2012. január 9. hétfő

jan. 9
0:18
Porcelán-demokrácia (Kitekintő)
Ampuero Roberto chilei szociológus.
jan. 9
6:03
Veszélyben az olajellátás? (Kripto Akadémia)
Az Európai Unió és az Egyesült Államok olyan tervet készít elő, amellyel biztosítani kívánják, hogy ne essen vissza jelentősen az olajtermelés akkor sem, ha embargót vezetnek be Irán ellen, s az ország eleget tesz fenyegetésének, s lezárja a világ legfontosabb olajszállítási útvonalát, a Hormuzi-szorost. Diplomaták a Reutersnek elmondták, napi 14 millió hordó olajat kellene egyéb forrásokból…
jan. 9
6:05
Sorsdöntő választások világszerte (Kripto Akadémia)
A választások éve az idei. Elnökválasztást tartanak a nagyhatalmaknál, az Egyesült Államokban és Oroszországban, illetve Kínában is megkezdődik a hatalomváltás folyamata. Tavasszal pedig eldől, hogy Nicolas Sarkozy marad-e a francia elnöki székben. De sorsdöntő az év a határon túli magyarság szempontjából is, hiszen kiderül, mekkora képviseletük lesz a romániai, szlovákiai, szerbiai és ukrajnai…
jan. 9
6:07
Feministák a sivatagi királyságban (Kripto Akadémia)
Megtörhet a jég Szaúd-Arábiában: a kormány ismét megpróbálja végrehajtatni azt 2006-ban hozott törvényt, amely szerint csakis nők árulhatnak női fehérneműt. A vahabita vallási vezetők ellenzik a rendelkezést. Egy diáklány 2008 óta folytat nyílt kampányt az ügy érdekében, sok nő bojkottálja a boltokat is, ahol férfiak dolgoznak. Az utóbbi időben több engedményt is tett a rijádi kormány a nők felé.
jan. 9
6:09
Magával rántotta a válság a médiát (Kripto Akadémia)
Igen érzékenyen érinti a görög médiapiacot a gazdasági válság. Újságok, televíziók és rádiók zártak be a rohamosan zuhanó reklámbevételek miatt. Több száz újságíró és technikus került az utcára. "Lassan elvérzünk" - jelentette ki az Athéni Újságíró Szövetség (ESIEA) elnöke, Dimitrisz Trimisz.
jan. 9
6:18
Indul a Híd kampánya (Kitekintő)
A második januári héten indítja a március 10-i előrehozott választások előtti kampányát a Híd.
jan. 9
6:21
Nem csitul a botrány a köztársasági elnök körül (168 Óra Online)
Nem csitul a botrány Németországban Christian Wulff államfő félmillió eurós hitele körül: vasárnap már kormánypárti politikusok is bírálták a szövetségi elnököt, a legnagyobb ellenzéki erő pedig felajánlotta Angela Merkel kancellárnak, hogy közreműködik az utód kiválasztásában, ha Wulff lemond.
jan. 9
6:36
Össztűz a legesélyesebb elnökaspiránsra (Infostart)
Ismét össztüzet zúdítottak Mitt Romneyra, a népszerűségi listát vezető republikánus elnökaspiránsra riválisai vasárnap; a Fehér Házra pályázó politikusok két napon belül másodszor csaptak össze a tévékamerák előtt.
jan. 9
6:54
Visszatérhet a politikai életbe a malajziai ellenzéki vezető (Infostart)
Felmentette a homoszexualitás vádja alól Anwar Ibrahim malajziai ellenzéki vezetőt, volt miniszterelnök-helyettest a malajziai felső bíróság. A karizmatikus ellenzéki vezető a bírósági határozat után úgy nyilatkozott, hogy győzött az igazság. A bírósági ítéletet üdvrivalgással fogadta a törvényszék épülete előtt összegyűlt több ezres tömeg, Ibrahim pedig fogadkozott, hogy megnyeri a következő…
jan. 9
7:12
Izrael hat százalékkal növeli védelmi kiadásait (Infostart)
Izrael hat százalékkal növeli a tavalyihoz képest az idén védelmi kiadásait, szem előtt tartva a térség ingatag helyzetét - közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.
jan. 9
7:12
Londoni bankok: 20 milliárd euró kellene Magyarországnak (Kitekintő)
Magyarország jövőbeni finanszírozási igényei alapján egy 20 milliárd euró körüli összértékű IMF/EU-program lenne hitelesnek tekinthető segítség piaci szempontonból - vélekedtek hétvégi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.
jan. 9
7:15
Két napon belül másodszor is összecsaptak a republikánus elnökaspiránsok (Kripto Akadémia)
Ismét össztüzet zúdítottak Mitt Romneyra, a népszerűségi listát vezető republikánus elnökaspiránsra riválisai vasárnap; a Fehér Házra pályázó politikusok két napon belül másodszor csaptak össze a tévékamerák előtt.
jan. 9
7:30
Írország történelmi pályázata (Kitekintő)
Enda Kenny ír miniszterelnök bejelentette: országa jelentkezik az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának egyik Nyugat-Európa számára biztosított helyére.
jan. 9
7:33
Michelle Obama, a Fehér Ház ismeretlen hatalmi tényezője (Kripto Akadémia)
Michelle Obama a látszat ellenére jelentős erőt képvisel a Fehér Ház kulisszái mögött, az amerikai first lady nem egyszer keveredett konfliktusba az elnök tanácsadóival, és nem illeszkedett be könnyen a fehér házi életbe - állítja a kedden megjelenő The Obamas (Obamáék) című könyvében Jodi Kantor, a The New York Times munkatársa.
jan. 9
8:06
Jóval drágábban autóznak a németek (Infostart)
Lényegesen megdrágult az autózás az elmúlt években Németországban: a német ACE autóklub adatai szerint az autófenntartási költségek 40 százalékkal nagyobb mértékben emelkedtek 2005 és 2010 között, mint az általános létfenntartási kiadások.
jan. 9
8:24
Radicová: az alkotmány módosítása nem volt szerencsécs (Kitekintő)
Az átmeneti kormány nem dönthet alapvető gazdasági, szociális, belpolitikai és külpolitikai rendelkezésekről, és amnesztiát sem adhat szabálysértési esetekben.
jan. 9
8:42
Vakmerő húzás: ebbe akár bele is bukhat a kormány (Kitekintő)
A pénzügyi körök áldozatának tekintett középosztály védelme és a kongresszus erőteljes támadása lettek az elnök újraválasztási kampánystratégiájának központi elemei.
jan. 9
8:45
Az ismeretlen hatalmi tényező (Metropol)
Michelle Obama, az amerikai first lady a látszat ellenére jelentős erőt képvisel a Fehér Ház kulisszái mögött.
jan. 9
9:00
Nem enged Orbán Viktornak az IMF (Kitekintő)
A jegybanktörvény lesz az egyik fő témája az IMF és a magyar küldöttség jövő heti tárgyalásainak - közölte az IMF főigazgatója Christine Lagarde a CNN honlapján a hét végén közzétett tévéinterjúban.
jan. 9
9:03
A vártnál szigorúbb lehet az új uniós szerződés (Kripto Akadémia)
A vártnál szigorúbb lehet az új kormányközi szerződés, amelynek megalkotásáról a decemberi uniós csúcson határoztak; a Handelsblatt német üzleti lap hétfői beszámolója szerint a szerződés automatikus szankciókat irányozhat elő az államadósságra vonatkozó szabályok ellen vétő országokkal szemben és a költségvetési politika mellett a gazdaságpolitikára is kiterjedhet.
jan. 9
9:18
Nem veszik a világ legolcsóbb autóját (Kitekintő)
A világ legolcsóbb autója nem hozta a várt eredményeket, ezért változtatnak a marketing stratégián. Nem a szegények autója, hanem családi kisautó lesz a Tata Nano.
jan. 9
9:54
Mexikó: a hatalmas Mexikóváros (Kitekintő)
Az egykor aztékok által alapított, mára több, mint 20 milliós Mexikóváros Földünk egyik legnagyobb, és Săo Paulo után Latin-Amerika második legnagyobb városa, amely számos izgalmas programot kínál a turistáknak. Csatlakozzon hozzánk, és nézzen szét a gazdag történelmi, kulturális és építészeti látnivalók között!
jan. 9
10:30
Jamaika teljesen függetlenedne a brit anyaországtól (Kitekintő)
A váratlan bejelentést az ország új miniszterelnöke tette beiktatási ceremóniáján. Ezzel Jamaika alkotmányos monarchiából köztársasággá alakulna át, és saját elnököt állíthatna az állam élére.
jan. 9
10:32
Szinte biztos: újabb adót fog bevezetni a kormány (Kitekintő)
A  francia pénzügyi szektor szereplőit tömörítő  Paris Europlace szervezet vasárnap nyilvánosságra hozott közleménye szerint ellenzi a pénzügyi tranzakciókra kivetendő Tobin-adó bevezetését Franciaországban.
jan. 9
10:48
Új év, új Merkel-Sarkozy csúcs (Infostart)
Alig kezdődött el az újév, máris egyeztet Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök.
jan. 9
10:51
Felgyújtotta magát egy 18, és egy 22 éves tibeti szerzetes (168 Óra Online)
A délnyugat-kínai Szecsuan tartományban egy 22 és egy 18 éves volt tibeti szerzetes gyújtotta fel magát pénteken; a fiatalabb életét vesztette – közölte vasárnap helyi forrásra hivatkozva a Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség vasárnap.
jan. 9
11:06
Kemény büntetésre számíthat az, akinek túl magas az államadóssága (Kitekintő)
A vártnál szigorúbb lehet az új kormányközi szerződés, amelynek megalkotásáról a decemberi uniós csúcson határoztak.
jan. 9
11:09
Borzalmas tragédia: 3 ember halt meg a koncerten (168 Óra Online)
Legalább három ember meghalt és hatan megsérültek vasárnap a szudáni fővárostól 300 kilométerre délkeletre fekvő Szinga városában kitört pánikban, amikor a rendőrség könnygázt vetett be egy stadionban az ország függetlenné válásának évfordulója alkalmából tartott koncerten – közölték a hatóságok.
jan. 9
11:24
Tényleg jogosan kritizálják Magyarországot? (Kitekintő)
Rosszkor alkotmányozott Magyarország, nem az EU-elnökség rivaldafényében kellett volna új alaptörvényt adni hazánknak. De ettől még nem lesz jogos az összes, országot ért kritika.
jan. 9
11:26
Botladoznak a tokiói miniszterek (Kitekintő)
A japán ellenzék az euró összeomlásával riogató bizottsági elnök és a nemi erőszakot orgiának nevező védelmi miniszter távozását követeli.
jan. 9
12:03
Latin-amerikában az iráni elnök (Metropol)
Négy országot érintő latin-amerikai körutat kezdett Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök vasárnap (helyi idő szerint) Venezuelában, hogy szövetségesi kapcsolatai erősödésével kérkedjen a nukleáris programja miatt növekvő nemzetközi feszültség közepette.
jan. 9
12:18
MKP: tarthatatlan a lakásárverezések alakulása Dél-Szlovákiában (Kitekintő)
A Magyar Koalíció Pártja (MKP) felszólítja a pozsonyi kormányt, hogy a fűtési szezon végéig rendeljen el moratóriumot, azaz állítsa le a lakásárverezéseket.
jan. 9
12:39
Jogsértő a Malév állami támogatása? (Metropol)
A Malév számára nyújtott "összeegyeztethetetlen" állami támogatás visszafizettetésére szólította fel Magyarországot hétfőn az Európai Bizottság: 76 millió euró és 64 milliárd forint a tét.
jan. 9
12:54
Újabb adó bevezetéséről tárgyalnak (Kitekintő)
A német kancellár és a francia miniszterelnök mai frigye során az eurózóna államadóságának megfékezése mellett a valutaunió költségvetési koordinációja kerül terítékre.
jan. 9
13:30
A magyar nyelvű iskolák sikerének kulcsa (Kitekintő)
Január 15-én Szlovákiában elkezdődnek a beíratások az alapiskolák első osztályaiba.
jan. 9
13:48
Magyaros volt a lengyel EU-elnökség (Infostart)
Magyaros volt a soros lengyel elnökség - értékelte a december 31-én zárult félévet Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete, aki azt is elmondta: a forint gyengülése a lengyel gazdaságra is káros.
jan. 9
14:09
Kúposfejű delfinek tűntek fel Vietnamban (Metropol)
Szokatlanul nagy csapat kúposfejű delfinre bukkantak a Mekong-deltában Vietnamban. A kutatók húsz állatot figyeltek meg Kien Giang dél-vietnami tartományban a Ba-Lua-szigetek közelében lévő természetvédelmi területen.
jan. 9
14:09
Sok téma kötötte össze a magyar és a lengyel EU-elnökségi programot (Kripto Akadémia)
Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet szerint sok téma kötötte össze a soros EU-elnökségi posztot a múlt évben betöltő Magyarország és Lengyelország programját, bár a két közép-európai ország más elnökségi trióhoz tartozott.
jan. 9
14:11
Ismét felgyújtotta magát egy tibeti szerzetes (Metropol)
Meghalt egy negyvenéves, a helyi tibeti közösség körében nagy tekintélynek örvendő szerzetes, miután felgyújtotta magát vasárnap reggel az északnyugat-kínai Csinghaj tartomány Kjumaj városában. A hivatalos kínai hírek szerint az öngyilkosságnak szerelmi háttere volt. Az elmúlt tíz hónapban ez volt a 15. önégetés.
jan. 9
14:24
Vészjósló bejelentés: hamarosan kitörhet a forradalom (Kitekintő)
Hassan al-Turabi az arab tavasz eseményeihez hasonló forradalmat jósol Szudánban, mely véget vethet a gazdasági válságnak és a sorozatos felkeléseknek.
jan. 9
14:26
Marosvásárhelyi egyetem: kormányrendelettel hozhatják lérte a magyar kart (Kitekintő)
Akár kormányhatározattal is létrehozzák az önálló magyar kart a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen – jelentette ki Markó Béla.
jan. 9
14:27
Korrupcióval vádolnak két cseh képviselőt (Metropol)
Vít Bárta ellen az a vád, hogy megpróbálta megvesztegetni pártbeli képviselőtársait, míg Jaroslav Skárka (független, korábban Közügyek) ellen azért indul eljárás, mert azzal gyanúsítható, hogy pénzt fogadott el Bártától és hagyta magát megvesztegetni.
jan. 9
14:45
Aláírásgyűjtés a cigánytábor ellen (Metropol)
Aláírásokat gyűjtenek egy cigánytábor létesítése ellen egy elegáns párizsi kerület lakosai, újra lángra lobbantva a romakérdés körüli vitát, alig hónapokkal az elnökválasztás előtt.
jan. 9
15:00
Lemondott a svájci jegybankelnök (Infostart)
Bejelentette lemondását a svájci jegybank elnöke, Philipp Hildebrand.
jan. 9
15:00
Ma rajtol a gyorsjelentési szezon (Kitekintő)
Ma rajtol az amerikai SORSjelentési avagy szakszóval élve a gyorsjelentési szezon.
jan. 9
15:03
Brüsszelben hamarosan végeznek a jegybanktörvény elemzésével (Metropol)
Az Európai Bizottság hamarosan elkészül a magyar jegybanktörvény elemzésével - ígérte az uniós javaslattevő-végrehajtó testület hétfői sajtótájékoztatóján Amadeu Altafaj-Tardio, a gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes Olli Rehn bizottsági alelnök szóvivője.
jan. 9
15:03
Hamarosan elkészül a magyar jegybanktörvény brüsszeli értékelése (Kripto Akadémia)
Az Európai Bizottság hamarosan elkészül a magyar jegybanktörvény elemzésével - ígérte az uniós javaslattevő-végrehajtó testület hétfői sajtótájékoztatóján Amadeu Altafaj-Tardio, a gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes Olli Rehn bizottsági alelnök szóvivője.
jan. 9
15:18
Elutasítják az etnikai arányosság elvének beépítését a választási rendszerbe (Kitekintő)
A román ellenzéki és kormánypártok egyaránt elutasítják Tőkés László európai parlamenti képviselőnek azt a javaslatát, hogy építsék be a romániai választási rendszerbe az etnikai arányosság  elvét.
jan. 9
15:21
"A magyarok megszeppennek" - külföldi lapok az IMF tárgyalásról (Kripto Akadémia)
A Financial Times két tudósítója, Neil Buckley és Kester Eddy budapesti keltezésű, "Magyarország irányt vált az IMF megnyerésére" című cikkében ismerteti, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a héten tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal.
jan. 9
15:39
EU: márciusban új kormányközi szerződés (Metropol)
Március 1-jén írhatják alá a költségvetési politika szorosabb összehangolását előirányzó új kormányközi szerződést - jelentette be Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök hétfőn Berlinben.

Keresés