2012. január 24. kedd

jan. 24
5:24
Orbán Viktornak sűrű napja lesz Brüsszelben (hvg.hu)
Az Európai Bizottság által kifogásolt magyar törvényekről tárgyal kedden Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.
jan. 24
6:00
Az euró-pénzügyminiszterek megegyeztek: idén létrejön az ESM (hvg.hu)
Megállapodtak az euróövezeti országok pénzügyminiszterei (Eurogroup) hétfőn annak a szerződésnek a szövegében, amely szerint még idén létrejön a zóna stabilitását biztosító állandó mechanizmus (ESM).
jan. 24
6:03
Minisztercsere blogbejegyzés miatt (Kripto Akadémia)
A romániai tüntetések következtében összehívott rendkívüli parlamenti ülésen tegnap Emil Boc miniszterelnök bejelentette: a tüntetőkhöz intézett megjegyzései miatt meneszti funkciójából Teodor Baconschi külügyminisztert. A kormányfő ugyanakkor nyilvánosan bocsánatot kért az utcán tiltakozóktól "kollégái verbális baklövéseiért". Az épp Brüsszelben tartózkodó minisztert Boc telefonon értesítette.
jan. 24
6:05
Örömünnep Zágrábban kisebb szépséghibákkal (Kripto Akadémia)
Valóságos örömünnep fogadta Horvátországban az uniós csatlakozásról szóló népszavazás végeredményét. Az előzetes végeredmény szerint az uniós integráció mellett szavazott 66,27 százalék, ellene pedig 33,13 százalék. Az eredmény nyomán nagy kő eshetett le az ország vezetőinek szívéről, már csak azért is, mert egyetlen közvéleménykutatás sem jelzett kétharmados többséget az igenek számára. Zágráb…
jan. 24
6:07
Vallásháború fenyeget Nigériában (Kripto Akadémia)
Miközben a világ az iráni konfliktusra, és az országgal szemben elfogadott olajembargóra figyel a nyersanyag várható jelentős növekedése miatt, háttérbe szorul a súlyos nigériai belpolitikai válság, a muzulmán észak és a keresztény dél közötti szembenállás. Pedig a legnépesebb afrikai állam a világ legjelentősebb olajkitermelői közé tartozik, így ha lángba borulna, az tovább emelné az olaj…
jan. 24
6:18
Az egyiptomi hadsereg átadta a törvényhozói hatalmat a parlamentnek (Infostart)
A Hoszni Mubarak elnök februári bukása óta Egyiptomot irányító hadsereg átadta a törvényhozó hatalmat a parlament alsóházának - jelentette be a kormány.
jan. 24
6:54
Mitt Romney minden volt, csak nem visszafogott (hvg.hu)
Sutba dobva korábbi visszafogott modorát, Mitt Romney agresszív vitapartnerként mutatkozott be az elnökjelölt-aspiránsok hétfői, 19. televíziós vitáján. Azt állította, hogy fő vetélytársa, Newt Gingrich "szégyenteljes" körülmények között mondott le 1998-ban a képviselőház elnökségéről, és utána 15 évig "érdekek kijárója" volt Washingtonban.
jan. 24
7:12
Motozási affér miatt késte le gépét egy amerikai szenátor (hvg.hu)
Feltartóztatták hétfőn a nashville-i reptér biztonsági emberei Rand Paul republikánus szenátort, aki nem volt hajlandó alávetni magát a testi motozásnak.
jan. 24
7:14
Az egyiptomi hadsereg átadja a hatalmat a parlamentnek (hvg.hu)
A Hoszni Mubarak elnök februári bukása óta Egyiptomot irányító hadsereg átadta a törvényhozó hatalmat a parlament alsóházának – jelentette be a kormány.
jan. 24
7:48
Szerdán a Klubrádió is szóba kerül Brüsszelben (hvg.hu)
A magyarországi médiahelyzetről is tanácskozik szerdai brüsszeli ülésén az a magas szintű munkacsoport, amelyet Neelie Kroes európai bizottsági alelnök hozott létre tavaly októberben a médiaszabadság és a médiapluralizmus európai uniós helyzetének áttekintése céljából.
jan. 24
8:42
Lefoglalta a végrehajtó a prágai nevezetességet (hvg.hu)
Egy kifizetetlen adósság miatt a végrehajtó lefoglalta a prágai főpolgármesteri hivatal ingatlanjait, közte Prága legnevezetesebb turistalátványosságait is - közölte a cseh Nova kereskedelmi tv.
jan. 24
8:42
Pokolgépes merényletek Bagdadban (Infostart)
Pokolgépes merényleteket követtek el kedd reggel egy kelet-bagdadi síita negyedben, és ezekben meghalt legalább hat ember, további 32 pedig megsebesült - közölték hivatalosan.
jan. 24
9:21
Schettino a negatív hős (Metropol)
Szentek, poéták és hajósok – az olaszok már nem szívesen hívják így magukat a Costa Concordia felelőtlenségből bekövetkező tragédiája óta.
jan. 24
9:54
Németh Zsolt: megértettük az EB aggodalmait (hvg.hu)
Elfogadjuk az Európai Unió szabályait címmel közölt interjút kedden Németh Zsolt külügyi államtitkárral a La Croix című francia katolikus napilap.
jan. 24
10:15
Büntethető az örmény népirtás tagadása (Metropol)
A francia parlament hétfőn este végleg elfogadta az örmény népirtás tagadásának tiltásáról szóló törvénytervezetet a szenátusi végszavazással, amely jelentős diplomáciai válságot okozhat Párizs és Ankara között.
jan. 24
10:48
Ügynöktársait leplezte le újságíróknak egy volt CIA-s (hvg.hu)
Titkos információk felfedése miatt eljárás indult egy volt CIA-ügynök ellen.
jan. 24
11:06
Párizs hidegvére megőrzésére szólította Törökországot (hvg.hu)
Hidegvérének megőrzését kérte Törökországtól Alain Juppé francia külügyminiszter kedden, miután hétfőn a francia parlament végleg elfogadta az örmény népirtás tagadását tiltó törvényt.
jan. 24
11:24
Áder és Gál EP-szakbizottsági alelnökök lettek (hvg.hu)
Gál Kinga és Áder János fideszes európai parlamenti (EP-) képviselőt két, Magyarország szempontjából kulcsfontosságú EP-szakbizottság alelnökévé választották - közölte kedden a magyar néppárti EP-képviselőcsoport.
jan. 24
11:42
Miért ilyen toleráns Orbánnal az Európai Néppárt? (hvg.hu)
Mindenáron meg akarja őrizni hatalmas többségét a konzervatív kereszténydemokrata Európai Néppárt az Európai Parlamentben, ezért nem szólalt fel sem Silvio Berlusconi botrányos ügyei, sem pedig Orbán Viktor és a magyar törvényhozás ellen sem - írja a Der Spiegel.
jan. 24
12:18
Martonyi: le van zárva a magyar-francia konfliktus (hvg.hu)
"Teljes mértékben lezártnak" tekinthető Magyarország és Franciaország között az új alaptörvény kapcsán nyilatkozatok formájában korábban kialakult konfliktus - mondta az MTI-nek Párizsban Martonyi János külügyminiszter francia kollégájával folytatott megbeszélését követően.
jan. 24
12:21
Megugrott Prága lakosainak száma (Metropol)
Soha a történelem folyamán nem élt annyi ember Prágában, mint jelenleg: a tavaly májusban megtartott népszámlálás előzetes adatai szerint a cseh fővárosban 1 272 690 ember élt, ami 104 ezerrel több, mint tíz éve, tehát a 2001-es népszámlálás idején.
jan. 24
12:36
Új hercegnő született Dániában (hvg.hu)
Kislánya született Marie dán hercegnének kedd reggel - értesítette a sajtót a királyi ház közleményében.
jan. 24
12:36
Óceánjáró balesete: szerdán hozzák haza a magyar áldozat holttestét (Infostart)
Az MTI információ szerint szerdán hozzák haza Fehér Sándor holttestét, aki az olasz óceánjáró balesetében vesztette életét.
jan. 24
12:39
Szerdán hozzák haza Fehér Sándor holttestét (Metropol)
Az MTI információ szerint szerdán hozzák haza Fehér Sándor holttestét, aki az olasz óceánjáró balesetében vesztette életét.
jan. 24
12:54
Örmény népirtás: Erdogan kiakadt a franciák döntésén (hvg.hu)
"Nyíltan diszkriminatívnak", "rasszistának", illetve a gondolatszabadság ellen elkövetett mészárlásnak nevezete kedden Recep Tayyip Erdogan török kormányfő azt a hétfőn este a francia szenátus által elfogadott törvényt, amely büntetni fogja az Ottomán Birodalomban elkövetett örmény népirtás tagadását.
jan. 24
14:24
Az Arab Ligának volna megoldási terve a szíriai válságra (hvg.hu)
Az Arab Liga kedden levélben New York-i találkozót kért Ban Ki Mun ENSZ-főtitkártól, hogy a szervezet ismertethesse vele a szíriai válságból való kilábalásra vonatkozó tervét, és kérje ahhoz az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a támogatását.
jan. 24
14:42
Az ázsiai fogyasztás veszélyzteti a halállományt (hvg.hu)
Súlyosan veszélyezteti a világ halállományát az ázsiaiak növekvő jóléte.
jan. 24
15:00
Hajókatasztrófa: a hajótársaság is felelős lehet (hvg.hu)
Az olasz ügyészség szerint a sziklára futott Costa Concordiát üzemeltető hajótársaságot is felelőség terheli számos tekintetben. Az ügyészségi vizsgálat mellett folytatódik az áldozatok keresése és az üzemanyag eltávolítása.
jan. 24
15:03
Nem csak a kapitány felelős (Metropol)
Az olasz ügyészség szerint a sziklára futott Costa Concordiát üzemeltető hajótársaságot is felelőség terheli számos tekintetben.
jan. 24
15:21
„Orán itthon Kossuth, idegenben Görgey” (Metropol)
Burány Sándor, a szocialista párt országgyűlési képviselője arra figyelmeztette a kormányfőt, hogy nem lehet kettős beszéddel megtéveszteni a külföldi elemzőket és befektetőket, mivel ők a belföldre szánt nyilatkozatokat is olvassák.
jan. 24
15:36
Ellátási problémákat okoz az olasz kamionos sztrájk (hvg.hu)
Ellátási nehézségek kezdenek fellépni Olaszországban a kamionosok hétfőn kezdődött sztrájkja miatt: problémák vannak az üzemanyag- és élelmiszer-szállítással, sőt néhány Fiat-gyárban átmenetileg leállt a termelés az alkatrészellátás akadozása miatt.
jan. 24
15:54
Göncz Kinga: a "szabadságharc" az Orbán-kormányt hozza kínos helyzetbe (hvg.hu)
Göncz Kinga szocialista európai parlamenti (EP) képviselő szerint Magyarországot "a látszatdemokráciát építő Orbán-kormány áldozatának" tekintik Európában.
jan. 24
15:56
Még mindig nincs rend Líbiában: lázadók kezére került egy város (hvg.hu)
A Líbiát irányító Átmeneti Nemzeti Tanáccsal szemben állók vették át a hatalmat kedden a Tripolitól 170 kilométerre délnyugatra lévő Bani-Valíd városban, és közölték, hogy megválasztják saját hatalmi szerveiket. Hétfőn tűzharcban zavarták ki a tanácshoz hű milicistákat a településről, amely tavaly Moammer Kadhafi diktátor uralmának egyik utolsó bástyája volt.
jan. 24
15:58
Már nyáron bevethetik a törökök a pilóta nélküli repülőgépeiket (hvg.hu)
Törökország öt, ANKA típusú pilóta nélküli repülőgépet állíthat hadrendbe még a nyár előtt - idézte a Hürriyet című török napilap honlapján Murad Bayar védelmi miniszterhelyettest kedden.
jan. 24
16:12
Milliókat keresett Romney az elmúlt két évben (hvg.hu)
Mitt Romney amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns az elmúlt két év alatt bruttó 42,7 millió dollár (vagyis csaknem 10 milliárd forint) jövedelemre tett szert, amelyből 6,2 millió dollárt, vagyis mintegy 14 százalék adót fizetett - derül ki a politikus kampánystábja által kedden nyilvánosságra hozott családi adóbevallási papírokból.
jan. 24
16:12
Cristian Diaconescu az új román külügyminiszter (Infostart)
Cristian Diaconescut nevezte ki külügyminiszternek Emil Boc román kormányfő. Elődjét, Teodor Baconschit a kormányfő leváltotta, amiért elfogadhatatlan módon bírálta a tüntetőket.
jan. 24
16:14
Meghalt az egyik önégető diplomás Marokkóban (hvg.hu)
Belehalt égési sérüléseibe kedden egy marokkói fiatalember, aki múlt héten négy tüntető társával együtt felgyújtotta magát - közölte az elhunyt felesége, aki a hatalmon lévő vezetőket vádolta férje haláláért.
jan. 24
16:30
Barroso: Nem helyettesíti a jogi eljárást a csúcsszintű találkozó (Infostart)
José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök szerint nem helyettesíti a Magyarország ellen indított jogi eljárást az a találkozó, amelyet kedden folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel Brüsszelben.
jan. 24
16:30
Tovább terjed a kanyarójárvány Kárpátalján (hvg.hu)
Az év kezdete óta 91 kanyarós megbetegedést regisztráltak Kárpátalján, szemben a tavaly összesen feljegyzett 45 esettel.
jan. 24
16:32
Az uniós szankciók miatt tiltakozik Irán (hvg.hu)
Az iráni külügyminisztériumba kérették kedden az EU-elnökséget ellátó Dánia teheráni nagykövetét, hogy tolmácsolják neki Irán tiltakozását az EU új szankciói miatt.
jan. 24
16:33
Megvan az új román külügyminiszter (Metropol)
Cristian Diacosencut nevezte ki külügyminiszternek Emil Boc román kormányfő kedd bejelentése szerint. Elődjét, Teodor Baconschit a kormányfő leváltotta, amiért elfogadhatatlan módon bírálta az utcán tüntető embereket.
jan. 24
16:34
Barroso: a találkozó nem helyettesítheti a jogi eljárást (hvg.hu)
José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök szerint nem helyettesíti a Magyarország ellen indított jogi eljárást az a találkozó, amelyet kedden folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel Brüsszelben.
jan. 24
16:48
Véget érhet év végén Koszovó nemzetközi felügyelete (hvg.hu)
Koszovó függetlenségének nemzetközi felügyelete 2012 végén befejeződik - közölte a Nemzetközi Civil Iroda vezetője kedden Bécsben. Pieter Feith a Koszovó fölött ellenőrzést gyakorló, 25 ország képviselőiből álló Nemzetközi Irányító Csoport bécsi ülése után nyilatkozott erről.
jan. 24
16:50
Szétbombáztak egy dél-szudáni menekülttábort (hvg.hu)
Repülőgépek bombáztak egy ötezer fős dél-szudáni menekülttábort - jelentette be kedden az ENSZ menekültügyi főbiztossága.
jan. 24
16:51
Irán tiltakozik az EU-szankciók miatt (Metropol)
Az iráni külügyminisztériumba kérették kedden az EU-elnökséget ellátó Dánia teheráni nagykövetét, hogy tolmácsolják neki Irán tiltakozását az EU új szankciói miatt.
jan. 24
16:52
Máris kinevezték az új román külügyminisztert (hvg.hu)
Cristian Diaconescut nevezte ki külügyminiszternek Emil Boc román kormányfő – jelentették be kedden. A tárcavezető elődjét, Teodor Baconschit a kormányfő leváltotta, mert elfogadhatatlan módon bírálta az utcán tüntető embereket.
jan. 24
16:53
Schulz: az európaiak nem ostobák (Metropol)
José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök szerint nem helyettesíti a Magyarország ellen indított jogi eljárást az a találkozó, amelyet kedden folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel Brüsszelben.
jan. 24
16:55
Menekülttábort bombáztak Dél-Szudánban (Metropol)
Repülőgépek bombáztak egy ötezer fős dél-szudáni menekülttábort - jelentette be kedden az ENSZ menekültügyi főbiztossága.
jan. 24
17:06
Feloldják a 31 éve tartó egyiptomi rendkívüli állapotot (hvg.hu)
Szerdától megszüntetik Egyiptomban az 1981 óta érvényben lévő rendkívüli állapotot – jelentette be Mohamed Huszein Tantávi marsall, a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsának feje.
jan. 24
17:24
Lemondatnák a megcsappant jövedelme miatt siránkozó portugál elnököt (hvg.hu)
Több mint 14 ezren követelik internetes felhívásukban, hogy mondjon le a portugál elnök, aki jövedelme megcsappanásán sopánkodott, miközben aligha lehetnek filléres gondjai.

Keresés