2012. január 5. csütörtök

jan. 5
6:03
Közelít az ítélet (Kripto Akadémia)
Tegnap folytatódott az elűzött egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak pere Kairóban. Az ügyészek megkezdték a bizonyítékok bemutatását. Az ügyvédek szerint a felkelés évfordulójára, január 25-re ítéletet hoz a bíróság az ügyben.
jan. 5
6:05
A délvidéki vérengzés hetven éve (Kripto Akadémia)
Hetven éve annak, hogy a Vajdaságba bevonuló magyar katonai alakulatok etnikai tömeggyilkosságba kezdtek a második világháború során ismét magyar uralom alá kerülő Bácskában. Az eredetileg a partizánok ellen indított, megtorló célú razziának mintegy 3-4 ezer polgári személy esett áldozatul - számolt be a Múlt-kor történelmi portálja.
jan. 5
6:07
Bírálják a megfigyelőket (Kripto Akadémia)
Bár alig több mint egy hete tartózkodnak Szíriában az Arab Liga megfigyelői, missziójukat teljes sikertelenség fenyegeti. Emberi jogi aktivisták úgy vélik, aligha hozhat bármi áttörést az arab államok küldöttsége. A gondokat tetézi, hogy a szíriai polgárháborús helyzetet állítólag a misszió tagjai is különbözőképpen ítélik meg.
jan. 5
6:09
Nyolc szavazat döntött Iowában (Kripto Akadémia)
Hihetetlenül szoros befutóval gyakorlatilag döntetlenre végződött az első összecsapás a keddi iowai caucuson. Mitt Romney volt massachusetts-i kormányzó mindössze 8 szavazattal előzte meg az utolsó pillanatban felzárkózott Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátort, de mindketten a voksok 25 százalékát kapták. Ron Paul harmadik helyre futott be 21 százalékkal. A többiek jócskán lemaradtak, Rick…
jan. 5
7:30
Obama jóváhagyás nélkül jelentett be kinevezéseket (hvg.hu)
Barack Obama amerikai elnök, kihasználva a téli kongresszusi ülésszünetet, szerdán több olyan tisztségviselő kinevezését jelentette be, akiknek hivatalba lépését az ellenzéki, republikánus többségű képviselőház korábban megakadályozta.
jan. 5
7:33
Halottak és eltűntek egy Fülöp-szigeteki földcsuszamlásban (Metropol)
Legalább tizenhat ember meghalt, több mint száz pedig eltűnt egy földcsuszamlásban csütörtökre virradóra a Fülöp-szigetek déli részén.
jan. 5
7:35
Halálos tömegverekedés egy mexikói börtönben (Metropol)
Legalább harmincegy rab halt meg rivális fogolycsoportok között kirobbant tömeges verekedésben egy észak-mexikói Altamira város börtönében.
jan. 5
7:48
Földcsuszamlás a Fülöp-szigeteken: többen meghaltak (hvg.hu)
Legalább tizenhat ember meghalt, több mint száz pedig eltűnt egy földcsuszamlásban csütörtökre virradóra a Fülöp-szigetek déli részén - közölték a hatóságok.
jan. 5
7:48
Többen meghaltak, sokan eltűntek egy Fülöp-szigeteki földcsuszamlásban (Infostart)
Legalább tizenhat ember meghalt, több mint száz pedig eltűnt egy földcsuszamlásban csütörtökre virradóra, a Fülöp-szigetek déli részén - közölték a hatóságok.
jan. 5
7:51
Robbantások az iraki fővárosban (Metropol)
Kettős robbantásos merényletet követtek el csütörtökön az iraki főváros keleti, síiták lakta részében. A merényletekben hat ember meghalt és legalább 17-en megsebesültek.
jan. 5
8:06
Pakisztáni lázadók megölték az elrabolt rendőröket (Infostart)
A pakisztáni tálib lázadók azt állítják, hogy megölték azt a tizenöt rendőrt, akiket a múlt hónapban raboltak el az afgán határ térségében.
jan. 5
8:09
Újabb robbantások Bagdadban (Metropol)
Újabb két robbanás történt Bagadban, nem sokkal két korábbi merénylet után, 13-ra növelve az iraki fővárosban csütörtökön elkövetett pokolgépes támadások halálos áldozatainak számát.
jan. 5
8:27
Csak értékel, de még nem dönt az IMF Magyarországról (Metropol)
A Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa január 18-án értékeli a magyar gazdaság helyzetét, de nem foglalkozik a magyar kormánynak az új elővigyázatossági hitelkeretre vonatkozó kérésével, mondta az IMF budapesti képviselője, Irina Ivascsenko.
jan. 5
8:45
Soros irodát nyit Mianmarban (Metropol)
A politikai foglyok szabadon bocsátását követelte William Hague brit külügyminiszter csütörtökön a mianmari fővárosban, Najpjidóban, ahol ezzel egy időben bejelentették: Soros György irodát nyit a délkelet-ázsiai országban.
jan. 5
9:18
Soros irodát nyit Mianmarban (hvg.hu)
William Hague brit külügyminiszter Mianmarban a politikai foglyok elengedését követelte. Soros György irodát nyit az országban.
jan. 5
9:20
Ismét robbantottak Bagdadban (hvg.hu)
Négy robbanás történt Bagdadban, legalább 25 ember meghalt és hatvankilenc megsebesült az iraki főváros síiták lakta negyedeiben.
jan. 5
9:21
Kitiltottak Ciszjordániából 12 szélsőséges telepest (Metropol)
Az izraeli hadsereg több hónapra kitiltott Ciszjordániából 12 szélsőséges zsidó telepest, akiket azzal gyanúsítanak, hogy palesztinok ellen elkövetett erőszakcselekményekben vettek részt.
jan. 5
9:57
Kilencven kilós daganat egy vietnámi férfi lábán (Metropol)
Már járni sem tud az a vietnámi férfi, akinek jobb lábáról csütörtökön távolítanak el egy 90 kilogrammos daganatot, amely többet nyom, mint eredeti testtömege.
jan. 5
10:33
Robbantások sorozata Bagdadban, sok a halott (Metropol)
Négy robbanás történt Bagdadban, legalább 25 ember meghalt és hatvankilenc megsebesült az iraki főváros síiták lakta negyedeiben.
jan. 5
11:06
Brüsszel a héten kiértékeli a magyar jogszabályokat, de csak változtatás esetén tárgyal (hvg.hu)
Az Európai Bizottság továbbra is "még e hét vége előttre" ígéri annak az elemzésnek az elvégzését, amelynek során a nemrégiben elfogadott magyar törvényeket vetik össze az EU jogi előírásaival - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a testület sajtószolgálata. Olli Rehn a magyar pénzügyi segítségkérésről folyó tárgyalások folytatását függővé tette a magyar jegybanktörvény olyan értelmű módosításától,…
jan. 5
11:42
Újabb korrupciós ügy: megint vádat emeltek Olmert ellen (hvg.hu)
Újabb korrupciós ügyben emeltek vádat csütörtökön Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnököt ellen.
jan. 5
12:00
Kilenc hónapos gyerek is meghalt egy római rablásban (hvg.hu)
Egy kínai kereskedő és kislánya esett áldozatául a Rómában történt újabb erőszakos bűncselekménynek; egy éven belül ez volt a tizenharmadik halálos kimenetelű rablótámadás a bűnözés felerősödésével küzdő olasz fővárosban.
jan. 5
12:54
"Ez semmi nem volt" - keveslik a német államfő bocsánatkérését (hvg.hu)
A német sajtó és az ellenzék keveselli Christian Wulff szerda esti nyilatkozatát, amelyben az államfő bocsánatot kért egy bulvárlap megfenyegetése miatt.
jan. 5
13:12
Megszegte ígéretét Barack Obama (Infostart)
Az amerikai elnök aláírta azt a törvényt, amely de facto lehetetlenné teszi a guantánamói fogolytábor bezárását és felszámolását.
jan. 5
13:12
Fordulat: Obama mégsem záratja be Guantánamót (hvg.hu)
Az amerikai elnök aláírta azt a törvényt, amely de facto lehetetlenné teszi a guantánamói fogolytábor bezárását és felszámolását.
jan. 5
13:14
Több száz politikai foglyot engedtek szabadon Szíriában (hvg.hu)
A szíriai hatóságok 552 politikai foglyot engedtek szabadon csütörtökön - jelentette a szíriai állami televízió.
jan. 5
13:15
Százkét évesek a legöregebb ikrek (Metropol)
A két brit csúcstartó, Ena Pugh és Lily Millward, egy walesi farmon született 1910-ben, amikor még VII. György volt a brit uralkodó. Nyolc testvérük volt - köztük egy fiú ikerpár -, de már egyikük sem él.
jan. 5
13:30
Szankciókat kérnek Magyarország ellen: nem tágítanak az EP szocialistái (hvg.hu)
Az Európai Parlament (EP) szocialista frakciója - csütörtöki közleményében - határozott uniós cselekvést sürgetett Magyarország ügyében, és megfontolásra javasolta a magyar kormány elleni szankciók elrendelését.
jan. 5
13:32
Nem valószínű, hogy az USA megtámadná Iránt (hvg.hu)
Az Egyesült Államok nem fog háborút kezdeményezni Irán ellen, és Washington hallgatólagosan elfogadta, hogy Teherán képes lehet nukleáris fegyver előállítására - mondta Balogh István szakértő a Magyar Külügyi Intézet (MKI) csütörtöki évadnyitó előadásán Budapesten.
jan. 5
13:33
Mégsem zárják be Guantánamót (Metropol)
A szilveszter napján végrehajtott jogi aktussal Barack Obama megszegte három évvel ezelőtti ígéretét. Akkor még azt hangoztatta, hogy szakítani fog elődje, George W. Bush brutális terrorellenes módszereivel, s ennek keretében be fogja záratni Guantánamót.
jan. 5
14:06
Idős vitorlázó került veszélybe a Csendes-óceánon (hvg.hu)
Árboctörés miatt került veszélybe a Csendes-óceán déli részén egy 84 éves vitorlázó, akit a chilei tengerészet segítségével egy japán kereskedelmi hajó mentett meg.
jan. 5
14:08
Dél-Korea tárgyalásra kész Észak-Koreával (hvg.hu)
Dél-Korea csütörtökön jelezte Észak-Koreának, hogy Phenjan heves szóbeli támadásai ellenére kész tárgyalni a két ország kapcsolatáról.
jan. 5
14:09
Gyereket vár a 11 éves feleség (Metropol)
Kórházba vitte 11 évesen várandós feleségét egy 25 éves török férfi a Törökország északnyugati részén lévő Bolu városában.
jan. 5
14:11
Idős vitorlázót mentettek ki a Csendes-óceánból (Metropol)
Árboctörés miatt került veszélybe a Csendes-óceán déli részén egy 84 éves vitorlázó, akit a chilei tengerészet segítségével egy japán kereskedelmi hajó mentett meg.
jan. 5
14:24
Aung Szan Szú Kjí pártja indulhat az időközi választásokon (Infostart)
Aung Szan Szú Kjí mianmari ellenzéki pártja indulhat az április 1-jén tartandó időközi választásokon, a hatóságok hosszas huzavona végén csütörtökön zöld utat adtak a csoportosulásnak.
jan. 5
14:24
A kelet-európaiak bűnözési kedvét vizsgálják Hollandiában (hvg.hu)
Vizsgálják a holland rendőrök, hogy mennyiben járulnak hozzá a kelet-európai bevándorlók a bűnözési mutatók emelkedéséhez - adta hírül csütörtökön a Polskie Radio honlapján.
jan. 5
14:26
Óriási korrupciós botrány Romániában (hvg.hu)
Negyven román állami vezető ellen vizsgálódnak a nemzetgazdaság aláaknázása gyanújával. A gyanú szerint csaknem százmillió eurós kárt okoztak az államnak azzal, hogy kedvezményesen biztosítottak földgázt egy vállalkozónak.
jan. 5
14:27
Indulhat az ellenzék a mianmari választáson (Metropol)
Aung Szan Szú Kjí mianmari ellenzéki pártja indulhat az április 1-jén tartandó időközi választásokon, a hatóságok hosszas huzavona végén csütörtökön zöld utat adtak a csoportosulásnak.
jan. 5
14:28
Évtizedekig marad a szmog Kínában (hvg.hu)
Még legalább két-három évtizedig komoly gondot okoz majd a levegő szennyezettsége Kínában, mely a dohányzást megelőzve a tüdőrák első számú okozójává léphet elő a kelet-ázsiai országban.
jan. 5
14:42
Kivégezhetik Mubarakot (hvg.hu)
Halálos ítéletet kért csütörtökön az ügyész Hoszni Mubarakra a volt egyiptomi elnök perében. Mubarakot azzal vádolják, hogy köze volt több mint 800 ember megöléséhez a távozását követelő demonstrációk idején.
jan. 5
15:00
Halálra ítélnék Mubarakot (Infostart)
Halálos ítéletet kért csütörtökön az ügyész Hoszni Mubarakra a volt egyiptomi elnök perében.
jan. 5
15:03
Halálos ítéletet kért az ügyész Mubarakra (Metropol)
A volt egyiptomi elnök ellen az a vád, hogy része volt az ellene tüntető tömegből több mint 800 ember megölésében.
jan. 5
15:18
Betiltották az alkoholt a szerb parlamentben (hvg.hu)
Kitiltotta az alkoholos italokat a belgrádi törvényhozásból Veljko Odalovic, a szerb parlament főtitkára - jelentette a Press című újság csütörtökön.
jan. 5
15:21
Ezt írja a nemzetközi sajtó a magyar politikai és gazdasági helyzetről (Kripto Akadémia)
A nemzetközi sajtó csütörtökön is részletesen foglalkozott a magyarországi gazdasági és politikai helyzettel.
jan. 5
15:23
Cápát látott a pilóta 2300 méter magasan (Kripto Akadémia)
Repülő cápát látott egy repülőgép pilótája 2300 méteres magasságban Új-Zéland légterében.
jan. 5
15:39
Fokozódó lavinaveszély Ausztriában (Metropol)
Az Andrea orkán érkezése miatt Ausztria jelentős részében viharos szélre és havazásra, az osztrák Alpok nyugati, illetve északi lejtőin fokozódó lavinaveszélyre lehet számítani csütörtök estétől az előrejelzések szerint.
jan. 5
15:54
Havazást és vihart hoz az orkán Ausztriába, nő a lavinaveszély (hvg.hu)
Az Andrea orkán érkezése miatt Ausztria jelentős részében viharos szélre és havazásra, az osztrák Alpok nyugati, illetve északi lejtőin pedig fokozódó lavinaveszélyre lehet számítani csütörtök estétől az előrejelzések szerint.
jan. 5
16:12
Jerusalem Post: állítólag vastagbélrákos a török kormányfő (hvg.hu)
Találgatások keringenek arról, hogy Tayyip Recep Erdogan török miniszterelnök rákbeteg, és Ankarában már megkezdődött a tolongás a kormányfő utódlására - írta csütörtökön honlapján a The Jerusalem Post című izraeli napilap. Decemberi török médiajelentések szerint Erdogant novemberben megműtötték, az orvosi jelentés szerint polipokat távolítottak el a beleiből, de nem találtak rákos megbetegedésre…
jan. 5
16:30
Nemzetközi Sajtóintézet: 103 újságírót öltek meg tavaly (hvg.hu)
Összesen százhárom újságírót öltek meg 2011-ben világszerte szakmájuk gyakorlása során - közölte a Nemzetközi Sajtóintézet csütörtökön. Az első, 1997-es jelentés óta ez volt a második legvéresebb év a sajtó munkatársai számára.
jan. 5
16:32
Citromdíjat kapott Orbán: "sokkal jobbat érdemelt volna" az ország (hvg.hu)
Az év legnagyobb politikai csalódást okozó vezetőjének Kék Duna elnevezésű képzeletbeli díját adományozta Orbán Viktornak a European Voice című lap, amely ironikus összeállításában 2011 legsikeresebb, legnagyobbat bukó vagy csak a megszólalásaikkal kitűnő politikusokat értékelte.

Keresés