2012. január 16. hétfő

jan. 16
5:27
Romney csodafegyvere a felesége (Kripto Akadémia)
Mitt Romneyról, a republikánus éllovasról gyakran mondják, hogy túlságosan merev, kevéssé karizmatikus, mesterkélten mosolyog, erőltetettek a viccei, nehezen talál közös hangot hallgatóságával. A volt massachusettsi kormányzó titkos fegyvere a felesége, Ann. Férjét gyakran ő mutatja be a kampánygyűléseken, s történeteivel segít oldani a hangulatot. A választási kampányban az elnökjelöltek mellett…
jan. 16
5:45
Súlyos összecsapások Bukarestben (168 Óra Online)
Folytatódtak a súlyos összecsapások vasárnap este Bukarestben az egészségügyi rendszer tervezett privatizálása miatt a kormány, a Traian Basescu államfő ellen tüntetők és a rendfenntartó erők között.
jan. 16
5:45
Súlyos összecsapások a koszovói határon (Kripto Akadémia)
Súlyos összecsapások robbantak ki a koszovói rendőrség különleges egységei és a magát Önrendelkezés mozgalmának nevező koszovói albán tömörülés tagjai között az észak-kelet koszovói Merdare átkelő közelében a hétvégén.
jan. 16
5:47
Ismét terítéken a magyar kérdés (Kripto Akadémia)
Duąan Čaplovič, a Robert Fico vezette Smer alelnöke, aki az előző kabinetben emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes volt, kijelentette, hogy Dél-Szlovákia városaiban, községeiben diszkriminálják a szlovák tanítási nyelvű iskolákat.
jan. 16
5:49
Forradalom Basescu ellen (Kripto Akadémia)
Az egészségügyi reformtervezet komoly feszültségeket szült Romániában. Az ellenzéki kommunikáció által támogatott elégedetlenség a hétvégén utcai zavargásokba torkollt. A tisztségéről lemondott egészségügyi államtitkár hiába kérte a lakosságot, hogy ne menjenek ki az utcára, a megmozduláson a focihuligánok vették át a főszerepet.
jan. 16
5:51
Feltárult a jövő Vegasban (Kripto Akadémia)
Végetért az évnyitó szórakoztató elektronikai vásár (CES) az amerikai Las Vegasban, amely az iparág legnagyobb kiállítása a berlini IFA mellett. A szervező szövetség (CEA) szerint az idei expó 44 éves történetének egyik legjobbja volt méretét tekintve. Abban elemzők is egyetértenek, hogy látványban és látogatókban nem volt hiány, azonban nagy meglepetés nem érte a közönséget.
jan. 16
6:03
Jaruzelski: nemzeti hős, vagy bűnöző? (Kripto Akadémia)
Lengyelországban sem könnyen zárják le a múltat. Czesław Kiszczak egykori lengyel belügyminiszter felfüggesztett börtönbüntetésével sem sikerült végleg tisztázni, vajon milyen előzmények alapján és milyen célok érdekében vezette be a lengyel pártvezetés 1981-ben a szükségállapotot.
jan. 16
7:15
Óceánjáró balesete - A személyzet csaknem valamennyi magyar tagja hazatért (Kripto Akadémia)
A pénteken szerencsétlenül járt Costa Concordia luxushajó személyzetének hat magyar tagja közül öt vasárnap késő este megérkezett Budapestre.
jan. 16
8:06
A szocialisták szégyent hoztak az országra (Kitekintő)
Piszkos kis játszmák zajlanak a Bolgár Szocialista Pártban, a lakosság csak a végső összképet fogja látni. A nagykutyák lezsírozták egymás között a nagyobb koncokat.
jan. 16
8:09
Costa Concordia: őrizetben a kapitány, a magyarok jól vannak (168 Óra Online)
A pénteken szerencsétlenül járt Costa Concordia luxushajó személyzetének hat magyar tagja közül öt vasárnap késő este megérkezett Budapestre.
jan. 16
8:24
A luxushajó kapitányát hibáztatják (Infostart)
Az olasz partok közelében zátonyra futott óceánjáró hajó tulajdonosai szerint súlyos hibát követhetett el a kapitány. A Costa Crociere nevű cég szerint a hajóparancsnok túl közel vitte a többezer utast szállító hajót a partokhoz és nem tartotta be az evakuálási előírásokat.
jan. 16
8:24
Természeti károkat is okoz az adósságválság (Kitekintő)
Az illegális fakitermelés egyre súlyosabb problémákat okoz Görögországban. Mindeközben befejeződött a 2007-ben leégett erdők megújítása.
jan. 16
8:42
Dél-Szudán: az első megállapodás az olajról (Kitekintő)
Most talán elindulhat a legfiatalabb ország gazdasági fellendülése. Továbbra is hátráltató tényező azonban az infrastruktúra szinte teljes hiánya.
jan. 16
9:00
Folytatódtak a kormányellenes tüntetések Bukarestben (Infostart)
Bukarestben vasárnap este is folytatódtak az összecsapások az egészségügyi rendszer tervezett privatizálása miatt a kormány és az államfő ellen tüntetők, valamint a rendfenntartó erők között.
jan. 16
9:18
Ukrajna garantálja a gáztranzitot (Kitekintő)
Nem fagyoskodik többet Európa, ha Kijev tarja majd az Európai Bizottságnak tett ígéretét.
jan. 16
9:21
Patkányok szállták meg Montecristo szigetét (Metropol)
Nagytestű fekete patkányok költöztek Tirrén-tengeren levő Montecristo szigetére.
jan. 16
9:21
Patkányok szállták meg Montecristo szigetét (Kripto Akadémia)
Nagytestű fekete patkányok költöztek Tirrén-tengeren levő Montecristo szigetére.
jan. 16
9:36
Újraválasztották a tajvani elnököt (Kitekintő)
Újabb négy évre bizalmat kapott Tajvan Kína-barát elnöke. A parlamenti többségét megőrizte a Kuomintang, de vesztett képviselői helyeket.
jan. 16
9:39
Merénylettel fenyegették meg a szerb állami és egyházi vezetést (Kripto Akadémia)
A szerb belügyminisztérium vezetését arról értesítették, hogy merénylet készül Boris Tadic szerb elnök, Irinej pátriárka, a szerb pravoszláv egyház vezetője, Ivica Dacic belügyminiszter és Milorad Veljovic, a szerb rendőrség igazgatója ellen - jelentette a B92 szerb hírügynökség hétfőn reggel.
jan. 16
9:54
Az EP napirendjén a magyar események (Infostart)
Ismét Magyarország lesz a téma szerdán, az Európai Parlament ülésén. A héten választják meg a szervezet új elnökét és alelnökeit is.
jan. 16
9:54
Szudán ellőtt forradalmi puskapora (Kitekintő)
Az államfő elmozdításának hagyományai, a társadalmi nehézségek, az ellenzék szándéka és az elnök nemzetközi körözése ellenére sem ugrott fel tavaly Szudán az arab forradalmi vonatra.
jan. 16
10:12
Teljesen átalakítják az ország gazdaságát (Kitekintő)
Január 12-én csütörtökön hozták nyilvánosságra Vlagyimir Putyin, a jelenlegi miniszterelnök elnökválasztási kampányát, amelynek gazdasági része szakértők szerint egy sor olyan célkitűzést tartalmaz, amelyek ambíciózusak, de a dokumentum egyáltalán nem beszél a megvalósítás konkrét módjairól és eszközeiről.
jan. 16
10:15
Gettónegyed - romáknak építenek városrészt Kolozsváron (Kripto Akadémia)
A roma közösségnek szán a nagybányai önkormányzat egy új városnegyedet, a befektetés értéke közel 60 millió euró - jelezte hétfői számában a kolozsvári Krónika.
jan. 16
10:30
"Intellektuális képességei Obama mellett szólnak" (Infostart)
A gazdasági környezet Barack Obama amerikai elnök újraválasztása ellen szól, a személyiségének viszont kifejezetten kedvez a kampány - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Balogh István szerint ha a republikánus Mitt Romney nyerné az amerikai elnökválasztást, valamivel nagyobb figyelem juthat majd a közép-kelet-európai térségnek
jan. 16
10:48
Merénylettel fenyegették meg a szerb vezetést (Infostart)
Merénylettel fenyegették meg a szerb állami és egyházi vezetést - jelentette a B92 szerb hírügynökség.
jan. 16
10:48
Nem a magyar főtanszékekre (Kitekintő)
Továbbra sem hajlandó eleget tenni a tanügyi törvény előírásainak a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE).
jan. 16
11:06
George Pataki a romániai magyar felsőoktatás mellet (Kitekintő)
George Pataki szerint a román államnak többet kell tennie a kisebbségi nyelvű, ezen belül a magyar tannyelvű egyetemek támogatása érdekében.
jan. 16
11:09
Titkos börtönök hálózata az USA-ban (Metropol)
A hírhedt guantánamói táboron kívül létezik egy egész börtönhálózat, amely a kíváncsi tekintetek elől rejtve az Egyesült Államok területén működik, és amelyben jóval több terrorizmusért elítélt embert tartanak fogva, mint a sok vitát kiváltó guantánamói börtönben.
jan. 16
11:24
Diszkrimináló székelyek? (Kitekintő)
Cáfolja az etnikai diszkrimináció vádját Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester.
jan. 16
11:27
Magyar drogfutárt vettek őrizetbe Costa Ricában (Metropol)
Magyar drogfutárt vettek őrizetbe a hét végén Costa Ricában.
jan. 16
11:42
A görög miniszterelnök bízik a megállapodásban (Infostart)
A görög miniszterelnök, Lukasz Papadémosz bízik abban, hogy megállapodás születhet a görög kormány és magánhitelezői között az államadósság önkéntes, részleges leírásáról.
jan. 16
11:42
Vajdaság: 900 millió dinár foglalkoztatásra (Kitekintő)
A tartományi kormány múlt heti ülésén elfogadták a 2012-es tartományi foglalkoztatási akciótervet.
jan. 16
12:03
30 százalékkal csökkennek az üzemanyagárak Nigériában (Metropol)
Az üzemanyag árának 30 százalékos csökkentését jelentette be hétfőn a nigériai elnök, hogy az országot megbénító, egy hete tartó sztrájk feladására bírja a szakszervezeteket.
jan. 16
12:18
Tovább ápolják Havel emlékét? (Kitekintő)
Numizmatikusok szeretnék, ha új pénzegység jelenne meg Csehországban: a tízezer koronás bankjegyen Václav Havelt szeretnék látni.
jan. 16
12:36
Levette a napirendről Oroszország felminősítését a Fitch (Infostart)
A politikai bizonytalanságokra hivatkozva levette a napirendről Oroszország adósosztályzatainak javítását a Fitch Ratings. A legnagyobb európai hitelminősítő stabilra módosította a szuverén orosz besorolások kilátását a felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról.
jan. 16
12:36
A romák iskolai elkülönítése a megoldás? (Kitekintő)
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) támogatja a  Šarišské Michaľani-i Alapiskola tanárait és a szülőket abban, hogy roma és nem roma osztályokat hoztak létre – szerintük az összes iskolában hasonlóan kellene eljárni.
jan. 16
12:38
Magyar drogfutárt fogtak el Costa Ricában (Infostart)
Magyar drogfutárt fogtak el a hét végén Costa Ricában. A közép-amerikai ország hatóságai Liberia város repülőterén vették őrizetbe a 25 éves férfit, akinek bőröndjében több mint 2 kilogramm kokaint találtak.
jan. 16
12:54
Kolozsvári magyar intézetet akarnak (Kitekintő)
L. Simon László szerint  a Kárpát-medencében Kolozsvárnak kell az egyik első helyszínnek lennie, ahol új magyar kulturális intézet nyílik.
jan. 16
13:12
Beosztottjának akart a kedvében járni az óceánjáró kapitánya (Infostart)
A Costa Concordián dolgozó felszolgálók főnökének akart a kedvében járni az óceánjáró kapitánya, amikor utasítást adott, hogy a hajó szorosan a part közelében haladjon - írta hétfőn a Corriere della Sera.
jan. 16
13:15
Lezuhant egy helikopter Afganisztánban (Metropol)
Lángolva lezuhant egy polgári rendeltetésű helikopter Afganisztán déli részén hétfőn, három ember meghalt. A tálib felkelők internetes oldalukon mindenesetre azt állították, hogy ők lőtték le a gépet.
jan. 16
13:30
Szakemberek ellenőrzik, hogy a Fobosz-Grunt a Csendes-óceánba zuhant-e (Infostart)
Szakemberek ellenőrzik, hogy valóban a Csendes-óceánba zuhantak-e az orosz Fobosz-Grunt űrszonda el nem égett darabjai. Az Európai Űrügynökség emlékeztet arra, hogy az űrszondát nehéz volt megfigyelni az atmoszférába való belépéskor. A berendezés darabjai óránként 21 ezer kilométeres sebességgel repültek, ezért lezuhanásuk pontos helyét nagyon nehéz meghatározni.
jan. 16
13:30
Véres tüntetés volt a fővárosban (Kitekintő)
Az egészségügyi kerettörvény tervezete és Raed Arafat távozása ellen, valamint Basescu államfő és a kormány lemondásáért tüntettek szombaton Bukarestben és több román városban.
jan. 16
13:48
Nagy változások várnak a héten az EP-re (Kitekintő)
Sűrű hete lesz az Európai Parlamentnek: bemutatkozik a dán soros elnökség, és távozik a jelenlegi elnök, Jerzy Buzek (EPP)
jan. 16
13:51
Pokolgépek robbantak Irakban (Metropol)
Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel hétfőn két iraki városban, kioltva 12 ember életét. Az első robbantás reggel történt a Bagdadtól 350 kilométerre északra fekvő Moszul melletti Bortollában, a kitelepített sabak kisebbségnek menedéket nyújtó egyik táborban.
jan. 16
14:06
Londoni elemzők: "már recesszióban a brit gazdaság" (Infostart)
A brit gazdaság valószínűleg már recesszióban van, és 2012 egészét is jó eséllyel recesszióba tölti - jósolták hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.
jan. 16
14:09
Feljelentették a zászlóégetőket (Metropol)
Megérkezett a Központi Nyomozó Főügyészségre a Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentése. Az ügyészségnek három nap áll rendelkezésére, hogy döntsön a feljelentésről: eljárást indít, elutasítja azt, vagy feljelentés-kiegészítést rendel el.
jan. 16
14:09
Óceánjáró balesete - a kapitány a hibás a Costa Crociere szerint (Kripto Akadémia)
A kapitány felhatalmazás nélkül módosította az olaszországi Giglio szigeténél sziklára futott óceánjáró útvonalát Pier Luigi Foschi, a Costa Crociere hajózási társaság elnök-vezérigazgatója szerint, aki a balesetről tartott genovai sajtótájékoztatón többször is jelét adta megrendültségének.
jan. 16
14:24
Komoly kritikára számíthat Magyarország (Kitekintő)
Az EP eheti ülésének az egyik legfőbb témája a magyarországi helyzet lesz. Az alábbi videóból megtudhatja, kinek mi baja az itthoni helyzettel, vagy éppen azt, hogy kire számíthat majd az Orbán-kormány.
jan. 16
14:27
Még mindig homályos az államfő plágiumügye (Metropol)
A Köztársasági Elnöki Hivatal magyarázatát és a Semmelweis Egyetem dékánjának e tárgyban született közleményét is elégtelennek, elfogadhatatlannak tartja az MSZP az államfő plágiumügyében.
jan. 16
14:42
Berényi: az MKP számára előny is volt a parlamenten kívüliség (Kitekintő)
A Magyar Koalíció Pártjának így lehetősége nyílt arra, hogy a régiókra összpontosítsa figyelmét, és megújítsa a pártstruktúráit - jelentette ki Berényi József, a párt elnöke.

Keresés