2012. január 9. hétfő

jan. 9
6:03
Veszélyben az olajellátás? (Kripto Akadémia)
Az Európai Unió és az Egyesült Államok olyan tervet készít elő, amellyel biztosítani kívánják, hogy ne essen vissza jelentősen az olajtermelés akkor sem, ha embargót vezetnek be Irán ellen, s az ország eleget tesz fenyegetésének, s lezárja a világ legfontosabb olajszállítási útvonalát, a Hormuzi-szorost. Diplomaták a Reutersnek elmondták, napi 14 millió hordó olajat kellene egyéb forrásokból…
jan. 9
6:05
Sorsdöntő választások világszerte (Kripto Akadémia)
A választások éve az idei. Elnökválasztást tartanak a nagyhatalmaknál, az Egyesült Államokban és Oroszországban, illetve Kínában is megkezdődik a hatalomváltás folyamata. Tavasszal pedig eldől, hogy Nicolas Sarkozy marad-e a francia elnöki székben. De sorsdöntő az év a határon túli magyarság szempontjából is, hiszen kiderül, mekkora képviseletük lesz a romániai, szlovákiai, szerbiai és ukrajnai…
jan. 9
6:07
Feministák a sivatagi királyságban (Kripto Akadémia)
Megtörhet a jég Szaúd-Arábiában: a kormány ismét megpróbálja végrehajtatni azt 2006-ban hozott törvényt, amely szerint csakis nők árulhatnak női fehérneműt. A vahabita vallási vezetők ellenzik a rendelkezést. Egy diáklány 2008 óta folytat nyílt kampányt az ügy érdekében, sok nő bojkottálja a boltokat is, ahol férfiak dolgoznak. Az utóbbi időben több engedményt is tett a rijádi kormány a nők felé.
jan. 9
6:09
Magával rántotta a válság a médiát (Kripto Akadémia)
Igen érzékenyen érinti a görög médiapiacot a gazdasági válság. Újságok, televíziók és rádiók zártak be a rohamosan zuhanó reklámbevételek miatt. Több száz újságíró és technikus került az utcára. "Lassan elvérzünk" - jelentette ki az Athéni Újságíró Szövetség (ESIEA) elnöke, Dimitrisz Trimisz.
jan. 9
6:36
Össztűz a legesélyesebb elnökaspiránsra (Infostart)
Ismét össztüzet zúdítottak Mitt Romneyra, a népszerűségi listát vezető republikánus elnökaspiránsra riválisai vasárnap; a Fehér Házra pályázó politikusok két napon belül másodszor csaptak össze a tévékamerák előtt.
jan. 9
6:54
Újabb tévés összecsapás: nem kímélték Romney-t (hvg.hu)
Ismét össztüzet zúdítottak Mitt Romneyra, a népszerűségi listát vezető republikánus elnökaspiránsra riválisai vasárnap; a Fehér Házra pályázó politikusok két napon belül másodszor csaptak össze a tévékamerák előtt.
jan. 9
6:54
Visszatérhet a politikai életbe a malajziai ellenzéki vezető (Infostart)
Felmentette a homoszexualitás vádja alól Anwar Ibrahim malajziai ellenzéki vezetőt, volt miniszterelnök-helyettest a malajziai felső bíróság. A karizmatikus ellenzéki vezető a bírósági határozat után úgy nyilatkozott, hogy győzött az igazság. A bírósági ítéletet üdvrivalgással fogadta a törvényszék épülete előtt összegyűlt több ezres tömeg, Ibrahim pedig fogadkozott, hogy megnyeri a következő…
jan. 9
7:12
Chávez bekeményített a Világbank döntőbíróságával szemben (hvg.hu)
Venezuela nem fogja elismerni a Világbank döntőbíróságának határozatait - közölte vasárnap Hugo Chávez venezuelai elnök a külföldi vállalatok által benyújtott kártérítési keresetekre utalva.
jan. 9
7:12
Izrael hat százalékkal növeli védelmi kiadásait (Infostart)
Izrael hat százalékkal növeli a tavalyihoz képest az idén védelmi kiadásait, szem előtt tartva a térség ingatag helyzetét - közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.
jan. 9
7:15
Két napon belül másodszor is összecsaptak a republikánus elnökaspiránsok (Kripto Akadémia)
Ismét össztüzet zúdítottak Mitt Romneyra, a népszerűségi listát vezető republikánus elnökaspiránsra riválisai vasárnap; a Fehér Házra pályázó politikusok két napon belül másodszor csaptak össze a tévékamerák előtt.
jan. 9
7:30
Homoszexualitás miatt került bíróság elé, felmentették a maláj vezetőt (hvg.hu)
Felmentette a homoszexualitás vádja alól Anwar Ibrahim malajziai ellenzéki vezetőt, volt miniszterelnök-helyettest hétfőn a malajziai felső bíróság.
jan. 9
7:32
Milliárdokkal növeli védelmi kiadásait idén Izrael (hvg.hu)
Izrael hat százalékkal növeli a tavalyihoz képest védelmi kiadásait idén, szem előtt tartva a térség ingatag helyzetét - közölte vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A kormányfő szerint Izrael hárommilliárd sékellel (780 millió dollárral) költ többet ezen a területen, miközben az idei költségvetés főösszege lényegében nem változott a tavalyihoz képest.
jan. 9
7:33
Michelle Obama, a Fehér Ház ismeretlen hatalmi tényezője (Kripto Akadémia)
Michelle Obama a látszat ellenére jelentős erőt képvisel a Fehér Ház kulisszái mögött, az amerikai first lady nem egyszer keveredett konfliktusba az elnök tanácsadóival, és nem illeszkedett be könnyen a fehér házi életbe - állítja a kedden megjelenő The Obamas (Obamáék) című könyvében Jodi Kantor, a The New York Times munkatársa.
jan. 9
7:34
Amerikai kémeket kapcsoltak le Iránban (hvg.hu)
Iránban őrizetbe vettek több embert azzal a gyanúval, hogy az Egyesült Államoknak kémkedve meg akarták zavarni a márciusi parlamenti választásokat - közölte vasárnap az iráni állami tévé, a hírszerzést irányító miniszterre hivatkozva.
jan. 9
8:06
Jóval drágábban autóznak a németek (Infostart)
Lényegesen megdrágult az autózás az elmúlt években Németországban: a német ACE autóklub adatai szerint az autófenntartási költségek 40 százalékkal nagyobb mértékben emelkedtek 2005 és 2010 között, mint az általános létfenntartási kiadások.
jan. 9
8:45
Az ismeretlen hatalmi tényező (Metropol)
Michelle Obama, az amerikai first lady a látszat ellenére jelentős erőt képvisel a Fehér Ház kulisszái mögött.
jan. 9
9:03
A vártnál szigorúbb lehet az új uniós szerződés (Kripto Akadémia)
A vártnál szigorúbb lehet az új kormányközi szerződés, amelynek megalkotásáról a decemberi uniós csúcson határoztak; a Handelsblatt német üzleti lap hétfői beszámolója szerint a szerződés automatikus szankciókat irányozhat elő az államadósságra vonatkozó szabályok ellen vétő országokkal szemben és a költségvetési politika mellett a gazdaságpolitikára is kiterjedhet.
jan. 9
9:18
Afgán katonaruhás merénylő ölt meg egy amerikai katonát (hvg.hu)
Afgán katonaruhába öltözött merénylő nyitott tüzet amerikai katonákra vasárnap az ország déli részén. Egy amerikai katona meghalt, egy másik megsebesült - közölte hétfőn egy afgán katonai szóvivő.
jan. 9
9:36
Kémkedésért végezhetnek ki egy iráni-amerikai férfit (hvg.hu)
Kémkedésért halálra ítélte a teheráni forradalmi törvényszék egy amerikai-iráni férfit - jelentette hétfőn a Fars hírügynökség.
jan. 9
9:38
Pánik és halottak egy szudáni koncerten (hvg.hu)
Legalább három ember meghalt és hatan megsérültek vasárnap a a szudáni fővárostól 300 kilométerre délkeletre fekvő Szinga városában kitört pánikban, amikor a rendőrség könnygázt vetett be egy stadionban az ország függetlenné válásának évfordulója alkalmából tartott koncerten – közölték a hatóságok.
jan. 9
10:48
Ausztria még mindig bajban van a lavinaveszély miatt (hvg.hu)
Továbbra is jelentős közlekedési fennakadásokat okozott a folytatódó havazás és lavinaveszély hétfőn Ausztria nyugati részében - számoltak be róla osztrák tömegtájékoztatási eszközök.
jan. 9
10:48
Új év, új Merkel-Sarkozy csúcs (Infostart)
Alig kezdődött el az újév, máris egyeztet Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök.
jan. 9
11:24
A kelet-európaiak miatt maradhatnak munka nélkül a brit fiatalok (hvg.hu)
Összefüggést lát az elmúlt nyolc év kelet-európai bevándorlása és a nagy-britanniai fiatalokat sújtó növekvő munkanélküliség között a Migration Watch UK brit agytröszt. Egy másik intézet szerint mindez csak találgatás.
jan. 9
12:03
Latin-amerikában az iráni elnök (Metropol)
Négy országot érintő latin-amerikai körutat kezdett Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök vasárnap (helyi idő szerint) Venezuelában, hogy szövetségesi kapcsolatai erősödésével kérkedjen a nukleáris programja miatt növekvő nemzetközi feszültség közepette.
jan. 9
12:39
Jogsértő a Malév állami támogatása? (Metropol)
A Malév számára nyújtott "összeegyeztethetetlen" állami támogatás visszafizettetésére szólította fel Magyarországot hétfőn az Európai Bizottság: 76 millió euró és 64 milliárd forint a tét.
jan. 9
13:48
Magyaros volt a lengyel EU-elnökség (Infostart)
Magyaros volt a soros lengyel elnökség - értékelte a december 31-én zárult félévet Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete, aki azt is elmondta: a forint gyengülése a lengyel gazdaságra is káros.
jan. 9
13:48
Izraeli turistákat akartak felrobbantani Bulgáriában (hvg.hu)
Izraeli turisták elleni terrorcselekményt hiúsítottak meg a napokban Bulgáriában - közölte hétfőn a news.bg hírportál. Múlt kedden robbanószerkezetet találtak egy autóbuszban, amelynek a török határról egy bolgár síparadicsomba kellett volna szállítania izraeli turistákat - idézte a honlap az izraeli köztévét.
jan. 9
14:09
Kúposfejű delfinek tűntek fel Vietnamban (Metropol)
Szokatlanul nagy csapat kúposfejű delfinre bukkantak a Mekong-deltában Vietnamban. A kutatók húsz állatot figyeltek meg Kien Giang dél-vietnami tartományban a Ba-Lua-szigetek közelében lévő természetvédelmi területen.
jan. 9
14:09
Sok téma kötötte össze a magyar és a lengyel EU-elnökségi programot (Kripto Akadémia)
Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet szerint sok téma kötötte össze a soros EU-elnökségi posztot a múlt évben betöltő Magyarország és Lengyelország programját, bár a két közép-európai ország más elnökségi trióhoz tartozott.
jan. 9
14:11
Ismét felgyújtotta magát egy tibeti szerzetes (Metropol)
Meghalt egy negyvenéves, a helyi tibeti közösség körében nagy tekintélynek örvendő szerzetes, miután felgyújtotta magát vasárnap reggel az északnyugat-kínai Csinghaj tartomány Kjumaj városában. A hivatalos kínai hírek szerint az öngyilkosságnak szerelmi háttere volt. Az elmúlt tíz hónapban ez volt a 15. önégetés.
jan. 9
14:24
Újabb szerzetes gyújtotta fel magát Tibetben (hvg.hu)
Egy negyvenéves, a helyi tibeti közösségben nagy tekintélynek örvendő szerzetes felgyújtotta magát vasárnap reggel az északnyugat-kínai Csinghaj tartomány Kjumaj városában, és meghalt - jelentette hétfőn a Hszinhua hírügynökség.
jan. 9
14:26
Korrupció miatt indítottak eljárást két cseh képviselő ellen (hvg.hu)
Büntetőeljárás megindítását kezdeményezte két cseh parlamenti képviselő ellen hétfőn a prágai rendőrség.
jan. 9
14:27
Korrupcióval vádolnak két cseh képviselőt (Metropol)
Vít Bárta ellen az a vád, hogy megpróbálta megvesztegetni pártbeli képviselőtársait, míg Jaroslav Skárka (független, korábban Közügyek) ellen azért indul eljárás, mert azzal gyanúsítható, hogy pénzt fogadott el Bártától és hagyta magát megvesztegetni.
jan. 9
14:45
Aláírásgyűjtés a cigánytábor ellen (Metropol)
Aláírásokat gyűjtenek egy cigánytábor létesítése ellen egy elegáns párizsi kerület lakosai, újra lángra lobbantva a romakérdés körüli vitát, alig hónapokkal az elnökválasztás előtt.
jan. 9
15:00
Lemondott a svájci jegybankelnök (Infostart)
Bejelentette lemondását a svájci jegybank elnöke, Philipp Hildebrand.
jan. 9
15:03
Brüsszelben hamarosan végeznek a jegybanktörvény elemzésével (Metropol)
Az Európai Bizottság hamarosan elkészül a magyar jegybanktörvény elemzésével - ígérte az uniós javaslattevő-végrehajtó testület hétfői sajtótájékoztatóján Amadeu Altafaj-Tardio, a gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes Olli Rehn bizottsági alelnök szóvivője.
jan. 9
15:03
Hamarosan elkészül a magyar jegybanktörvény brüsszeli értékelése (Kripto Akadémia)
Az Európai Bizottság hamarosan elkészül a magyar jegybanktörvény elemzésével - ígérte az uniós javaslattevő-végrehajtó testület hétfői sajtótájékoztatóján Amadeu Altafaj-Tardio, a gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes Olli Rehn bizottsági alelnök szóvivője.
jan. 9
15:21
"A magyarok megszeppennek" - külföldi lapok az IMF tárgyalásról (Kripto Akadémia)
A Financial Times két tudósítója, Neil Buckley és Kester Eddy budapesti keltezésű, "Magyarország irányt vált az IMF megnyerésére" című cikkében ismerteti, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a héten tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal.
jan. 9
15:36
Spórolásra fogták a belga királyt (hvg.hu)
Össze kell húznia a nadrágszíjat II. Albert belga királynak, az uralkodó a következő két évben összesen mintegy 600 ezer eurós (csaknem 2 milliárd forintos) járandóságról kénytelen lemondani.
jan. 9
15:38
Kemény tél: hárman is meghaltak Bulgáriában (hvg.hu)
Bulgáriát továbbra is markában tartja az idei szigorú tél; a szófiai sajtó hétfői beszámolói szerint a hét végén három ember vesztette életét a fagyos hidegben a balkáni ország déli részén.
jan. 9
15:39
EU: márciusban új kormányközi szerződés (Metropol)
Március 1-jén írhatják alá a költségvetési politika szorosabb összehangolását előirányzó új kormányközi szerződést - jelentette be Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök hétfőn Berlinben.
jan. 9
15:39
Orbán Viktor kormánya "nyugtalanítja Európát" (Kripto Akadémia)
A belga Le Soir a Magyarország elleni uniós szankciók kapcsán készített interjút, a BBC honlapján a magyar társadalom megosztottságáról készült beszámoló, a pozsonyi Új Szó a határon túli magyarok választójogával foglalkozott, a Profil osztrák hetilap a Magyar Televízió körül kialakult helyzetről írt.
jan. 9
15:54
Március 1-jén írhatják alá az új uniós kormányközi szerződést (hvg.hu)
Március 1-jén írhatják alá a költségvetési politika szorosabb összehangolását előirányzó új kormányközi szerződést - jelentette be Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök hétfőn Berlinben.
jan. 9
15:57
Robbanás egy moszkvai étteremben (Metropol)
Két ember meghalt, harminckét sebesültet pedig kórházba kellett szállítani egy hétfői moszkvai éttermi robbanás miatt.
jan. 9
16:12
Robbanás Moszkvában: két ember meghalt (hvg.hu)
A robbanás az orosz főváros délnyugati részében történt, feltételezések szerint gázpalackok robbanhattak. A két halálos áldozat az étterem dolgozója volt.
jan. 9
16:12
Március 1-jén írhatják alá az új uniós kormányközi szerződést (Infostart)
Március 1-jén írhatják alá a költségvetési politika szorosabb összehangolását előirányzó új kormányközi szerződést - jelentette be Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök hétfőn Berlinben.
jan. 9
16:14
Aláírást gyűjtenek a Diadalív mellé tervezett romatábor ellen (hvg.hu)
Aláírásokat gyűjtenek egy cigánytábor létesítése ellen egy elegáns párizsi kerület lakosai, újra lángra lobbantva a romakérdés körüli vitát, alig hónapokkal az elnökválasztás előtt - írta a Wall Street Journal online kiadása hétfőn.
jan. 9
16:30
EU-s dolgozókat támadott meg az Anonymous (hvg.hu)
EU-intézmények dolgozóinak személyes adatait hozta nyilvánosságra a világszerte ismert Anonymous hackercsoport a karácsonyi szünet alatt.
jan. 9
16:30
Robbanás egy moszkvai étteremben (Infostart)
Két ember meghalt, harminckét sebesültet pedig kórházba kellett szállítani egy hétfői moszkvai éttermi robbanás miatt - jelentette az ITAR-TASZSZ hírügynökség a rendkvüli helyzetek minisztériumának moszkvai részlegére hivatkozva.
jan. 9
16:33
Szijjártó nem mondja meg, mit válaszolt Sarkozynek Orbán (Metropol)
Orbán Viktor miniszterelnök elküldte válaszlevelét a francia államfőnek - így reagált Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője arra a sajtóértesülésre, amely szerint a tavalyi év végén Nicolas Sarkozy levelet intézett Orbán Viktorhoz, s ebben a francia cégek magyarországi helyzetével kapcsolatban is érdeklődött.

Keresés