2012. január 27. péntek

jan. 27
5:42
Ha Varsó nem szólhat bele, nem írja alá az uniós pénzügyi paktumot (hvg.hu)
Lengyelország nem írja alá a költségvetési fegyelem szigorításával kapcsolatos új uniós szerződést, ha nem kap beleszólási jogot a döntési folyamatokba - jelentette ki a lengyel miniszterelnök csütörtökön a kormány ülése után.
jan. 27
5:44
Amerikai katonai missziót küldenek Észak-Koreába (hvg.hu)
Amerikai katonák utaznak Észak-Koreába a koreai háborúban elesett bajtársaik felkutatására.
jan. 27
5:46
Romney lehet a leggazdagabb elnök Washington óta (hvg.hu)
Az amerikai republikánusok elnökjelölt-aspiránsa, Mitt Romney vagyona 190 és 250 millió dollárt tesz ki, de ha sikerülne is az elnöki székbe kerülnie, gazdagsága akkor sem szárnyalná túl George Washingtonét.
jan. 27
6:03
Obama megvédené az amerikai álmot (Kripto Akadémia)
Az unió helyzete erősödik - mondta a washingtoni Kongresszus két háza előtt, negyedik elnöki üzenetében Barack Obama. Az újraválasztásért harcba induló demokrata elnök a szokásosnál konfrontatívabb volt, elsősorban saját párthíveit szólította meg, igazságosabb adózást, munkahelyteremtést, a középosztály helyzetének javítását ígérte. A republikánus honatyák csak ritkán csatlakoztak az állva…
jan. 27
6:05
Államosítják a sérült japán erőművet (Kripto Akadémia)
Hatalmas mentőcsomaggal, 13 milliárd dollárral (átszámítva mintegy háromezer milliárd forinttal) segíti meg a japán kormány a tavaly márciusi természeti katasztrófa során súlyosan sérült fukusimai atomerőmű üzemeltetőjét, a TEPCO elektronikai vállalatot. Így a kabinetnek kétharmados részesedése lesz a cégben, vagyis gyakorlatilag államosítja az eddig magánkézben futott vállalkozást.
jan. 27
6:07
Nőtt Hollande előnye (Kripto Akadémia)
Tegnap mutatta be választási programját Francois Hollande. A francia szocialisták elnökjelöltje húszmilliárd eurós fejlesztési programjával kíván új munkahelyeket teremteni. Hollande már szinte minden tekintetben megelőzi Nicolas Sarkozy jelenlegi elnököt a véleményváltoztatások szerint.
jan. 27
6:09
Szlovák politikusokat jelentettek fel (Kripto Akadémia)
Petra Hráąková, a Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője a SITA hírügynökségnek tegnap megerősítette, hogy Ąubomír Mráz vállalkozóval az élükön az elégedetlen szlovákiai állampolgárok vezető politikusokat jelentettek fel.
jan. 27
6:18
Letartóztattak Amerikában egy műszereket vásárló iráni tudóst (hvg.hu)
Az Egyesült Államokban letartóztattak egy iráni tudóst, akit azzal vádolnak, hogy megsértette az amerikai exporttörvényeket fejlett technológiájú műszerek megvásárlásával. Az ügy feltehetően tovább mélyíti a feszültséget Irán és az Egyesült Államok között.
jan. 27
6:18
Pénteken is Magyarország lesz terítéken az Európai Unióban (Infostart)
Szinte nincs olyan nap, amikor ne Magyarországról szólna az Európai Unió. Pénteken az általános ügyek tanácsának ülésén foglalkoznak az országgal.
jan. 27
6:20
Az ENSZ BT elé kerül ma Szíria ügye (hvg.hu)
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken összeül, hogy zárt ajtók mögött megvitassa a szíriai helyzetet és a lehetséges lépéseket - közölte Franciaország ENSZ-képviselete, miután a BT öt állandó tagja konzultációt tartott.
jan. 27
6:36
Enyhítettek a francia szurkolót agyonverő szerbek büntetésén (hvg.hu)
Jelentősen enyhítette csütörtökön a belgrádi fellebbviteli bíróság annak a 14 szerb futballhuligánnak a büntetését, akik 2009 szeptemberében a szerbiai fővárosban halálra vertek egy francia futballszurkolót.
jan. 27
6:38
Egymásnak esett Newt Gingrich és Mitt Romney (hvg.hu)
A republikánusok két elnökjelölt-aspiránsa, Gingrich és Romney kemény vitát folytatott a bevándorlásról és az ingatlanpiaci krach kihasználásáról.
jan. 27
6:54
Afganisztán: maradnak és mennek is a német katonák (hvg.hu)
Megadta a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag a kormánynak a kért új felhatalmazást az afganisztáni küldetés folytatásához, a megújított mandátum alapján Berlin megkezdheti a német fegyveres erők kivonását az ázsiai országból.
jan. 27
7:30
Megvágják az amerikai hadügy költségvetését (hvg.hu)
A Pentagon 525 milliárd dolláros alapköltségvetést kér a 2013-as pénzügyi évre, ami 9 százalékos csökkenést jelent az ideihez képest. Ezt Leon Panetta amerikai védelmi miniszter jelentette be csütörtökön Washingtonban.
jan. 27
7:32
Megeszik az elefántok nemi szerveit és ormányát Thaiföldön (hvg.hu)
Nem csupán az agyaruk, de már a húsuk miatt is vadásszák az ország nemzeti szimbólumának számító elefántokat Thaiföldön, még közelebb sodorva ezzel a kihaláshoz a szárazföldi óriásokat.
jan. 27
7:51
Nem Romney lenne a leggazdagabb amerikai elnök (Metropol)
Ha megválasztanák, akkor sem a multimilliomos Mitt Romney lenne a leggazdagabb amerikai elnök. A mindenkori rekorder a Egyesült Államok első államfője, George Washington - írta csütörtöki számában a The Washington Post.
jan. 27
10:12
Policy Solutions: egyedülálló a jegybanktörvény elleni uniós eljárás (hvg.hu)
Egyedülállóan súlyos a magyar jegybank függetlenségével kapcsolatban indított Európai Uniós kötelezettségszegési eljárás - állapította meg a Policy Solutions legújabb elemzésében.
jan. 27
10:30
Áfát emelnek és megszorítanak a horvátok (hvg.hu)
Az idei horvát költségvetési terv az államháztartási deficit mérséklődésével számol, kiadáscsökkentést és áfa-emelést is tartalmaz.
jan. 27
10:30
Sok halottja van a bagdadi merényletnek (Infostart)
Legkevesebb 28 ember meghalt és ötven megsebesült egy autóba rejtett pokolgéppel elkövetett merényletben péntek reggel az iraki fővárosban - közölte egy egészségügyi forrás.
jan. 27
10:32
Az ellenállás fészkét támadja a szíriai hadsereg (hvg.hu)
Nagyszabású offenzívát indított a szíriai hadsereg az ország középső részén fekvő, az ellenállás fészkének számító Homsz városa ellen, amelynek több negyedében robbanások és intenzív tűzharc hangjai hallatszottak - közölték helyi jogvédő szervezetek.
jan. 27
10:51
Freskóra került a kazah törvényhozó (Metropol)
Egy ortodox székesegyház falfestményén örökítették meg a kazah törvényhozás egyik új felsőházi képviselőjét: az eset botrányt kavart a közép-ázsiai országban.
jan. 27
10:51
Freskóra került a kazah törvényhozó (Kripto Akadémia)
Egy ortodox székesegyház falfestményén örökítették meg a kazah törvényhozás egyik új felsőházi képviselőjét: az eset botrányt kavart a közép-ázsiai országban.
jan. 27
11:06
A liberális Javlinszkij nem lehet orosz elnökjelölt (hvg.hu)
A támogatói gyűjtőíveken tapasztalt szabálytalanságok miatt az orosz központi választási bizottság elutasította pénteken a liberális Grigorij Javlinszkij jelöltségét, aki a Jabloko színeiben indult volna az elnökválasztáson.
jan. 27
11:24
3,2 milliós kártérítést kapnak a Costa Concordia utasai (hvg.hu)
Fejenként 11 ezer eurós, vagyis 3,24 millió forintnak megfelelő kárpótlást kapnak a zátonyra futott Costa Concordia a balesetet sértetlenül túlélt utasai. A sérülteknek és elhunytak családjának egyéni kárpótlást nyújtanak.
jan. 27
12:03
Kiszabadult az elrabolt ENSZ-alkalmazott (Metropol)
A túszejtőkkel folytatott tárgyalások eredményeképpen épségben kiszabadult fogságából egy norvég ENSZ-alkalmazott, akit 12 napja raboltak el az egyik jemeni törzs tagjai - jelentette be pénteken a norvég kormány.
jan. 27
12:18
38 éves férfit végeztek ki Texasban (hvg.hu)
Méreginjekcióval végeztek ki csütörtök este Texasban egy 38 éves férfit, akit nemi erőszak és egyrendbeli emberölés miatt ítéltek halálra; idén már másodszor hajtottak végre halálos ítéletet az Egyesült Államokban - közölték a hatóságok.
jan. 27
12:20
A magyar helységnévtáblák pótlására szólított fel a szlovákiai útkezelőség (hvg.hu)
Ismételten a magyar nyelvű helységnévtáblák pótlására szólította fel az érintett regionális útkarbantartókat a Szlovákiai Közútkezelő Vállalat vezérigazgatója. Ezt a közútkezelő vállalat vezérigazgatója közölte a Kétnyelvű Dél-Szlovákia (Dvojjazycné Juzné Slovensko) aktivistáinak levelére válaszolva.
jan. 27
12:36
Kártérítés a Costa Concordia utasainak (Infostart)
Fejenként 14 ezer eurós kártérítést kaphatnak a január 14-én zátonyra futott Costa Concordia luxushajó utasai. Erről az éjjel állapodott meg a 15 olasz fogyasztóvédelmi egyesületet tömörítő szövetség és a járművet üzemeltető hajótársaság.
jan. 27
12:39
Tizenhat kiló kokain az ENSZ-központban (Metropol)
Tizenhat kilogramm kokain érkezett egy hamisított ENSZ-logóval ellátott, diplomáciai küldeménynek álcázott csomagban Mexikóból az ENSZ New York-i központjába a múlt héten - közölte a New York-i rendőrség csütörtökön.
jan. 27
13:30
"Ez nem a felelősségről szól" - Kovács Zoltán államtitkár a Die Pressében (hvg.hu)
Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral közölt interjút pénteki számában a Die Presse című osztrák napilap. Az államtitkár bízik benne, hogy az IMF-tárgyalások március végéig befejeződnek.
jan. 27
13:33
Tőzsdei fúziót utasíthat el az EU (Metropol)
Joaquín Almunia, az EU versenyügyi biztosa ellenzi a Deutsche Börse és a New York-i NYSE Euronext egyesülését.
jan. 27
14:24
Dél-Korea nyíltan kémkedik Észak után (hvg.hu)
Egy dél-koreai ügynökség februárban hozzálát, hogy publikus forrásokból elérhető információkat gyűjtsön és szolgáltasson a világtól elzárt Észak-Koreáról - közölte a szöuli országegyesítési minisztérium egyik tisztségviselője.
jan. 27
14:27
Az EP elnöke nagyobb pénzügyi támogatást vár Berlintől (Kripto Akadémia)
Nagyobb pénzügyi támogatást vár Németországtól az euróövezeti válság rendezéséhez Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) új elnöke, aki a hétfői uniós csúcsra utalva egy pénteki interjúban hangsúlyozta, hogy a berlini iránymutatás alapján végzett válságkezelés két év után még mindig nem hozta meg a várt sikert, ezért át kell gondolni a módszereket.
jan. 27
14:42
Kuba hadgyakorlatra készül, amikor Amerika elnököt választ (hvg.hu)
Három év után először nagyszabású hadgyakorlatra készül idén ősszel a kubai hadsereg, amely egybeeshet az amerikai elnökválasztással.
jan. 27
15:00
A vasutasok is csatlakoztak az olasz kamionos sztrájkhoz (hvg.hu)
Olaszországban a kamionosok után pénteken megmozdultak a vasutasok és a városi tömegközlekedési dolgozók is: munkabeszüntetésükkel a kormány takarékossági intézkedései, illetve a közlekedési ágazat tervezett liberalizációja, az elvonások ellen tiltakoznak.
jan. 27
15:00
A vasutasok is sztrájkolnak Olaszországban (Infostart)
Olaszországban a kamionosok után pénteken megmozdultak a vasutasok és a városi tömegközlekedési dolgozók is: munkabeszüntetésükkel a kormány takarékossági intézkedései, illetve a közlekedési ágazat tervezett liberalizációja, az elvonások ellen tiltakoznak.
jan. 27
15:02
Folyószennnyezés okozott pánikot Dél-Kínában (hvg.hu)
Csak palackos vizet isznak a dél-kínai a Liucsiang folyó alsó részénél élők, mert tíz nappal korábban egy bányavállalat vegyszerrel szennyezte meg a folyót - adta hírül a kínai média pénteken. Az ivóvíz minőségét kétóránként ellenőrzik ugyan a hatóságok, és igyekeznek megnyugtatni az embereket, hogy a víz iható, de úgy tűnik, ez nem elég.
jan. 27
15:36
Ollót kapott a kommunistáktól az orosz választási bizottság elnöke (hvg.hu)
Nem mond le az orosz központi választási bizottság elnöke, akit egy pénteki parlamenti meghallgatáson a liberálisok szólítottak fel erre. Igor Lebegyev képviselő felhívására Vlagyimir Csurov kitérő választ adott, mondván, hogy az érzelmek, és nem az értelem diktálta megszólalásnak tekinti a liberális demokrata frakció tagjának felvetését.
jan. 27
15:38
Online játékban ütlegelik a törökök Sarkozyt (hvg.hu)
A politikusok mellett a török internetes közösség sem hagyta válasz nélkül a francia parlament e héten hozott döntését az örmény népirtás tagadásának tiltásáról: a feszültségek levezetésére létrehoztak egy flashjátékot, amelyben a játékosok hatalmas pofonokat osztogathatnak a párizsi Eiffel-torony előtt pózoló Nicolas Sarkozy francia államfőnek.
jan. 27
15:54
Az EU-ra váró gazdasági kihívásokról beszélt Orbán a libanoni államfőnek (hvg.hu)
Egyebek mellett az Európai Unió előtt álló gazdasági kihívásokról tájékoztatta Michel Szulejman libanoni államfőt pénteken Orbán Viktor miniszterelnök – ezt írta közleményében a kormányfő szóvivője. Szijjártó Péter szerint Orbán elismerését fejezte ki Michel Szulejmannak Libanon egysége, a térségben betöltött szerepe és gazdasági teljesítménye miatt.
jan. 27
15:56
Csak 2014-től lesznek tankötelesek a hatéves lengyel gyerekek (hvg.hu)
Elhalasztotta a lengyel parlament a hatévesek kötelező iskoláztatásának bevezetését; a pénteken elfogadott törvénymódosítás szerint a hatéves gyermekek 2014-től lesznek tankötelesek, ami két éves haladékot jelent a 2009. évi törvénymódosításhoz képest.
jan. 27
15:57
Bulgáriában megindult a közlekedés (Metropol)
Az előző napi havazás után megindult a közlekedés Bulgáriában pénteken, de a meteorológiai intézet szibériai légtömegek érkezését jelezte előre.
jan. 27
15:58
Az orosz hírszerzés is szaglászhatott Raoul Wallenberg után (hvg.hu)
Egy volt orosz levéltári vezető szerint a szovjet hírszerzés megfigyelés alatt tartotta Raoul Wallenberg svéd diplomatát, aki Budapesten több tízezer zsidót mentett meg a haláltól, majd a szovjet hadsereg 1945 januárjában letartóztatta, és további sorsa máig ismeretlen.
jan. 27
16:12
Szibériai fagy érkezik a havazás mellé Bulgáriába (hvg.hu)
Az előző napi havazás után megindult a közlekedés Bulgáriában pénteken, de a meteorológiai intézet szibériai légtömegek érkezését jelezte előre.
jan. 27
16:15
Megöltek egy iszlamista hadurat (Metropol)
Egy iszlamista hadúr, hét felkelő és négy katona halt meg pénteken fegyveres támadások során Oroszország erőszak sújtotta észak-kaukázusi régiójában.
jan. 27
16:17
PIP-mellimplantátum: vádat emeltek (Metropol)
Nem szándékos sérülés okozásért emelt vádat a marseille-i ügyészség a PIP-mellimplantátumot gyártó francia cég alapítója ellen.
jan. 27
16:30
Kartellgyanú miatt vizsgálódnak több légitársaságnál (hvg.hu)
Kartellgyanú merült fel a Skyteam légi szövetség több társasága ellen: az Európai Bizottság az Air France-KLM, az Alitalia és a Delta légitársaságok esetében vizsgálja, hogy ezek mennyire szorosan működtek együtt a transzatlanti járataik esetében.
jan. 27
16:30
PIP-mellimplantátum: sérülés okozásáért emeltek vádat a francia cégalapító ellen (Infostart)
Nem szándékos sérülés okozásért emelt vádat a marseille-i ügyészség a PIP-mellimplantátumot gyártó francia cég alapítója ellen.
jan. 27
16:48
Kétmillió dollárt értékű kokaint kapott postán az ENSZ (hvg.hu)
Kábítószer-szállítmányt kapott az Egyesült Nemzetek Szervezete postán: a New York-i székházba kézbesítettek két zsák kokaint.
jan. 27
16:50
Síri csend volt a Bundestag holokauszt-megemlékezésén (hvg.hu)
Megemlékezést tartottak a Bundestagban a holokauszt áldozatairól pénteken, az auschwitz-birkenaui náci haláltábor felszabadításának 67. évfordulóján. A német törvényhozás alsóházában a tekintélyes irodalomkritikus Marcel Reich-Ranicki tartott előadást a varsói gettóból származó emlékei alapján, beszédét a német politikai elit döbbent csenddel fogadta.

Keresés