 16
7:15
Óceánjáró balesete - A személyzet csaknem valamennyi magyar tagja hazatért (Kripto Akadémia)
A pénteken szerencsétlenül járt Costa Concordia luxushajó személyzetének hat magyar tagja közül öt vasárnap késő este megérkezett Budapestre.
jan. 16
8:06
Újabb holttestre bukkantak az óceánjáróban (hvg.hu)
Még egy holttestre bukkantak hétfő reggel a katasztrófamentők a balesetet szenvedett olasz óceánjáróban, s ezzel hatra emelkedett a halálos áldozatok száma - közölte az olasz sajtó.
jan. 16
8:24
A luxushajó kapitányát hibáztatják (Infostart)
Az olasz partok közelében zátonyra futott óceánjáró hajó tulajdonosai szerint súlyos hibát követhetett el a kapitány. A Costa Crociere nevű cég szerint a hajóparancsnok túl közel vitte a többezer utast szállító hajót a partokhoz és nem tartotta be az evakuálási előírásokat.
jan. 16
8:42
Beférkőzött Észak-Koreába az AP (hvg.hu)
Irodát nyitott Phenjanban az AP amerikai hírügynökség, és így a nemzetközi médiumok közül elsőként lesz állandóan jelen Észak-Koreában, hogy tudósítson szöveggel, fotóval és videofelvételekkel a világtól elzárkózó, sztálinista berendezkedésű ország eseményeiről - jelentette hétfőn maga a hírügynökség.
jan. 16
9:00
Folytatódtak a kormányellenes tüntetések Bukarestben (Infostart)
Bukarestben vasárnap este is folytatódtak az összecsapások az egészségügyi rendszer tervezett privatizálása miatt a kormány és az államfő ellen tüntetők, valamint a rendfenntartó erők között.
jan. 16
9:21
Patkányok szállták meg Montecristo szigetét (Metropol)
Nagytestű fekete patkányok költöztek Tirrén-tengeren levő Montecristo szigetére.
jan. 16
9:21
Patkányok szállták meg Montecristo szigetét (Kripto Akadémia)
Nagytestű fekete patkányok költöztek Tirrén-tengeren levő Montecristo szigetére.
jan. 16
9:39
Merénylettel fenyegették meg a szerb állami és egyházi vezetést (Kripto Akadémia)
A szerb belügyminisztérium vezetését arról értesítették, hogy merénylet készül Boris Tadic szerb elnök, Irinej pátriárka, a szerb pravoszláv egyház vezetője, Ivica Dacic belügyminiszter és Milorad Veljovic, a szerb rendőrség igazgatója ellen - jelentette a B92 szerb hírügynökség hétfőn reggel.
jan. 16
9:54
Összeomlott egy bérház Bejrútban, 11 halottról tudnak (hvg.hu)
Tizenegy ember halt meg Bejrútban, miután összeomlott egy bérház. A mentés egész éjjel folyt, az áldozatok száma még emelkedhet.
jan. 16
9:54
Az EP napirendjén a magyar események (Infostart)
Ismét Magyarország lesz a téma szerdán, az Európai Parlament ülésén. A héten választják meg a szervezet új elnökét és alelnökeit is.
jan. 16
9:56
Sms-t küldtek: merénylettel fenyegették meg a szerb állami vezetést (hvg.hu)
A szerb belügyminisztérium vezetését arról értesítették, hogy merénylet készül Boris Tadic szerb elnök, Irinej pátriárka, a szerb pravoszláv egyház vezetője, Ivica Dacic belügyminiszter és Milorad Veljovic, a szerb rendőrség igazgatója ellen - jelentette a B92 szerb hírügynökség hétfőn reggel.
jan. 16
10:12
Drón ölhette meg a pakisztáni tálib vezért (hvg.hu)
Amerikai légi csapásban életét vesztette a pakisztáni tálibok vezére - közölték pakisztáni hírszerzési források vasárnap.
jan. 16
10:14
Gettósítás? Roma negyed épül 60 millió euróból a romániai Nagybányán (hvg.hu)
A roma közösségnek szán a nagybányai önkormányzat egy új városnegyedet, a befektetés értéke közel 60 millió euró - jelezte hétfői számában a kolozsvári Krónika.
jan. 16
10:15
Gettónegyed - romáknak építenek városrészt Kolozsváron (Kripto Akadémia)
A roma közösségnek szán a nagybányai önkormányzat egy új városnegyedet, a befektetés értéke közel 60 millió euró - jelezte hétfői számában a kolozsvári Krónika.
jan. 16
10:30
"Intellektuális képességei Obama mellett szólnak" (Infostart)
A gazdasági környezet Barack Obama amerikai elnök újraválasztása ellen szól, a személyiségének viszont kifejezetten kedvez a kampány - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Balogh István szerint ha a republikánus Mitt Romney nyerné az amerikai elnökválasztást, valamivel nagyobb figyelem juthat majd a közép-kelet-európai térségnek
jan. 16
10:48
Feladta a nigériai elnök, csökkennek a benzinárak (hvg.hu)
Az üzemanyag árának 30 százalékos csökkentését jelentette be hétfőn a nigériai elnök, hogy az országot megbénító, egy hete tartó sztrájk feladására bírja a szakszervezeteket.
jan. 16
10:48
Merénylettel fenyegették meg a szerb vezetést (Infostart)
Merénylettel fenyegették meg a szerb állami és egyházi vezetést - jelentette a B92 szerb hírügynökség.
jan. 16
11:09
Titkos börtönök hálózata az USA-ban (Metropol)
A hírhedt guantánamói táboron kívül létezik egy egész börtönhálózat, amely a kíváncsi tekintetek elől rejtve az Egyesült Államok területén működik, és amelyben jóval több terrorizmusért elítélt embert tartanak fogva, mint a sok vitát kiváltó guantánamói börtönben.
jan. 16
11:24
Újabb NATO-helikopter zuhant le Afganisztánban (hvg.hu)
Lángolva lezuhant a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) egyik helikoptere Afganisztán déli részén hétfőn - közölte a helyi rendőrség.
jan. 16
11:26
Magyar drogfutár bukott le Costa Ricán (hvg.hu)
Magyar drogfutárt vettek őrizetbe a hét végén Costa Ricán - jelentette a közép-amerikai ország Ticovision nevű hírportálja.
jan. 16
11:27
Magyar drogfutárt vettek őrizetbe Costa Ricában (Metropol)
Magyar drogfutárt vettek őrizetbe a hét végén Costa Ricában.
jan. 16
11:42
A görög miniszterelnök bízik a megállapodásban (Infostart)
A görög miniszterelnök, Lukasz Papadémosz bízik abban, hogy megállapodás születhet a görög kormány és magánhitelezői között az államadósság önkéntes, részleges leírásáról.
jan. 16
12:00
FT: holnap szigorú levelet küld Orbánéknak az EU (hvg.hu)
Az Európai Bizottság a héten hivatalosan is felszólítja a magyar kormányt arra, hogy hagyjon fel a jegybank függetlenségének veszélyeztetésével - idézi a Financial Times (FT) írását a Napi Gazdaság. Az FT szerint az Európai Bizottság kedden küldi el a levelét, és ez lesz az első lépése a Magyarország ellen induló szabályszegési eljárásnak.
jan. 16
12:03
30 százalékkal csökkennek az üzemanyagárak Nigériában (Metropol)
Az üzemanyag árának 30 százalékos csökkentését jelentette be hétfőn a nigériai elnök, hogy az országot megbénító, egy hete tartó sztrájk feladására bírja a szakszervezeteket.
jan. 16
12:18
Beosztottja miatt vezethette a parthoz a kapitány a felborult óceánjárót (hvg.hu)
A Costa Concordián dolgozó felszolgálók főnökének akart a kedvében járni az óceánjáró kapitánya, amikor utasítást adott, hogy a hajó szorosan a part közelében haladjon - írta hétfőn a Corriere della Sera. A főnök ugyanis Giglio szigetén született.
jan. 16
12:36
Merkel megszólalt Magyarország ügyében (hvg.hu)
Angela Merkel német kancellár a német Deutschlandfunk rádióadónak adott vasánapi interjújában azt mondta: helyesnek tartja, hogy az Európai Bizottság ellenőrzi, a magyar törvények megfelelnek-e az uniós alapjogoknak. A német kancellár közvetlenül most először szólalt meg a magyar ügyekkel kapcsolatban.
jan. 16
12:36
Levette a napirendről Oroszország felminősítését a Fitch (Infostart)
A politikai bizonytalanságokra hivatkozva levette a napirendről Oroszország adósosztályzatainak javítását a Fitch Ratings. A legnagyobb európai hitelminősítő stabilra módosította a szuverén orosz besorolások kilátását a felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról.
jan. 16
12:38
Hackertámadás érte a tel-avivi tőzsdét (hvg.hu)
Nem működött hétfő délelőtt a tel-avivi tőzsde és az El Al izraeli légitársaság nyilvános honlapja, mert hackertámadás érte őket - közölte egy szóvivő és a közszolgálati rádió. Valószínűleg a szaúdi hackertámadások folytatódásáról van szó.
jan. 16
12:38
Magyar drogfutárt fogtak el Costa Ricában (Infostart)
Magyar drogfutárt fogtak el a hét végén Costa Ricában. A közép-amerikai ország hatóságai Liberia város repülőterén vették őrizetbe a 25 éves férfit, akinek bőröndjében több mint 2 kilogramm kokaint találtak.
jan. 16
12:54
Elmozdult az "olasz Titanic", evakuálták a búvárokat (hvg.hu)
Az olasz Tvcom24 csatorna szerint elmozdult a toszkán partoknál felborult óceánjáró, és evakuálták a túlélők után kutató búvárokat. A baleset komoly pénzügyi veszteséget okoz a hajót működtető társaságnak.
jan. 16
13:12
Mi lesz Észak-Koreával? - "Kim Dzsong Un egyelőre csak egy szimbólum" (hvg.hu)
Nem várható lényeges változás az észak-koreai rezsim politikájában a következő néhány évben - mondta Csoma Mózes, az Eötvös Loránd Tudományegyetem koreai tanszékének helyettes vezetője hétfőn az MTI-nek.
jan. 16
13:12
Beosztottjának akart a kedvében járni az óceánjáró kapitánya (Infostart)
A Costa Concordián dolgozó felszolgálók főnökének akart a kedvében járni az óceánjáró kapitánya, amikor utasítást adott, hogy a hajó szorosan a part közelében haladjon - írta hétfőn a Corriere della Sera.
jan. 16
13:15
Lezuhant egy helikopter Afganisztánban (Metropol)
Lángolva lezuhant egy polgári rendeltetésű helikopter Afganisztán déli részén hétfőn, három ember meghalt. A tálib felkelők internetes oldalukon mindenesetre azt állították, hogy ők lőtték le a gépet.
jan. 16
13:30
Szakemberek ellenőrzik, hogy a Fobosz-Grunt a Csendes-óceánba zuhant-e (Infostart)
Szakemberek ellenőrzik, hogy valóban a Csendes-óceánba zuhantak-e az orosz Fobosz-Grunt űrszonda el nem égett darabjai. Az Európai Űrügynökség emlékeztet arra, hogy az űrszondát nehéz volt megfigyelni az atmoszférába való belépéskor. A berendezés darabjai óránként 21 ezer kilométeres sebességgel repültek, ezért lezuhanásuk pontos helyét nagyon nehéz meghatározni.
jan. 16
13:51
Pokolgépek robbantak Irakban (Metropol)
Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel hétfőn két iraki városban, kioltva 12 ember életét. Az első robbantás reggel történt a Bagdadtól 350 kilométerre északra fekvő Moszul melletti Bortollában, a kitelepített sabak kisebbségnek menedéket nyújtó egyik táborban.
jan. 16
14:06
Londoni elemzők: "már recesszióban a brit gazdaság" (Infostart)
A brit gazdaság valószínűleg már recesszióban van, és 2012 egészét is jó eséllyel recesszióba tölti - jósolták hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.
jan. 16
14:09
Feljelentették a zászlóégetőket (Metropol)
Megérkezett a Központi Nyomozó Főügyészségre a Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentése. Az ügyészségnek három nap áll rendelkezésére, hogy döntsön a feljelentésről: eljárást indít, elutasítja azt, vagy feljelentés-kiegészítést rendel el.
jan. 16
14:09
Óceánjáró balesete - a kapitány a hibás a Costa Crociere szerint (Kripto Akadémia)
A kapitány felhatalmazás nélkül módosította az olaszországi Giglio szigeténél sziklára futott óceánjáró útvonalát Pier Luigi Foschi, a Costa Crociere hajózási társaság elnök-vezérigazgatója szerint, aki a balesetről tartott genovai sajtótájékoztatón többször is jelét adta megrendültségének.
jan. 16
14:27
Még mindig homályos az államfő plágiumügye (Metropol)
A Köztársasági Elnöki Hivatal magyarázatát és a Semmelweis Egyetem dékánjának e tárgyban született közleményét is elégtelennek, elfogadhatatlannak tartja az MSZP az államfő plágiumügyében.
jan. 16
15:03
Ismét utcára vonultak Romániában a tüntetők (Metropol)
Hétfőn délután újból utcára vonult Bukarestben az elmúlt napokban Traian Basescu államfő ellen tüntetők egy csoportja, akik a kormány lemondását is követelik.
jan. 16
15:39
Már recesszióban a brit gazdaság (Metropol)
A brit gazdaság valószínűleg már recesszióban van, és 2012 egészét is jó eséllyel recesszióban tölti - jósolták hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők, jóllehet ez utóbbi vélekedés nem egyöntetű a City elemzői közösségében.
jan. 16
16:12
Gőzerővel elemzi az EB a magyar törvényeket (hvg.hu)
Az Európai Bizottság a tervek szerint kedden dönt arról, hogy tesz-e további lépéseket azon - nemrégiben elfogadott - magyar jogszabályok ügyében, amelyek összhangját az európai uniós joggal aggályosnak találja - erősítette meg az uniós végrehajtó testület szóvivője hétfőn Brüsszelben.

Keresés