2012. február 14. kedd

febr. 14
6:06
Egy diktátor felemelkedése és bukása (Kripto Akadémia)
Hoszni Mubarak egy éve, 2011 február 11-én távozott az elnöki székből a 18 napon át tartó egyiptomi tüntetéssorozat hatására. Az egykori vezető lassan küzdötte fel magát a katonai ranglétrán az államfői posztig. Hullása annál gyorsabb volt: megbuktatása óta eljárás indult ellene, az ügyész halálbüntetés kiszabását kérte, a védelem pedig gyenge lábakon áll.
febr. 14
6:08
Népszavazást tartanak a koszovói szerbek (Kripto Akadémia)
Népszavazást rendeznek ma az észak-koszovói szerbek, s arról döntenek, elismerik-e a pristinai kormányzatot. A referendum kiírását élesen bírálta nemcsak az Európai Unió, illetve a koszovói albán vezetés, hanem a belgrádi kormány is.
febr. 14
6:10
Közös jelölt indul Chávez ellenében (Kripto Akadémia)
Henrique Capriles Randonski lesz Hugo Chávez kihívója az október 7-én esedékes venezuelai elnökválasztáson. A venezuelai ellenzék eldöntötte, közös jelöltet indítanak, s kikérték a választók véleményét a vasárnapi előválasztáson. Meglepően sokan, majd három millióan járultak az urnákhoz, a szavazásra jogosultak mintegy ötöde véleményt nyilvánított.
febr. 14
6:12
Emelhetik az adókat Szlovákiában (Kripto Akadémia)
Adóemelések várhatóak Szlovákiában a márciusban esedékes parlamenti választás után - derül ki a bumm.sk összeállításából. Az információs portál szerint egyetértés is van erről a parlamenti pártok között, hiszen ez a legegyszerűbb módja annak, hogy plusz bevételhez juttassák az államkasszát
febr. 14
6:14
Telepek, fegyverek, fenyegetések (Kripto Akadémia)
Nem valószínű, hogy az elkövetkező tíz évben megszületik a palesztin-izraeli megállapodás - ezt maga az izraeli külügyminiszter, Avigdor Lieberman mondta nemrég egy konferencián.
febr. 14
7:00
A havazás miatt nem ajánlott Romániába utazni (168 Óra Online)
A havazás miatt kialakult közlekedési viszonyok következtében a Külügyminisztérium nem javasolja, hogy a magyar állampolgárok Romániába utazzanak.
febr. 14
7:54
Washingtonban elismerik a melegházasságot (Metropol)
Újabb amerikai szövetségi állam ismerte el hétfőn jogilag a melegek házasságát, miután Chris Gregoire, Washington állam kormányzója aláírta a képviselőházban múlt héten elfogadott ilyen értelmű határozatot.
febr. 14
7:56
Kiszabadult az al-Kaida európai szellemi vezetője (Metropol)
Kiengedték a nyugat-angliai Long Lartin börtönből hétfőn késő este Abu Katadát, az al-Kaida terroristahálózat európai szellemi vezetőjének tartott jordániai-palesztin szélsőségest; a muszlim hitszónok ugyanakkor házi őrizetben marad.
febr. 14
8:09
72 év lehet a nyugdíjkorhatár (Kitekintő)
A legújabb kutatás szerint Németországban 2050-ig a nyugdíjkorhatárt a jelenlegi 67 évről 72 évre kell emelni, arányosan az életszínvonal növekedésével.
febr. 14
8:12
Lövöldözés a csecsen-dagesztáni határon (Metropol)
Egy fegyveres csoporttal keveredtek tűzharcba a csecsen-dagesztáni határon orosz rendőrök, akik közül három életét vesztette, hat pedig megsebesült a belügyi hatóságok keddi közlése szerint.
febr. 14
8:27
Felvonulás a Malévért, a Malév emlékére (Kitekintő)
66 év. Ennyi ideig szállt rendelkezésünkre a Malév. Múlt héten pénteken azonban bejelentették a csődöt. Több ezer ember maradt megélhetés nélkül, és egy állam légitársaság nélkül. Szombaton az alkalmazottak, exalkalmazottak, és szimpatizánsok vonultak fel a Lurdy-háztól a Gellért-téren át, vissza a Malév igazgatsághoz.
febr. 14
8:29
Fellőtték az első lengyel műholdat (Kitekintő)
A Francia-Guyanán található kouroui úrközpontból fellőtték az első lengyel műholdat szállító rakétát jelentette a PAP lengyel hírügynökség.
febr. 14
8:45
Tovább nőhet az elitalakulatok szerepe (Kitekintő)
Tovább növelné az elitalakulatok létszámát és a gyors bevethetőség érdekében a bürokráciát is kikerülné a Különleges Műveletek Parancsnokságának vezetője.
febr. 14
9:03
Dúl a “húzd meg-ereszd meg táblaháború”! (Kitekintő)
Pénteken délután, riportkészítéskor,  az útszéli, -10 fokos  zimankóban csak az jutott eszembe az MKP által kirakott párkányi helységnévtábláról, hogy vajon megéri-e a másnap reggelt. Vasárnap délutánra viszont már azt konstatáltuk operatőr kollégámmal, hogy az MKP megint adott a szarnak egy pofont.
febr. 14
9:24
Népszavazás Észak-Koszovóban (Metropol)
Népszavazás kezdődött kedden a zömében szerbek lakta Észak-Koszovóban: a referendumon, amelyet Belgrád és Pristina, illetve az ottani ENSZ-misszió is ellenez, arról mondhatnak véleményt a résztvevők, hogy elfogadják-e Pristina fennhatóságát.
febr. 14
9:39
Újabb milliárdokat kap a TEPCO (Kitekintő)
Újabb kétezer milliárd forintnyi állami támogatást kap a fukusimai atomerőmű-baleset következményeivel küzdő TEPCO.
febr. 14
10:15
Új óriás születhet Európában (Kitekintő)
Lengyelország minden erejével az Európai Unió vezető hatalmai közé törekszik, de lehet-e valóban Németország és Franciaország egyenrangú partnere? Mit jelent Varsó a „Merkozy” duó számára?
febr. 14
10:33
Közeleg a Föld órája (Kitekintő)
2012. március 31-én, szombat este fél kilenckor ismét megrendezésre kerül a Föld órája.
febr. 14
11:09
Kínai fejek hullottak a tibeti forrongás miatt (Kitekintő)
Folytatódik a tibeti szerzetesek csendes ellenállása: a kínai hatalom elleni tiltakozásul újabb szerzetesnő gyújtotta fel magát. Halálát Kína is elismerte és felmentett négy helyi tisztviselőt.
febr. 14
11:12
Egyre valószínűbb az Irán elleni csapás? (Metropol)
Már nem az a kérdés, hogy lesznek-e izraeli légi csapások Irán ellen, hanem az, hogy mikor. A legfőbb kérdés azonban az, hogy a zsidó állam egyedül támadja-e meg az iráni nukleáris létesítményeket vagy pedig konzultál előzetesen az Egyesült Államokkal - írta keddi számában a Le Figaro című francia napilap.
febr. 14
11:27
Kolozsvár nem támogatja a Magyar Napokat (Kitekintő)
Nem lesz kiemelt rendezvény Kolozsvár számára a Magyar Napok, a szocdemek (PSD) nem támogatnak etnikai rendezvényt.
febr. 14
11:30
Gyújtogatás füstje okozott tömeges balesetet (Metropol)
Felgyújtott műanyagcsövek sűrű füstje okozott tömeges balesetet keddre virradó éjjel Németországban, a Köln és Düsseldorf közötti A57-es autópályán, a balesetben egy ember meghalt és többen megsérültek.
febr. 14
11:32
Csökkent az ipari termelés az euróövezetben (Metropol)
Az euróövezetben csökkent az ipari termelés decemberben: az előző hónaphoz képest 1,1 százalékos, az egy évvel korábbival összevetve 2,0 százalékos volt a visszaesés, közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. 2009 december óta ez az első éves szintű visszaesés.
febr. 14
11:45
Lesújtóan megfogyatkozott a bánsági magyarság (Kitekintő)
A tíz évvel ezelőtti romániai népszámlálások szerint 15 ezer magyarral több élt Temes megyében, mint most és a folyamat – úgy tűnik – megállíthatatlan.
febr. 14
11:48
Békés megoldást keresnek Szíriában (Metropol)
Az amerikai és a török külügyminiszter hétfőn hitet tett a szíriai krízis békés megoldása mellett. Washingtoni eszmecseréjén Hillary Clinton és Ahmet Davutoglu úgy értékelte, hogy a damaszkuszi vezetés beleegyezése nélkül nem lehetséges békemissziót küldeni Szíriába. Merkel fokozná a Szíria elleni szankciókat.
febr. 14
11:48
Óriási üzletet csinált két mexikói egyetemista (168 Óra Online)
A pocsék helyi útviszonyok ihlették azt a szuperkönnyű bambuszvázas biciklit, amelyet már évek óta gyárt két mexikói fiatal. A kézzel készített kerékpárokra – borsos áruk ellenére – óriási kereslet mutatkozik.
febr. 14
12:06
Meggyilkoltak egy korrupciós ügyekről író főszerkesztőt Brazíliában (168 Óra Online)
Meggyilkolták egy brazil lap főszerkesztőjét, aki az ország délnyugati, Paraguayjal határos térségében zajló korrupciós ügyekkel foglalkozott írásaiban; négy nap leforgása alatt ő a második újságíró, akit megöltek a dél-amerikai országban.
febr. 14
12:21
Miniszteri rendelet védi a Házsongárdi temető műemléksírjait (Kitekintő)
Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter rendelettel erősítette meg a kolozsvári Házsongárdi temető egyéni műemlékké nyilvánított sírjainak a védettségét.
febr. 14
12:39
Románia elégedetlen az új magyar választójogi törvénnyel (Kitekintő)
A magyarországi román kisebbség helyzetéről, a magyarországi román ortodox egyház támogatásáról, valamint a magyarországi és a romániai magyar civil szervezetek együttműködéséről tárgyalt Bukarestben Latorcai Csaba államtitkár-helyettes hétfőn.
febr. 14
12:42
Dán elnökség célja: tagállami együttműködés (Metropol)
Mads Sandau-Jensen budapesti dán nagykövet az Országgyűlés európai ügyek bizottságának keddi ülésén arról beszélt, hogy az euróövezet válsága alapvetően meghatározza országa soros EU-elnökségét, függetlenül attól, hogy Dánia nem tagja az eurózónának.
febr. 14
12:57
Románia: helyhatósági választások június tizedikén (Kitekintő)
Június 10-e a helyhatósági választások legvalószínűbb időpontja – közölte a koalíciós pártok tegnapi tanácskozása után Sever Voinescu.
febr. 14
13:33
Ki akarják dobni az ország alkotmányát (Kitekintő)
Jelentősen visszaesett a népszerűsége az Egyesült Államok egykor más országok számára modellként szolgáló, de ma már korszerűtlennek számító alkotmányának.
febr. 14
13:36
Szlovákia: „nem európai” a kettős állampolgársági törvény (Metropol)
Magyarország javítsa ki a kettős állampolgárságról szóló, "nem európai, civilizálatlan törvényét" - mondta Mikulás Dzurinda kedden egy pozsonyi sajtótájékoztatón.
febr. 14
13:51
Kárpátalján is büntetnék a kettős állampolgárságot (Kitekintő)
Szlovákia után Ukrajnában is pénzbírságot szabhatnak ki azokra az elkövetőkre, akik suttyomban egy másik állampolgárságot is szereznek.
febr. 14
13:54
„Ezek nem jobbikosok, hanem Orbán barátai” (168 Óra Online)
Még viták folynak az Európai Parlamentben (EP) arról, hogy mit tartalmazzon a Magyarországról csütörtökön elfogadandó állásfoglalás – közölte keddi strasbourgi sajtótájékoztatóján Hannes Swoboda, az EP szocialista frakcióvezetője.
febr. 14
14:09
A litván kormány újratárgyalhatja az ACTA-t (Kitekintő)
A Baltic Times szerint komoly kétségek merültek fel a litván kormányon belül az internetes kalózkodás elleni ACTA egyezmény aláírásának helyességéről.
febr. 14
14:12
Argentin bojkott a brit hajókra (Metropol)
Bojkottálni fogja a brit zászló alatt közlekedő hajókat az argentínai közlekedési dolgozók szakszervezete a két ország között kiéleződött, a Falkland-szigetek szuverenitásáról szóló vita miatt - adta hírül kedden a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja.
febr. 14
14:14
Börtönbüntetés két volt román miniszternek (Metropol)
Három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek első fokon két volt román minisztert, akiket egy korrupciós ügyben találtak vétkesnek.
febr. 14
14:27
A kettős állampolgárok nem kaptak választási értesítőt (Kitekintő)
Kikézbesítették Szlovákiában a március 10-ei választásokról szóló értesítőt a választások idejéről és helyéről. A kettős állampolgárok nem kapták kézhez a tájékoztatást, ennek ellenére elmennek szavazni.
febr. 14
14:30
ENSZ: több mint 300 embert öltek meg a szíriai Homszban (168 Óra Online)
Az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn úgy vélte, hogy a szíriai erők „valószínűleg” emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el a megtorló hadjárat során, és „megbízható információkra” hivatkozva úgy becsülte, hogy több mint 300 embert öltek meg a Homsz városa elleni ostrom alatt.
febr. 14
14:48
Bangkokban robbantott egy iráni (Metropol)
Egy iráni férfi robbanószerkezetet hozott működésbe kedden a thaiföldi fővárosban, s nem sokkal később súlyosan megsebesült, mert menekülés közben felrobbant a kezében egy másik bomba - közölte a thaiföldi kormány szóvivője.
febr. 14
15:03
Meghalt a kongói elnök bizalmi embere (Kitekintő)
Repülőgép-balesetben elhunyt a kongói elnök legfőbb tanácsadója, a maga mögött hagyott hatalmi vákuum akár politikai instabilitást is eredményezhet.
febr. 14
15:21
Magyarország a második (Kitekintő)
Jó alap a külügyminiszter asszony látogatása előtt. Magyarország is ratifikálta Horvátország uniós csatlakozási szerződését.
febr. 14
15:24
Lovas szobrot emelnek Kim Dzsong Il születésnapjára (Metropol)
Nyitott kabáttal és kantárral a kezében ábrázolja a néhai Kim Dzsong Ilt az az 5,7 méteres lovas szobor, amelyet az egykori észak-koreai vezető 70. születésnapjára rendezett ünnepségsorozaton lepleztek le kedden.
febr. 14
15:39
Tőkés: igazság nélkül nincs megbékélés (Kitekintő)
A Pátria rádió a kisebbségi kérdések európai súlyáról, az autonómiáról és a romániai magyarság számának csökkenéséről is kérdezte a politikust.
febr. 14
15:42
Súlyos korrupciós ügy: 3 évet kaptak a volt miniszterek (168 Óra Online)
Három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek első fokon két volt román minisztert, akiket egy korrupciós ügyben találtak vétkesnek.
febr. 14
15:57
Milliárdos forgatja fel az ország életét (Kitekintő)
Vlagyimir Romanov orosz származású milliárdos 2009-es kudarca után újból szerencsét próbál a litván belpolitikában.
febr. 14
16:18
Magyarország is az EU szégyenpadján (Metropol)
Tizenkét EU-tagország, köztük Magyarország vonatkozásában alaposabban meg kell vizsgálni, nem áll-e fenn a makrogazdasági egyensúlyhiány veszélye. Ezt közölte Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke kedden Strasbourgban.
febr. 14
16:20
Klicsko: Ukrajnában is lehet egy véres felkelés (Metropol)
Vitalij Klicsko ukrán ökölvívó és politikus szerint Ukrajnában is lehetséges egy, "a szíriaihoz hasonló véres felkelés".
febr. 14
16:33
Újabb uniós listára került fel az ország (Infostart)
Tizenkét uniós tagország, köztük Magyarország vonatkozásában alaposabban meg kell vizsgálni, fennáll-e a makrogazdasági egyensúlyhiány veszélye - közölte Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke Strasbourgban.

Keresés