2012. február 22. szerda

febr. 22
6:03
A görög parlament csütörtökön szavaz az adósságcsökkentésről (Infostart)
Csütörtökön szavaz a görög parlament arról az adósságcsökkentő tervről, amelynek értelmében az ország magánhitelezői a kezükben lévő 200 milliárd eurónyi görög állampapírok nominális értékének 53,5 százalékát (107 milliárd euró) írják le - közölték athéni kormányforrásból.
febr. 22
6:06
Gauck lesz a német elnök (Kripto Akadémia)
Joachim Gauck, az ellenzék jelöltje lesz az új német elnök. Erről állapodott meg vasárnap késő este a német kormánykoalíció, a CDU/CSU és a liberális FDP, valamint a két ellenzéki párt, az szociáldemokrata SPD és a Zöldek. A parlament két háza március folyamán szavaz az új államfő személyéről.
febr. 22
6:08
Házasságra kötelezik Joachim Gauckot? (Kripto Akadémia)
Németországban továbbra sem csillapodott a vasárnap esti, igencsak viharosra sikeredett államfőjelölés körüli botrány, amikor a pénteken lemondott Christian Wulff utódának a Stasi-dokumentációk egykori szövetségi megbízottját, Joachim Gauckot nevezték meg.
febr. 22
6:10
Vagyonosak az olasz miniszterek (Kripto Akadémia)
Közzétették az olasz miniszterek bevételeiket. Mindez Mario Monti azon kampányának része, amellyel "meg akarja tisztítani" az olasz közéletet. Tavaly novemberi kormányfővé választásakor ígéretet tett az általa irányított kabinet teljes átláthatóságára.
febr. 22
6:12
A diktátor vagyona a tét (Kripto Akadémia)
Hivatalosan is kéri a Ceausescu házaspár perének újrafelvételét Mircea Oprean, a 2006-ban elhunyt Zoe Ceausescu férje. A tét nem csak a diktátor házaspár hírneve, hanem annak egykoron összeharácsolt vagyona is.
febr. 22
6:14
Korán-égetés Afganisztánban (Kripto Akadémia)
Az Afganisztánban állomásozó NATO-erők amerikai parancsnoka bocsánatot kért, amiért a külföldi csapatok állítólag iszlám vallási könyveket, így a Korán példányait égették el. John R. Allen tábornok közleményében jelezte, azonnal közbeavatkozott és teljeskörű vizsgálatot rendelt el, amint tudomást szerzett az ügyről.
febr. 22
6:16
A népbarát Sarkozy-kampány (Kripto Akadémia)
"Alamizsnát, köszönöm nem kérek", ez volt François Bayrounak, a francia centristák elnökjelöltjének a tömör válasza Nicolas Sarkozy választási adujára, amely a szombati Marseille-i választási kampánynyitón hangzott el. A lelépő és újraválasztásáért harcba szálló államfő azt ígérte, ha győzne, a törvényhozási erőpróbán a jelenlegi kétfordulós többségi helyett kész bevezetni az arányos választási…
febr. 22
6:39
Meghosszabbították a volt IMF-vezér fogva tartását (Infostart)
Huszonnégy órával meghosszabbították Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutalap (IMF) volt vezérigazgatójának a fogva tartását kedd este, akit napközben vett őrizetbe az észak-franciaországi Lille ügyészsége egy prostitúciós hálózat ügyében indított nyomozás keretében - közölte egy, a nyomozáshoz közelálló forrás.
febr. 22
7:33
Kína szerint az észak-koreai szökevények nem menekültek (Infostart)
Peking álláspontja szerint a Kína területére törvénytelen úton belépő észak-koreaiak nem menekültek - derült ki a kínai külügyi szóvivő legutóbbi megnyilatkozásából.
febr. 22
7:33
Titokzatos könyvet ír a miniszterelnök (Kitekintő)
Iveta Radičová szlovák kormányfő könyvet ír, amelyből a nyilvánosság megtudhat néhány dolgot a Gorilla-ügy, de kormánya bukása kapcsán is.
febr. 22
7:54
Európai kisebbségügyi konferenciát rendeznek Düsseldorfban (Kripto Akadémia)
Európai kisebbségügyi konferenciát rendez csütörtökön és pénteken Düsseldorfban, az észak-rajna-vesztfáliai tartományi parlament épületében a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) és a Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége (BOUD), együttműködve a Dél-tiroli Népcsoportok Intézetével.
febr. 22
8:09
Az államcsőd szélén állt az ország (Kitekintő)
Megegyezés született Görögország megmentésének kérdésében – hamarosan folyósítják a második, 130 milliárd eurós mentőcsomagot. A magánhitelezők beadták derekukat és elengedik a görög adósságnak több mint a felét.
febr. 22
8:09
Börtönlázadás és rendőrségi ostrom Bali szigetén (Metropol)
Börtönlázadás tört ki az indonéziai Bali sziget egyik fegyházában: a fegyencek irodahelyiségeket gyújtottak fel, és fegyvert zsákmányoltak a foglároktól.
febr. 22
8:11
Prostitúciós ügyben vették őrizetbe DSK-t (Metropol)
Őrizetbe vették ma Dominique Strauss-Kahnt volt IMF-vezért egy észak-franciaországi prostitúciós hálózat ügyében indított nyomozás keretében.
febr. 22
8:27
Túl a jemeni elnökválasztáson (Kitekintő)
A választással hivatalosan is vége Száleh 33 éves uralmának, a következő két év azonban még nehezebb lesz. Jemen a szétszakadás szélén áll, az emberek éheznek, az al-Kaida pedig erősödik.
febr. 22
8:45
Csökkent vagy nőtt a magyar elsősök száma Felvidéken? (Kitekintő)
Nagy erőkkel folynak a beiratkozások a felvidéki óvodákba, és iskolákba. Csökkent, vagy nőtt a magyar diákok száma Szlovákiában?
febr. 22
8:48
Kína szerint az észak-koreai szökevények nem menekültek (Kripto Akadémia)
Peking álláspontja szerint a Kína területére törvénytelen úton belépő észak-koreaiak nem menekültek - derült ki a kínai külügyi szóvivő legutóbbi megnyilatkozásából.
febr. 22
9:03
Washingtoni látogatása közben mondott le a külügyminiszter (Infostart)
Lemondott szerdán az ausztrál külügyminiszter, s döntéséről washingtoni hivatalos látogatásán tartott sajtótájékoztatóján tájékoztatta a nyilvánosságot.
febr. 22
9:03
Döbbenet (Kitekintő)
Egyik megdöbbenésből a másikba eshetünk, ha a legutóbbi romániai népszámlálás adatait vizsgáljuk. Az első megdöbbentő információval az ideiglenes eredmények közzétételekor szembesülhettünk, amikor kiderült, hogy az ország lakossága alig haladja meg a 19 milliót, ráadásul a magyarok aránya sem alakult kedvezően.
febr. 22
9:39
Szabadon engedték a Megaupload alapítóját (Infostart)
Óvadék ellenében szabadlábra helyezték a Megaupload csalásért és szerzői jog megsértéséért vád alá helyezett alapítóját szerdán Új-Zélandon.
febr. 22
9:39
Legfőbb bűnük, hogy magyarok (Kitekintő)
Tőkés László EP-képviselő szorgalmazza a "temerini fiúk" szabadon bocsátását.
febr. 22
9:57
Huszonegy közép-kelet-európai bankot vizsgálgat a Moody's (Kitekintő)
Huszonegy közép-kelet-európai, illetve FÁK-térségbeli banki leányvállalat adós- és bankbetét-osztályzatait vette leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá kedd este a Moody's Investors Service.
febr. 22
10:15
Óriási bajba került a kormánypárt (Kitekintő)
Mind Putyin, mind a párttagok távolodnának a megtépázott hírnevű Egységes Oroszországtól. Névváltoztatás és vezetőcserék is várhatóak, de a pesszimistább forgatókönyvek szerint akár szakadhat is a kormánypárt.
febr. 22
10:18
Az amerikai alkotmány már nem olyan vonzó, mint régen (Kripto Akadémia)
Az amerikai alkotmány valaha jobb időket látott. Továbbra is az Egyesült Államok alapító okirata és szent szövege, a világ legrégibb változatlan formában hatályban lévő írott alkotmánya, ezzel együtt hatása fokozatosan csökken. Az alkotmány elfogadásának 200. évfordulója alkalmából 1987-ben a Time magazin kiszámolta, hogy "a ma létező 170 országból több mint 160 alaptörvényében találhatók olyan…
febr. 22
10:33
Összeállt a második görög mentőcsomag (Kitekintő)
A görög államadósság GDP-arányosan 120,5 százalékra csökkentését várja az Európai Unió az évtized végére a második görög mentőcsomagtól, amelynek részleteiről kedd hajnalra állapodtak meg az euróövezet pénzügyminiszterei. A program szerint a görög államadósság magánfinanszírozói 53,5 százalékos nominális veszteséget szenvednek majd el.
febr. 22
10:36
Kamerák előtt lepte meg honfitársait a külügyminiszter (168 Óra Online)
Lemondott szerdán az ausztrál külügyminiszter, és döntéséről washingtoni hivatalos látogatásán tartott sajtótájékoztatóján tájékoztatta a nyilvánosságot.
febr. 22
11:09
Felmérés: abszolút többséget szerezne az ellenzék, kiesne az RMDSZ (Kitekintő)
Abszolút többségbe kerülne az ellenzéki Szociálliberális Unió (USL) pártszövetség, az RMDSZ pedig nem jutna be a parlamentbe, ha most vasárnap rendeznék a választásokat Romániában.
febr. 22
11:12
Kiakadt a rapper a miniszterelnök úrra: „K…a hihetetlen” (168 Óra Online)
Plágiummal vádolta meg egy olasz rapper Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt, akit a politikai mellett zenei ambíciók is fűtenek.
febr. 22
11:27
"Vasárnap maradjon vasárnap" (Kitekintő)
Szlovákia: A Keresztény Intézetek Fóruma (FKI) beindította a "Vasárnap maradjon vasárnap!" kampányt, amelyhez a polgárok önként csatlakozhatnak.
febr. 22
11:27
Ámokfutás egy atlantai wellness központban (Metropol)
Egy lövöldözésben öt ember halt meg kedd éjszaka az egyesült államokbeli Atlantában - írta a helyi sajtó a rendőrséget idézve.
febr. 22
11:45
Az RMDSZ döntése egybecsengett a magyar kormány sugallatával (Kitekintő)
A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a kormányzati szerepvállalás folytatásáról hozott döntése egybecsengett a magyar kormány sugallatával - jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.
febr. 22
11:45
Az Amerika Hangja rádió 70 éve hallható (Metropol)
Hetven éve, 1942. február 24-án szólalt meg először az éterben az Amerika Hangja (Voice of America, VOA), az Egyesült Államok Tájékoztatási Hivatalának külső rádióállomása.
febr. 22
11:48
Tüntetőkre lőttek Kabulban (168 Óra Online)
Lövéseket adtak le a tüntetőkre szerdán Kabulban, ahol több százan tiltakoznak a bagrami amerikai támaszponton történt koránégetés ellen.
febr. 22
12:03
Merényletkísérlet az abház elnök ellen (Metropol)
Merényletet kíséreltek meg szerda reggel Abházia elnöke, Alekszandr Ankvab ellen; a politikusnak nem esett baja, viszont egyik testőre életét vesztette - jelentette az orosz média, abház belügyi forrásokra hivatkozva.
febr. 22
12:05
Megöltek két nyugati újságírót Homszban (Metropol)
Egy francia és egy amerikai újságírót megöltek szerdán a közép-szíriai Homszban - közölte Valérie Pécresse francia kormányszóvivő.
febr. 22
12:21
Újabb nyelvhasználati kampány indul (Kitekintő)
Az ügyfél nyelvén címmel nyelvhasználati kampányt indít az Anyanyelvünkért Polgári Társulás Szlovákiában.
febr. 22
12:21
Több mint 60 százalékos részvétel a jemeni elnökválasztáson (Metropol)
Hatvan százaléknál magasabb volt a részvétel a jemeni elnökválasztáson a szerdán ismertté vált részleges adatok alapján, dacára a déli szeparatista és északi ellenzéki erők bojkottfelhívásainak - közölte a helyi választási bizottságok egyik tagja az AFP hírügynökséggel.
febr. 22
12:39
Tárgyalóasztalhoz ül Irán a nagyhatalmakkal (Kitekintő)
Az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió folytathatja a tárgyalásokat Iránnal- tudósított a New York Times. Az iszlám köztársaság nukleáris programjával kapcsolatos nemzetközi konfliktus azután mozdulhat el holtpontjáról, hogy Irán levélben garantálta a tárgyalási előfeltételek enyhítését.
febr. 22
12:57
Max. 4 percet zuhanyozhatnának az angolok (Kitekintő)
Négy percre kellene kurtítania mindenkinek a zuhanyozást Anglia délkeleti részén az aszály miatt - javasolják a helyi vízművek, és vízálló, tojásfőzéshez használatos órákat küldenek szét a lakosságnak.
febr. 22
13:15
Kiderült: milliókat vett fel a jobboldali politikus (Kitekintő)
Már Rick Santorum a legnépszerűbb republikánus elnökjelölt megelőzve a legtöbb delegáltat begyűjtő Romneyt. Az egyre inkább leszakadó Gingrich már a szuperkeddre koncentrál, Ron Paul szerint pedig fasizálódik az amerikai rendszer.
febr. 22
13:51
Az alkotmány módosításán gondolkodik a lett kormány (Kitekintő)
Tovább gyűrűznek a viták a lettországi népszavazást követően.
febr. 22
13:51
Német orvosok: súlyos beteg Timosenko (Metropol)
A Julija Timosenkót vizsgáló német orvosok megerősítették, hogy valóban súlyos a bebörtönzött volt ukrán miniszterelnök egészségi állapota - jelentette szerdán az Unian ukrán hírügynökség.
febr. 22
14:09
142 milliárdra büntetnék Magyarországot (Kitekintő)
495 millió eurónyi magyar kohéziós kötelezettségvállalást fagyaszt be 2013. január 1-jétől az Európai Bizottság – derült ki a testület déli sajtótájékoztatójára kiküldött meghívóból, amelyen a gazdasági és a regionális politikai EU-biztos ismertetik majd a Magyarországgal szembeni bizottsági döntés részleteit.
febr. 22
14:27
A Vajdaságba megy Surján László (Kitekintő)
A kereszténydemokrata EP képviselő kétnapos vajdasági látogatása során tájékozódás és kapcsolatfelvétel céljából számos találkozón vett részt.
febr. 22
14:30
1000 ember repül az állami vasúttól (168 Óra Online)
A román állami vasúttársaság személyszállító üzletága (CFR Calatori) a nemzetközi hitelezőkkel, így az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött elővigyázatossági hitelszerződés feltételeinek megfelelően több mint ezer főt bocsát el - közölte a CFR Calatori kedden.
febr. 22
14:45
Csapatot cserél az új román kormányfő (Kitekintő)
Dan Suciut, a Money Channel műsorvezetőjét nevezte ki kormányszóvivőnek Mihai-Răzvan Ungureanu miniszterelnök.
febr. 22
15:21
Tőkés szerint rossz úton jár az RMDSZ (Kitekintő)
Az Erdélyi Magyar Néppártra azért van szükség, mert az RMDSZ letért az útról – fogalmazta meg Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke székelyföldi körútja tegnapi illyefalvi állomásán.
febr. 22
15:21
Leszaladt a sínekről egy vonat Buenos Airesben (Metropol)
Leszaladt a sínekről egy zsúfolt személyvonat Buenos Aires egyik pályaudvarán, szerdán, a reggeli órákban.
febr. 22
15:39
Külön utakon mozog Csáky Pál kampánya (Kitekintő)
Csáky Pál aktív kampányt folytat: a listán tizedik helyen induló egykori MKP-elnök könyvbemutatók, vitaestek, beszélgetések házigazdája.
febr. 22
15:39
Az Európai Unió kohéziós alapja (Metropol)
A kohéziós alap az Európai Unió úgynevezett belső felzárkóztatási pénzalapjai közé tartozik. Ezek az alapok az EU közös költségvetésének elkülönített támogatási keretei, céljuk segíteni a tagországok jóléti szintjének egységesebbé válását, a gazdasági különbségek eltűnését az egyes térségek között, valamint az uniós átlagtól elmaradottabb országok gazdaságának stabilizálását.

Keresés