2012. január 25. szerda

jan. 25
6:00
Megaupload-ügy: elutasították Dotcom óvadékkérelmét (hvg.hu)
A wellingtoni bíróság elutasította szerdán a Megaupload.com fájlcserélő oldal alapítójának azon kérelmét, hogy óvadék ellenében helyezzék szabadlábra. A 37 éves Kim Dotcomot - akinek eredeti neve Kim Schmitz, és német állampolgár - pénteken vették őrizetbe Új-Zélandon, amerikai kérésre. Őrizetbe vették a fájlmegosztó portál másik alapítóját és több alkalmazottját is.
jan. 25
6:03
Ma évet értékel Obama (Kripto Akadémia)
Barack Obama ma mondja el évértékelőjét az Unió helyzetéről a Kongresszus két háza előtt. Választási évben a State of the Union-beszéd nagy jelentőségű, az elnöknek meg kell indokolnia, miért is kéri újraválasztását az amerikai néptől. Obama előző uniós üzenete óta nagy változások következtek be a világban, de az amerikai gazdaság kevésbé javult, mint az elnök remélte volna.
jan. 25
6:05
Potyautas volt az eltűnt magyar nő (Kripto Akadémia)
Ma hozzák haza az olaszországi hajókatasztrófában elhunyt hegedűművész holttestét. Már nem él a felborult olasz luxushajón eltűnt magyar nő anyja, akinek a nevében bejelentették az utas eltűnését. Ebben közrejátszhatott, hogy a nő valószínűleg potyautasként volt az óceánjárón. Magyar György ügyvéd szerint a magyar túlélők által indított kártérítési perek sokáig elhúzódhatnak.
jan. 25
6:07
Ankara Párizs ellen szólt (Kripto Akadémia)
Megszavazta a francia szenátus a népirtási törvényt, melynek értelmében az első világháborúban a törökök által az örményekkel szemben elkövetett genocídium tagadása büntethetővé válik. A törvény elfogadása nyomán súlyos válságba sodródik Párizs és Ankara viszonya.
jan. 25
6:09
Számol a vereséggel a francia elnök (Kripto Akadémia)
Számol már azzal a lehetőséggel is Nicolas Sarkozy francia államfő, hogy tavasszal elveszítheti a kétfordulós elnökválasztást. Ezzel a világpolitikai szenzációval is felérő tudósítással indította tegnapi online kiadását a Le Monde.
jan. 25
6:18
Obama: Amerika erősíti vezető szerepét (Infostart)
Bárki, aki azt mondja, hogy Amerika hanyatlóban, vagy hogy a befolyása szertefoszlott, az nem tudja, hogy mit beszél - jelentette ki kedden este a kongresszus két háza előtt az unió helyzetéről elmondott éves beszédében Barack Obama amerikai elnök.
jan. 25
6:36
Sem Szíriában, sem Iránban nem akar közbelépni a NATO (hvg.hu)
A NATO nem tervez semmiféle katonai beavatkozást sem Szíriában, sem Iránban – mondta az atlanti szövetség európai főparancsnoka kedden újságíróknak. James Stavridis szerint Szíriával kapcsolatban a NATO-n belül semmiféle tervezés nem folyik, nem készülnek részletes tanulmányok, hanem egyszerűen csak figyelik a helyzet alakulását. Irán esetében az észak-atlanti szövetség "abszolút nem összpontosít”…
jan. 25
6:54
Karnevállal indult az idei Szociális Világfórum Porto Alegrében (hvg.hu)
Visszatért bölcsőjébe a Szociális Világfórum: a brazíliai Porto Alegrében színpompás felvonulással indult a vasárnapig tartó nemzetközi találkozó, amelynek résztvevői a pénzügyi válságért és a környezetvédelmi veszélyekért felelősnek tartott kapitalizmus ellen emelik fel szavukat.
jan. 25
6:54
Ismét Magyarország lesz terítéken az EU-ban (Infostart)
Szerdán Magyarország lesz terítéken az Európai Unióban. Ezúttal a médiahelyzetről tanácskozik egy munkacsoport.
jan. 25
7:30
Obama: Amerika és szövetségesei erősebbek, mint valaha (hvg.hu)
Bárki, aki azt mondja, hogy Amerika hanyatlóban van, vagy hogy a befolyása szertefoszlott, az nem tudja, hogy mit beszél - jelentette ki kedden este a kongresszus két háza előtt az unió helyzetéről elmondott éves beszédében Barack Obama amerikai elnök. A republikánusok elutasították az elnök azon állítását, hogy sikerült talpra állítania a gazdaságot. Ellenzéke szerint Obama megosztó kampányt fog…
jan. 25
8:09
Obama: Amerika erősíti vezető szerepét a világban (Metropol)
Bárki, aki azt mondja, hogy Amerika hanyatlóban van, vagy hogy a befolyása szertefoszlott, az nem tudja, hogy mit beszél - jelentette ki kedden este a kongresszus két háza előtt az unió helyzetéről elmondott éves beszédében Barack Obama amerikai elnök.
jan. 25
8:27
„Új rendszert a kapitalizmus helyett!” (Metropol)
Visszatért bölcsőjébe a Szociális Világfórum: a brazíliai Porto Alegrében színpompás felvonulással vette kezdetét a vasárnapig tartó nemzetközi találkozó, amelynek résztvevői a pénzügyi válságért és a környezetvédelmi veszélyekért felelősnek tartott kapitalizmus ellen emelik fel szavukat.
jan. 25
10:12
A neten játsszák ki az állatkereskedelmi törvényt a lengyelek (hvg.hu)
Kijátsszák a januártól hatályos állatkereskedési törvény szigorítását a lengyel online kereskedők, akik százeurós nyakörvhöz például ingyen fajtiszta kutyát kínálnak az érdeklődőknek. Lengyelországban január elsejétől kizárólag bejegyzett állatenyészetek adhatnak el kutyát és macskát. Az illegális tenyésztők azonban feltalálták magukat, és az online kereskedést választották.
jan. 25
10:14
Monti: sztrájkolhatnak a kamionosok, de törvényt nem sérthetnek (hvg.hu)
Az olasz kormány fel fog lépni a demonstráló kamionosokkal szemben - ígérte szerdán az olasz miniszterelnök. "Megértjük a tiltakozást, a sztrájkjogot tiszteletben kell tartani, de nem lehet megsérteni a törvényt" – mondta Mario Monti.
jan. 25
10:16
Olasz hajóbaleset: a szél miatt leállították a halottak keresését (hvg.hu)
A rossz idő miatt átmenetileg leállították szerdán az olasz partoknál szerencsétlenül járt Costa Concordia luxushajón az esetleges újabb halottak keresését. Az erős szél miatt háborgó tengeren egyelőre nem lehet folytatni a kutatást.
jan. 25
10:30
Két túszt szabadítottak ki Szomáliában a kalózok fogságából (hvg.hu)
Amerikai kommandósok szerdára virradóra Szomáliában kiszabadítottak kalózok fogságából egy amerikai és egy dán segélymunkást, akiket még októberben ejtettek foglyul az emberrablók.
jan. 25
10:48
Sárlavina mosott el két falut Pápua-Új-Guineán, sok a halott (hvg.hu)
Legalább negyven ember meghalt, húsz pedig eltűnt Pápua-Új-Guineán egy földcsuszamlás után. A sárlavina két falut szinte teljesen betemetett - mondta el egy helyi tisztségviselő az ausztrál ABC tv-csatornának. Az embereket álmukban érte a szerencsétlenség.
jan. 25
10:50
Fico egyedül is elég erős a kormányalakításhoz (hvg.hu)
Egyedül is kormányozhatna Szlovákiában a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt. A választások március 10-én lesznek.
jan. 25
12:00
Amerika aggódik a tibeti erőszak miatt (hvg.hu)
Az Egyesült Államokat aggasztják a Szecsuanban történt erőszakos cselekmények - mondta Victoria Nuland külügyi szóvivő. Washington felhívta a kínai kormány figyelmét arra: nem hoz eredményt az a politika, amelyet a tibetiek lakta területeken folytat, mert feszültséget kelt és fenyegeti a tibetiek vallási, kulturális és nyelvi azonosságát – tette hozzá.
jan. 25
12:21
Ezrek gyülekeznek Kairóban (Metropol)
Egyiptomiak ezrei vonultak szerda reggeltől a kairói Tahrír tér felé, hogy megemlékezzenek a Hoszni Mubarak elnök uralmát megdöntő felkelés kezdetének első évfordulójáról. Szerdától megszűnik Egyiptomban az 1981 óta érvényben lévő rendkívüli állapot.
jan. 25
13:12
Bevarrt szájjal éhezik több száz rab a kirgiz börtönökben (hvg.hu)
Éhségsztrájkol nagyjából 3 ezer rab Kirgizisztán börtöneiben a sanyarú körülmények miatt, a tiltakozók közül 640-en összevarrták a szájukat - közölte szerdán a közép-ázsiai ország egy illetékese. A rabok panaszkodnak a börtönőrök durvasága miatt, és emberhez méltó körülményeket követelnek.
jan. 25
13:48
Újra több ezren vannak az egyiptomi Tahrír téren (hvg.hu)
Egyiptomiak ezrei vonultak szerda reggeltől a kairói Tahrír térre, hogy megemlékezzenek a Hoszni Mubarak elnök uralmát megdöntő felkelés kezdetének első évfordulójáról.
jan. 25
14:06
Brüsszel ragaszkodik a jegybank függetlenségéhez (hvg.hu)
Brüsszel a hiteltárgyalásokhoz továbbra is kulcsfontosságúnak tartja a magyar jegybanki függetlenséget - közölte az Európai Bizottság elnökének szóvivője.
jan. 25
14:27
Letartóztatták az egyik legkeresettebb terroristát (Metropol)
Letartóztatták szerdán Ersnesto Prat Urzainkit, a feloszlatott Ekin nevű baszk radikális mozgalom egyik vezetőjét, aki ellen Madrid 2008-ban elfogatóparancsot rendelt el - közölte a sajtóval egy, az ügyet jól ismerő forrás.
jan. 25
14:42
Bepoloskázott szobában szólta el magát a Costa Concordia kapitánya (hvg.hu)
A január 13-án zátonyra futott Costa Concordia utolsó óráit vizsgáló olasz ügyészek arra keresik a választ, hogy a kapitány vajon a kollégája iránti szívességből vagy a hajótársaság utasítására haladt-e túl közel a parthoz.
jan. 25
14:45
Csáky: távozzanak a Gorilla-ügyben érintett pártvezetők (Metropol)
Hitelüket vesztették azok a pártvezetők, akik érintettek a Gorilla-dossziéban - jelentette ki a Magyar Koalíció Pártjának egykori elnöke, Csáky Pál a Szabad Újság szerdai számában megjelent interjúban.
jan. 25
15:00
Tombol a hóvihar Romániában (hvg.hu)
Fennakadást okozott a romániai közlekedésben a havazás, amely főleg az ország déli és keleti részét érintette.
jan. 25
15:02
Semjén a pápa áldását kérte Magyarországra (hvg.hu)
Általános kihallgatáson fogadta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest szerdán a Vatikánban XVI. Benedek pápa - közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.
jan. 25
16:12
"300 ezer magyarral kevesebb" - RMDSZ-t bíráló matricák jelentek meg (hvg.hu)
Ismeretlen személyek a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) bíráló és eredményeit kétségbe vonó matricákat ragasztottak ki Marosvásárhely és Nagyvárad főterén a gépkocsikra és közterületi felületekre.
jan. 25
17:06
Német neonáci sorozatgyilkosság: újabb gyanúsítottak (hvg.hu)
Négy újabb személy került a német hatóságok látókörébe a tavaly novemberben napvilágra került neonáci sorozatgyilkosság ügyében, a legfőbb ügyészség szerdai közleménye szerint az újabb gyanúsítottak robbanószert és lőfegyvert szerezhettek a terroristáknak.
jan. 25
17:24
Eltűnt két őrizetbe vett amerikai Szíriában (hvg.hu)
Két amerikai állampolgár tűnt el Szíriában ebben a hónapban; a fiatalokat hetekkel ezelőtt vették őrizetbe a helyi hatóságok, és azóta sincs információ róluk.
jan. 25
17:24
Több korlátozó elemet lát az uniós munkacsoport a magyar médiaszabályozásban (Infostart)
A többi uniós országénál több korlátozó elemet lát a magyar médiaszabályozásban az a magas szintű szakértői munkacsoport, amelyet az Európai Bizottság hozott létre a médiaszabadság és a médiapluralizmus európai helyzetének megvizsgálására.
jan. 25
17:27
Elfogták a német neonácik fegyverbeszállítóit (Metropol)
Négy újabb személy került a német hatóságok látókörébe a tavaly novemberben napvilágra került neonáci sorozatgyilkosság ügyében, a legfőbb ügyészség szerdai közleménye szerint az újabb gyanúsítottak robbanószert és lőfegyvert szerezhettek a terroristáknak.
jan. 25
17:42
Bojkottal fenyegetik Orbán pártcsaládjának budapesti rendezvényét (hvg.hu)
Az Európai Néppárt Ifjúsági szervezetének, a YEPP-nek Budapesten tartandó soron következő szemináriumának elhalasztását vagy pedig más országba való áthelyezését indítványozta Benjamin Lancar, a francia jobbközép kormánypárt, az UMP ifjúsági szervezetének vezetője - írta szerdán megjelent számában a L'Express című politikai hetilap, amely kezdeményezés eddig nem hozott eredményt az MTI-nek név…
jan. 25
19:12
Líbia: Bani-Valídban még a kormány az úr (hvg.hu)
A líbiai kormány ellenőrzése alatt áll Bani-Valíd városa - közölte szerdán Oszama al-Dzsuvali védelmi miniszter, aki a helyszínre látogatott.
jan. 25
19:30
Basescu elismeri hibáit, de nem mond le (hvg.hu)
Elismerte Traian Basescu román államfő, hogy hibát követet el, ahogyan az utcai tüntetéseket kiváltó egészségügyi törvénytervezetet bemutatta a lakosságnak, de leszögezte, hogy mandátumának célkitűzései változatlanok maradnak, és nem mond le tisztségéről.
jan. 25
19:48
Soros: Európa többi része nem Németország (Infostart)
Soros György Davosban bírálta Németország európai válságmenedzselését: szerinte Németország "olyan politikát diktál, amely deflációs következményekkel járó adósságválsághoz vezet".
jan. 25
20:06
Függetlenségükről szavazhatnak a skótok (hvg.hu)
Hivatalosan is kihirdette a Skócia függetlenségéről régóta tervezett népszavazást szerdán a skót kormányfő, ismertetve a referendum várható kérdését.
jan. 25
20:24
Lehúzták Obama országértékelőjét az amerikai lapok (hvg.hu)
Valódi gazdaságélénkítő kezdeményezések helyett országértékelésében Barack Obama elnök inkább a saját teljesítményének védelmezésére és a társadalmi igazságtalanságok populista ostorozására összpontosított - hangsúlyozták szerdai beszámolókban a vezető amerikai napilapok.
jan. 25
20:27
Mi jöhet az Iránnal szembeni olajembargó után? (Metropol)
Az Iránnal szembeni olajembargó esetleges eredménytelensége utáni lehetőségeket vette számba a Der Spiegel című német hetilap internetes oldalán.
jan. 25
20:42
Remekül lehet síelni a szlovákiai hegyekben (Infostart)
A szlovákiai hegyekben ideális feltételek várnak a téli sportok kedvelőire. A kiadós havazásnak köszönhetően az alacsonyabban fekvő síközpontokban is üzemelnek a felvonók.
jan. 25
21:54
ET: négy területen még nagyon fejlődnie kell Szerbiának (hvg.hu)
Szerbia jelentős haladást mutatott az elmúlt időszakban az emberi jogi, demokratikus és jogállamisági kötelezettségvállalások teljesítése terén, ám vannak még elmaradások is, ezért az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének monitoring bizottsága egyelőre nem zárhatja le a megfigyelői tevékenységet - állapították meg szerdán az ET parlamenti közgyűlésének strasbourgi plenáris vitájában.
jan. 25
21:54
További magyar törvényeket tekint át a Velencei Bizottság (Infostart)
További magyar sarkalatos törvényeket tekint át az Európa Tanács (ET) égisze alatt működő, Velencei Bizottság nevű független jogi szakértői testület - közölte szerdán az MTI-vel Harangozó Gábor szocialista országgyűlési képviselő, aki részt vesz az ET parlamenti közgyűlésének strasbourgi plenáris ülésszakán.
jan. 25
22:12
Figyeli a német baloldalt a titkosszolgálat: vizsgálat lesz (hvg.hu)
Németországban a heves bírálatok hatására a belügyminiszter szerdán vizsgálatot rendelt el a volt keletnémet állampárt utódszervezetéből alakult Baloldal (Die Linke) parlamenti képviselőinek titkosszolgálati megfigyelése miatt.

Keresés