2013. január 16. szerda

jan. 16
6:03
Elkezdődött a kémkedéssel vádolt házaspár pere (Infostart)
Elkezdődött kedden a stuttgarti tartományi felsőbíróságon annak a németországi házaspárnak a pere, amely a vád szerint Oroszországnak kémkedett több mint húsz éven keresztül.
jan. 16
6:03
Hadrendbe állt a "Jurij Dolgorukij" (Kripto Akadémia)
A haderőfejlesztésről érkező hírek az utóbb időben nem mindig váltották be a moszkvai reményeket, néhány kudarc kifejezetten zavarba ejtette a mérnököket és a politikusokat egyaránt. Ezúttal azonban sikerről szólnak a tudósítások. Hadrendbe állították az orosz hadiflotta negyedik generációs, atommeghajtású, stratégiai rendeltetésű tengeralattjáróját.
jan. 16
6:05
Forrong Pakisztán (Kripto Akadémia)
Korrupciós ügyek miatt elrendelte a miniszterelnök, Rádzsa Parvíz Asraf és 15 kormányzati tisztségviselő letartóztatását tegnap a pakisztáni legfelsőbb bíróság, miközben már második napja tízezrek követelik a kormány menesztését.
jan. 16
6:07
Duplájára nőtt a menedékkérők száma (Kripto Akadémia)
Több mint 40 százalékkal nőtt Németországban a menedékkérők száma 2012-ben az egy évvel korábbihoz képest, mindenekelőtt a nyugat-balkáni térségből érkeztek többen, menedékjogot azonban egy kérelmező sem kapott közülük.
jan. 16
6:09
Megtorpantak a franciák (Kripto Akadémia)
Kemény ellenállásba ütköztek Maliban a kormányerőket támogató francia katonák. A kezdeti sikerek után az iszlamisták újabb területeket foglaltak el. Egyes vádak szerint Párizs csak azért küldött csapatokat az országba, hogy saját maga számára biztosítsa az uránkitermelést.
jan. 16
6:11
Segít vagy fenyít Európa? (Kripto Akadémia)
Márciusban a világ egy béketervet tesz az asztalra. Vagy ránk erőszakolnak egy tervet, vagy mi kezdeményezzük a sajátunkat - mondta nemrég a választási kampányban Cipi Livni ellenzéki politikus, volt külügyminiszter. Úgy tűnik, igaza volt. sajtóértesülések szerint az Európai Unió az izraeli előrehozott választások után bemutatja új javaslatát az izraeli-palesztin tárgyalások újrafelvételére.
jan. 16
6:13
2013: elérkezett a kurdok ideje? (Kripto Akadémia)
Áttörés várható a kurdok jövőjét illetően 2013-ban - állítják szakértők. Az arab tavasz nyomán kialakult helyzet ugyanis segíthet régi céljaik elérésében. Az enyhülést csak rövid időre vetheti vissza a múlt héten három kurd aktivista nő ellen Párizsban elkövetett gyilkosság. Bár akadnak kurdok, akik szerint Ankara rendelte meg a vérfürdőt, távolról sem kizárt, hogy éppen azok követték el a…
jan. 16
6:39
Rontott előrejelzésén a Világbank (Infostart)
A Világbank 3-ról 2,4 százalékra rontotta a 2013-as globális gazdasági növekedésről szóló előrejelzését. Az indoklás szerint a fejlett országok a vártnál sokkal lassabban lábalnak ki a gazdasági válságból.
jan. 16
6:57
New York állam szigorította a fegyvertartást (Infostart)
New York államban szigorították a fegyvertartás szabályait. Ez az első állam, amelyben a decemberi newtowni vérfürdő után törvényt fogadtak el a fegyverbirtoklás szabályozására.
jan. 16
6:59
Szerbia hajlandó engedni? (Infostart)
Egy átfogó körű megállapodás részeként Szerbia nem zárja ki Koszovó ENSZ státuszát - közölte Ivica Dacic szerb kormányfő. Ez volt az első alkalom, hogy szerb vezető kedvezően nyilatkozott a Belgrád által el nem ismert Koszovó ENSZ-tagságáról.
jan. 16
7:33
New York állam szigorította a fegyvertartás szabályait (168 Óra Online)
New York állam kedden törvényt fogadott el a fegyvertartás szabályainak szigorításáról.
jan. 16
7:51
Kényszerleszállást hajtott végre egy repülő Japánban (Infostart)
Időlegesen kivonta a forgalomból Boeing 787 Dreamliner utasszállító repülőgépeit a két nagy japán légitársaság, miután az All Nippon Airways (ANA) egyik 787-ese kényszerleszállást hajtott végre szerda reggel Japánban.
jan. 16
7:51
Felháborodott tömegek: a kormány ellen tüntettek a fővárosban (Kitekintő)
Január 13-án vasárnap emberek ezrei vonultak Moszkva utcáira tüntetni a decemberben elfogadott, külföldi örökbefogadást tiltó törvény ellen és a kormány feloszlását követelték.
jan. 16
8:09
Ötvenmilliárdos segély a Sandy után (Infostart)
Hosszas pártközi vita és a szavazás többszöri elhalasztása után több mint 50 milliárd dolláros segélyt szavazott meg a Sandy nevű hurrikán által leginkább sújtott államok támogatására az amerikai képviselőház.
jan. 16
8:09
Kényszerleszállás Japánban (Metropol)
Időlegesen kivonta a forgalomból Boeing 787 Dreamliner utasszállító repülőgépeit a két nagy japán légitársaság.
jan. 16
8:27
Tovább tüntetnek Iszlámábádban (Metropol)
A tüntetők kormányellenes plakátokat tartanak a magasba, és kormányellenes jelszavakat skandálnak.
jan. 16
8:27
Az ukrán nyelvtörvény érvényesítését szorgalmazzák (Kitekintő)
A magyar nyelv kárpátaljai oktatási intézményekben történő hivatalos használatát szorgalmazza - az ukrán nyelvtörvény rendelkezéseire hivatkozva - az illetékes állami szerveknél a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ).
jan. 16
9:03
Megszüntetik az egyik különadót (Kitekintő)
A BruxInfo számításai szerint mintegy 4 millió eurós (közel 1,2 milliárd forintos) adóbevételtől esik el havonta az EU-költségvetés, mivel egy intézményközi alku hiánya miatt január elsejétől megszűnt az uniós tisztviselők fizetésére rakódó szolidaritási adó.
jan. 16
9:03
Országértékelő beszéd Chávez nélkül (Metropol)
Az alelnök, Nicolas Maduro tartotta kedden a hagyományos országértékelő beszédet Venezuelában.
jan. 16
9:05
Sandy: 50,7 milliárd dolláros támogatás (Metropol)
A segélycsomag elsősorban New York, New Yersey és Connecticut megsegítését célozza.
jan. 16
9:21
Băsescu 2012 bűnbakja (Kitekintő)
Traian Băsescu államfő a legfőbb bűnös a 2012-ben történt rossz dolgokért – derül ki az IRES decemberben végzett közvélemény-kutatásából.
jan. 16
9:57
Mélyponton az új autók eladása az EU-ban (Infostart)
Az Európai Unióban 17 éves mélypontra csökkent tavaly az új autók regisztrációja.
jan. 16
10:15
Lezuhant egy helikopter Londonban (Infostart)
Utcára zuhant szerdán egy helikopter Londonban, a Temze közelében. Ketten meghaltak, kilencen megsérültek.
jan. 16
10:15
Határtalan Színjátszás: konferencia Zentán (Kitekintő)
Határtalan Színjátszás címmel rendez konferenciát az amatőr színházakat tömörítő Magyar Szín-Játékos Szövetség január 18. és 20. között Zentán a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben.
jan. 16
11:09
Eddig bevált a közép-európai árampiaci integráció (Kitekintő)
Biztatónak nevezték közép- európai energiaszakértők a cseh, a szlovák és a magyar árampiac összekapcsolásának első tapasztalatait, ugyanakkor arra is rámutattak, hogy elsősorban Brüsszelnek még több olyan régióspecifikus probléma iránt is nagyobb érzékenységet kell mutatnia, amelyek megoldása nélkül nem lehet beszélni tényleges belső energiapiacról.
jan. 16
11:27
Újabb tárgyalás volt az MKP és a Most-Híd között (Kitekintő)
A Magyar Közösség Pártja és a Most - Híd 2013 január 14-én Gútán tartotta harmadik egyeztető tárgyalását a novemberi Nyitra megyei önkormányzati választásokra való felkészülés jegyében.
jan. 16
11:27
2025 előtt két új orosz blokk Pakson? (168 Óra Online)
Végleges magyar döntés, hogy a Paksi Atomerőmű két új blokkját még 2025 előtt üzembe állítsák és valószínű, hogy a bővítésre szóló megrendelést az orosz Rosatom cég kapja – értesült a Germany Trade and Invest, a német Kereskedelmi Minisztérium háttér-intézménye. Elemzése szerint magyar részről azt szeretnék, ha a megrendelést összekapcsolnák az Oroszországgal a gáz-szállításra vonatkozó, hosszú…
jan. 16
11:29
Börtönbe vonul a volt belügyminiszter? (168 Óra Online)
Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Ernst Strasser volt néppárti belügyminisztert, pártja egykori európa parlamenti képviselőjét. A nem jogerős ítélet indoklása szerint a bizonyítékok alapján egyértelművé vált a politikus megvesztegethetősége, és ez akkor is súlyosan esik a latba, ha pénzt Strasser valójában nem vett fel.
jan. 16
11:45
Ez volt a pillanat, ami megváltoztatta Európa sorsát (Kitekintő)
1962 júliusában Charles de Gaulle francia elnök és Konrad Adenauer német kancellár  Reimsben közösen részt vett egy békemisén, majd pár hónappal később Franciaország és az NSZK aláírta az Elysée-szerződést, ami megalapozta a tartós békét Európában.
jan. 16
12:21
Százalékmérővel méri sikerességét a Kerekasztal (Kitekintő)
15 mutató alapján vette számba a felvidéki magyarság aktuális helyzetét és az elérendő célokat a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, főként a saját tevékenysége szempontjából.
jan. 16
12:21
Obama bírálta az izraeli kormányfőt (Metropol)
A Likud vezetői azzal vádolták meg az amerikai elnököt, hogy beavatkozik az izraeli választási kampányba.
jan. 16
12:23
Összedőlt egy többemeletes ház Egyiptomban (Metropol)
Legalább 17 ember meghalt, és feltehetőleg több tucatnyian a romok alatt rekedtek.
jan. 16
12:57
Sokallja az ország tőkeigényét az IMF (Kitekintő)
A Nemzetközi Valutaalappal fennálló nézetkülönbségek miatt csúszik a ciprusi mentőcsomag – ismerte el Strasbourgban a szigetország államfője. Demetriosz Krisztofiasz elmondta, Ciprus tőkeigénye egyáltalán nem túlzott, az IMF viszont ezzel szemben úgy látja, irreálisan magas az ország közel teljes GDP-jének megfelelő pénzügyi segítség. Az elnök szerint nem kizárt, hogy a csomagot már az utódja…
jan. 16
13:15
Téli olimpia Szlovákiában? (Kitekintő)
Szlovákia komolyan fontolgatja, hogy - Lengyelországgal közösen - megpályázza a 2022-es téli olimpiai játékok rendezési jogát.
jan. 16
13:15
Utcára zuhant egy helikopter Londonban (Metropol)
A baleset a Temze déli partján, London egyik legforgalmasabb negyedében történt, a reggeli csúcsforgalom idején.
jan. 16
13:51
Túszul ejtették a BP több munkatársát (Metropol)
Radikális iszlamisták megtámadták szerdán az olajipari nagyvállalat gázkitermelő egységét Algériában.
jan. 16
13:51
Bokros Lajos a Fideszről a Financial Timesban (Kripto Akadémia)
A Fidesz politikájáról írt elemzést Bokros Lajos a Financial Times londoni gazdasági napilap felzárkózó térségekre szakosodott blogrovatában (beyondbrics).
jan. 16
14:27
Hamarosan új államfője lehet az országnak (Kitekintő)
Megvannak a február 18-án esedékes örmény elnökválasztás jelöltjei – a kezdeti tizenötből nyolcan maradtak. A hivatalos kampány január 21-én kezdődik majd. A közvélemény-kutatások a jelenlegi elnököt, Szerzs Szargszjant tartják a legnagyobb esélyesnek.
jan. 16
14:29
Petícióba fogtak a jobb életért küzdő romák (Kitekintő)
Január huszonötödikétől országos aláírásgyűjtési akcióba kezdenek a romák Szlovákiában.
jan. 16
15:03
Lehúzta a növekedési kilátásokat a Világbank (Kitekintő)
A kezdeti mínuszos kereskedés után Amerikában visszahúzták nulla közelébe a piacokat. A piacon riadalmat okozó német GDP adat - a tavalyi évben a várt 0,8%-kal szemben 0,7% volt a bővülés.
jan. 16
15:21
Tálib iroda nyílik Katarban (Kitekintő)
Obama és Karzai is támogatják az ötletet, miszerint afgán iroda nyílna Dohában, Katar fővárosában. A lépés szerintük előrébb vinné Afganisztánt a békefolyamatban, hiszen megkönnyíti az érintett felek közti kommunikációt.
jan. 16
15:39
Medvegyev: Oroszországban folytatni kell a politikai modernizációt (Kripto Akadémia)
Oroszországban folytatni kell a politikai modernizációt, minőségi módon kell bővíteni a politikai és gazdasági szabadságjogokat - jelentette ki Dmitrij Medvegyev szerdán egy moszkvai nemzetközi konferencián.
jan. 16
15:57
Az ateisták most maradjanak csendben (168 Óra Online)
Az egyházat Lengyelországban támadják. Elég elolvasni bármilyen hírt az egyházzal kapcsolatban és megismerni az internetezők beírásait – nyilatkozta Tadeusz Pieronek püspök a Newsweek lengyel kiadásának legújabb számában.
jan. 16
15:59
Bayer Orbán egyik legközelebbi munkatársa (168 Óra Online)
Sok lengyel lap számolt be a vasárnapi budapesti antirasszista tüntetésről, kiemelve, hogy Bayer Zsolt, akinek cikke ellen tiltakoztak, Orbán egyik legközelebbi munkatársa, a Fidesz egyik alapító tagja. Még ennél is tovább ment a konzervatív napilap, a Rzeczpospolita, amely nagy cikkben elemezte, hogy a publicista nem óhajt bűnbánatot gyakorolni, mi több, lapja, a kormányhoz közel álló Magyar…
jan. 16
16:15
Háromszéki prefektus: nem diszkriminál a hivatal honlapja (Kitekintő)
A háromszéki prefektus képtelenségnek tartja az Országos Diszkriminációs Tanács (CNCD) határozatát, amely kimondja, hogy diszkriminál a Kovászna megyei kormányhivatal honlapja.
jan. 16
16:33
Berlin két teherszállító gépet küld Maliba (Infostart)
Angela Merkel német kancellár szerdán bejelentette, hogy kormánya "nagyon rövid időn belül" két teherszállító repülőgépet bocsát a Maliban bevetett nemzetközi katonaság rendelkezésére.
jan. 16
16:51
Ismét a Holdra készül az emberiség (Kitekintő)
A Roszkozmosz vezetője szerint 2015-re egy önműködő orosz holdbázis jöhet létre a Holdon.
jan. 16
16:51
Thaci kizárja az észak-koszovói szerbek autonómiáját (Metropol)
Az önrendelkezési jogot Szerbia szeretné kijárni az egy tömbben élő szerbek számára.
jan. 16
17:09
Amerikának is üzentek a hitelminősítők (Kitekintő)
Baj van, baj, baj van, baj. A Tankcsapda egyik számát is játszhatják az amerikai rádiók a tavasz beköszöntével, ha a Fitch az eddig érinthetetlennek hit három A-s adósbesorolás negatív kilátását tovább rontja.
jan. 16
17:27
"Magyarországon erősebb az antiszemitizmus, mint Romániában" (Kitekintő)
A marosvásárhelyi zsidó közösség vezetője, Vasile Dub szerint Magyarországon erősebb az antiszemitizmus, mint Romániában.

Keresés