2012. február 29. szerda

febr. 29
5:45
Szemétre dobták 9/11 több áldozatának maradványát (hvg.hu)
Szeméttelepen kötöttek ki a 2001. szeptember 11-i amerikai terrorcselekmények egyes áldozatainak elhamvasztott maradványai - áll a Pentagon megbízásából készült, kedden nyilvánosságra hozott jelentésben.
febr. 29
6:09
Washington aggodalma (Kripto Akadémia)
Növelni akarja a Szíriára gyakorolt nemzetközi nyomást az ENSZ emberi jogi tanácsa, amely tegnap tanácskozott Genfben. A szervezet olyan listát kíván összeállítani, amelyeken feltüntetik a politikai élet, valamint a hadvezetés azon szereplőinek nevét, akik emberiség elleni bűntetteket követtek el. Közben az Egyesült Államok attól tart, hogy Damaszkusz tömegpusztító fegyvereket vet be a konfliktus…
febr. 29
6:11
Szerbia egy lépéssel közelebb az EU-hoz (Kripto Akadémia)
Uniós tagjelölti státust kapott Szerbia - jelentették be tegnap az EU-s külügyminiszterek brüsszeli tanácsülésének második napján, hosszú, több órás tárgyalásokat követően. A döntés azért született meg a vártnál jóval nehezebben, mert az uniós partnerek megdöbbenésére Románia szinte az utolsó pillanatban próbálta megakadályozni, hogy Belgrád egy lépéssel közelebb kerüljön az EU kapujához.
febr. 29
6:13
Két államban csaptak össze a republikánusok (Kripto Akadémia)
Két hét kihagyás után tegnap Arizona és Michigan államban tartottak előválasztást, mára derül ki a végeredmény. Még mindig négyen hadakoznak a republikánus elnökjelöltségért: Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó és Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor fej-fej mellett, Newt Gingrich volt házelnök és Ron Paul veterán texasi képviselő jócskán lemaradva.
febr. 29
6:15
Bezárták a tábort (Kripto Akadémia)
Rohamrendőrök számolták fel keddre virradóra az Occupy London mozgalom táborát a Szent Pál katedrális előtt. Az akció jórészt békésen zajlott, mintegy húsz tüntetőt letartóztattak. A székesegyház jóváhagyta a londoni City fellépését, s engedélyezte, hogy a rendőrök a templom lépcsőjéről is eltávolítsák a tiltakozókat.
febr. 29
6:21
Mitt Romney megkönnyebbült (hvg.hu)
Mitt Romney Arizonában fölényesen, Michiganben pedig kemény küzdelemben győzött kedden a republikánusok előválasztásán, amelyen a párt szimpatizánsai arról szavaztak, hogy a novemberi elnökválasztáson ki legyen Barack Obama hivatalos kihívója.
febr. 29
6:21
A görög parlament újabb megszigorításokat szavazott meg (Infostart)
Újabb költségvetési szigorításokat szavazott meg kedd este a görög parlament, hogy Athén megkaphassa az újabb 130 milliárd eurós görög mentőcsomagot a Nemzetközi Valutaalaptól és az eurózóna országaitól.
febr. 29
6:39
Romney újabb győzelme (Infostart)
Mitt Romney biztosan megnyerte kedden az arizonai republikánus előválasztást, Michiganben pedig 40 százalékon áll a 36 százalékot szerzett Rick Santorummal szemben a leadott szavazatok 70 százalékának összesítése alapján.
febr. 29
6:57
Amerikai partokhoz közelít a japán szökőár törmeléke (hvg.hu)
Csaknem ötezer kilométert megtéve átsodródott a Csendes-óceán felén a tavalyi japán szökőárral tengerbe került hatalmas mennyiségű törmelék, épületmaradvány és hajóroncs, és bármelyik pillanatban elérheti Hawaii egyes távoli szigeteit.
febr. 29
7:15
A becsültnél kétszer több cézium került a légkörbe Fukusimánál (hvg.hu)
A korábbiakban becsültnél kétszer több radioaktív céziumizotóp került a légkörbe a fukusimai atomerőműben egy évvel ezelőtt történt nukleáris baleset során - közölte szerdán a japán meteorológiai kutatóintézet.
febr. 29
7:33
Újabb súlyos megszorításokat szavaztak meg Görögországban (hvg.hu)
Újabb költségvetési szigorításokat szavazott meg kedd este a görög parlament, hogy Athén megkaphassa az újabb, 130 milliárd eurós görög mentőcsomagot a Nemzetközi Valutaalaptól és az eurózóna országaitól. A törvényhozásban 202 képviselő szavazott igennel, 80-an ellenezték a megszorításokat. Mindkét kormánykoalíciós pártnál támogatták a költségvetési szigorításról szóló törvényeket.
febr. 29
7:33
Peking támogatja, hogy humanitárius segélyt szállítsanak Szíriába (Infostart)
Kína támogatja az arra irányuló nemzetközi erőfeszítéseket, hogy humanitárius segélyt szállítsanak Szíriába - közölte szerdán Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter.
febr. 29
7:35
Drágább lesz a parkolás márciustól Bécsben (hvg.hu)
Emelkednek a parkolási díjak és a büntetések március elsejétől Bécsben. Az új tarifák csütörtöktől érvényesek a város fizetőparkoló-övezeteiben.
febr. 29
7:51
Márciustól keresik újra a koreai háborúban elesett amerikaiak holttestét (hvg.hu)
Megérkezett Észak-Koreába az az amerikai hajó, amely részt vesz az 1950-53-as koreai háborúban elesett amerikai katonák holttestének felkutatására indított programban. A hajóról a Phenjantól nyugatra fekvő Nampho kikötőjében rakodják le a kutatáshoz szükséges berendezéseket. Egyes hírügynökségi jelentések szerint hadihajóról van szó.
febr. 29
7:53
Gázmező fölött kakaskodnak japán és kínai hajók (hvg.hu)
Japán rendkívül sajnálatosnak nevezte és ismételten tiltakozott az ellen, hogy Kína felszólította: parti őrsége állítsa le a tengeri kutatást Kumejima szigete közelében - derül ki szerdai híradásokból.
febr. 29
7:57
Demokratikus disznóvágás - szavazás interneten a halálba küldendő sertésre (Kripto Akadémia)
Demokratikus disznóvágást vezetett be egy gazda Németországban biogazdaságában: a világhálón megismerhetők disznai, és szavazással döntheti el az emberiség, hogy melyik sertés a "legennivalóbb".
febr. 29
7:59
Japán és kínai hajók újabb kakaskodása a Kelet-kínai-tengeren (Kripto Akadémia)
Japán rendkívül sajnálatosnak nevezte és ismételten tiltakozott az ellen, hogy Kína felszólította: parti őrsége állítsa le a tengeri kutatást Kumejima szigete közelében - derül ki szerdai híradásokból.
febr. 29
8:15
A fukusimai törmelék hamarosan eléri Hawaiit (Metropol)
Csaknem ötezer kilométert megtéve átsodródott a Csendes-óceán felén a tavalyi fukusimai szökőárral tengerbe került hatalmas mennyiségű törmelék. Igazgatója szerint még mindig veszélyes az atomerőmű. Kétszer több cézium került a levegőbe, mint eredetileg gondolták.
febr. 29
8:15
Lövöldözés Ohióban - meghalt a harmadik áldozat (Kripto Akadémia)
Belehalt sérüléseibe kedden a harmadik is abból az öt diákból, akiket egy diáktársuk sebesített meg, amikor tüzet nyitott rájuk az ohiói Chardonban. A tettes, aki kedden megjelent a bíróság előtt, kijelentette, hogy vaktában tüzelt.
febr. 29
8:33
Peking támogatja, hogy humanitárius segélyt szállítsanak Szíriába (Kripto Akadémia)
Kína támogatja az arra irányuló nemzetközi erőfeszítéseket, hogy humanitárius segélyt szállítsanak Szíriába - közölte Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter az Arab Liga főtitkárával.
febr. 29
8:51
Több tucatnyian a felrobbant kínai vegyi üzem romjai alatt (Kripto Akadémia)
Tizenhatra emelkedett a kínai vegyi üzemben történt keddi robbanás halálos áldozatainak száma, s több tucatnyi munkást még keresnek a romok alatt - jelentette helyi forrásokra hivatkozva a Hszinhua hírügynökség szerdán.
febr. 29
9:21
Székely ruhában pisil majd a Manneken Pis (hvg.hu)
Székelyföld brüsszeli képviseleti irodájának kezdeményezésére székely ruhába öltöztetik a Brüsszelben található világhírű Manneken Pis szobrot - közölte Hargita Megye Tanácsa. A közleményben nem szerepel, mikor ölthet székely ruhát a pisilő kisfiú.
febr. 29
9:27
EU: román vétó Szerbia ellen (Metropol)
Sűrű napja volt az Európai Uniónak tegnap: Szerbia tagjelölti státusáról tárgyaltak a külügyminiszterek, kiderült, hogy mégsem lesz pénteken euróövezeti csúcstalálkozó, és szigorította szankcióit Fehéroroszországgal szemben a szervezet. Közben a Standard & Poor’s tovább rontotta Görögország minősítését.
febr. 29
9:57
Észak-Korea aligha mond le atomprogramjáról (hvg.hu)
Elég "valószínűtlennek tűnik", hogy Észak-Korea új vezetője letérne az apja, Kim Dzsong Il által kijelölt útról, és felhagyna a nukleáris fegyverek fejlesztését célzó stratégiáról - mondta el egy keddi szenátusi meghallgatáson az amerikai csendes-óceáni flotta parancsnoka.
febr. 29
10:03
Mitt Romney két újabb győzelme (Metropol)
Mitt Romney Arizonában fölényesen, Michiganben pedig kemény küzdelemben győzött kedden a republikánusok előválasztásán, amelyen a párt szimpatizánsai arról szavaztak, hogy a novemberi elnökválasztáson ki legyen Barack Obama hivatalos kihívója.
febr. 29
10:15
Összefognak a lecsukott ukrán ellenzékiek pártjai (hvg.hu)
Választási összefogás jött létre két bebörtönzött ellenzéki ukrán politikus, Julija Timosenko volt kormányfő, és egykori belügyminisztere, Jurij Lucenko pártjai között az őszi parlamenti választásokra. Ezt Alekszandr Turcsinov, Timosenko Haza nevű pártjának első elnökhelyettese jelentette be szerdán.
febr. 29
10:33
Izraeli katonák szálltak meg két palesztin tévéállomást (hvg.hu)
Egy palesztin tévécsatorna vezetője azt közölte szerdán, hogy izraeli katonák megszállták rámalláhi helyiségeit, adóberendezéseket, számítógépeket és iratokat vittek el, s bezárták az állomást. Hasonló sorsra jutott egy másik rámalláhi tv is.
febr. 29
10:51
Nagyot esett a szlovákiai magyarság lélekszáma (hvg.hu)
Közel 62 ezerrel csökkent a magyarság lélekszáma Szlovákiában tíz év alatt - derült ki a tavaly májusi népszámlálás végleges adataiból, amelyeket szerdán ismertetett a szlovák statisztikai hivatal.
febr. 29
10:51
Több mint 60 ezerrel csökkent tíz év alatt a magyarság lélekszáma Szlovákiában (Infostart)
Közel 62 ezerrel csökkent a magyarság lélekszáma Szlovákiában tíz év alatt - derült ki a 2011. májusi népszámlálás végleges adataiból, amelyeket szerdán ismertetett a szlovák statisztikai hivatal.
febr. 29
10:53
Kalózok csaptak le egy hajóra Nigéria partjainál (hvg.hu)
Fegyveres kalózok támadtak rá egy nigériai kikötő közelében horgonyzó teherhajóra, és elrabolták a személyzet két tagját - adta hírül szerdán egy tengeri biztonság felett őrködő szervezet.
febr. 29
11:09
Még mindig veszélyes a fukusimai atomerőmű (hvg.hu)
A tavalyi japán földrengésben és szökőárban tönkrement fukusimai atomerőmű még mindig veszélyes, bár a legrosszabbon már túl vannak, és az ideiglenesen helyreállított legfontosabb berendezések működnek - mondta az erőmű vezetője kedden újságíróknak a helyszínen.
febr. 29
11:11
WSJ: az EU kettős mércét állít fel Magyarországgal szemben (hvg.hu)
Enyhe képmutatással, illetve kettős mérce alkalmazásával vádolja az EU-t Magyarországgal kapcsolatban a Wall Street Journal (WSJ) szerdán megjelent szerkesztőségi véleménycikke, amely szerint az unió "csak néhány ország" esetén veszi komolyan a költségvetési szabályok betartatását.
febr. 29
11:27
Sztrájkok lehetnek a londoni olimpia idején (Infostart)
Sztrájkokat helyezett kilátásba a nyári londoni olimpiai játékok idejére a legnagyobb brit szakszervezet vezetője a közalkalmazottakat sújtó kormányzati megszorító intézkedések miatt.
febr. 29
11:45
Sztrájkkal fenyegetőzik az egyik brit szakszervezet az olimpia idejére (hvg.hu)
Sztrájkokat helyezett kilátásba a nyári londoni olimpiai játékok idejére a legnagyobb brit szakszervezet vezetője a közalkalmazottakat sújtó megszorítások miatt. Len McCluskey, a másfélmillió tagot számláló Unite érdekképviseleti szövetség főtitkára a The Guardian című brit lapnak úgy fogalmazott: a közalkalmazotti szféra munkavállalói ellen folyó kormányzati támadássorozat "olyan kiterjedt és…
febr. 29
11:51
Egy ismert énekesnő lehet a jövendő kínai „first lady” (Metropol)
Amennyiben a kínai belpolitikai menetrend az előre érzékeltetett módon alakul és Hu Csin-tao (Hu Jintao) helyébe a következő pártkongresszuson valóban a jelenlegi második ember lép a hierarchia csúcsára, a következő kínai „first lady” egy hazájában általánosan ismert énekesnő lesz - jelentette Pekingből a párizsi Le Monde tudósítója.
febr. 29
12:03
Tunézia menedéket nyújtana a szír elnöknek (Infostart)
Tunézia a szíriai válság tárgyalásos úton történő rendezésének részeként kész menedéket nyújtani Bassár el-Aszad szíriai elnöknek - adta hírül szerdán a gulfnews.com hírportál.
febr. 29
12:03
Tunézia menedéket nyújtana a szíriai elnöknek (hvg.hu)
Tunézia a szíriai válság tárgyalásos úton történő rendezésének részeként kész menedéket nyújtani Bassár el-Aszad szíriai elnöknek - adta hírül szerdán a gulfnews.com hírportál.
febr. 29
12:09
Tunézia menedéket nyújtana Aszadnak (Metropol)
Tunézia a szíriai válság tárgyalásos úton történő rendezésének részeként kész menedéket nyújtani Bassár el-Aszad szíriai elnöknek - adta hírül szerdán a gulfnews.com hírportál.
febr. 29
12:21
Súlyos bírság jár a homoszexualitás népszerűsítéséért Szentpéterváron (hvg.hu)
A nemzetközi felháborodás ellenére a szentpétervári önkormányzat úgy döntött, hogy megtiltja a "homoszexualitás népszerűsítését" - közölte a helyi média szerdán. Betiltják a homo-, bi- és transzszexualitásról szóló felvilágosító anyagokat is.
febr. 29
12:39
Anglia jóval kevesebb ügyet engedne el Strasbourgig (hvg.hu)
Az Emberi Jogok Európai Egyezményének reformját szorgalmazza a brit kormány annak érdekében, hogy a nemzeti bíróságok nagyobb hatáskörrel rendelkezzenek az Emberi Jogok Európai Bíróságával (EJEB) szemben - adta hírül szerdán a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja.
febr. 29
12:41
Peking figyelmeztetése ellenére kért fel Manila olajkutató cégeket (hvg.hu)
Fülöp-szigeteknek jogában áll, hogy területi vizein történő kőolaj, illetve földgázfeltárásokra külföldi vállalatokat hívjon meg - szögezte le rövid közleményében az ország külügyminisztere szerdán, miután Kína óva intette Manilát attól, hogy a vitatott hovatartozású területeken egyoldalú lépést tegyen.
febr. 29
12:57
A görögök külön uniós biztost kapnának (hvg.hu)
Külön uniós biztos kinevezést javasolja a görögországi gazdaság szerkezetváltásának támogatására az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának (Eurogroup) vezetője.
febr. 29
13:03
Kártérítést kell fizetnie a Jat Airwaysnek, mert nemzetiségi alapon zaklatták egyik pilótáját (Kripto Akadémia)
A Jat Airways szerb nemzeti légitársaságot a bíróság 38 ezer eurónak megfelelő összeg megfizetésére kötelezte, mert alkalmazottai az egyik pilótájával szemben diszkriminatív módon viselkedtek, és folyamatosan zaklatták, kigúnyolták.
febr. 29
13:15
A nagyhatalmak tárgyalnának Iránnal (hvg.hu)
A nagyhatalmak elvben egyetértenek abban, hogy elfogadják Irán tárgyalási indítványát a nukleáris programjáról szóló tárgyalások felújítására: a hat ország napokban alakítja ki közös álláspontját a kérdésben - jelentette a The Guardian című brit lap internetes kiadása hivatalos forrásokra hivatkozva.
febr. 29
13:17
Korrupció: szigorúbban ellenőrzik a kínai hivatalnokokat (hvg.hu)
Az ígéretek szerint idén is fokozottan harcolnak a korrupt hivatalnokok ellen Kínában. Csaknem 36 ezer kormányzati hivatalnokot büntettek meg tavaly a törvények és előírások megsértése miatt – derül ki a felülvizsgálati minisztérium héten közzétett adataiból.
febr. 29
13:19
Jól vannak a Costa Allegra utasai, de csak holnap érnek partot (hvg.hu)
Szerda estére tervezték, de csak csütörtök reggel érkezik a Seychelles-szigetekre az Indiai-óceánon meghibásodott olasz hajó, a Costa Allegra - közölte a Costa Crociere genovai hajótársaság, melynek műszaki szakértői már a hajón keresik a hétfői tűz okait.
febr. 29
13:21
Világháborús tábornoknak csúfolták a szerb légitársaság német pilótáját (hvg.hu)
A Jat Airways szerb nemzeti légitársaságot a bíróság 38 ezer eurónak megfelelő összeg megfizetésére kötelezte, mert alkalmazottai az egyik pilótával szemben diszkriminatív módon viselkedtek, és folyamatosan zaklatták, kigúnyolták.
febr. 29
13:33
Folyamatosan zaklattak egy német pilótát a szerb nemzeti légitársaságnál (hvg.hu)
Kártérítést kell fizetnie a Jat Airwaysnek, mert nemzetiségi alapon zaklatták egyik pilótáját.
febr. 29
13:39
Késik a Costa Allegra kikötése (Metropol)
Az Indiai-óceánon meghibásodott olasz hajó, a Costa Allegra a szerda estére tervezett partot érés helyett csütörtök reggel érkezik a Seychelles-szigetekre - jelentette be a Costa Crociere genovai hajótársaság, melynek műszaki szakértői már a hajón vizsgálják a hétfőn keletkezett tűz okait.
febr. 29
13:57
Szlovákia: 62 ezerrel kevesebb magyar (Metropol)
Közel 62 ezerrel csökkent a magyarság lélekszáma Szlovákiában tíz év alatt - derült ki a 2011. májusi népszámlálás végleges adataiból, amelyeket szerdán ismertetett a szlovák statisztikai hivatal.

Keresés