2012. január 5. csütörtök

jan. 5
6:03
Közelít az ítélet (Kripto Akadémia)
Tegnap folytatódott az elűzött egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak pere Kairóban. Az ügyészek megkezdték a bizonyítékok bemutatását. Az ügyvédek szerint a felkelés évfordulójára, január 25-re ítéletet hoz a bíróság az ügyben.
jan. 5
6:05
A délvidéki vérengzés hetven éve (Kripto Akadémia)
Hetven éve annak, hogy a Vajdaságba bevonuló magyar katonai alakulatok etnikai tömeggyilkosságba kezdtek a második világháború során ismét magyar uralom alá kerülő Bácskában. Az eredetileg a partizánok ellen indított, megtorló célú razziának mintegy 3-4 ezer polgári személy esett áldozatul - számolt be a Múlt-kor történelmi portálja.
jan. 5
6:07
Bírálják a megfigyelőket (Kripto Akadémia)
Bár alig több mint egy hete tartózkodnak Szíriában az Arab Liga megfigyelői, missziójukat teljes sikertelenség fenyegeti. Emberi jogi aktivisták úgy vélik, aligha hozhat bármi áttörést az arab államok küldöttsége. A gondokat tetézi, hogy a szíriai polgárháborús helyzetet állítólag a misszió tagjai is különbözőképpen ítélik meg.
jan. 5
6:09
Nyolc szavazat döntött Iowában (Kripto Akadémia)
Hihetetlenül szoros befutóval gyakorlatilag döntetlenre végződött az első összecsapás a keddi iowai caucuson. Mitt Romney volt massachusetts-i kormányzó mindössze 8 szavazattal előzte meg az utolsó pillanatban felzárkózott Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátort, de mindketten a voksok 25 százalékát kapták. Ron Paul harmadik helyre futott be 21 százalékkal. A többiek jócskán lemaradtak, Rick…
jan. 5
6:18
Nyelvi diszkrimináció miatt kapott bírságot Marosvásárhely polgármestere (Kitekintő)
Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) ötszáz lejes pénzbüntetéssel sújtotta Dorin Florea polgármestert, amiért az előljáró többszöri felszólítás után sem tette kétnyelvűvé Marosvásárhely hivatalos weboldalát – tudósít a transindex.ro.
jan. 5
7:12
Nem csak a magyarok aggódnak a megélhetésük miatt (Kitekintő)
Az ír állampolgárok 70 százaléka tart attól, 2012-ben nem esz elég pénze arra, hogy kényelmes szinten tartsa életszínvonalát.
jan. 5
7:30
Remény Darfúrban (Kitekintő)
2011 végén fény csillant az alagút végén: előbb a lázadók, majd pár nappal később Omar Bashir szudáni elnök is jelezte, hogy készen állnak tárgyalással véget vetni a darfúri öldöklésnek.
jan. 5
7:33
Halottak és eltűntek egy Fülöp-szigeteki földcsuszamlásban (Metropol)
Legalább tizenhat ember meghalt, több mint száz pedig eltűnt egy földcsuszamlásban csütörtökre virradóra a Fülöp-szigetek déli részén.
jan. 5
7:35
Halálos tömegverekedés egy mexikói börtönben (Metropol)
Legalább harmincegy rab halt meg rivális fogolycsoportok között kirobbant tömeges verekedésben egy észak-mexikói Altamira város börtönében.
jan. 5
7:48
Többen meghaltak, sokan eltűntek egy Fülöp-szigeteki földcsuszamlásban (Infostart)
Legalább tizenhat ember meghalt, több mint száz pedig eltűnt egy földcsuszamlásban csütörtökre virradóra, a Fülöp-szigetek déli részén - közölték a hatóságok.
jan. 5
7:51
Robbantások az iraki fővárosban (Metropol)
Kettős robbantásos merényletet követtek el csütörtökön az iraki főváros keleti, síiták lakta részében. A merényletekben hat ember meghalt és legalább 17-en megsebesültek.
jan. 5
8:06
Pakisztáni lázadók megölték az elrabolt rendőröket (Infostart)
A pakisztáni tálib lázadók azt állítják, hogy megölték azt a tizenöt rendőrt, akiket a múlt hónapban raboltak el az afgán határ térségében.
jan. 5
8:06
Kétszeresére emelte a benzinárat a kormány (Kitekintő)
Nigériában megszüntették a benzinár állami támogatását, amiért hatalmas felháborodás tört ki a lakosságból.
jan. 5
8:09
Újabb robbantások Bagdadban (Metropol)
Újabb két robbanás történt Bagadban, nem sokkal két korábbi merénylet után, 13-ra növelve az iraki fővárosban csütörtökön elkövetett pokolgépes támadások halálos áldozatainak számát.
jan. 5
8:24
Újabb választások Egyiptomban (Kitekintő)
Újra gyülekeznek a választópolgárok Egyiptom egyes tartományaiban, hogy leadják szavazatukat a voksolás harmadik fordulójában.
jan. 5
8:27
Csak értékel, de még nem dönt az IMF Magyarországról (Metropol)
A Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa január 18-án értékeli a magyar gazdaság helyzetét, de nem foglalkozik a magyar kormánynak az új elővigyázatossági hitelkeretre vonatkozó kérésével, mondta az IMF budapesti képviselője, Irina Ivascsenko.
jan. 5
8:45
Soros irodát nyit Mianmarban (Metropol)
A politikai foglyok szabadon bocsátását követelte William Hague brit külügyminiszter csütörtökön a mianmari fővárosban, Najpjidóban, ahol ezzel egy időben bejelentették: Soros György irodát nyit a délkelet-ázsiai országban.
jan. 5
9:18
Megemlékeztek a csurogi razzia hetvenedik évfordulójáról (Kitekintő)
Csurogon ma az Irinej bácskai pravoszláv püspök szolgáltatta gyászmisével kezdődött a megemlékezés a hetven évvel ezelőtti razzia áldozatairól. A második világháború idején több ezer polgárt gyilkoltak meg Újvidéken, Óbecsén és a Sajkásvidék falvaiban.
jan. 5
9:21
Kitiltottak Ciszjordániából 12 szélsőséges telepest (Metropol)
Az izraeli hadsereg több hónapra kitiltott Ciszjordániából 12 szélsőséges zsidó telepest, akiket azzal gyanúsítanak, hogy palesztinok ellen elkövetett erőszakcselekményekben vettek részt.
jan. 5
9:57
Kilencven kilós daganat egy vietnámi férfi lábán (Metropol)
Már járni sem tud az a vietnámi férfi, akinek jobb lábáról csütörtökön távolítanak el egy 90 kilogrammos daganatot, amely többet nyom, mint eredeti testtömege.
jan. 5
9:57
Újra a BBC címoldalán Magyarország (168 Óra Online)
Rövid időn belül másodszorra került a BBC weboldalának vezető anyagai közé a tegnap esti tüntetés a budapesti Operaház előtt és a portál második legolvasottabb ma reggeli híre lett a legtekintélyesebb brit média beszámolója a január 2-i budapesti eseményekről.
jan. 5
9:59
A kormányt leváltani nem kell félnetek jó lesz… (168 Óra Online)
A törvényhozási választások eredményét meghamisították, de nem számít, a parlament ebben így is megfelel az oroszországi lakosság politikai igényeinek. Az emberek nincsenek készen arra, hogy követeljék a kormány lemondását, de Putyin ígéreteiben sem bíznak, hogy tudniillik a márciusi elnökválasztások maximálisan becsületesek lesznek. Ez olvasható ki a Levada közvélemény-kutató központ…
jan. 5
10:15
Barroso Orbánnak: "Az ön törvénytervezete ellentmond a közjognak" (168 Óra Online)
Orbán szilárdan kitart Nemzeti Bankja élesen bírált "reformja" mellett. Ezzel a messzi távolba tűnik el az IMF-segítség. Orbán az előző év közepén egyszer már elüldözte az IMF-et. A Die Presse cikkét szó szerinti fordításban közöljük.
jan. 5
10:17
Svéd királyság vagy köztársaság? (168 Óra Online)
A Nobel díjak minap zajlott átadási ceremóniája során a svéd sajtó és publikum leginkább amiatt jött izgalomba, hogy a trónörököst váró trónörökösnő téli-éj-kék estélyi ruhája vajon a királyi bebis rugdalózása miatt lebbent-e meg, vagy csupán azért, mert a hercegnő mély lélegzetett vett a himnusz közös éneklése közben. Majd, a bankettet is egyenesben adó köztelevízió, visszatérő képekben osztotta…
jan. 5
10:30
Ebed kimaradt a kétnyelvű helyiségek közül (Kitekintő)
Ebed (Obid) nem szerepel az új kisebbségi helységnévlistán, holott a magyarok aránya 88 százalék a községben. Állítólag adminisztratív mulasztás történt és nem is Ebed az egyetlen érintett.
jan. 5
10:33
Robbantások sorozata Bagdadban, sok a halott (Metropol)
Négy robbanás történt Bagdadban, legalább 25 ember meghalt és hatvankilenc megsebesült az iraki főváros síiták lakta negyedeiben.
jan. 5
10:48
Újabb külföldi kritika: "Orbánia elindult a lejtőn" (Kitekintő)
A Gazeta Wyborcza szerint Magyarországnak elege van Orbán Viktorból, egy másik lap túlzónak tartja a kormányt érő kritikákat. A Financial Times közben közben elismerő szavakkal illeti Varsót.
jan. 5
11:06
Autópálya Észak-Erdélyben: 7 év alatt 52 km (Kitekintő)
Továbbra is állnak a munkálatok az észak-erdélyi autópálya bihari nyomvonalán. Magyarország keleti határát Erdéllyel összekötő 415 kilométeres szakaszt 2004-ben kezdték építeni, ám mindeddig csak 52 kilométer készült el.
jan. 5
11:24
Eltörölték a Föld színéről Magyarországot (Kitekintő)
Reméljük a washingtoni kormányzat nem nyúl olyan drasztikus eszközökhöz, mint a Fox News. Az amerikai hírcsatorna - miközben új birodalmakat épített - a föld színéről is eltörölte hazánkat.
jan. 5
11:26
Gubík továbbra sem adja le személyi iratait (Kitekintő)
Gubík László szerdán nem tett eleget a lévai rendőrség felszólításának, és nem adta le szlovák személyi okmányait.
jan. 5
11:45
"Európa! Bocsánatot kérünk Orbán miatt!" (168 Óra Online)
A Helsinki Bizottság Emberi Jogok Alapítványának tagja, Bodnár Ádám az egyik lengyel rádiónak adott interjújában beszámolt a magyar események soráról, amelyek aggodalommal töltik el nemcsak az európai intézményeket és kormányokat, de az Egyesült Államokat is, és hiányérzetének adott hangot, mert - szemben az európai sajtóval - a lengyel média feltűnő hallgatásba burkolózott a magyar események…
jan. 5
12:36
Gašparovič nem ért egyet a kisebbségi helységnévlistával (Kitekintő)
A kormány kisebbségi községek elnevezésére vonatkozó listája Ivan Gašparovič szlovák köztársasági elnök szerint nincs összhangban sem a szlovák jogrenddel, sem a szlovák alkotmánnyal.
jan. 5
12:54
Nincs döntés a Mol-részvények sorsáról (Kitekintő)
Az előzetes terveknek megfelelően zajlott a Dana Gas igazgatóságának ülése, kézzelfogható döntés azonban nem született a pénzügyi helyzet tekintetében.
jan. 5
13:12
Megszegte ígéretét Barack Obama (Infostart)
Az amerikai elnök aláírta azt a törvényt, amely de facto lehetetlenné teszi a guantánamói fogolytábor bezárását és felszámolását.
jan. 5
13:15
Százkét évesek a legöregebb ikrek (Metropol)
A két brit csúcstartó, Ena Pugh és Lily Millward, egy walesi farmon született 1910-ben, amikor még VII. György volt a brit uralkodó. Nyolc testvérük volt - köztük egy fiú ikerpár -, de már egyikük sem él.
jan. 5
13:30
Matovič szerint Bugár Fico menyasszonya akar lenni (Kitekintő)
Az Egyszerű Emberek vezetője, Igor Matovič figyelemmel kíséri Bugár Béla vele kapcsolatos megnyilvánulásait, és nem hagyja azokat válasz nélkül.
jan. 5
13:33
Mégsem zárják be Guantánamót (Metropol)
A szilveszter napján végrehajtott jogi aktussal Barack Obama megszegte három évvel ezelőtti ígéretét. Akkor még azt hangoztatta, hogy szakítani fog elődje, George W. Bush brutális terrorellenes módszereivel, s ennek keretében be fogja záratni Guantánamót.
jan. 5
14:09
Gyereket vár a 11 éves feleség (Metropol)
Kórházba vitte 11 évesen várandós feleségét egy 25 éves török férfi a Törökország északnyugati részén lévő Bolu városában.
jan. 5
14:11
Idős vitorlázót mentettek ki a Csendes-óceánból (Metropol)
Árboctörés miatt került veszélybe a Csendes-óceán déli részén egy 84 éves vitorlázó, akit a chilei tengerészet segítségével egy japán kereskedelmi hajó mentett meg.
jan. 5
14:24
Aung Szan Szú Kjí pártja indulhat az időközi választásokon (Infostart)
Aung Szan Szú Kjí mianmari ellenzéki pártja indulhat az április 1-jén tartandó időközi választásokon, a hatóságok hosszas huzavona végén csütörtökön zöld utat adtak a csoportosulásnak.
jan. 5
14:24
Erre vártunk: támadásba lendül a miniszterelnök (Kitekintő)
A  decemberi parlamenti választások után Putyin népszerűsége történelmi  mélypontra zuhant. Az azóta eltelt két hétben azonban úgy tűnik, hogy észbe kapott, és nagy erőkkel próbálja visszaszerezni a támogatókat.
jan. 5
14:26
Halogatják a Iorga-tábla eltávolítását (Kitekintő)
Teljes kudarcba fulladt Kolozsváron a Nicolae Iorga történésztől származó, Mátyás királyt román nemzetiségűként beállító idézettel ellátott köztéri tábla eltávolításának terve.
jan. 5
14:27
Indulhat az ellenzék a mianmari választáson (Metropol)
Aung Szan Szú Kjí mianmari ellenzéki pártja indulhat az április 1-jén tartandó időközi választásokon, a hatóságok hosszas huzavona végén csütörtökön zöld utat adtak a csoportosulásnak.
jan. 5
14:45
Európában németül... (168 Óra Online)
Volker Kauder, a kormányzó CDU/CSU frakcióvezetője nagy feltűnést keltett a Bundestagban tett kijelentésével, miszerint „Európában most németül beszélünk”. A politikus szavai Helmut Schmidt, az egykori (szociáldemokrata) német kancellár szerint „piszkos, nacionalista német erőfitogtatást” jelentenek, és sajátos üzenetet hordoznak 2012-re.
jan. 5
15:00
Halálra ítélnék Mubarakot (Infostart)
Halálos ítéletet kért csütörtökön az ügyész Hoszni Mubarakra a volt egyiptomi elnök perében.
jan. 5
15:00
Egyre kevésbé hisznek a befektetők az Orbán-kormánynak (Kitekintő)
A forint ma reggel újabb mélypontra (323) esett az euróval szemben, de 250-es dollár és 265-ös svájci frank árfolyam sem kifejezetten bíztató jel.
jan. 5
15:03
Halálos ítéletet kért az ügyész Mubarakra (Metropol)
A volt egyiptomi elnök ellen az a vád, hogy része volt az ellene tüntető tömegből több mint 800 ember megölésében.
jan. 5
15:18
Brüsszelből kérnék számon a szocialisták Orbánt (Kitekintő)
Az Európai Parlament (EP) szocialista frakciója - csütörtöki közleményében - határozott uniós cselekvést sürgetett Magyarország ügyében, és megfontolásra javasolta a magyar kormány elleni szankciók elrendelését.
jan. 5
15:21
Ezt írja a nemzetközi sajtó a magyar politikai és gazdasági helyzetről (Kripto Akadémia)
A nemzetközi sajtó csütörtökön is részletesen foglalkozott a magyarországi gazdasági és politikai helyzettel.
jan. 5
15:23
Cápát látott a pilóta 2300 méter magasan (Kripto Akadémia)
Repülő cápát látott egy repülőgép pilótája 2300 méteres magasságban Új-Zéland légterében.

Keresés