2012. január 21. szombat

jan. 21
5:09
Káosz Afganisztánban (Kripto Akadémia)
A francia hadsereg tegnap minden képzési és harci támogatási műveletét felfüggeszte miután egy afgán katona négy francia társát megölte. Franciaország a csapatkivonást is felgyorsíthatja - jelentette be Nicolas Sarkozy államfő. Egy NATO helikopter is lezuhant, hat szövetséges katona vesztette életét.
jan. 21
5:45
Román tavasz kezdődött? (Kripto Akadémia)
A hét napja tartó romániai kormányellenes demonstrációkra próbált rátelepedni tegnap a liberális-szociáldemokrata ellenzéki pártszövetség, kevés sikerrel. Mind a Facebook tüntetők, mind a diákok távol tartották magukat a bukaresti pártrendezvénytől. Sepsiszentszörgyön százak vonultak utcára.
jan. 21
5:47
Liberalizálja a gazdaságot az új olasz kormány (Kripto Akadémia)
A súlyos adósságcsapdába került olasz gazdaságot élénkítő intézkedéseket tett közzé Mario Monti kormánya. Szakértők szerint a tervezett és szükséges reformok komoly hatással lesznek Olaszország életére miután Silvio Berlusconi kormánya elodázta a reformokat.
jan. 21
5:49
Csapdában a Fatah (Kripto Akadémia)
Miközben jordán közvetítéssel folynak a közvetlen palesztin-izraeli béketárgyalások újraindításának előkészületei, az izraeli hadsereg terrorizmus gyanújával őrizetbe vett két palesztin parlamenti képviselőt. A Hamász a tárgyalások azonnali megszakítását kéri a Fatahtól. Mahmúd Abbász csapdába került.
jan. 21
6:03
Leállították a Costa Concordia mentését (Kripto Akadémia)
Elsüllyedhet a múlt pénteken zátonyra futott Costa Concordia luxushajó a viharos időjárás következtében - a kutatási és mentési munkálatokat is leállították. A környezetvédők figyelmezetnek: a hajótestben levő üzemanyag környezeti katasztrófát is okozhat. Már csupán egy nőt keresnek a hajótörött magyarok közül.
jan. 21
8:27
Éles vita az internetes kalózkodásról (Kripto Akadémia)
Határozatlan időre felfüggesztette a kongresszus az internetes kalózkodás elleni törvénytervezetek, a SOPA és a PIPA kidolgozását az amerikai kongresszus, miután online szolgáltatók ezrei és a felhasználók milliói tiltakoztak ellenük.
jan. 21
9:18
Afganisztánba utazott a francia védelmi miniszter (hvg.hu)
Kabulba látogatott Gérard Longuet védelmi miniszter szombaton, egy nappal azután, hogy Franciaország bejelentette afganisztáni katonai műveleinek felfüggesztését.
jan. 21
9:54
A tyúkok miatt is büntethet Brüsszel (Infostart)
Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság tizennégy uniós tagállam, köztük Franciaország és Magyarország ellen, mert nem bánnak kellően jól a tójótyúkjaikkal. Egy még 1999-ben elfogadott uniós jogszabály előírja ugyanis, hogy 2012. január 1-jétől minden tyúk számára legalább 750 négyzetcentiméteres, fészekkel vagy ülőkével ellátott területet kell biztosítani.
jan. 21
11:06
Aggódik a magyar törvénykezés miatt az EBESZ amerikai nagykövete (hvg.hu)
Aggodalmát fejezte ki a január elsején életbe lépett új magyar alkotmánnyal kapcsolatban az Egyesült Államok EBESZ-nagykövete a testület tanácsa előtt felszólalva.
jan. 21
11:06
Clinton: Iránnak komolyságot és őszinteséget kell tanúsítania (Infostart)
Iránnak komolyságot és őszinteséget kell tanúsítania azokban a kijelentéseiben, amelyekben azt bizonygatja, hogy vitatott atomprogramjáról újrakezdené a tárgyalásokat - közölte Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Washingtonban szombaton német kollégájával, Guido Westerwelle tartott közös sajtótájékoztatóján.
jan. 21
11:09
A franciák gyorsabban vonhatják ki katonáikat Afganisztánból (Metropol)
Kabulba látogatott Gérard Longuet védelmi miniszter szombaton, egy nappal azután, hogy Franciaország bejelentette afganisztáni katonai műveleinek felfüggesztését.
jan. 21
11:42
Schulz: az USA "leírta" Európát (hvg.hu)
Az Európai Parlament új elnöke arra figyelmeztetett, hogy a csökkenhet az Európai Unió súlya a globális erőtérben.
jan. 21
11:42
Chuck Norris dönti el, ki legyen a republikánusok elnökjelöltje? (Infostart)
Szoros állás alakult Mitt Romney és Newt Gingrich között a szombaton Dél-Karolina államban megtartandó republikánus előválasztás küszöbén, amikor az is kiderült, hogy hivatalosan mégsem Romney, hanem Rick Santorum nyerte az első, iowai megmérettetést.
jan. 21
12:00
Ukrán hetilap: Kijev nem reagál kellő eréllyel a magyar lépésekre (hvg.hu)
A kárpátaljai magyarság politikai törekvéseivel és ennek fényében az ukrán-magyar viszonnyal foglalkozó írást közölt szombaton megjelent számában a Zerkalo Nyegyeli című ukrán hetilap.
jan. 21
12:03
Késes rablók garázdálkodnak brit földön (Kripto Akadémia)
Naponta átlagosan 42 késsel elkövetett rablást él meg a brit lakosság, erőszakos bűnesetből pedig tavaly összesen 2,2 millió volt a szigetországban.
jan. 21
12:36
Felmentették a jemeni elnököt (hvg.hu)
Törvényben mentette fel a jemeni parlament szombaton Ali Abdalláh Száleh távozó elnököt az ellenzéki tüntetők megölése miatti büntetőjogi felelősségre vonás alól, ami elősegítheti az ezredes végleges kiszorítását a hatalomból és az egy éve tartó zavargások befejezését.
jan. 21
12:57
ÁNTSZ: több európai országban gyorsult az influenza terjedése (Kripto Akadémia)
Az előző héthez képest Európában megduplázódott azon országok száma, amelyekben felgyorsult az influenza terjedése - számolt be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán.
jan. 21
13:15
Kijevi hetilap az ukrán-magyar államközi kapcsolatok vitás kérdéseiről (Kripto Akadémia)
A kárpátaljai magyarság politikai törekvéseivel és ennek fényében az ukrán-magyar viszonnyal foglalkozó írást közölt szombaton megjelent számában a Zerkalo Nyegyeli című ukrán hetilap.
jan. 21
13:48
Ma eldőlhet, ki lesz a világ legnagyobb hatalmú embere (hvg.hu)
Dél-Karolina államban szombaton megkezdődött a Republikánus Párt előválasztása, amelyen a szavazók négy versenyben maradt aspiráns közül választhatják el, hogy kit támogatnak a párt hivatalos elnökségének elnyeréséért folytatott küzdelemben.
jan. 21
14:42
Éhség és szárazság elé néz Kína? (hvg.hu)
Rendkívül súlyos környezeti és gazdasági hatásai lesznek a klímaváltozásnak Kínában, élelem- és vízhiány, áradások és szárazság vár az országra a következő évtizedekben - állítja egy tanulmány.
jan. 21
14:42
A Muzulmán Testvériség a képviselői helyek közel felét szerezte meg Egyiptomban (Infostart)
A legnagyobb iszlamista párt a képviselői helyek 47 százalékát szerezte meg az egyiptomi parlamenti választásokon a szombaton közzétett hivatalos adatok szerint.
jan. 21
15:39
Oroszországban is politikai változtatásokat sürget az Európa Tanács (Kripto Akadémia)
Oroszországban komoly és tartós politikai változásokra van szükség - vélekedett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése küldöttségének vezetője szombaton Moszkvában.
jan. 21
16:15
Feloszlatott a horvát rendőrség egy EU-ellenes tüntetést (Metropol)
Összetűzött szombaton a horvát rendőrség nacionalista tüntetőkkel, akik megpróbálták eltávolítani a Zágráb főterén felállított európai uniós zászlót, egy nappal a horvát EU-csatlakozásról rendezendő népszavazás előtt. A megmozdulást feloszlatták, többen megsérültek, három embert előállítottak.
jan. 21
16:17
Tarolt a Muzulmán Testvériség az egyiptimo választáson (Metropol)
A legnagyobb iszlamista párt a képviselői helyek 47 százalékát szerezte meg az egyiptomi parlamenti választásokon a szombaton közzétett hivatalos adatok szerint.
jan. 21
16:19
Előválasztás Dél-Karolinában (Metropol)
A szavazók négy versenyben maradt aspiráns közül választhatják ki, hogy kit támogatnak a párt hivatalos elnökjelölti tisztségének elnyeréséért folytatott küzdelemben.
jan. 21
17:09
Újabb holttestet találtak a hajótestben (Metropol)
A mentőosztagok újabb holttestet találtak az egy hete az olaszországi Giglio szigeténél hajótörést szenvedett és oldalára borult óceánjáróban. Ezzel tizenkettőre emelkedett a múlt pénteki szerencsétlenség halálos áldozatainak száma.
jan. 21
18:03
Svájci lap Orbán "kétes" módszereiről (Metropol)
A svájci Neue Zürcher Zeitung elemzésében párhuzamot vont Lengyelország és Magyarország között. Cyrill Stieger szerint Jaroslaw Kaczynskihoz hasonlóan Orbán Viktor is azt hirdeti, hogy a rendszerváltás csak az ő győzelmével teljesedett ki. Hírünk a világban.
jan. 21
18:21
Gingrich fölényesen vezet Dél-Karolinában (Metropol)
Fölényes, 14 százalékpontos vezetésre tett szert az elmúlt két nap alatt Newt Gingrich republikánus elnökjelölt-aspiráns a dél-karolinai republikánus választók körében a legfőbb riválisával, Mitt Romney-val szemben.
jan. 21
18:36
Újabb csapás érte a médiacézárt (Infostart)
A világ legnagyobb példányszámú bulvárlapja, az angol News of the World belebukott a törvényszegéssé fajuló pletykavadászatba. Mivel lehallgatta közéleti személyiségek, valamint film- és sportsztárok mobiltelefonos magánbeszélgetéseit, a bíróság megszűnésre kényszerítette és kártérítések kifizetését rendelte el. Legújabban harminchét károsult kapott tetemes kártérítést.
jan. 21
18:36
Bevihetnek egy gyomrost Romney-nak (hvg.hu)
Fölényes, 14 százalékpontos vezetésre tett szert az elmúlt két nap alatt Newt Gingrich republikánus elnökjelölt-aspiráns a dél-karolinai republikánus választók körében a legfőbb riválisával, Mitt Romney-val szemben.
jan. 21
18:38
A londoni City-ben foglaltak el egy épületet a "felháborodottak" (hvg.hu)
A "felháborodottak" újabb kilencemeletes épületet foglaltak el a londoni pénzügyi központ, a City szomszédságában - közölték szombaton antikapitalista aktivisták.
jan. 21
18:39
Halottak és sebesültek Nigériában (Metropol)
Legalább 121 ember meghalt Kano észak-nigériai nagyvárosban egy radikális iszlamista szekta összehangolt támadásaiban.
jan. 21
18:54
Slota szerint néhány magyar vadász képes lenne elfoglalni Szlovákiát (hvg.hu)
Mintegy 415-420 ezer ember írta már alá eddig a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) petícióját, amellyel a nemzetiek népszavazás kiírását követelik arról, hogy Szlovákiában kizárólag a szlovák legyen a hivatalos nyelv. "Hadseregünk ma teljesen alkalmatlan bármire. Már ha a magyar vadászok átjönnének, golyóspuskáikkal két nap alatt kikészítenének minket" - vélekedett a pártelnök.
jan. 21
19:12
Könnyebb lesz Amerikába utazni (hvg.hu)
Az Egyesült Államok bővíti azoknak az országoknak a körét, amelyek állampolgárai vízummentességet élveznek az amerikai beutazásban, és több állam - így Kína és Brazília - esetébenfelgyorsítja a vízumkiadás gyakorlatát, hogy fellendítse idegenforgalmát - jelentette ki szombati rádióüzenetében az amerikai elnök.
jan. 21
20:06
Olasz hajóbaleset: az utasok perelnek (hvg.hu)
Egy olasz fogyasztóvédelmi szervezet pert készül indítani a múlt héten felborult Costa Concordia óceánjárót üzemeltető olasz vállalat anyacége, egy amerikai konszern ellen.
jan. 21
21:00
Olasz-líbiai egyezményt írtak alá (hvg.hu)
Líbia és Olaszország együttműködését szabályozó politikai egyezményt írt alá szombaton Tripoliban a két ország miniszterelnöke.
jan. 21
21:36
Erdélyben is Orbánék mellett tüntettek (hvg.hu)
Több mint ezren vettek részt Erdély városaiban a Magyar Polgári Párt (MPP) által szervezett szimpátiatüntetéseken, amelyeket a budapesti Hősök teréről indult megmozdulással egy időben szerveztek.
jan. 21
22:12
Olasz hajóbaleset: újabb holttestet találtak (hvg.hu)
A mentőosztagok újabb holttestet találtak az egy hete az olaszországi Giglio szigeténél hajótörést szenvedett és oldalára borult óceánjáróban - közölte szombaton a csendőrség illetékese. Ezzel tizenkettőre emelkedett a múlt pénteki szerencsétlenség halálos áldozatainak száma.

Keresés