2012. január 18. szerda

jan. 18
0:00
Húzzon vissza a hajóra! - így próbálták visszazavarni a menekülő hajóskapitányt (hvg.hu)
Egy napon belül hőssé, de legalábbis a szikár jellem mintaképévé vált Olaszországban Gregorio De Falco tengerésztiszt, aki több fordulónyi telefonbeszélgetés során próbált ráparancsolni a toszkán partoknál zátonyra vezetett hajó kapitányának, Francesco Schettinónak, hogy menekülés helyett vegyen részt a mentésben. Az alábbiakban a drámai hangú beszélgetések szövegét olvashatják.
jan. 18
0:21
Házi őrizetben az óceánjáró kapitánya (Metropol)
Házi őrizetbe helyezték a bíróság utasítására kedd este azt az olasz kapitányt, aki pénteken zátonyra futott a Costa Concordia óceánjáró luxushajóval - közölte az ügyvédje.
jan. 18
5:24
Kemény vita elé néz ma Orbán (hvg.hu)
Az Európai Parlament szerdán plenáris vitát tart a "magyarországi közelmúltbeli politikai fejleményekről", Orbán Viktor kormányfő részvételével.
jan. 18
5:45
Csökkenhet a hitelezés Kelet-Európában (Kripto Akadémia)
Az euróövezeti adósságválság negatív pénzügyi hatásaitól szeretné megvédeni a közép-kelet-európai gazdaságokat - és elsősorban a bankszektort - a hétfőn kezdődött "Bécs 2.0" fantázianevű együttműködés. Az eredeti Bécsi Kezdeményezés alapján, a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi csődjét követő globális piaci pánikhelyzetben, a nyugat-európai bankok kötelezettséget vállaltak közép-kelet-…
jan. 18
5:47
Schultz az új elnök (Kripto Akadémia)
Az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője, a német Martin Schultz váltja a néppárti Jerzy Buzeket az intézmény elnöki tisztségében. Schultzot első körben, egyszerű többséggel választották meg: a 670 leadott érvényes voks közül 387 támogató szavazatot kapott, bőven meghaladva a szükséges 336 szavazatot.
jan. 18
5:49
Wallenberg öröksége (Kripto Akadémia)
Raoul Wallenberg születésének századik évfordulója alkalmából, eltűnésének 67. évfordulóján tegnap nyílt meg hivatalosan a Wallenberg-év Magyarországon. A megemlékezésre Budapestre érkezett Carl Bildt svéd külügyminiszter, aki az embermentő svéd diplomata tetteit méltatta, s az Európai Unió helyzetét is elemezte a Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott előadásában.
jan. 18
5:51
Durva kampány Franciaországban (Kripto Akadémia)
Merőben új helyzet állhat elő a francia elnökválasztási kampányban azt követően, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő intézet múlt pénteken a francia államadósság leminősítéséről döntött. Sarkozynek három hónapja maradt arra, hogy bizonyítsa a választóknak: igenis alkalmas a gazdaság válságkezelésére. Ám a jelek szerint egyre kevesebben bíznak benne.
jan. 18
5:53
Visszatér Arafat, lecsöndesedik az utca? (Kripto Akadémia)
Újból elfoglalja helyettes államtitkári székét a múlt héten lemondott Raed Arafat, a román rohammentő szolgálat, a SMURD alapítója, aki a múlt héten önként távozott a bukaresti szaktárcától. A palesztin származású orvos Traian Basescu államfővel éles szóváltásba keveredett egy televíziós műsorban, majd azt követően lemondott tisztségéről.
jan. 18
6:18
Külföldi turistákat öltek meg Etiópiában (hvg.hu)
Öt külföldi turistát öltek meg ismeretlen fegyveresek Etiópia északkeleti részén, Afar térségében - közölte kedden az etióp állami televízió.
jan. 18
6:18
Erős földrengés volt Chilében (Infostart)
Viszonylag erős, 6,1-es fokozatú földrengés rázta meg kedd este Chile középső, tengerparti részét - közölte a helyi katasztrófavédelem.
jan. 18
6:20
Füstbombát dobtak a Fehér Házra (Infostart)
Füstbombát dobtak kedd este a washingtoni Fehér Ház területére - közölte az amerikai elnöki rezidencia biztonsági részlegének szóvivője.
jan. 18
6:36
Beiktatták Chavez kábítószergyanúba keveredett miniszterét (hvg.hu)
Beiktatták hivatalába kedden Henry Rangel Silva tábornokot, Venezuela új védelmi miniszterét, akit az Egyesült Államok azzal vádol, hogy kapcsolatba került a kolumbiai kábítószercsempész-hálózattal.
jan. 18
6:54
Füstbombát dobtak a Fehér Házra (hvg.hu)
Füstbombát dobtak kedd este a washingtoni Fehér Ház területére - közölte az amerikai elnöki rezidencia biztonsági részlegének szóvivője.
jan. 18
7:12
Nyomoznak a Standard and Poor's-nál (Infostart)
A szövetségi ügyészség felújította a nyomozást a Standard & Poor's hitelminősítő intézetnek a pénzügyi válság idején a problémás jelzálog-értékpapírokkal kapcsolatban adott minősítéseivel kapcsolatban - közölte kedden a The Wall Street Journal.
jan. 18
7:33
Füstbombát dobtak a Fehér Házra (Metropol)
Füstbombát dobtak kedd este a washingtoni Fehér Ház területére - közölte az amerikai elnöki rezidencia biztonsági részlegének szóvivője.
jan. 18
8:42
Megöltek két magyar turistát Etiópiában (hvg.hu)
Két magyar áldozata és egy magyar sérültje is van annak a támadásnak, amelyet egy turistacsoport ellen követtek el Etiópiában - erősítette meg a Külügyminisztérium. A korábbi hírek még egy magyar halottról szóltak. Az etiópiai kormány szóvivője szerint az eritreai kormány által kiképzett banditák támadtak a turistákra, ezt a vádat azonban Eritreia visszautasította.
jan. 18
8:42
Két magyar van az Etiópiában megölt külföldi turisták között (Infostart)
Fegyveresek megöltek két magyart, két németet és egy osztrákot, míg két németet és két etiópot elraboltak Etiópia északi részén - közölte szerdán az addisz-abebai kormány szóvivője. A merénylet három magyar túlélője csütörtökön érkezhet Magyarországra.
jan. 18
9:18
Orbán a Bildnek: orkánerejű szembeszél fúj (hvg.hu)
Példátlan erőpróbába kezdett az Európai Bizottság a legnagyobb német bulvárlap szerint Magyarországgal szemben. A vitatott új alkotmány kapcsán a magyar kormányfőt kérdezte a Bild, az interjúban elhangzottakat a nol.hu idézte.
jan. 18
9:21
Egy magyar turista is lehet az áldozatok között (Metropol)
jan. 18
9:21
Megöltek két magyar turistát Etiópiában (Kripto Akadémia)
Halálos áldozatokat követelt egy turistacsoport elleni támadás Etiópiában, magyar áldozatok is vannak.
jan. 18
9:39
Schmitt Pál visszautasította a plágiumvádat (Metropol)
Visszautasította a plágiumvádat Schmitt Pál köztársasági elnök szerda reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
jan. 18
9:54
Lehet, hogy mégsem lesz reaktorstop Japánban 40 év múlva (hvg.hu)
Japán máris visszakozott attól a minap bejelentett tervétől, hogy legfeljebb 40 évig engedi működni atomreaktorait, egyes reaktorok 60 év után is üzemben maradhatnának ugyanis.
jan. 18
9:56
Fellegi és Simor a jegybanktörvényről tárgyalt az EKB-elnökkel (hvg.hu)
Fellegi Tamás január 16–17-én Németországban folytatta a magyar hitelfelvételről szóló hivatalos tárgyalásokat előkészítő informális egyeztető körútját - tette közzé a miniszter sajtóirodája. A közlemény szerint Fellegi Simor András MNB-elnök társaságában a jegybanktörvényről is beszélt az Európai Központi Bank (EKB) elnökével, aki többször is kritizálta a magyar jogszabályt.
jan. 18
10:30
Német megbízott: Orbánék "túl messzire mentek" néhány esetben (hvg.hu)
Markus Löning, a német kormány emberi jogi politikáért és humanitárius segítségnyújtásért felelős megbízottja szerint a magyar kormány komolyan veszi a törvényalkotást övező nemzetközi aggodalmakat, és nyitott a párbeszédre. A budapesti útja után nyilatkozó Löning szerint néhány új jogszabály esetben úgy tűnik, a kormány "túl messzire ment".
jan. 18
10:48
Cseh államfő: nem sok jót hozott Csehországnak az uniós tagság (hvg.hu)
Václav Klaus szerint az európai uniós tagság hatása a Cseh Köztársaságra csak kis mértékben kedvező, ha nem inkább negatív. A cseh államfő erről kedden a szaúd-arábiai Rijadban megrendezett nemzetközi konferencián beszélt - írja a Mladá Fronta Dnes című prágai liberális napilap szerdán.
jan. 18
10:48
Az uniós alapszerződést is sérti a magyar jegybanktörvény (Infostart)
Több ponton kifogásolta a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt az Európai Bizottság, amelynek megállapítása szerint a jogszabály sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés(EUMSZ) egyes pontjait.
jan. 18
10:51
Az uniós alapszerződést is sérti a magyar jegybanktörvény (Kripto Akadémia)
Több ponton kifogásolta a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt az Európai Bizottság, amelynek megállapítása szerint a jogszabály sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés(EUMSZ) egyes pontjait.
jan. 18
11:06
Újabb levelet küldött Navracsicsnak a médiaügyi EU-biztos (hvg.hu)
A médiapluralizmus és sajtószabadság miatti aggodalmaival kapcsolatban tegnap újabb levelet írt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek az EU médiaügyi biztosa, Neelie Kroes - tudta meg a hvg.hu.
jan. 18
11:09
Az uniós alapszerződést is sérti a magyar jegybanktörvény (Metropol)
jan. 18
11:09
Ezt kifogásolja az EB az Orbán-kormánnyal szemben (Kripto Akadémia)
Az Európai Bizottság honlapján közzétette kifogásait az adatvédelmi hatóságot és az igazságszolgáltatást érintő magyarországi szabályozással kapcsolatban, amelyek miatt - a jegybanktörvény mellett - az uniós végrehajtási intézmény kedden kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Magyarország ellen.
jan. 18
11:24
Emberi fejre bukkantak a Hollywood feliratnál (hvg.hu)
Emberi fejet találtak egy zacskóban a híres Los Angeles-i Hollywood felirat alatti területen, a hegyoldalban - közölte a Hollywood Reporter. A hatóságok most a fejhez tartozó test után kutatnak a területen.
jan. 18
11:27
Hentes rendőrök: kecskét vágtak és árultak őrsükön (Kripto Akadémia)
Keresetkiegészítésként mészárszéket és hentesboltot csináltak rendőrök őrsükből Nepálban ahelyett, hogy a bűn ellen küzdöttek volna.
jan. 18
11:42
Izrael még nem döntött Irán megtámadásáról (hvg.hu)
Irán esetleges megtámadása még nagyon messze van – erről beszélt az izraeli védelmi miniszter szerdán az ország katonai rádiójában. Ehud Barak azelőtt nyilatkozott, hogy a héten Izraelbe látogat Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.
jan. 18
11:45
Két magyar van a megölt turisták között (Metropol)
Az etiópiai támadásban összesen öten haltak meg: a két magyar mellett két német és egy osztrák. Négy embert - két németet és két etiópot - túszul ejtettek a merénylők. A merénylet magyar túlélői csütörtökön érkeznek haza.
jan. 18
12:03
Óceánjáró balesete - Helyszínre érkeztek az eltűnt magyar hegedűművész rokonai (Kripto Akadémia)
Az eltűnt személyek listáján szereplő magyar hegedűművész rokonait ma délelőtt fogadták a toszkán Santo Stefano kikötőjében az olasz polgári védelem emberei.
jan. 18
12:05
Etiópiai merénylet - Ellentmondásosak az információk a magyar áldozatok számáról (Kripto Akadémia)
Ellentétes információkat kaptak a magyar szervek az etiópiai terrortámadások magyar áldozatainak számáról, míg a kormány diplomáciai forrásai két halottról tudnak, addig a Terrorelhárítási Központ forrásai és a Külügyminisztérium etiópiai partnerei egy magyarról adtak információt - közölte a miniszterelnök szóvivője szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében.
jan. 18
12:07
Orbán-interjú előzetes a német Bildben: "Az erő előtt hajlunk meg, nem pedig az érvek előtt" (Kripto Akadémia)
A Bild című német lap szerdán az Orbán Viktorral készített interjújából közölt részleteket, az interjú teljes terjedelemben a lap csütörtöki számában jelenik majd meg.
jan. 18
12:18
Részeg és kiképzetlen volt a személyzet az "olasz Titanicon"? (hvg.hu)
A Costa Concordia pénteki katasztrófája az óceánjárók biztonsági hiányosságaira vet fényt. Egy magyar, aki tíz évet dolgozott hajókon, köztük a Concordián a hvg.hu-nak elmondta: több sebből vérzik a rendszer.
jan. 18
12:21
Surján Lászlót az Európai Parlament egyik alelnökévé választották (Kripto Akadémia)
Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén szerdán az EP egyik alelnökévé választották Surján László kereszténydemokrata politikust.
jan. 18
12:23
"Elkótyavetyélt családi ezüst" - Bajnai írás a Handelsblattban (Kripto Akadémia)
Elkótyavetyélt családi ezüst címmel Bajnai Gordon volt miniszterelnöktől közölt vendégkommentárt szerdán a Handelsblatt című német üzleti lap.
jan. 18
12:25
Martonyi-interjú a Timesban a bizottság aggályairól és az új szerződésről (Kripto Akadémia)
Martonyi János külügyminiszterrel közölt interjút a szerdai The Times.
jan. 18
12:36
Paródialavinát indított el egy Putyint kritizáló blogger (hvg.hu)
Rengeteg fotón parodizálják az orosz internetezők azt a meghamisított képet, amelyen a Vlagyimir Putyint kritizáló ismert blogger látható Borisz Berezovszkij orosz milliárdosnak, Putyin legádázabb ellenfelének a társaságában.
jan. 18
12:38
Csaknem 200 tonna drogalapanyagot koboztak el Mexikónál (hvg.hu)
Tizenkét konténernyi, metamfetamin készítéséhez használt vegyi anyagot foglalt le egy csendes-óceáni kikötőváros közelében a mexikói haditengerészet - adta hírül szerdán a BBC hírportálja.
jan. 18
12:39
Orbán: Az erő előtt hajlunk meg, nem pedig az érvek előtt (Metropol)
A Bild című német lap szerdán az Orbán Viktorral készített interjújából közölt részleteket, az interjú teljes terjedelemben a lap csütörtöki számában jelenik majd meg. A lap kifejtette: a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozó törvény körüli vitában "Orbán kompromisszumkészséget mutatott". A miniszterelnök a lapnak azt mondta, hogy "ebben az esetben az erő előtt hajlunk meg, nem pedig az érvek előtt."
jan. 18
12:41
Surján László az EP egyik alelnöke lett (Metropol)
Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén szerdán az EP egyik alelnökévé választották Surján László kereszténydemokrata politikust.
jan. 18
12:43
Bajnai-vendégkommentár a német Handelsblattban (Metropol)
Elkótyavetyélt családi ezüst címmel Bajnai Gordon volt miniszterelnöktől közölt vendégkommentárt szerdán a Handelsblatt című német üzleti lap.
jan. 18
12:54
Svédország újra vizsgálja, mi történt Raoul Wallenberggel (Infostart)
Svédország új vizsgálatot indít annak kiderítésére, mi történt a II. világháború idején magyar zsidók tízezreinek életét megmentő Raoul Wallenberggel azután, hogy a szovjetek 1945-ben elhurcolták Magyarországról - jelentette be szerdán a svéd külügyminisztérium.
jan. 18
12:57
A kalózkodás fontos gazdasági ágazattá vált Szomáliában (Metropol)
Sajátos gazdasági fellendülést hozott a térségnek a kalózkodás. A háttérben üzletemberek és hadurak állnak.
jan. 18
12:57
Háromszáz utast hagyott a hajón a kapitány (Kripto Akadémia)
A Costa Concordia kedd éjszaka óta házi őrizetben levő kapitánya kihallgatásán elismerte, hogy manőverhibát követett el, de szerinte ő nem szegte meg kötelességét.
jan. 18
12:59
Hirtelen megsüllyedt a Costa Concordia (Metropol)
Az eltűnt személyek listáján szereplő magyar hegedűművész rokonait ma délelőtt fogadták a toszkán Santo Stefano kikötőjében az olasz polgári védelem emberei.

Keresés