2013. február 5. kedd

febr. 5
6:03
Guantánamo bezárására nincs esély (Kripto Akadémia)
Az Obama-kormányzat, úgy tűnik, feladta a reményt, hogy a közeljövőben felszámolhatják a guantánamói fogolytábort. A New York Times úgy értesült, hogy a külügyminisztérium lezárta a börtöntáborral foglalkozó irodáját, s Daniel Fried, a foglyok elhelyezését szervező elnöki különmegbízott más feladatot kapott. Jelenleg 167 rabot tartanak fogva Guantánamón.
febr. 5
6:05
Afgán-pakisztáni béke fél éven belül? (Kripto Akadémia)
Hamid Karzai afgán és Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök Londonban megállapodott, hogy fél éven belül békemegállapodást kötnek egymással. David Cameron brit kormányfő közvetítésével a két államfő harmadik alkalommal tárgyalt az ellenségeskedés befejezéséről, tavaly júliusban, Kabulban kezdődtek a megbeszélések, majd szeptemberben New Yorkban folytatódtak. A londoni hármas csúcson első alkalommal…
febr. 5
6:07
Merkel-Rajoy- találkozó (Kripto Akadémia)
Angela Merkel német kancellárral tárgyalt tegnap Berlinben Mariano Rajoy. A megbeszélések középpontjában ugyan az e heti EU-tanácsülés, illetve munkanélküliség problémája állt, de a spanyol kormányfő jórészt az őt és pártját ért korrupciós vádakkal kapcsolatban kapott kérdéseket.
febr. 5
6:09
Szerb koalíció válságban (Kripto Akadémia)
Bár egyelőre úgy tűnik, nem lesznek előrehozott választások Szerbiában amiatt, mert Ivica Dacic miniszterelnökről bebizonyosodott, hogy kapcsolatban áll a szervezett bűnözés egyes tagjaival, jelentősen megromlott a viszony a koalíció nagyobbik tömörülése, a Szerb Haladó Párt (SNS) és a kormányfő személyét is adó Szerb Szocialista Párt (SPS) között.
febr. 5
6:11
Megromolhat Peking és Phenjan viszonya (Kripto Akadémia)
Várhatóan február közepén hajtja végre harmadik nukleáris föld alatti kísérletét Észak-Korea. A mostani atomteszttel azonban minden korábbinál többet kockáztat a kis vezér rezsimje. Megromolhat a kapcsolata egyetlen szövetségesével, Pekinggel, aminek beláthatatlan következményei is lehetnek Phenjan számára. A brit Telegraph úgy értesült, akár két robbantásra is sor kerülhet.
febr. 5
6:13
Legyőzte a szmog a kínai fővárost (Kripto Akadémia)
Drámai mértékben nő a szmog kiterjedése Kína felett. Már legalább 1,3 millió négyzetkilométert fed le a pekingi környezetvédelmi minisztérium szerint. A lakosság a hatóságokat vádolja az elképesztő mértékű környezetszennyezésért.
febr. 5
6:39
Ennyire káros a kínai levegő (Infostart)
Sokkoló adatokkal állt elő az egyik kínai lap, mely elszívott cigaretta-mennyiségre konvertálta át a kínai nagyvárosok levegőjének szennyezettségét.
febr. 5
7:15
Észak-Korea bármelyik pillanatban robbanthat (Infostart)
Észak-Korea bármelyik pillanatban végrehajthatja tervezett kísérleti atomrobbantását - jelentette ki hétfőn Dél-Korea ENSZ-nagykövete a világszervezet székhelyén tartott sajtóértekezletén.
febr. 5
7:33
Tömeges hepatitis C fertőzés Kínában (Infostart)
Kilencvenöt ember fertőződött meg hepatitis C vírussal egy északkelet-kínai magánrendelőben, minden valószínűség szerint újból felhasznált injekciós tűk miatt - jelentette kedden a kínai média.
febr. 5
7:33
Beismerte az IMF: jó a gazdaság (Kitekintő)
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi jelentése szerint Peru, Chile, Paraguay és Bolívia a legfelkészültebbek egy újabb válság bekövetkezésekor. A sor másik végén a meggyengült Venezuela áll.
febr. 5
7:33
Francia igen a melegházasságra (168 Óra Online)
Több évtizede nem volt ilyen jelentős reform Franciaországban, a kedden kezdett maratoni vita után szombaton kimondták: a házasság két azonos vagy különböző nemű ember között létrejövő egység. A nemzetgyűlés értekezése azonban még mindig tart. Február 12-én kerül tényleges pont az ügy minden mondatának végére, hiszen még a módosítások tárgyalása vár a kormányra.
febr. 5
8:09
Veszélyes játékot űznek Vajdasággal (Kitekintő)
Egy egész sor, eddig meghozott döntésével a szerb köztársasági hatalom közvetlenül támadja Vajdaság autonómiáját, jelentette ki Vesna Martinović, a Demokrata Párt (DS) alelnöke.
febr. 5
8:09
Észak-Korea bármikor robbanthat (Metropol)
Észak-Korea januárban jelentette be, hogy kísérleti atomrobbantást hajt végre, tiltakozásul az ENSZ BT szankciója miatt.
febr. 5
8:11
Tömeges hepatitis C fertőzés Kínában (Metropol)
Minden valószínűség szerint újból felhasznált injekciós tűket használtak az orvosi rendelőkben.
febr. 5
8:27
Európai parlament: jöttek a csehszlovákok (Infostart)
A Benes-dekrétumokról, a szlovákiai magyarok állampolgárságáról, kisebbségellenes megnyilvánulásokról, illetve az új magyar földtörvénytervezetről is szóltak magyar európai parlamenti (EP-) képviselők a testület strasbourgi plenáris ülésén, a hétfő éjjel elhangzott egyperces felszólalások között.
febr. 5
8:27
Obama elrendelhet megelőző kibertámadást (Metropol)
A kibernetikai hadviselésre vonatkozó szabályok titkosak lesznek.
febr. 5
8:27
Növekszik a polgárok eladósodottsága (Kitekintő)
Növekedett a lakosság eladósodásának mértéke 2012-ben Szlovákiában.
febr. 5
8:29
Késelés egy elnökpárti nagygyűlésen (Metropol)
Rafael Correa ecuadori elnök két híve meghalt, öt társuk pedig megsebesült.
febr. 5
8:45
Japánt is elérte a kínai légszennyezés (Kitekintő)
A japán egészségügyi hatóságok szerint a szigetországot is elérte a kínai légszennyezés, ugyanakkor a Kínából érkező szállópor koncentrációja egyelőre nem érte el az egészségre káros szintet - jelentette hétfőn az NHK japán televízió.
febr. 5
8:45
Egy iraki veterán lőtte le a legjobb mesterlövészt (Metropol)
Chris Kyle-lal egy lőtéren végzett a 25 éves tartalékos, aki poszttraumatikus stresszben szenved.
febr. 5
8:45
Véget ért a kisfiú túszdrámája (168 Óra Online)
A gyermekrabló halálával ért véget hétfőn egy hét napig tartó túszdráma az Alabama állambeli Midland Cityben. A fogva tartott ötéves kisfiú sértetlenül kiszabadult.
febr. 5
9:03
Véget ért az elmúlt évek leghírhedtebb válópere (Kitekintő)
Véget ért hétfőn az egyik leghíresebb kínai-amerikai pár válópere Kínában - a bíróság ítélete a családon belüli erőszakot elszenvedő kínai nőknek is új reményt adhat.
febr. 5
9:21
Új főváros épül Kazahsztánban - Astana (Kitekintő)
Astana, a Kazah Köztársaság fiatal fővárosa, miután 1997-ben átvette ezt a szerepet az ország legnagyobb városától, Almatytól. A korábban jelentéktelen kisváros helyére, most egy modern nagyvárost igyekeznek felépíteni, felhőkarcolókkal, különleges épületekkel, arra törekedve, hogy Astana sok szempontból a „legek” városává válhasson és az ország, modern fővárosán keresztül képes legyen nyitni a…
febr. 5
9:39
Nyártól fizethetik ki a kisebbségi kultúrára szánt pénzeket (Kitekintő)
Február végéig megindul a pályázatok elbírálása és várhatóan már a második negyedév végén megkezdődhet a szlovák kormány kisebbségi kultúrára szánt támogatásainak kifizetése.
febr. 5
9:39
Phenjan több atomrobbantásra készül? (Metropol)
Az északi kísérleti robbantásokra február 10-én, vagy február 16-án, Kim Dzsong Il születésnapján kerülhet sor.
febr. 5
9:57
A brit kormány szétbonthatja a szabályszegő bankokat (Kitekintő)
A brit kormány fogja szétválasztani azokat a bankokat, amelyek nem lesznek hajlandók elkülöníteni lakossági szolgáltatási üzletágukat kockázatos befektetési részlegeik tevékenységétől - mondta hétfőn a brit pénzügyminiszter.
febr. 5
10:15
Szabad lesz az út Amerikába (Kitekintő)
Rendeződni látszik a 11 millió illegális bevándorló helyzete az Egyesült Államokban. Barack Obama Las Vegasban elmondott beszédében felfedte a bevándorlási reformmal kapcsolatos elképzeléseit.
febr. 5
10:15
Magyarország az unió pária szerepkörébe manőverezte magát (168 Óra Online)
Die Weltben megjelent esszé szomorúnak tartja, hogy a németeknek fogalmuk sincs Európáról, más országok mentalitásáról, ami persze traumatikus tapasztalatokból is fakad.
febr. 5
10:33
A gyermekrabló halálával ért véget az alabamai túszdráma (Kitekintő)
A gyermekrabló halálával ért véget hétfőn egy hét napig tartó túszdráma az Alabama állambeli Midland Cityben. A fogva tartott ötéves kisfiú sértetlenül kiszabadult.
febr. 5
11:09
Hogy lát minket Brüsszel? (Kitekintő)
Hogy mit jelent számunkra Európa - intézmények kibogozhatatlan összevisszaságát, vagy egyfajta európai szellemiséget és kultúrát - önmagunknak kell tisztáznunk. Vajon lát minket Brüsszel és mi vajon mit látunk mi az EU-ból? Gondolatok az európai identitásról, a szexuális forradalomról, a határok fikciójáról.
febr. 5
11:27
Halálra kínzott foglyokat a teheráni volt főügyész (Kitekintő)
Letartóztatták hétfőn este Teherán volt főügyészét, akit azzal vádolnak, hogy köze volt három, 2009-ben bebörtönzött ellenzéki halálra kínzásához.
febr. 5
11:27
Elismerte vereségét a Fidesz kedvenc pártja (168 Óra Online)
Elismerte vereségét a romániai Kovásznán tartott időközi polgármester-választáson az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), és közleményben gratulált az újonnan megválasztott polgármesternek. A dokumentum szerint az eredmények tükrében kijelenthető, az ellenzék választóbázisát jelentő szavazókat igen csekély mértékben sikerült megszólítani.
febr. 5
11:45
Beperli a Standard & Poor's hitelminősítőt az amerikai kormány (Kitekintő)
Az amerikai kormány be akarja perelni a Standard & Poor's-t, azt állítva, hogy a hitelminősítő 2007-ben csalárd módon magasra értékelt egyes jelzálog-fedezetű hitelkötvényeket, amelyek később bedőltek, és ezzel hozzájárultak a 2008-as pénzügyi válság kialakulásához - közölte hétfőn a nemzetközi hitelminősítő cég.
febr. 5
12:03
Tokió és Oszaka a világ legdrágább városa (Kitekintő)
Tokióban és Oszakában a legdrágább az élet a világon, még annak ellenére is, hogy Japánban az elmúlt négy évben folyamatosan csökkentek a fogyasztói árak - derül ki a The Economist brit gazdasági-politikai hetilap kutatóinak felmérésből.
febr. 5
12:39
A Millenárison köszöntik a holdújévet (Kitekintő)
Vasárnap a hazai kínai közösség a magyar érdeklődőkkel közösen a Millenárison ünnepli meg a kínai holdújévet.
febr. 5
12:39
Éhségmenetek: Magyaroszág ismét a figyelem középpontjában (168 Óra Online)
A lengyel média a PAP lengyel hírügynökség jelentése alapján részletesen beszámolt a szombaton indult magyarországi éhségmenetről. Mindegyik anyag kiemeli, hogy az ország különböző pontjairól indult menetek résztvevői a munkanélküliek és a hozzájuk csatlakozó szimpatizánsok, akik a budapesti parlament elé készülnek, hogy felhívják a figyelmet az egyre súlyosbodó elszegényedésre.
febr. 5
12:57
Képzeletem Kaleidoszkópja: Julio Carrasco Bretón muralista Budapesten (Kitekintő)
Műveit szemlélve megismerkedhetünk a mexikói művészek azon generációjának egyik jeles képviselőjével, akik arra törekszenek, hogy a mexikói festészet legjobb hagyományait az egyetemes kultúra részévé tegyék.
febr. 5
13:15
Létezik még titok a vállalati robbantás ügyében (Kitekintő)
A mexikói hatóságok és a külföldi szakértők véleménye egyöntetűen az, hogy a Pemex olajvállalat épületében bekövetkezett robbanás baleset volt, noha egyes részleteket még mindig homály fed.
febr. 5
13:51
Zarándokutat szerveznek a bukovinai székelyek (Kitekintő)
Idén májusban újra lehetőségük nyílik a Bukovinából Erdélybe áttelepedett székelyeknek szervezett zarándoklat keretében felkeresni hajdani hazájukat.
febr. 5
14:09
Csütörtök délután rajtol a számháború (Kitekintő)
Herman Van Rompuy-jel ebédeltek, de sokkal okosabbak nem lettek a csütörtökre készülő új költségvetési javaslattal kapcsolatban az EU-tagállamok európai ügyi miniszterei. Egy biztos: a jó matekosok lesznek előnyben a csúcson.
febr. 5
14:27
Kirill pátriárka: az istenkáromlás büntetést érdemel (Kitekintő)
Az Orosz Ortodox Egyház feje, Kirill moszkvai pátriárka kiállt a büntetőeljárás mellett istenkáromlás esetén és emellett felhívta a figyelmet az egyházon belüli változtatásokra.
febr. 5
14:45
Kisebbségellenességről is beszéltek az EP-ben (Kitekintő)
A Benes-dekrétumokról, a szlovákiai magyarok állampolgárságáról, kisebbségellenes megnyilvánulásokról, illetve az új magyar földtörvénytervezetről is szóltak magyar európai parlamenti (EP-) képviselők a testület strasbourgi plenáris ülésén, a hétfő éjjel elhangzott egyperces felszólalások között.
febr. 5
15:21
Phenjan több kísérleti atomrobbantásra készül (Kitekintő)
Lehet, hogy Észak-Korea egyszerre több kísérleti atomrobbantást is végrehajt majd, hogy előnyre tegyen szert az őt sújtó nemzetközi szankciók további szigorítása előtt - vélte Ri Mjong Bak dél-koreai elnök egy keddi interjúban.
febr. 5
15:21
The Guardian cikke a magyarországi jobboldalról (Metropol)
A magyarországi jobboldalról közölt politikai elemzést kedden a The Guardian című baloldali liberális brit napilap online kiadása, elsősorban Bayer Zsolt publicistának a Magyar Hírlapban közölt januári írásából kiindulva.
febr. 5
15:39
Gondatlanság okozott tömeges hepatitis C fertőzést (Kitekintő)
Kilencvenöt ember fertőződött meg hepatitis C vírussal egy északkelet-kínai magánrendelőben, minden valószínűség szerint újból felhasznált injekciós tűk miatt - jelentette kedden a kínai média.
febr. 5
15:39
Átadták "Az év homoszexuálisa" díjat Svédországban (Metropol)
Meglepetésre Viktória svéd hercegnő adta át "Az év homoszexuálisa" díjat egy hétfő esti gálán Stockholmban.
febr. 5
15:57
Obama elrendelhet megelőző kibertámadást (Kitekintő)
Az amerikai elnöknek jogában áll elrendelni megelőző kibertámadást, ha az országnak bizonyítéka van arra vonatkozóan, hogy külföldről súlyos internetes támadás fenyegeti.
febr. 5
16:15
Tóásó perét áthelyezték Santa Cruzba (Metropol)
Toásó Elődöt és Mario Tadicot azzal vádolják, hogy a kommandósok által lelőtt társaikkal együtt társaikkal együtt meg akarták ölni Evo Morales elnököt
febr. 5
16:15
Mégsem lesz háború a zöldségárak miatt (Kitekintő)
Egy új megállapodásnak köszönhetően Mexikó és az Egyesült Államok elkerülik a költséges kereskedelmi háborút.
febr. 5
16:15
Aggódnak a főpapok a melegházasságról szóló törvényjavaslat miatt (168 Óra Online)
A melegházasságot legalizáló törvényjavaslat zárószavazása előtt az anglikán és a katolikus egyház is a jogszabály elutasítására szólította fel a brit parlamenti képviselőket – jelentette a Vatikáni Információs Szolgálat.

Keresés