2012. február 6. hétfő

febr. 6
5:12
Sarokba szorította Európát a sarkvidéki jellegű fagy (Kripto Akadémia)
Hazánkban négy ember halt meg péntek este óta a kegyetlen hideg miatt, ugyanakkor több száz ember életét mentették meg a rendőrök, tűzoltók, mentők és katasztrófavédők. Átengedik a határon a kamionosokat a horvát határőrök, hogy ne kelljen napokon keresztül járművűkben fagyoskodniuk. A Tisza jóformán befagyott, a Duna azonban egyelőre jégmentes, a jégtörők készenlétben állnak.
febr. 6
5:48
200 ezer tüntető: meg kell állítani a "narancsos pestist" (168 Óra Online)
Majdnem kétszázezer ember vonult az utcákra szombaton az orosz fővárosban: az ellenzék karneváli hangulatú felvonuláson követelte a kormányfő leváltását, Vlagyimir Putyin hívei pedig ellenük tüntetettek az elnökválasztás előtt egy hónappal.
febr. 6
5:48
Republikánus rulett (Kripto Akadémia)
Nevadában tartják ma a következő republikánus megmérettetést, s az előjelek Mitt Romney számára kedvezőek. Las Vegasban a volt massachusettsi kormányzó értékes nyereményre tett szert, megkapta a milliárdos befektető, Donald Trump támogatását.
febr. 6
5:50
Moszkvai tüntetés Putyin mellett és ellen (Kripto Akadémia)
Becslések szerint mintegy kétszázezren tüntettek szombaton Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök mellett és ellen. A rendkívüli, mínusz húsz fokos hideg ellenére is rengetegen tódultak az utcákra. A két tábor között számháború dúlt a résztvevők nagyságáról, s ebből a becslési hadjáratból a rendőrség is alaposan kivette a részét.
febr. 6
5:52
Nyerő szériában a republikánus Romney (Kripto Akadémia)
Mitt Romney fölényes győzelmet aratott Nevadában is, de ez nem tántorította el vetélytársait. Newt Gingrich fogadkozik, hogy versenyben marad az augusztusi, tampai elnökjelölő konvencióig és végül ő szerzi meg a republikánus elnökjelöltséget. Rick Santorum és Ron Paul is tovább küzd a jelöltségért.
febr. 6
5:54
Tízezrek az utcákon (Kripto Akadémia)
További tüntetések várhatóak Szlovákiában az úgynevezett Gorilla-ügy miatt. A lehallgatási botrány a szlovák politikai elit korrupt mivoltára mutat rá. A péntek esti megmozduláson országszerte tízezrek vonultak az utcákra.
febr. 6
6:21
Obama szerint Izrael még nem döntött abban, hogy megtámadja-e Iránt (Infostart)
Barack Obama amerikai elnök azt mondta egy vasárnapi tévéinterjújában: nem gondolja, hogy Izrael már eldöntötte volna, hogy katonai csapást mér Iránra, amiért gyaníthatóan atomfegyverre akar szert tenni.
febr. 6
6:21
Demonstráció az ACTA ellen - mérsékelt erőkkel (Kitekintő)
Csehország is aláírta az internetes kalózkodás elleni ACTA egyezményt: azonban a cseh közvélemény csak nagyon mérsékelten tüntetett ellene.
febr. 6
6:39
Sauli Niinistö nyerte meg a finn elnökválasztást (Infostart)
Sauli Niinistö nyerte meg a finn elnökválasztást. A legfőbb kormányzó erő, a Nemzeti Koalíciós Párt jelöltje a szavazatok 62,6 százalékát szerezte meg a vasárnapi, második fordulóban az összes voks összeszámlálása alapján.
febr. 6
7:15
Februárban mindenki megkapja az oktatási-nevelési támogatást (Kitekintő)
Az ígéretek szerint ettől a tanévtől egyszerűbb lesz a apályázatok lebonyolítása.
febr. 6
7:17
Malemának mennie kell (Kitekintő)
A dél-afrikai politikus, Julius Malema ügyében eljáró fegyelmi bizottság elutasította a korábbi fellebbezést, így az ifjúsági vezetőnek távoznia kell a kormánypártból.
febr. 6
7:18
Folytatódiik az erőszak Szíriában (Metropol)
Ötvenhat halálos áldozata volt vasárnap Szíriában az erőszakos cselekményeknek, és ezeknek a fele civil.
febr. 6
7:20
Felborult egy menekülteket szállító hajó Dominikában (Metropol)
Felborult egy körülbelül 70 menekültet szállító, túlzsúfolt embercsempész-hajó a Dominikai Köztársaság partjai közelében. A szigetország hatóságai 13 túlélőt és 17 holttestet találtak.
febr. 6
7:22
Földrengés a Fülöp-szigeteken (Metropol)
Legkevesebb 43-an vesztették életüket a Fülöp-szigetek középső részét hétfőn megrázó földrengésben. A 6,8-es erősségű rengést követő első híradások egy gyermek haláláról számoltak be.
febr. 6
7:36
Orbán meglepte a hajléktalanokat (Metropol)
Bejelentés nélkül tett látogatást vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök az Aszódi úti hajléktalanszállón. A kormányfő arra volt kíváncsi, hogy mennek a dolgok az új intézményben.
febr. 6
7:36
Ítéletidő: Rendkívüli helyzetet hirdettek Szerbiában (168 Óra Online)
A havazás és a nagy hideg miatt egész Szerbia területén rendkívüli helyzetet hirdetett ki a belgrádi kormány vasárnap este.
febr. 6
8:09
Menekül a pénz: mindenki az államcsődtől retteg (Kitekintő)
Görögország a pénzügyi csőd szélén van és az államadósság jelentős részének az elengedését követeli a magánbefektetőktől, de ez nem akadálya annak, hogy Németországtól kártérítést követlejen a II. Világháború eseményei miatt.
febr. 6
8:27
Újabb kínai-orosz nem a Biztonsági Tanácsban (Kitekintő)
Újabb kínai-orosz vétó született a Biztonsági Tanács szombati szavazásán a szír kérdést illetően. A két állandó tag ragaszkodik eddigi álláspontjához, a nyugati és arab államok éles kritikával illetik őket.
febr. 6
8:30
Felrobbant egy gyár Pakisztánban (Metropol)
Gázrobbanásban összeomlott hétfőn egy háromemeletes gyár a pakisztáni Lahorban, három ember meghalt, tucatnyian a romok alá szorultak.
febr. 6
9:21
Twitteren keresnek új alkalmazottakat a miniszterek (Kitekintő)
Twitter-üzenetben adott fel álláshirdetést a római kormány két minisztere, a twitterezők mégsem voltak elégedettek a modern technológia kínálta lehetőséggel.
febr. 6
9:57
Lemondott a román miniszterelnök (Infostart)
A kormány hétfő reggeli ülésén bejelentette kabinetje lemondását Emil Boc, Románia miniszterelnöke.
febr. 6
10:33
Lemondott a román miniszterelnök (Kitekintő)
A kormány hétfő reggeli ülésén bejelentette kabinetje lemondását Emil Boc, Románia miniszterelnöke.
febr. 6
10:36
Lemondott a román kormány (Metropol)
Emil Boc kormányfő döntésével csillapítani szeretné a feszült romániai politikai és társadalmi közhangulatot, egyúttal megóvni az ország meglehetősen sok áldozat árán elért gazdasági stabilitását.
febr. 6
11:09
Nagyobb erőt kapnának a fogyasztóvédelmi szervezetek (Kitekintő)
„A kollektív jogorvoslat intézményére égető szüksége van az Európai Unió 500 millió fogyasztójának a jogaik érvényesítésében” mondta el Monique Goyens, a BEUC (brüsszeli fogyasztóvédelmi szervezet) főigazgatója, aki szerint „az egységes piac addig nem teljesedhet ki, amíg nem hoznak létre egy uniós szintű kollektív jogérvényesítési modellt”.
febr. 6
11:27
Áll a bál: hatalmas felháborodást okozott a belügyminiszter (Kitekintő)
Nagy társadalmi vitát váltott ki Claude Guéant francia belügyminiszer szombati kijelentése, miszerint "nem minden civilizáció egyenrangú".
febr. 6
11:45
Tanítási szünet a vajdasági iskolákban (Infostart)
A rendkívüli helyzet bevezetése, azaz a kiadós havazás és a nagy hideg miatt elrendelt tanítási szünet 900 ezer diákot és 120 ezer oktatásügyi dolgozót érint Szerbiában.
febr. 6
12:06
Románia - Londoni elemzők: valószínűleg nincs veszélyben az IMF/EU-program (Kripto Akadémia)
Valószínűleg nincs veszélyben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU által Románia számára jóváhagyott támogatási program a román kormány lemondása után sem - vélekedtek a kabinet lemondásának hétfői bejelentését követően londoni felzárkózó piaci elemzők.
febr. 6
12:21
Ezért mondott le a román kormányfő (Kitekintő)
Emil Boc és kormánya a miniszterelnök indoklása szerint azért távozik, hogy "csökkentse a politikai és társadalmi feszültséget."
febr. 6
12:57
A nyugdíjakon kell spórolnia a kormánynak (Kitekintő)
A mese tovább folytatódik, melyet már lassan mindenki kívülről fúj és elalszik rajta.
febr. 6
13:15
Az izraeli kormányfő megtiltotta minisztereinek, hogy Iránról beszéljenek (Infostart)
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő megtiltotta minisztereinek és tábornokainak, hogy nyilvánosan felvessék az iráni atomlétesítmények elleni támadások lehetőségét - közölte az izraeli média hétfőn.
febr. 6
13:15
Hozzon Ön is EU-s törvényeket (Kitekintő)
Nézze meg, hogyan születnek és mit szabályoznak az EU törvényei!
febr. 6
13:18
Újabb hideghullám érkezik a Balkánra (168 Óra Online)
Alábbhagyott a tomboló szél, és vasárnap már újra közlekedtek a kamionok és az autóbuszok Zágrábtól Rijeka, valamint Split felé, Montenegróban viszont újabb, rendkívül hideghullám érkezését várják, Macedóniában pedig ismét havazik.
febr. 6
13:54
A KMKSZ tiltakozik a kárpátaljai magyar médiaszakember leváltása ellen (Kripto Akadémia)
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége hétfőn nyilatkozatot tett közzé, amelyben tiltakozik Kulin Zoltánnak, a Kárpátalja Megyei Állami Televízió- és Rádiótársaság első vezérigazgató-helyettesének tisztségéből történt leváltása ellen.
febr. 6
14:09
Catalin Predoiu igazságügy-miniszter vezeti ideiglenesen a román kormányt (Infostart)
raian Basescu román államfő Catalin Predoiu igazságügy-minisztert nevezte ki hétfőn ideiglenesen a román kormány élére.
febr. 6
14:27
Sztrájkba léptek a pilóták (Kitekintő)
Nyugalom honolt hétfő délelőtt a párizsi Roissy-Charles de Gaulle repülőtéren, s az első járatok időben elindultak a terminálokról a légi közlekedésben dolgozók négynapos sztrájkjának első napján. Az előrejelzések szerint azonban a későbbi óráktól elképzelhetők járattörlések is.
febr. 6
14:45
Kőkemény emelés jön: kétszeresére nő az áfa (Kitekintő)
A tervezett adóemelés sem lesz elegendő a japán költségvetés egyensúlyba hozásához, miközben a szigetország cégeinek eredménye három évtizedes mélypontra ért.
febr. 6
14:48
„Orbánt meglincselték az Európai Parlamentben” (168 Óra Online)
A hétvégi lengyel lapszemle Magyarországról, Orbán Viktorról és a Malév leállásáról.
febr. 6
15:03
Holnap hajnalban jelent a Richter (Kitekintő)
Kedden hajnalban publikálja negyedik negyedéves számait a Richter.
febr. 6
15:21
Miért mondott le a román miniszterelnök? (Infostart)
Lemondott tisztségéről Emil Boc román miniszterelnök. Pászkán Zsolt, az Eurokom romániai sajtófigyelő politikai elemzője szerint a kormánypárt ezzel próbálja elkerülni a novemberi választásokon a teljes vereséget.
febr. 6
15:21
Fejlemények Verecke-ügyben (Kitekintő)
A kárpátaljai megyei fellebbviteli bíróság csütörtökön tárgyalta a vereckei honfoglalási emlékjel megrongálásával elítélt Ruszlan Polivkónak, a Szvoboda megyei helyettes vezérének fellebbezési kérelmét.
febr. 6
15:57
Az Egyesült Államok bezárta damaszkuszi nagykövetségét (Infostart)
Az Egyesült Államok hétfőn bezárta damaszkuszi nagykövetségét és kivonta annak maradék személyzetét, miután a szíriai kormány nem volt hajlandó orvosolni a képviselet biztonsági aggályait - jelentette a CNN amerikai külügyminisztériumi vezetőkre hivatkozva.
febr. 6
16:00
Szabadon bocsátását követelte Breivik (Metropol)
Azonnali szabadon engedését követelte hétfői meghallgatásán Anders Behring Breivik jobboldali szélsőséges, aki tavaly 77 embert ölt meg Norvégiában, öldöklését az ország "kulturális tönkretétele" elleni harc szükséges tettének nevezve.
febr. 6
16:15
A szlovák belügyminisztérium még mindig nem ismeri a nyelvtörvényt (Kitekintő)
A szlovák belügyminisztérium – ugyanúgy, mint korábban a Somorja Hangja - Vox Samariae-val tette – most a Magyar Polgári Kör nevének bejegyzését utasította el, miközben újra a nyelvtörvény nem létező rendelkezését emlegetik.
febr. 6
16:18
Magyarország Magyarország marad, függetlenül attól, ki kormányozza (168 Óra Online)
Berlin új budapesti nagykövetét Dr. Matei Ion Hoffmannak hívják. Bukarestben született, Németországban nőtt fel, de kisgyerek korából még emlékszik a „Kárpátok géniuszára.” Egyébként nem erdélyi szász, vagy bánáti sváb, amint gondolhatnánk: német ősei Kant városából, Königsbergből, (ma Kalinyingrád) származnak, és a Hohenzollernekkel érkeztek Romániába. De román, görög, osztrák és albán felmenői…
febr. 6
16:20
Busek: Koszovó felosztása a „jelenlegi legjobb megoldás” (168 Óra Online)
Erhard Busek, az Európai Unió balkáni stabilitási egyezményének volt koordinátora szerint Belgrádnak és Pristinának tárgyalásokat kellene folytatnia Koszovó felosztásáról.
febr. 6
16:33
Így biztos nem fogják megdönteni a kormányt (Kitekintő)
Gingrich hívei a republikánus elit bosszúját látják a volt házelnök Dél-Karolinát követő gyors visszaesésében. A kormányzaton élősködő "establishment" szerintük csak a Romney-féle mérsékelt jelölteket támogatja és nem hagyja az igazi, reagani konzervatívokat nyerni.
febr. 6
16:51
A mormonok segítették győzelemre Romneyt Nevadában (Kitekintő)
Mitt Romney eddigi legnagyobb különbségű győzelmét aratta a szombati nevadai előválasztáson. Sikerét a nagyszámú mormon vallású szavazó egyöntetű támogatásának is köszönheti.
febr. 6
16:54
Putyin szakértői kormányt akar (Metropol)
Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, az elnöki poszt várományosa hétfőn úgy vélte: a március 4-i elnökválasztás után létrejövő orosz kormány nem lesz koalíciós kormány, de oda szakemberek kerülnek majd be, függetlenül attól, milyen politikai nézeteket vallanak.
febr. 6
17:09
Nőtt a Zwack profitja (Kitekintő)
Bár a Zwack árbevétele és a bruttó fedezete 3-4%-kal morzsolódott október-december időszakban (2010 azonos időszakához képest), az üzemi eredmény és a nettó profit 2-3%-kal ugrott meg főként annak köszönhetően, hogy év közben is folytatódott a karcsúsítás és a működési költségek lefaragása.
febr. 6
17:27
Fico gyanúsított a Gorilla-ügyben? (Kitekintő)
Az összes, Gorilla-ügyben érintett politikus közül egyedül Robert Fico Smer-elnök járt abba a lakásba, ahol a Gorilla-iratok alapját képező titkosszolgálati lehallgatások történtek.

Keresés