2012. február 9. csütörtök

febr. 9
5:12
Vérfürdő Homszban (Kripto Akadémia)
Brutális akciót indított a lázadások fellegvára, Homsz ellen a szíriai kormányhadsereg. Beszámolók szerint a kormányerők nemcsak a fegyveres lázadókat lövik, hanem ártatlan, fegyvertelen családokat is. Ellenzéki források szerint a gyermekekre is tüzelnek.
febr. 9
5:45
Nehézfegyverekkel lövik a lakosságot Szíriában (Infostart)
Az Arab Liga újabb megfigyelő missziót akar küldeni Szíriába, de az ENSZ-szel közösen, nagyobb létszámban, jobb felszereléssel és más feltételekkel, mint ahogy az első, decemberi-januári küldöttség végezte a feladatát - közölte a pánarab szervezet főtitkára a világszervezet főtitkárával, Ban Ki Munnal.
febr. 9
5:48
Marine Le Pen hiányzó "keresztapái" (Kripto Akadémia)
Zavart keltett Franciaországban a vasárnapi bulvárlap, a Journal du Dimanche legutóbbi száma. Az április végén esedékes elnökválasztás első fordulójáról közölt közvélemény kutatást, de csak két névvel: Nicolas Sarkozy-ével és François Hollande-éval. A szélsőjobboldali Marine Le Pen kimaradt a becslésből.
febr. 9
5:50
Rosszul áll Tadicsék szénája választás előtt (Kripto Akadémia)
Egyre valószínűbb, hogy az ellenzék alakíthat majd kormányt a május elején megrendezendő szerbiai parlamenti választást követően.
febr. 9
5:52
Jó húzás lehet Ungureanu kinevezése (Kripto Akadémia)
Mihai Razvan Ungureanu román miniszterelnökjelölt tegnap bemutatta minisztereit, a még mindig Boc vezette kormánypárt, a PDL pedig jelezte: megvan az elfogadáshoz szükséges parlamenti többség.
febr. 9
6:03
Helsinkibe látogat a köztársasági elnök (Infostart)
Helsinkibe utazik Schmitt Pál köztársasági elnök, hogy másik nyolc európai államfő társaságában részt vegyen az Arraiolos-csoport ülésén.
febr. 9
6:21
Elengedték a kínai építőmunkásokat Szudánban (Kitekintő)
A szudáni lázadók kedden elengedték azt a 29 kínai építőmunkást, akiket még január végén raboltak el. 2004 óta harmadik alkalommal raboltak el kínaiakat Szudánban.
febr. 9
6:42
Meglepő fordulat: a román kormányfő-jelölt tud magyarul (168 Óra Online)
Mihai Răzvan Ungureanu nem csupán neve révén kötődik a magyarokhoz: önéletrajza szerint az angol, német, és francia nyelv kiváló ismerete mellett kielégítő módon magyarul is olvas – sőt valamelyest beszéli is nyelvünket. Történészként több publikációjában is írt a csángókról.
febr. 9
7:15
Tízből három magyart sújthat a szegénység (Kitekintő)
Az uniós népesség közel negyede volt kitéve 2010-ben az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztés veszélyének az Eurostat szerdán közzétett adatai szerint. Magyarország 30 százalékos kockázati mutatóval az európai „élmezőnyhöz” tartozik.
febr. 9
7:17
Chmel: A Szlovák Nemzeti Párt fajgyűlölő politikát folytat (Kitekintő)
Slotáék óriásplakátjai keltették a felháborodást.
febr. 9
7:36
15 napjuk van a görögöknek, hogy megspóroljanak 300 millió eurót (Metropol)
A görög kormánykoalíció pártvezetői a szerda éjszakába nyúló tanácskozásukon minden megszorító elemben megállapodtak, kivéve a nyugdíjkifizetésekét, amelynek 300 millió eurót kell kitennie.
febr. 9
7:36
Washington fel akarja gyorsítani a tárgyalásokat a tálibokkal (Kripto Akadémia)
Az Egyesült Államok fel akarja gyorsítani a tálibokkal folytatott "kényes" tárgyalásokat, hogy a májusi NATO-csúcson már "komoly béketárgyalásokról" tudjon beszámolni - közölte szerdán névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselőkre hivatkozva a Reuters hírügynökség.
febr. 9
7:54
Gigantikus bálnacápát fogtak pakisztáni halászok (Kripto Akadémia)
Pakisztáni halászok kifogták életük halát: gigantikus méretű cetcápa akadt hálójukba.
febr. 9
8:09
Washington szövetségi államban is engedélyezik a melegházasságokat (Infostart)
Megkapta a végső törvényhozási jóváhagyást Washington szövetségi államban az azonos neműek házasságkötését engedélyező törvény, így ez az állam lehet a hetedik az Egyesült Államokban, amely megengedi a melegek frigyét.
febr. 9
8:09
Lecsapott az időjárás: rég láttunk ilyen katasztrófát (Kitekintő)
Válságok sorozata sújtja a Balkán országait – sarkvidéki fagyok, megáradt folyók és átszakadt gátak, gazdasági válság, valamint bevándorlási hullám. Magyarországtól délre nem irigylésre méltó a helyzet.
febr. 9
8:11
Ismét Magyarország lesz a téma az Európai Parlamentben (Infostart)
Ismét a magyarországi helyzetről és az alkotmányról tart meghallgatást az Európai Parlament, igaz, most egy szakbizottságban leszünk téma.
febr. 9
8:27
Ügynök volt a szlovák belügyminiszter? (Kitekintő)
A szlovák katonai elhárítás ügynöke volt Daniel Lipšic?
febr. 9
8:48
Számolják a fagy áldozatait (168 Óra Online)
Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztere utasította a tárca illetékes szolgálatait, hogy állapítsák meg, pontosan hányan haltak meg az országban a rendkívüli hideg következtében, mert szerinte eltúlzottak voltak a korábban közzétett adatok.
febr. 9
9:03
Talán ma sikerül megmenteni az országot a csődtől (Kitekintő)
A görög pártok közötti alkudozás eredményét be sem várva, csütörtökre hívta össze az Eurócsoport elnöke a valutaövezet pénzügyminisztereit a második görög pénzügyi mentőcsomag véglegesítése céljából.
febr. 9
9:21
Határozatképtelen volt a szerb képviselőház (Kitekintő)
Pásztor Bálint, a VMSZ képviselője a Magyar Szónak nyilatkozva elmondta, hogy a képviselőháznak februárban néhány kiemelkedően fontos törvényt kellene, vagy kellett volna megvitatnia.
febr. 9
10:00
Huszonkét év börtön az alpolgármester gyilkosának (168 Óra Online)
Huszonkét éves szabadságvesztésre ítélték a Csala Zsolt gyergyóalfalvi alpolgármestert meggyilkoló Lőrincz Róbertet. A gyilkos tettestársára 16 év letöltendő börtönbüntetést szabott ki az igazságszolgáltatás.
febr. 9
10:15
Szlovákia: nyíltan roma- és magyarellenes a kampány (Infostart)
A szlovákiai választási kampányban a roma-kérdés is hangsúlyos szerepet kap. A Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt hirdetésein rasszista, nacionalista jellegű üzenetek jelentek meg, de nem hiányoznak a magyarellenes feliratok sem.
febr. 9
10:15
Kárpátalján 107 iskolában szünetel az oktatás a kemény fagyok miatt (Kitekintő)
Kárpátalja 678 tanintézménye közül 107-ben rendeltek el tanítási szünetet, így 9846 tanuló örülhet a tanításmentes napoknak.
febr. 9
10:18
Meghalt az al-Kaida pakisztáni hadműveleti parancsnoka (Metropol)
Pilóta nélküli amerikai repülőgép támadásában meghalt Badar Manszúr, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet pakisztáni hadműveleti főnöke csütörtökön az ország északnyugati részén.
febr. 9
10:20
Európa legszigorúbb drogszabályozásától tart a TASZ (Metropol)
A jogvédő szervezet álláspontja szerint a kormány a szakmai szervezetek nélkül alkot új drogstratégiát és büntetőszabályokat.
febr. 9
10:36
Keleti rabszolgák éltetik a nyugati társadalmakat (168 Óra Online)
Egy nemrégiben útjára indított honlap szakértői azonban arra akarnak rávilágítani, hogy a kényszermunka, amellyel a birtokunkban álló tárgyak egy része készül, bizony nem más, mint modern kori rabszolgaság.
febr. 9
10:51
Ennél rosszabb hírt nem is kaphattak volna a magyarok (Kitekintő)
Különbözően értékelték a szakértők a romániai népszámlálás előzetes eredményeit.
febr. 9
11:09
Megjelenhetnek az első európai alapítványok (Kitekintő)
Az európai alapítvány státuszának létrehozását javasolja az Európai Bizottság a közhasznú alapítványok EU-n belüli működésének ösztönzésére és megkönnyítésére.
febr. 9
11:27
Dzurinda nekiesett a KDH-nak (Kitekintő)
Mikuláš Dzurinda nekiesett a KDH-nak - egy nappal azután, hogy megbékélésre szólított fel a jobboldali pártok között. Nem tetszik neki, hogy a kereszténydemokraták nem támogatták az államfőhöz intézett SDKÚ-javaslatot a főügyész gyorsított kinevezése ügyében.
febr. 9
11:30
Elítélték a gyergyóalfalvi alpolgármester gyilkosait (Metropol)
A Hargita Megyei Törvényszék első fokon 22 év börtönbüntetésre ítélte Csala Zsolt gyergyóalfalvi alpolgármester gyilkosát, bűntársa 16 évet kapott.
febr. 9
11:30
Orbán Viktor süllyedő csónakban (168 Óra Online)
A romakérdés és a szlovák–magyar viszony idén sem marad ki a Szlovák Nemzeti Párt kampányából. Ján Slota pártjának legújabb plakátjai karikatúrákkal próbálják felhívni a figyelmet egyes témákra.
febr. 9
11:30
Elítélték a gyergyóalfalvi alpolgármester gyilkosait (Kripto Akadémia)
A Hargita Megyei Törvényszék első fokon 22 év börtönbüntetésre ítélte Csala Zsolt gyergyóalfalvi alpolgármester gyilkosát, bűntársa 16 évet kapott.
febr. 9
11:48
Közvetlenül választják az államfőt Csehországban (Metropol)
Két évtizedes társadalmi-politikai viták és négy konkrét sikertelen kísérlet után a cseh parlament a héten úgy döntött, hogy módosítja az ország alkotmányát, s ezentúl nem a parlament két háza, hanem közvetlenül a lakosság fogja megválasztani a köztársasági elnököt.
febr. 9
11:50
Emelkedtek a globális élelmiszerárak (Metropol)
A várt csökkenés helyett 2 százalékkal emelkedtek a globális élelmiszerárak januárban az előző hónaphoz képest az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének csütörtökön publikált adatai szerint.
febr. 9
12:06
Orosz hadgyakorlat ellen tiltakoznak a japánok (Metropol)
A japán légtér szélén hajtott végre repüléseket szerdán az orosz légierő öt gépe, köztük első ízben egy nagy hatósugarú rádiólokátorral felszerelt gép - közölte a japán védelmi tárca.
febr. 9
12:21
Európai normát az autonómiáról (Kitekintő)
A cél egymillió szavazat összegyűjtése az Európai Unió legalább hét tagországából azért, hogy az Európai Parlament normát alkosson a kisebbségben élő nemzeti közösségek jogállásáról. Ez lehetőséget teremtene az autonómiaformák majdani egységes elismeréséhez.
febr. 9
12:24
Turisztikai kínálattal ajánlják a cseh egészségügyi ellátást (Metropol)
Magas szintű egészségügyi szolgáltatások és vonzó idegenforgalmi látványosságok együttes kínálatával kívánja a jövőben Csehországba csábítani a turistákat a Czech Tourism állami ügynökség.
febr. 9
12:24
Megnyílnak a túlzsúfolt börtönök kapui (Kripto Akadémia)
Bizalmat szavazott az olasz parlament a válságos börtönhelyzet kezelését szolgáló törvénynek, amelynek értelmében a nem súlyos bűncselekményekért elítéltek a büntetésük utolsó másfél évét házi őrizetben tölthetik le.
febr. 9
12:57
Dőlnek a vállalati gyorsjelentések (Kitekintő)
A tegnapi napon Amerikában, ma reggel pedig Európában indították be a futószalagot a vállalati gyorsjelentések terén. Kezdjük akkor Amerikával, utána pedig a reggel frissen közzétett ING és Daimler jelentéssel folytatjuk.
febr. 9
13:33
MKP: Bugár kezdi elveszíteni józan ítélőképességét (Kitekintő)
Úgy látjuk, Bugár Béla a közvélemény fokozódó nyomására mondjon le, mivel a neve szerepel a Gorilla-iratokban, kezdi elveszteni józan ítélőképességét. - nyilatkozta Berényi József, az MKP elnöke.
febr. 9
13:36
Az EU Indián keresztül gyakorolna nyomást Iránra (Metropol)
Az Európai Unió arra fogja kérni Indiát, segítse meggyőzni Iránt nukleáris programjának feladásáról és a tárgyalóasztalhoz való visszatérésről - közölte egy csütörtökön közzétett lapinterjúban Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.
febr. 9
13:36
Külföldi sajtó - Az országértékelő beszédről, az egyházügyi törvényről, az uniós eljárásról (Kripto Akadémia)
A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap, valamint a Der Standard című osztrák napilap csütörtökön Orbán Viktor országértékelő beszédével összefüggésben közölt cikket, míg a londoni Financial Times az egyházügyi törvényről, a brüsszeli European Voice és a francia Les Échos pedig az EU kötelezettségszegési eljárásaival kapcsolatban jelentetett meg írást.
febr. 9
13:38
Nem sérültek rendőrök a kórházi verekedésben (Metropol)
Nem sérültek meg rendőrök vagy kórházi dolgozók a SOTE I. számú, Baross utcai szülészeti klinikáján múlt éjszaka történt verekedés során. Ezt a Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte csütörtökön, cáfolva az ezzel ellentétes tartalmú sajtóhíreket. A verekedés egy tartozás miatt robbant ki két család között.
febr. 9
13:54
Megszavazta a román parlament az új kormányt (Kripto Akadémia)
Megszavazta csütörtökön a román parlament az új kormányt, amelyet Mihai Razvan Ungureanu volt hírszerzési főnök vezet.
febr. 9
14:09
Újabb megsemmisítő külföldi kritika: erre nem számított a kormány (Kitekintő)
A szerb Liberális Demokrata Párt vezetője, Cedomir Jovanović éles kritkát fogalmazott meg a múlt héten a Republika Srpskaról. Csupán szavazatszerzés vagy tényleges kritika áll a kijelentések mögött?
febr. 9
14:12
Pert vesztettek a delfinek (Metropol)
Elutasította az amerikai San Diego bírósága állatvédőknek azt a keresetét, amelyben az emberekével azonos alkotmányos védelmet követeltek kardszárnyú delfinek számára.
febr. 9
14:27
Mérlegen a román igazságszolgáltatás (Kitekintő)
Az Európai Bizottság a román igazságügy helyzetét elemző technikai jelentésében értékeli azt, hogy legutóbbi jelentése óta Romániában több törvény is megszületett az igazságszolgáltatási rendszer felelősségvállalásának erősítése céljából.
febr. 9
14:30
Népszámlálás: ilyen brutális fogyásra senki nem számított (168 Óra Online)
„Erdélyben ott van magyar jövő, ahol többségben és tömbben él a magyarság” – szögezte le a Antal Árpád a népszámlálás részleges eredményei kapcsán. Sepsiszentgyörgy szociológusvégzettségű polgármestere hangsúlyozta, a cenzus eddigi adatai megerősítették, hogy Erdélyben a Partium–Kolozsvár–Székelyföld-tengelyen van magyar élet. „Ezt a tengelyt kell politikailag és demográfiai szempontból…
febr. 9
14:48
Magyarországról szavaznak a jövő héten az EP-ben (Metropol)
A magyarországi jogalkotási folyamattal kapcsolatos állásfoglalásról való szavazás is szerepel az Európai Parlament jövő heti strasbourgi plenáris ülésének napirendjén - döntött csütörtökön az EP házbizottsága.
febr. 9
15:03
Megszavazta a román parlament az új kormányt (Infostart)
Megszavazta csütörtökön a román parlament az új kormányt, amelyet Mihai Razvan Ungureanu volt hírszerzési főnök vezet.

Keresés