2012. február 21. kedd

febr. 21
6:03
Egy nap Szarajevóban (Kitekintő)
Töltsön velünk egy napot Szarajevóban!
febr. 21
6:06
Javulnak Obama újraválasztási esélyei (Kripto Akadémia)
Javulnak az amerikai gazdasági mutatók és ezzel Barack Obama újraválasztási kilátásai is. A friss felmérések szerint a demokrata elnök népszerűségi mutatója ismét elérte az 50 százalékot, többen támogatják, mint amennyien elégedetlenek teljesítményével. Ez pedig azt jelzi, nagy eséllyel a duplázó elnökök sorába léphet.
febr. 21
6:08
Karneváli csillogás Rióban (Kripto Akadémia)
Döntő szakaszához ért a riói karnevál. Holnap ugyanis eldől, melyik szambaiskola nyeri a tánckarosok versenyét, és lesz a jellegzetes brazil tánc koronázatlan királya. A brazil város legfontosabb idei rendezvényén olyan sztárok léptek fel, mint Madonna, Jennifer Lopez vagy Hugh Hefner.
febr. 21
6:10
Megosztja a rivalizálás a republikánusokat (Kripto Akadémia)
Bár csak jövő kedden tartják a következő előválasztásokat, a republikánus jelöltek lázasan kampányolnak, nem csupán Arizonára és Michiganre, hanem már a nagy megmérettetésre, a Szuperkeddre kacsintgatva. Ám nem kizárt, hogy március 6-át követően is marad a bizonytalanság.
febr. 21
6:12
Több tízezren harcolnak a rezsim ellen (Kripto Akadémia)
Szíriából nem lehet független hírekhez jutni, így az ellenzékiek adatai és a YouTube videomegosztó portálra feltöltött sokkoló képek alapján lehet következtetni arra, milyen vérengzés is zajlik az országban.
febr. 21
6:14
Kokaint szívott a Concordia kapitánya? (Kripto Akadémia)
Kokain nyomait találták az egy hónapja zátonyra futott olasz luxustengerjáró, a Costa Concordia kapitányának hajszálában - adta hírül a Sky News a túlélők ügyvédeitől szerzett információkra hivatkozva.
febr. 21
6:16
Orbánék hatalmon tartanák Basescuékat (Kripto Akadémia)
Döntésünk most egybeesett a magyarországi sugallattal - nyilatkozta a kolozsvári Krónika napilapnak Kelemen Hunor RMDSZ elnök, a román kormány művelődési minisztere a Boc- kormány bukása és az Ungureanu-kabinet felállása kapcsán.
febr. 21
6:18
Oligarcha indul harcba a Kremlért (Kripto Akadémia)
Oroszország harmadik leggazdagabb embere harcba száll Putyinnal az elnöki cím megszerzéséért. Tévedés ne essék, nemcsak esélye nincs arra, hogy megszorongassa Putyint, de még arra sem, hogy a kommunista Zjuganov közelébe jusson. Mi végre akkor ez a felhajtás?
febr. 21
6:21
Új tanulmányi szakot indít az Eperjesi Egyetem magyar intézete (Kitekintő)
Az ősszel létrejött Magyar Nyelv és Kultúra Intézete az Eperjesi Egyetemen a következő iskolai tanévre új tanulmányi szakot indít az érdeklődők számára.
febr. 21
6:39
Megállapodtak a görög mentőcsomagról (Infostart)
Megállapodtak az euróövezeti tagországok pénzügyminiszterei kedd hajnalban a Görögországnak nyújtandó újabb mentőcsomagról, amely 130 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot és a GDP-arányos görög államadósság 121 százalékra történő leszorítását irányozza elő az évtized végéig - közölte két uniós tisztségviselő. A megállapodás hírére erősödött az euró. A miniszterek tizenkét órás brüsszeli…
febr. 21
7:15
Komoly gazdaságélénkítésbe fogott a kormány (Kitekintő)
A kínai központi bank három hónapon belül másodszor csökkentette a kereskedelmi bankok tartalékkövetelményét, ezúttal is 50 bázisponttal, mint tette azt legutóbb tavaly novemberben.
febr. 21
7:17
Magyarul is tájékoztatták a vonat utasait (Kitekintő)
A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom legújabb figyelemfelkeltő akcióját az Érsekújváron és Párkányon áthaladó AVALA nemzetközi gyorsvonaton hajtotta végre.
febr. 21
7:33
Az ügyész halálos ítéletet kér Mubarakra (Infostart)
Egyiptomban halálos ítéletet kért Hoszni Mubarak volt elnökre a tüntetők tavalyi tömeges lemészárlása miatt az ügyész.
febr. 21
7:36
Görögországnak még további segélycsomagokra lehet szüksége (Kripto Akadémia)
A görög mentőprogram "messze letért" a kívánt pályáról, és Görögországnak egy újabb, harmadik segélycsomagra lehet szüksége a most formálódó második kifutása után - áll egy "szigorúan bizalmas" jelentésben, amelyből a keddi Financial Times idézett.
febr. 21
8:09
Űrfelvonót építene egy japán cég (Infostart)
Az évszázad derekára meg akarja valósítani az űrfelvonó építésével kapcsolatos terveit japán egyik legnagyobb építkezési vállalata - jelentette kedden a japán média.
febr. 21
8:09
Döntöttek Brüsszelben: keményen megbüntetik az országot (Kitekintő)
Az Európai Bizottság eljárást indított Bulgária ellen adminisztrációs mulasztások miatt. A miniszterelnök azonnal elbocsátotta a felelős vezetőket.
febr. 21
8:27
Fico a leghitelesebb, Dzurinda a legnépszerűtlenebb (Kitekintő)
Robert Fico a leghitelesebb politikus Szlovákiában az MVK közvélemény-kutató ügynökség által készített felmérés szerint.
febr. 21
9:03
Kemény büntetésre készül Brüsszel az Orbán-kormány ellen (Kitekintő)
A biztosi testület napokon belül azt javasolhatja a Tanácsnak, hogy függesszék fel a Magyarországnak 2013. január 1-től esedékes kohéziós pénzügyi kötelezettségvállalások egy részét – közölték hétfőn jól értesült brüsszeli források.
febr. 21
9:03
On The Spot: Törzsek (Metropol)
Eddig a világ konfliktusainak gócpontjait járták, most viszont a legeldugottabb részek és embercsoportok kezdték érdekelni őket. A sorozat történetében az m1-en holnap este induló „On The Spot: Törzsek” több szempontból is újdonságot jelent.
febr. 21
9:21
Meghosszabbították a sztrájkot a frankfurti repülőtéren (Infostart)
Péntekig meghosszabbították a sztrájkot a frankfurti repülőtéren - közölte kedd reggel a repülésbiztonsági dolgozókat tömörítő GdF szakszervezet. A múlt héten csütörtökön kezdődött, a hét végén felfüggesztett, majd hétfőn újrakezdett sztrájkot eredetileg szerda reggel ötkor tervezték befejezni.
febr. 21
9:21
Magyar magánóvoda beindítására lenne szükség Nagybecskereken (Kitekintő)
Nagybecskerek csak akkor maradhat meg a bánáti magyarság oktatási központja, ha sikerül megőrizni a magyar alapfokú oktatást.
febr. 21
9:21
Prostitúciós ügyben vették őrizetbe DSK-t (Metropol)
Őrizetbe vették ma Dominique Strauss-Kahnt volt IMF-vezért egy észak-franciaországi prostitúciós hálózat ügyében indított nyomozás keretében.
febr. 21
9:23
Kilenc mexikói foglár segédkezett a szökésben (Metropol)
Kilenc börtönőr ismerte be, hogy segítette a fegyenceket egy észak-mexikói börtönből való szökésben, amelyet tömegmészárlás előzött meg - közölte hétfőn a helyi biztonsági szolgálat szóvivője.
febr. 21
10:33
Az IMF feltételeket szab a görögöknek (Infostart)
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa várhatóan március második hetében dönt arról, hogy milyen mértékben járul hozzá a második görög mentőcsomaghoz - mondta kedden az IMF vezérigazgatója, aki hangsúlyozta, hogy a valutaalap feltételekkel vesz részt a programban.
febr. 21
10:33
Az ecuadori elnököt még a bíróság sem tudja elítélni (Kitekintő)
Ecuador elnöke, Rafael Correa újabb lépést tett afelé, hogy a külföld számára úgy tűnjön, országában egyre kevésbé érvényesül a sajtószabadság. Perbe fogott és elítélt újságírók sora bizonyítja, hogy nem érdemes szembemenni az elnök akaratával és véleményével. De vajon meddig tart ez az állapot?
febr. 21
10:54
Schäuble: a német parlament támogatja majd az új mentőcsomagot (Kripto Akadémia)
A német pénzügyminiszter szerint a Bundestag, a német parlament alsóháza megszavazza az új görög mentőcsomagot.
febr. 21
11:09
Őrizetbe vették Dominique Strauss-Kahnt (Infostart)
Őrizetbe vette Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutalap (IMF) volt vezérigazgatóját az észak-franciaországi Lille ügyészsége egy prostitúciós hálózat ügyében indított nyomozás keretében.
febr. 21
11:09
Optimisták a fiatalok, bár ők a válság vesztesei (Kitekintő)
Az amerikai fiataloknak ma nehezebb megtakarítani, munkát találni és fizetni tanulmányaikat, mint szüleik generációjának volt, mégis bizakodva tekintenek a jövőbe.
febr. 21
11:09
Görögország marad az euróövezetben (Metropol)
Görögország és az euróövezet pénzügyi stabilitását egyaránt biztosítja a kedden született megállapodás a 130 milliárd eurós, újabb görög pénzügyi támogatási programról és a görög adósság könnyítéséről - hangoztatta Jean-Claude Juncker, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsának elnöke a miniszterek maratoni ülését követően.
febr. 21
11:27
800 millió dollárt ér az arab tavasz (Kitekintő)
Az eddigiek mellett plusz forrásokat is biztosítana Barack Obama a Közel-Kelet államainak. Vannak azonban, akik aggódnak: a káoszban nyújtott támogatás még nagyobb zavart okozhat.
febr. 21
11:29
Súlyos hibák sorozata: zuhanórepülésbe kezdett a kormány (Kitekintő)
Három egymást követő, rosszul kommunikált politikai kudarc után megingott a választók bizalma Európa mintakormányában.
febr. 21
11:48
"Erősen feltételes" a görög adósságráta-cél elérése (Kripto Akadémia)
Több feltételezett tényező megvalósulásától is erőteljesen függ a kedden elért görög segély-megállapodás adósságráta-céljának elérése, és változatlanul kérdéses még az is, hogy Görögország az euróövezet tagja maradhat-e - vélekedtek a kedd hajnali egyezségről adott értékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.
febr. 21
12:03
Visszatér a Vörös-tengerre a két iráni hadihajó (Metropol)
A múlt héten Szíriába küldött két iráni hadihajó kedd reggel beúszott a Szuezi-csatornába, hogy visszatérjen a Földközi-tengerről a Vörös-tengerre - közölte Egyiptomban a csatornahatóság egyik embere.
febr. 21
12:21
Tovább maradhatnak az olasz bevándorlók (Kitekintő)
Az olasz kormány a bevándorlók helyzetének könnyítésén dolgozik. Egy olyan tervezet készül, amely a Maroni-Tremonti törvény által bevezetett adóterheken enyhítene a tartózkodási engedélyek meghosszabbításával.
febr. 21
12:57
Luxusadót akar bevezetni a kormány (Kitekintő)
A kormány a közeljövőben a luxusadóra vonatkozó törvény kidolgozását fogja javasolni a parlamentnek – jelentette ki Mikola Azarov ukrán miniszterelnök egy politikai vitaműsorban.
febr. 21
13:15
Nincs határidő a kötelezettségszegési eljárások keretében adott válaszok értékelésére (Infostart)
Az európai uniós szabályok értelmében nincsen előre meghatározott határidő arra, hogy az Európai Bizottságnak mikorra kell értékelnie a januárban indított kötelezettségszegési eljárások keretében múlt héten adott magyar válaszokat - erősítette meg Olivier Bailly, a végrehajtó testület szóvivője.
febr. 21
13:15
Románia: Jövő héten írják alá a koalíciós megállapodást (Kitekintő)
Csupán jövő héten írják alá az év végéig érvényes együttműködési megállapodásukat a kormánypártok – tudta meg az Új Magyar Szó tegnap Fekete Szabó András szenátusi frakcióvezetőtől a koalíció vezetőinek tegnapi tanácskozása után.
febr. 21
13:15
Darwin, Ausztrália Pearl Harborja (Metropol)
Ausztráliának is megvan a maga "Pearl Harborja", ám míg az amerikai kikötőt ért japán légitámadás közismert, ausztráliai megfelelőjéről, Darwin tragédiájáról alig tudott eddig a világ főként azért, mert Ausztrália szégyenként élte meg - okkal.
febr. 21
13:17
Erőszakos akciók a jemeni elnökválasztás ellen (Infostart)
Déli szakadár aktivisták felgyújtottak egy szavazóhelyiséget és utcákat torlaszoltak el kedden a dél-jemeni Ádenben, hogy akadályozzák a reggel kezdődött elnökválasztást - jelentette az AFP hírügynökség tudósítója szemtanúkra hivatkozva. Négyen haltak meg a déli-délkeleti országrészben a keddi erőszakcselekményekben, köztük egy gyerek.
febr. 21
13:36
Milyen gazdagok az olasz kormány tagjai? (Kripto Akadémia)
A Monti-kormány által hirdetett átláthatóság jegyében interneten közzé tették a közgazdász vezette kabinet tagjainak vagyoni helyzetét, fizetési plafont szabva az olasz állami menedzserek számára.
febr. 21
13:51
Forr az egész ország: óriási kormányellenes tüntetés jöhet (Kitekintő)
Sebastián Pińera ismét nehéz helyzetbe került: energetikai beruházásait támadják a környezetvédők, ha pedig visszakozik, akkor a helyi lakosság kezd el tüntetni és gyújtogatni, hogy figyeljenek végre oda rájuk is.
febr. 21
14:12
Magyar vitorlás hajó Rakonczay nyomában (Kripto Akadémia)
Magyar vitorlás hajó indul az Atlanti-óceán átszelésére tervek szerint szombaton azt az útvonalat követve, amelyen Rakonczay Gábor is haladhat.
febr. 21
14:27
Szabadon engedték a darfúri békefenntartókat (Kitekintő)
Pár órával az elfogásuk után szabadon is bocsátották a vasárnap elfogott kéksisakosok nagy részét a darfúri lázadók. A vád az volt ellenük, hogy a szudáni kormány megbízásából kémkedtek a felkelők területén. Hárman azonban még mindig fogságban vannak.
febr. 21
14:27
Irán: megvannak a márciusi választás jelöltjei (Metropol)
Az iráni Őrök Tanácsa jóváhagyta a március 2-án tartandó parlamenti választások képviselőjelöltjeinek listáját - jelentette kedden az Isna hírügynökség.
febr. 21
14:29
Elnökválasztás elleni erőszakos akciók Jemenben (Metropol)
Déli szakadár aktivisták felgyújtottak egy szavazóhelyiséget és utcákat torlaszoltak el kedden a dél-jemeni Ádenben, hogy akadályozzák a reggel kezdődött elnökválasztást - jelentette az AFP hírügynökség tudósítója szemtanúkra hivatkozva.
febr. 21
14:48
Több ezer erdélyi magyar veszítheti el jogait (168 Óra Online)
Amennyiben az októberben megtartott romániai népszámlálás eddig nyilvánosságra került eredményei megfelelnek a későbbi végleges adatoknak, négy vagy öt erdélyi kisvárosban és csaknem tucatnyi községben összesen 10-20 ezer erdélyi magyar veszíti el nyelvi, kisebbségi jogait – olvasható a www.nyelvijogok.ro honlap közleményében.
febr. 21
15:03
Egyszerűbb közbeszerzések kellenek (Kitekintő)
Támogatja az uniós tagállamok többsége a tárgyalásos közbeszerzési eljárások alkalmazási körének szélesítését, de többen veszélyesnek is tartják ennek túlzott, és kontroll nélküli elterjesztését – derült ki a versenyképességért felelős miniszterek hétfői ülésén, amelyen – egyebek mellett – az európai közbeszerzési rendszer megújítását célzó irányelv-tervezetekről is szó volt.
febr. 21
15:21
Nappali kávézó nyílik a Pozsonyi Magyar Intézetben (Kitekintő)
A pozsonyi magyarokat és a magyar kultúra iránt érdeklődő szlovákokat ezután kávé mellett várják a magyar könyvek, folyóiratok és újságok.
febr. 21
15:21
Homszt lőtték a kormányerők: 27 áldozat (Metropol)
Legkevesebb 27 ember, köztük 16 a közép-szíriai Homsz város Bába Amr negyedében meghalt kedden a hadsereg támadásában - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).
febr. 21
15:57
Orbán Viktor Kazahsztánba látogat (Metropol)
Orbán Viktor kormányfő hivatalos kazahsztáni látogatását készíti elő Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki a kazah fővárosban folytat megbeszéléseket február 22-25. között - közölte a kazah külügyi tárca hivatalos képviselője asztanai sajtótájékoztatóján.

Keresés