2012. január 26. csütörtök

jan. 26
6:00
Összeomlott két irodaépület Rio de Janeiróban (Infostart)
Összeomlott két nagy irodaépület Rio de Janeiro belvárosában szerda este, s ennek következtében négy ember megsebesült. Azt nem tudni, hogy hány ember rekedt a romok alatt.
jan. 26
6:03
Lezáratlan forradalom (Kripto Akadémia)
Ma egy éve, 2011. január 25-én robbant ki Egyiptomban a lázadás, amely végül Hoszni Mubarak elnök megbuktatásához vezetett. Bár hétfőn a parlament választott alsóháza megtartotta alakuló ülését, a hatalom gyakorlatilag továbbra is a hadsereg kezében van. Az emberek pedig újra és újra az utcán tüntetnek.
jan. 26
6:05
Megalakulhat az új szlovén kabinet (Kripto Akadémia)
Hosszas kötélhúzást követően megalakult az új szlovén kormány. A koalíciós partnerek tegnap írták alá a négy évre szóló koalíciós szerződést. A parlamenti pártok az eddigi ellenzéki vezetőt, egykori kormányfőt Janez Jansát javasolták miniszterelnöknek.
jan. 26
6:07
Csalók próbálkozásai (Kripto Akadémia)
Hazahozták az olasz óceánjáró balesetében meghalt Fehér Sándor holttestét. A hegedűművész temetése február 1-jén, 14 óra 15 perckor, a kispesti temetőben lesz. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közben csalás kísérlete miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a Costa Concordia luxushajó olaszországi katasztrófája kapcsán, egy brit lap internetes oldala pedig már magyarországi…
jan. 26
6:09
Kilátástalan helyzetben Emil Boc kormánya (Kripto Akadémia)
Az utcai tiltakozási hullám következtében kialakult politikai feszültséget fokozta végsőkig tegnap a román Alkotmánybíróság döntése, miszerint alkotmányellenes a választások összevonása. Mivel az indoklást még nem adta ki a testület, a politikai élet szereplői is tanácstalanul állnak az események előtt. Egyelőre senki sem tudja mikor és milyen formában kerül sor a választásokra.
jan. 26
6:11
Tarolhat Fico pártja (Kripto Akadémia)
Egyedül is kormányt alakíthat a márciusban megrendezendő parlamenti választás után a Smer - derül ki a Focus iroda legfrissebb közvélemény-kutatásából. A párt 81 mandátumra tehet szert a 150 tagú törvényhozásban, vagyis több képviselője lehet, mint Iveta Radicová 2010 nyarán megalakult négy párti koalíciójának. Ettől függetlenül koalíciós kormány alakulhat Szlovákiában.
jan. 26
6:18
Százezrek ünnepeltek a felkelés évfordulóján Egyiptomban (Infostart)
Egyiptomiak százezrei vonultak fel szerdán Kairóban és az ország más városaiban, hogy megemlékezzenek a Hoszni Mubarak elnök uralmát megdöntő felkelés kezdetének első évfordulójáról.
jan. 26
6:18
Újabb médiaaggályok Brüsszelből (Kitekintő)
A Médiatanács összetételét, a Nemzeti Hírközlési és Médiahatóság elnökének túl széles jogkörét, és a politikai nyomásgyakorlás lehetőségét említette a magyar médiaszabályozás legfőbb problémái között az európai médiaszabadság biztosítására létrejött magas rangú szakértői csoport elnöke.
jan. 26
6:36
Megölték a vörös félhold főtitkárát (Infostart)
Megölték szerdán a szíriai vörös félhold humanitárius szervezet főtitkárát, miközben Damaszkuszból utazott haza egyértelmű jelzést viselő autón - közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC)
jan. 26
7:12
Robbanhat a pénzügyi bomba (Kitekintő)
Leo Varadkar, ír közlekedésügyi miniszter szerint amennyiben a kormány nem fizeti ki az államosított Anglo Irish Bank (AIB) kötvényeseinek az eddig elmaradt 1,2 milliárd eurót, az államnak súlyos negatív következményekkel kell szembenéznie.
jan. 26
7:30
Davosban díjazzák a legártalmasabb vállalatot! Szavazzon ön is! (Kitekintő)
Mely cégek károsították leginkább a környezetet, vagy sértették meg az emberi jogokat 2011-ben? Döntse el Ön ki volt a legártalmasabb! Díjkiosztó a héten Davosban.
jan. 26
7:33
Összeomlott két irodaépület Rio de Janeiróban (Metropol)
Összeomlott két nagy irodaépület Rio de Janeiro belvárosában szerda este, s ennek következtében négy ember megsebesült. Azt nem tudni, hogy hány ember rekedt a romok alatt.
jan. 26
7:35
Elnézik a félrelépést a britek (Metropol)
Jobban eltűrik a házastársi félrelépést a britek mostanság, mint tíz évvel ezelőtt, viszont kevésbé elnézőek a szociális segélyekkel visszaélőkkel szemben.
jan. 26
8:06
Bejelentették: új adókat fog bevezetni a kormány (Kitekintő)
Barack Obama State of the Union beszéde a kampánya részeként is értelmezhető. Az volt a célja, hogy bebizonyítsa az amerikai állampolgároknak, megéri még egy esélyt adni neki.
jan. 26
8:09
A szír rezsim csecsemőket is öl (Metropol)
Néhány napja fegyveresek érkeztek Amad házába. Feleségének azt mondták, mivel részt vett a kormányellenes tüntetéseken, elviszik gyermeküket. Mióta a szíriai felkelések elkezdődtek, több mint négyszáz gyermeket öltek meg az országban az ENSZ szerint.
jan. 26
8:24
Sorban érkeznek Ruandába a népirtás gyanúsítottjai (Kitekintő)
Megérkezett Ruandába az 1994-es népirtás egyik fő ideológusa, s egy másik gyanúsítottnak is vissza kell térnie az országba. A kormányzat üdvözli a döntéseket, sokan pedig úgy érzik, hogy végre elégtételt nyerhetnek a vádlottak bíróság elé állításával.
jan. 26
8:27
Rendőrökre támadtak Irakban (Metropol)
Egy rendfenntartók által lakott épület elleni merényletben tíz ember meghalt, köztük hat gyerek csütörtökön Irak középső részén. A támadás az iraki fővárostól, Bagdadtól 60 kilométerre délre, Muszajeb településen történt.
jan. 26
9:18
A jegybankárok sem látják a jövőt (Kitekintő)
A várakozásunknak megfelelően komplett estés gálaműsorral kedveskedtek tegnap az amerikai jegybank sztárjai.
jan. 26
9:20
Szigorúbb adatvédelmi szabályokat javasol a Bizottság (Kitekintő)
Egyablakos ügyintézést, egyértelműbb lakossági tájékoztatást és egységesebb szabályokat ígér az adatvédelem területén az Európai Bizottság. A testület szerint évente több mint kétmilliárd eurót spórolhatnak meg az európai vállalkozások az új adatvédelmi szabályokkal.
jan. 26
9:57
Megbotlott az ausztrál kormányfő (Metropol)
Személyi testőrének kellett elkapnia Julia Gillard ausztrál kormányfőt, aki megbotlott és elvesztette cipőjét, miközben dühödt tüntetők tömegén át próbált meg eljutni a rá várakozó autóig csütörtökön.
jan. 26
10:12
Rendőrök ellen követtek el merényletet Irakban (Infostart)
Egy rendfenntartók által lakott épület elleni merényletben tíz ember meghalt, köztük hat gyerek csütörtökön Irak középső részén - közölte a rendőrség és egy egészségügyi forrás.
jan. 26
10:30
Kína ellenzi az Irán elleni szankciókat (Kitekintő)
Kína határozottan ellenzi az Irán elleni szankciókat, mert úgy véli, azok nem fognak eredményre vezetni - derül ki a külügyminisztérium szóvivői irodájának közleményéből, amelyet a Hszinhua hírügynökség közölt csütörtökön.
jan. 26
10:48
Már rég eldöntötték, ki lesz a következő államfő (Kitekintő)
Nem indulhat a március 4-i elnökválasztásokon az orosz ellenzék egyik vezetője, Grigorij Javlinszkij. Kiesésével az elnökválasztási versenyben már csak öt jelölt maradt, akik közül március 4-én választják meg az új államfőt.
jan. 26
11:06
Van-e jövője a kapitalizmusnak? (Infostart)
A mai a Davosi Világgazdasági Fórum első teljes napja. A svájci üdülőhelyen évente találkozót adnak egymásnak a globális üzleti, politikai és kulturális elit tagjai, hogy a világ nagy problémáiról vitázzanak - az idén 2600 résztvevőre számítanak. A mostani vezető téma egyértelműen az elhúzódó pénzügyi és gazdasági válság.
jan. 26
11:06
Jól teljesített a Boeing (Kitekintő)
A várakozásokat meghaladó negyedik negyedéves gyorsjelentést tett közzé a tegnapi napon a Boeing.
jan. 26
11:24
Gingrich szerint az ő félrelépését nem lehet Clinton ügyével összehasonlítani (Kitekintő)
Newt Gingrich republikánus elnökjelölt-aspiráns szerdán visszautasította azt a párhuzamot, amelyet a floridai Univision televízió vont közte és a 90-es években ugyancsak házasságon kívüli viszonyt folytató Bill Clinton amerikai elnök között.
jan. 26
12:18
Komoly dicséretet kapott Brüsszeltől a kormány (Kitekintő)
Az Európai Unió feloldja a mianmari politikusok vízumtilalmát - köszönhetően az ország demokratizálódásának. Brüsszel a folyamat támogatására egy 150 milló eurós segélycsomagot is kilátásba helyezett.
jan. 26
12:20
A szocialisták a legnépszerűbbek (Kitekintő)
A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) továbbra is a legnagyobb támogatással rendelkező politikai tömörülés Csehországban.
jan. 26
12:21
Megbénult az élet Románia déli részén (Metropol)
Az erőteljes viharos havazás csaknem teljes mértékben ellehetetlenítette a közlekedést Románia déli részén, ahol több megyében a katonaságot kellett bevetni a hó eltakarítására és az elakadt autók utasainak kimentésére.
jan. 26
12:39
Má nem kutatnak túlélők után (Metropol)
Befejezték a kutatást a mentők az előző nap a norvég partok közelében hajótörést szenvedett halászhajó izlandi tengerészei után, akik valószínűleg életüket vesztették.
jan. 26
12:54
Őrizetbe vették a PIP-mellimplantátumot gyártó cég alapítóját (Infostart)
Őrizetbe vette a francia rendőrség csütörtök reggel a PIP-mellimplantátumot gyártó francia cég alapítóját.
jan. 26
12:54
Megölték a Vörös Félhold szíriai főtitkárát (Kitekintő)
Szerdán életét vesztette a Vörös Félhold szíriai főtitkára, az eset körülményei tisztázatlanok. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában eközben újabb szavazás várható, kérdéses, lesz-e újabb kínai-orosz vétó.
jan. 26
12:56
120 forintos osztalékot fizet az Egis (Kitekintő)
Papírforma szerint zajlott az Egis tegnap közgyűlése, ahol az összes napirendi pontot jóváhagyták a részvényesek.
jan. 26
13:12
India a nukleáris elitklubban (Kitekintő)
A napokban egy orosz nukleáris atomtengeralattjáró bérléséről állapodott meg India és Oroszország, ezzel a dél-ázsiai ország a hatodik állam, amely ilyet üzemeltet.
jan. 26
13:30
Van Rompuy: Biztosítani kell a pénzügyi stabilitást (Infostart)
A jelenlegi gazdasági helyzet alapján tovább kell folytatni az Európai Unióban a pénzügyi stabilitás és az államháztartási konszolidáció biztosítására irányuló erőfeszítéseket - szögezte le Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke a jövő hétfőn rendezendő csúcsértekezletre küldött meghívólevelében.
jan. 26
13:33
A gyerek állapota megjósolhatja szülei betegségeit (Metropol)
A gyerekek orvosi vizsgálata nem csupán miattuk szükséges, hanem szüleik érdekében is: meglehetős biztonsággal előre jelezheti várható betegségeiket - erre jutottak amerikai kutatók.
jan. 26
13:35
Orbán felhagy a harcias retorikával (Metropol)
Interjút közölt Orbán Viktor miniszterelnökkel a The Wall Street Journal (WSJ) című vezető amerikai gazdasági napilap európai kiadásának csütörtöki száma. Az írás címe szerint Magyarország enyhíti az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szembeni hangnemét.
jan. 26
14:09
Csehországi magyar szervezetek Magyarország mellett (Metropol)
Közös nyilatkozatban álltak ki Magyarország mellett és bírálták a Magyarországot érő külföldi politikusi és sajtótámadásokat a csehországi magyar szervezetek.
jan. 26
14:24
Javítaná a szlovák nyelv oktatásának színvonalát a Híd (Kitekintő)
Javítaná a szlovák nyelv oktatásának színvonalát a nemzetiségi iskolákban a Híd. A cél az, hogy a gyerekek jobban tudjanak kommunikálni államnyelven, s értsék is, amit olvasnak.
jan. 26
14:27
Nem aratott tetszést Leno vicce (Metropol)
Brit képviselők indítványozták, hogy David Cameron kormányfő tegyen panaszt az Egyesült Államoknál Jay Leno műsorvezetőnek a szikhek legféltettebb szentélyével kapcsolatos viccelődése miatt.
jan. 26
14:27
Uhh: Orbán a Demokrácia és pluralizmus című konferencián (168 Óra Online)
Mit keres Orbán Viktor Bejrútban? A miniszterelnök ma Libanonba utazik, hogy részt vegyen a Demokratikus Középpártok Internacionáléjának (Centrist Democrat International) végrehajtóbizottsági ülésén. Orbán felszólal a Változás az arab világban: demokrácia és pluralizmus című konferencián is.
jan. 26
15:00
Blair népszavazást akart az euró bevezetéséről (Infostart)
Tony Blair volt brit miniszterelnök és szövetségesei jóváhagyták egy titkos csoport létrehozását, amelynek az euró bevezetésével kapcsolatos népszavazás előkészítése volt a feladata - adta hírül a The Guardian című brit napilap hírportálja egy nemrég megjelent könyvre hivatkozva.
jan. 26
15:00
Félelmetes gyorsasággal terjed a halálos vírus (Kitekintő)
Mintegy 15 ezer kongói életét fenyegeti közvetlenül az AIDS egy segélyszervezet szerint. A kezelésben részesülő fertőzöttek aránya ebben az afrikai országban az egyik legalacsonyabb.
jan. 26
15:02
Még jobban együttműködik a Brokernet és a CIG (Kitekintő)
A CIG Pannónia tegnapi bejelentése szerint már az alapkezelés és egyéb szolgáltatások terén is együttműködik a Brokernettel, ami tovább előrelépést jelent a keresztértékesítések kapcsán is.
jan. 26
15:03
Épületomlás Rióban: három áldozat (Metropol)
Három halálos áldozatot emeltek ki csütörtök délelőtt a romok közül Rio de Janeiro forgalmas óvárosában, ahol előző este három irodaépület omlott össze; sok embert még nem találnak.
jan. 26
15:05
Háborús bűn a mobilozás Észak-Koreában (Metropol)
Észak-Korea háborús bűnösként fogja kezelni a Kim Dzsong Il halála utáni száznapos gyász alatt Kínába szökni próbáló, illetve a mobiltelefont használó állampolgárait.
jan. 26
15:36
Csökkentenék a kisebbségi jogokat Szlovákiában (Kitekintő)
Pavol Hrušovský házelnök január 31-re hívta össze a parlament utolsó rendes ülését ebben a választási időszakban.
jan. 26
15:54
AI: Líbiában általános volt a kínzás (Infostart)
Líbiában az egykori rendszer több fegyveresét és támogatóját kínozták halálra a fogolytáborokban, ahol a kínzás gyakorlata általánossá vált - állítja az Amnesty International.
jan. 26
15:57
Prostituáltakat futtatott Algéria exfutballsztárja Párizsban (168 Óra Online)
Alim Ben Mabrouk ügyében decemberben indított vizsgálatot a rendőrség Párizsban, ahol most egy hónapra bezárták a Les Chandelles nevű méregdrága magánklubot.
jan. 26
16:12
Pozsgay Imrével Pozsonyban (Kitekintő)
A Magyar Köztársaság Kulturális Intézete (MKKI) és az Esterházy János Polgári Társulás (EJPT) "Rendszerváltás előtt és után" című történelmi beszélgetés-sorozatának vendége volt Pozsgay Imre, akivel Csáky Pál felvidéki politikus-író beszélgetett.

Keresés