2013. január 31. csütörtök

jan. 31
6:03
Metrózott a herceg (Infostart)
Több mint negyedszázada először metróra ült szerdán a brit trónörökös.
jan. 31
6:03
A rendszerváltás nagykövete hunyt el (Kripto Akadémia)
Elhunyt Mark Palmer, a rendszerváltás éveinek amerikai nagykövete. A diplomata a magyar politikai átmenet elszánt segítője volt, aki fáradhatatlanul közvetített a demokratikus ellenzék és az utolsó kommunista kormány között, gyakran félretéve a képviselet vezetőktől elvárt távolságtartást
jan. 31
6:05
Bukarest: álom maradhat Schengen (Kripto Akadémia)
Történtek ugyan előrelépések, ám Romániának még sokat kell tennie a jogállamiság megszilárdításáért - ezt a következtetést vonta le a román igazságszolgáltatás helyzetéről szóló, tegnap bemutatott jelentésében az Európai Bizottság (EB).
jan. 31
6:07
Elsöprő támogatást kapott John Kerry (Kripto Akadémia)
A washingtoni szenátus elsöprő többséggel erősítette meg Barack Obama külügyminiszter-jelöltjét. John Kerry massachusettsi szenátor kinevezésére 94 szenátor igennel, 3 nemmel voksolt. (Két texasi és egy oklahomai szenátor adott le nem szavazatot.) Kerry előzőleg a szenátus külügyi bizottságának egyhangú támogatását is megkapta.
jan. 31
6:09
Ciprus mégis hitelt kap az Európai Uniótól? (Kripto Akadémia)
Feladhatja korábbi ellenállását Németország Ciprus megsegítésével kapcsolatban - állította tegnapi számában a Süddeutsche Zeitung. Így a szigetország, amely még tavaly nyáron kért hitelt a trojkától, az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB), valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hármasától, hónapokon belül komoly pénzösszeghez juthat. Igaz, Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszternek…
jan. 31
6:11
Megosztott a francia társadalom (Kripto Akadémia)
A francia parlamentben maratoni vita kezdődött meg az azonos neműek házastársi kapcsolatáról. Francois Hollande elnök egyik választási ígérete volt kapcsolatuk törvény előtti elismerése. Az ellenzék mintegy ötezer módosító indítványt nyújtott be.
jan. 31
6:21
Ragaszkodnak a magyarellenes prefektushoz a románok (Kitekintő)
A karhatalom megszilárdítását és Codrin Munteanu Kovászna megyei prefektus tisztségben tartását követeli a kormánytól a székelyföldi románok egyik civil szervezete.
jan. 31
7:15
Magyar nyelvű reklámért figyelmeztetik a szlovák rádiót (Kitekintő)
Az egyik leghallgatottabb szlovák kereskedelmi rádió tavaly szeptemberben sugározta losonci frekvenciáján a magyarországi OTP Bank szlovákiai leányvállalatának magyar nyelvű reklámját.
jan. 31
7:33
Clinton elbúcsúzott (Infostart)
Az egyetemes értékek és az amerikai érdekek védelmét, a biztonság növelését nevezte az amerikai diplomácia főbb hosszú távú céljainak Hillary Clinton leköszönő külügyminiszter munkatársai előtt szerdán elmondott búcsúbeszédében. Ide sorolta azt is, hogy "minél több embernek segítsenek a világ minél több részén", hogy "istenadta" lehetőségeiket teljes egészében kihasználva tudjanak élni.
jan. 31
7:33
Izraeli légicsapás Szíriában (Metropol)
Izrael is megerősítette azt, hogy légitámadást hajtott végre szerdán Szíriában.
jan. 31
7:51
Hiába a titkolózás: kiderült a kormány piszkos kis rejtélye (Kitekintő)
A Google Maps frissítésének köszönhetően a fehér foltok eltűnésével nukleáris komplexumok és börtöntáborok kerültek elő Észak-Korea térképen.
jan. 31
7:51
Tornádó és viharok tomboltak az Egyesült Államok délkeleti részén (Metropol)
A heves viharok emberéleteket követeltek, és jelentős anyagi károkat is okoztak.
jan. 31
8:27
Idén nem mentik meg a szlovák növekedést az autógyárak (Kitekintő)
A szlovák pénzügyminisztérium pénzügypolitikai intézete (IFP) friss elemzésében radikálisan, a szeptemberben előre jelzett 2,1-ről 1,2 százalékra csökkentette 2013-as évre szóló növekedési prognózisát.
jan. 31
9:03
Zimbabwének 217 dollárja maradt? (Kitekintő)
A zimbabwei pénzügyminiszter keddi bejelentése szerint gyakorlatilag kiürült az államkassza, az országnak mindössze 217 dollár tartaléka maradt. A riasztó számok ellenére azonban a helyzet korántsem ilyen drámai.
jan. 31
9:21
Jóváhagyták a kisebbségi kultúra támogatásának javaslatát (Kitekintő)
A szlovákiai Nemzeti Kisebbségek és Etnikai Csoportok Bizottsága (VNMES) keddi ülésén jóváhagyta a Nemzeti kisebbségek kultúrája 2013 elnevezésű, a kisebbségi kultúra támogatására szánt pénzügyi eszközök szétosztásáról szóló javaslatot.
jan. 31
9:57
Elítéltek két tibetit önégetésre való felbujtás miatt (Metropol)
A 40 éves Lorang Koncsok két évre felfüggesztett halálbüntetést kapott, unokaöccsét, a 31 éves Lorang Tseringet 10 év börtönbüntetésre ítélték.
jan. 31
10:15
Az évtized végére megnyílhat a belföldi vasúti piac (Kitekintő)
2019 decemberétől megnyitná az Európai Bizottság a tagállamokban a belföldi vasúti személyszállítási piacot. A testület a szerdai ülésén fogadta el az európai vasút még utolsó, régi keretek között működő szektorának nyitását, a tisztább verseny megteremtését és az európai vasúti felügyelet további központosítását célzó jogszabálycsomagot, amely minden bizonnyal komoly vitákat generálhat majd a…
jan. 31
10:51
Tevék tömeges tűzhalála Németországban (Metropol)
Nyolcvanhat teve pusztult el egy hatalmas tűzvészben csütörtök hajnalban egy németországi tevefarmon, az anyagi kár egymillió euró.
jan. 31
11:09
Fátylat borít a múltra Barroso és Orbán (Kitekintő)
Közel jutottak mára az egy évvel ezelőtt kirobbant viták teljes lezárásához –állapította meg szerdán Brüsszelben José Manuel Barroso bizottsági elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő. A miniszterelnök szerint mindaddig fenntartja Budapest a rugalmas hitelkeretre vonatkozó kérését, ameddig az EU és az IMF nem mond nemet.
jan. 31
11:11
Még a legfontosabb nemzeti ünnepet is át kell nevezni (Kitekintő)
Az új holland uralkodót, Vilmos Sándort április 30-án iktatják be, felesége családja azonban nem vehet részt a ceremónián.
jan. 31
11:27
Merkel: Védjük a demokráciát (Kitekintő)
A holokauszt áldozataira emlékezett szerdán a német parlament alsóháza. A kancellár a demokrácia védelmére szólított fel.
jan. 31
12:03
A több házimunkát végző férfiak ritkábban szeretkeznek (Metropol)
Azok a párok, amelyek a nemek szerinti hagyományos módon osztoznak az otthoni teendőkön gyakrabban szeretkeznek.
jan. 31
12:57
A német katonák még maradnak Afganisztánban (Infostart)
A német parlament csütörtökön nagy többséggel megszavazta azt a kormányzati előterjesztést, amelynek értelmében 13 hónappal meghosszabbodik a német hadsereg (Bundeswehr) Afganisztánban szolgáló kontingensének megbízatása.
jan. 31
12:57
Bőven volt mire figyelni a tegnapi kereskedés során (Kitekintő)
Bőven volt mire figyelni a tegnapi kereskedés során: az EUR/HUF kurzusa 294 alatt is járt és az OTP is szárnyalt.
jan. 31
13:15
Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor (Kitekintő)
Megérkezett Moszkvába az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar delegáció, amelyet csütörtök délután a Kremlben fogad Vlagyimir Putyin orosz elnök.
jan. 31
13:33
Vonatkatasztrófa a Dél-afrikai Köztársaságban (Metropol)
Órákkal a baleset után a hatóságok arról számoltak be, hogy a sérültek között 19 súlyos állapotú van, ezen belül is két válságos.
jan. 31
14:09
Megint egy jó hír: ez is segíthet a magyaroknak (Kitekintő)
Brazília nyitott a Magyarországgal való kereskedelmi, befektetési és innovációs kapcsolatok erősítésére, főként a turizmus, információs technológiák, gyógyszeripar, élelmiszerfeldolgozás, alternatív energiák és biotechnológia terén.
jan. 31
14:09
Spiegel: A Fidesz rendszeresen lopja a Jobbik témáit (168 Óra Online)
A Spiegel hosszú elemzése szerint joggal zúgolódik a Jobbik, amikor arra panaszkodik, hogy Orbán Viktor kormánytöbbsége ellopja és utána saját politikájaként adja el a párt „témáit és eszméit”. És ez igaz is, szinte nincs olyan hét, hogy a Fidesz politikusai vagy szimpatizánsai ne adnának elő valamilyen szélsőjobbos álláspontot, lásd Medveczky Ádám nyilatkozatát Konrádról, Esterházyról és…
jan. 31
14:09
Külföldi sajtó Magyarországról - IMF-tárgyalások, médiaszabályozás, MMA (Kripto Akadémia)
A kormány és az IMF tárgyalásairól, a magyar gazdaságpolitikáról közölt elemzést az osztrák Der Standard csütörtökön, míg a European Voice című brüsszeli lap az Európa Tanács (ET) főtitkára által tett, Magyarországgal kapcsolatos bejelentésről írt, a La Repubblica baloldali olasz napilap pedig a Magyar Művészeti Akadémiáról ír.
jan. 31
14:27
Maradnak a németek Afganisztánban (Kitekintő)
A német parlament csütörtökön nagy többséggel megszavazta azt a kormányzati előterjesztést, amelynek értelmében 13 hónappal meghosszabbodik a német hadsereg (Bundeswehr) Afganisztánban szolgáló kontingensének megbízatása.
jan. 31
15:03
Elrontotta bemutatóját a BlackBerry gyártója (Kitekintő)
Az eddigiekben Research in Motion (Rimm) néven futó telefongyártó bemutatta legújabb okostelefonját.
jan. 31
15:03
Putyin: az orosz cégek részt vennének a magyar energiaipari beruházásokban (Kripto Akadémia)
Az orosz társaságok készek arra, hogy részt vegyenek a meglévő magyarországi energia-előállító művek felújításában, illetve újak építésében - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Moszkvában, mikor fogadta az egynapos munkalátogatáson az orosz fővárosban tartózkodó Orbán Viktor magyar kormányfőt.
jan. 31
15:21
Moszkva is követeli az urándúsítás felfüggesztését (Metropol)
Irán korszerűbb urándúsító centrifugák üzembe állítását tervezi a natanzi nukleáris központban.
jan. 31
15:21
Útnak indultak a Notre Dame harangjai (Kitekintő)
Elindult csütörtökön egy normandiai öntőműhelyből Párizsba a Notre Dame katedrális kilenc új harangja.
jan. 31
15:39
Megegyezést sürget a költségvetési vitában Barroso (Infostart)
Megegyezésre hívta fel az uniós tagállamokat José Manuel Barroso és Werner Faymann osztrák kancellár csütörtökön Bécsben.
jan. 31
15:39
Orbán: tisztában vagyunk Oroszország súlyával (Kitekintő)
Magyarország elementáris érdeke, hogy jó viszonyban és szoros együttműködésben legyen Oroszországgal - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Moszkvában, amikor a Kremlben fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök.
jan. 31
15:39
Ismét Sztálingrádnak hívják majd Volgográdot (Kripto Akadémia)
Február 2-án, a sztálingrádi csata befejeződésének 70. évfordulóján Volgográd visszakapja a szovjet időkben viselt nevét - számolt be csütörtökön a Volga menti orosz város törvényhozóinak döntéséről az orosz állami hírtelevízió.
jan. 31
15:57
Megegyezést sürget a költségvetési vitában Barroso (Kripto Akadémia)
Megegyezésre hívta fel az uniós tagállamokat José Manuel Barroso és Werner Faymann osztrák kancellár.
jan. 31
16:15
Eljut-e végre Obama apja szülőföldjére? (Infostart)
Ígérete szerint Barack Obama amerikai elnök még az elnöksége alatt ellátogat édesapja szülőföldjére, Kenyába. Hivatali idejének eddigi négy éve során Amerika első fekete elnöke Kenyának még csak a közelébe sem nagyon került: az Obama által meglátogatott 51 ország közül csupán egy volt fekete-afrikai, és ott is kevesebb, mint egy napot töltött el...
jan. 31
16:15
A baltás gyilkosról is tárgyalt Semjén Zsolt (Kitekintő)
Az örmény-magyar kapcsolatokról és az azeri baltás gyilkos kiadatásának hátteréről tájékoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Nurhan Manougian új örmény pátriárkát csütörtöki jeruzsálemi találkozójukon.
jan. 31
16:33
Lemondanak az erőszakról az egyiptomi pártok (Metropol)
Az elmúlt napok zavargásai az ország több városában csaknem hatvan halálos áldozatot követeltek.
jan. 31
16:35
A vegetáriánusokat kevésbé fenyegeti szívbetegség (Metropol)
A vegetáriánusok vérnyomása alacsonyabb volt, csakúgy, mint "rossz" koleszterinjük szintje.
jan. 31
16:51
Meghökkentő tervet jelentett be a kormány (Kitekintő)
A brazil kormány bejelentése nyomán az Amazonas környéki esőerdők teljes faállományát felmérik.
jan. 31
17:09
Facebook: ez nem like (Kitekintő)
Több mint 40%-kal emelkedtek a bevételek a negyedik negyedévben, amiben nagy szerepe volt a mobiltelefonos reklámoknak
jan. 31
17:27
Idén sem lesz Schengen-tag Románia? (Kitekintő)
Továbbra is aggályosnak tartja az Európai Bizottság a román igazságszolgáltatás működését. A testület a Romániáról szerdán elfogadott igazságügyi jelentésében független személyek kinevezését kéri több román közintézmény élére, a segítségükkel pedig hatékonyabb és profibb korrupció ellenes harcot szeretne látni az országban. Mindez Románia schengeni csatlakozásának további csúszását eredményezheti.
jan. 31
17:27
Megtréfálták Václav Klaust (Metropol)
Egy rádiós műsorvezető Ivan Gasparovic beszédmódját utánozva felhívta Klaust és szlovákiai menedéket ajánlott fel neki.
jan. 31
17:29
Váratlanul Líbiába látogatott Cameron (Metropol)
A vizitre azután került sor, hogy London egy a tripoli nagykövetsége elleni terrortámadás veszélyére figyelmeztetett.
jan. 31
18:21
Ismét felveszi Sztálin nevét Volgográd (Kitekintő)
Február 2-án, a sztálingrádi csata befejeződésésnek 70. évfordulóján Volgográd visszakapja a szovjet időkben viselt nevét - számolt be csütörtökön a Volga menti orosz város törvényhozóinak döntéséről az orosz állami hírtelevízió.
jan. 31
18:21
Náci utalás a francia parlamentben (Metropol)
Egy kormánypárti képviselő az ellenzék felé fordulva azt mondta: „a rózsaszín háromszög ideje lejárt”.
jan. 31
19:15
Matolcsy erősítette a forintot (Kitekintő)
Nem kell tartani jegybanki sokkterápiától, általános likviditáspumpától vagy monetáris finanszírozástól, mondta tegnap este Matolcsy György a Dow Jones hírügynökségnek

Keresés