2012. január 1. vasárnap

jan. 1
7:48
Milyen bemutatók lesznek a Nemzeti Színházban? (Infostart)
A Nemzeti Színház és a Danubia Zenekar közös hangversenysorozata januárban, február elején pedig két bemutató, A tanítónő és a Náthán gyermekei várja a budapesti Nemzeti Színház közönségét.
jan. 1
8:42
Ijesztő űrbéli lények védik a Sixtusi-kápolnát (Infostart)
A Vatikáni Múzeum a legmodernebb technológiával védi a Sixtusi-kápolna freskóit. Szenzorok segítségével ellenőrzik a reneszánsz freskók állapotát.
jan. 1
9:18
Egy különleges újév: így ünnepelt Magyarország 1912-ben (hvg.hu)
Püspökszenteléssel, falunév-visszaadással, monoplános repüléssel, „mozis színdarabbal” és egy új szokás megjelenésével telt a szilveszter, illetve az újév Magyarországon száz évvel ezelőtt. 1911 és 1912 fordulóját idézzük most fel Mementó-sorozatunkban.
jan. 1
13:51
Hobbitok, szuperhősök és Clooney apaszerepben - Pillantás 2012 filmjeire (Spa Trend Online)
Éveken át a Harry Potter-filmek jelentették a biztos kasszasikert, a varázslótanonc kalandjait feldolgozó széria azonban véget ért, Potter helyét pedig átveszik a hobbitok és a szuperhősök, de 2012-ben George Clooneyt is láthatja a közönség apaszerepben, Meryl Streep pedig a Vaslady, Margaret Thatcher bőrébe bújik.
jan. 1
14:48
2012 filmjei (Metropol)
Éveken át a Harry Potter-filmek jelentették a biztos kasszasikert, a varázslótanonc kalandjait feldolgozó széria azonban véget ért, Potter helyét pedig átveszik a hobbitok és a szuperhősök, de 2012-ben George Clooneyt is láthatja a közönség apaszerepben, Meryl Streep pedig a Vaslady, Margaret Thatcher bőrébe bújik.
jan. 1
16:54
Elhunyt Eva Zeisel (Metropol)
Életének 106. évében elhunyt Eva Zeisel (Zeisel Striker Éva) magyar származású amerikai keramikus-formatervező - olvasható a művész internetes oldalán vasárnap.
jan. 1
17:42
106 évesen hunyt el a világhírű magyar származású formatervező (hvg.hu)
Életének 106. évében elhunyt Eva Zeisel (Zeisel Striker Éva) magyar származású amerikai keramikus-formatervező - olvasható a művész internetes oldalán.
jan. 1
18:18
"Még egy olyan nagy színész nem lesz, amilyen Garas Dezső volt" (Infostart)
Minden kornak megvan a maga nagy színésze, de még egy olyan nem lesz, mint amilyen Garas Dezső volt - mondta Törőcsik Mari az InfoRádiónak a 77 évesen elhunyt kollégájáról.

2012. január 2. hétfő

jan. 2
0:39
Ismét VilágVeleje Fesztivál a Syma csarnokban és a Gödörben is (Spa Trend Online)
Tizenharmadszor rendezik meg a VilágVeleje Fesztivált a fővárosban, ezúttal két helyszínen: 2012. január 14-én a Syma csarnokban az Intim Torna Illegál, az Irie Maffia és az Akkezdet Phiai, a Carbonfools, a Brains és Dj Bootsie lép fel, de néhány nappal később a Gödör Klubban is lesznek programok.
jan. 2
5:27
A hajléktalanok színházba mentek (Spa Trend Online)
Karácsony után egy nappal, a Katona József Színház meghívására A Város Mindenkié csoport hajléktalan és hajlékos aktivistái lementek a Sufniba. A színház alagsorába, és előbb megnézték Csalog Zsolt Csendet akarok című monodrámáját, azután hosszan beszélgettek Fullajtár Andrea színésznővel, aki hatvan percig a Sufniban olyan volt, mint ők: egy pesti hajléktalan.
jan. 2
6:36
Ünneplik az alaptörvényt - Orbán is beszél ma (hvg.hu)
Ma nyílik meg az új alaptörvény hatályba lépésének alkalmából a több mint száz, javarészt nagyméretű történelmi tablót, portrét és dokumentumot - többek között Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményét - felvonultató Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.
jan. 2
6:36
Nem kedvelik a megreformált helyesírást (Infostart)
A franciáknak és persze főleg a külföldieknek sok fejfájást okozó bonyolult francia helyesírási szabályokkal küszködők számára jó hír volt, hogy a bonyolult regulákat jó húsz éve leegyszerűsítették. A rossz hír viszont az, hogy ezt mindmáig kevesen vették észre, akik pedig mégis, jobbára nem kedvelik ezt a reformot.
jan. 2
6:39
Csak azért is Amadinda (Spa Trend Online)
A szilveszterkor szokásos SMS-ek között igencsak jellemző volt a "csakazértis boldog újévet" szöveg, ami persze markánsan azt jelzi, hogy nem sok jót várhatunk ettől az esztendőtől. De azért érdemes megpróbálkoznunk azzal, hogy szembemegyünk az árral.
jan. 2
6:41
Retro szilveszter - sok Sassal (Spa Trend Online)
Aki megvárta éjfélkor - a most már csak államelnöknek nevezhető - valódi Schmitt Pál köszöntőjét, az megtapasztalhatta, hogy a paródiák nem nagyon estek távol a valóságtól.
jan. 2
6:54
Megnyílik a Hősök, királyok, szentek kiállítás (Infostart)
Ma nyílik meg az új alaptörvény hatályba lépésének alkalmából a több mint száz, javarészt nagyméretű történelmi tablót, portrét és dokumentumot - többek között Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményét - felvonultató Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).
jan. 2
9:24
Megnyílik a Hősök, királyok, szentek kiállítás (Metropol)
Ma nyílik meg az új alaptörvény hatályba lépésének alkalmából a több mint száz, javarészt nagyméretű történelmi tablót, portrét és dokumentumot - többek között Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményét - felvonultató Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).
jan. 2
11:24
Elhunyt Charlotte Kerr, az Orion űrhajó szereplője (hvg.hu)
Elhunyt Charlotte Kerr német színész- és rendezőnő, Friedrich Dürrenmatt (1920-1990) svájci író, drámaíró és képzőművész második felesége és özvegye.
jan. 2
13:48
Elképesztő illúziók 2011-ből (hvg.hu)
Toplistát készített a 2011-ben létrehozott illúziókkal kapcsolatos bejegyzéseiből a My Modern Met oldal - e listáról válogatott az Urbanlegends.hu blog.
jan. 2
15:18
Meghalt az izraeliek háborús énekesnője (hvg.hu)
Nyolcvanhat éves korában elhunyt Jaffa Jarkoni izraeli énekesnő, aki sokáig szórakoztatta előadásaival a harcoló katonákat, de utolsó éveiben mégis az izraeli hadsereg egyik legfőbb kritikusa volt.
jan. 2
15:36
Carbonfools, Hó Márton és Intim Torna Illegál: ők pörgetnek minket idén (hvg.hu)
Mi szeretne lenni egy fiú, ha nem vadakat terelő juhász? Rocksztár. Megkerestünk három magyart, akik ezt meg is valósították, és megkérdeztük, mire vágynak még. A Carbonfools, a Hó Márton és a Jégkorszak, valamint az Intim Torna Illegál frontemberei benne vannak a pörgésben, és minden jel arra mutat, hogy 2012-ben ők segítenek majd abban, hogy lerázzuk magunkról a hétköznapokat. Portrék.
jan. 2
16:18
Cruise akciófilmje a toplista élén (Metropol)
Továbbra is a Mission: Impossible negyedik epizódja vezeti az észak-amerikai kasszasikerlistát: a Fantom protokollra a hétvégén 31,3 millió dollárért (7,6 milliárd forintért) váltottak jegyet a nézők.
jan. 2
16:48
Fotók: így nézett ki Katalin hercegnő aranyos kislányként (hvg.hu)
Január 9-én ünnepli Katalin hercegnő harmincadik születésnapját. Ez alkalomból összegyűjtötték azokat a pillanatokat, amikor még csak Katának hívták.
jan. 2
16:54
Fokozott rendőri jelenlétet kér az operánál az LMP (Metropol)
Az LMP fokozott rendőri figyelmet és jelenlétet tart szükségesnek az operaház környékén, mivel oda hétfő estére két, egymással ellentétes célú tüntetést is bejelentettek.
jan. 2
17:06
Elhunyt Darth Vader dublőre (Infostart)
Elhunyt Bob Anderson olimpikon vívómester, aki egyebek mellett Darth Vader dublőreként vált ismertté.
jan. 2
17:48
Életrajzi film Elton Johnról (Metropol)
Életrajzi film készül Elton Johnról. A zenész szeretné, ha Justin Timberlake alakítaná. A 64 éves sztár a Los Angeles Times vasárnapi online kiadásában beszélt arról, hogy javában folyik a film előkészítése.
jan. 2
18:00
Elton John Justin Timberlake-kel játszatná magát (hvg.hu)
Életrajzi film készül Elton Johnról. A zenész szeretné, ha Justin Timberlake alakítaná őt.
jan. 2
19:00
Frankenstein a vatikáni könyvtárban (Metropol)
Az 1931-ben készült fekete-fehér Frankenstein című klasszikus horrorfilm egy filmkockája került elő a vatikáni könyvtárból.
jan. 2
19:12
Orbán: kérdés, megértenek-e bennünket Európában (hvg.hu)
Húsz év után végre gránit szilárdságú alapot vetettek - így nyitotta meg Orbán Viktor miniszterelnök hétfő este a Magyar Nemzeti Galéria legújabb kiállítását, melyen a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott által húszmillió forintért rendelt képek is láthatók. A tárlattal a január elsejétől hatályos új alaptörvényt ünneplik.
jan. 2
19:36
Kiállítás köszönti az új alaptörvényt (Metropol)
Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg a Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei című kiállítást hétfő este a Magyar Nemzeti Galériában. Schmitt Pál szerint „jó föld az új alaptörvény”.
jan. 2
19:48
Horrorisztikus emlék került elő a vatikáni könyvtárból (hvg.hu)
Az 1931-ben készült Frankenstein című klasszikus fekete-fehér horrorfilm egyik filmkockája került elő a vatikáni könyvtárból.
jan. 2
21:36
A Berlinaléra hívják a bebörtönzött iráni rendezőket (hvg.hu)
Meghívják a bebörtönzött iráni rendezőket a februári Berlinaléra - jelentette be Dieter Kosslick, a filmfesztivál igazgatója. A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szolidaritást vállal a három bebörtönzött iráni rendezővel, akiket azért tartanak fogva, mert részt vettek a teheráni rezsimmel szemben fellépő Zöld Mozgalom tüntetéseiben - számolt be arról a The Hollywood Reporter online kiadása…

2012. január 3. kedd

jan. 3
6:39
Búcsú Garas Dezsőtől (Spa Trend Online)
Hetvenhét éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Garas Dezső Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház társulatának tagja. Nevéhez legendás filmek és színpadi szerepek fűződnek. Temetéséről később intézkednek.
jan. 3
6:41
Színházi előadás lesz Gyöngyöspatából (Spa Trend Online)
A Scallabouche, Budapest legrégebbi angol nyelvű improvizációs társulata. A főváros színházi életében 1998 óta van jelen: adaptálnak, fordítanak, feldolgoznak, most éppen Gyöngyöspatát. Dokumentumok, fotók és videók felhasználásával a kívülálló szemszögéből vizsgálják a magyar szélsőjobboldali párt polgármestere által vezetett települést. Az ott kialakult érzelmeket.
jan. 3
6:43
"Fenyegetve érzem magam" (Spa Trend Online)
Pelsőczy Réka a Thália Színházban nemrégiben rendezte meg a Gardénia című darabot, a Katona József Színházban pedig játszik A mi osztályunk című dámában. Mindkettő szembenézésre késztet nézőt és alkotót egyaránt. A színész-rendezővel többek között arról beszélgettünk, hogy a színház alkalmas-e tabudöntésre, titkok kibeszélésére.
jan. 3
6:57
Egy tulipános láda és egy ikon találkozása a Galériában (Spa Trend Online)
Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott több mint húszmillió forintért rendelt festményeket a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénzügyi keretéből. A neves és kevésbé ismert kortárs magyar művészek többek között a következő témákat dolgozták fel: Kádár János kora, A Vörös iszap, Új alkotmány születik...Mindegyik művész 1,6 millió forintot kap az alkotásért. Hatalmas felháborodás kísérte a…
jan. 3
8:06
Alsógatyák közül került elő Havel első darabjának kézirata (hvg.hu)
Egy fehérneműs szekrény aljában találta meg a lakásában Jiri Kuna fotós Václav Havel első egészestés színdarabjának, a Kerti ünnepélynek géppel írott, kézírásos jegyzetekkel, toldalékokkal, rajzokkal és a szerző aláírásával ellátott eredeti példányát – számolt be a Právo című cseh napilap.
jan. 3
8:30
Kémek és szabók (Metropol)
Január végén kerül a ma­gyar mozikba a Suszter, szabó, baka, kém című film, melyet John le Carré Árulás című regénye alapján forgatott a svéd rendező, Tomas Alfredson.
jan. 3
10:12
Fotó: mi lett a Dallas kis szőke Lucy-jából? (hvg.hu)
A Dallas Lucy-ja most 52 éves, de ugyanolyan szalmaszőke, mint egykor. És jégre megy.
jan. 3
11:24
Braun Róbert is beült a Népszabadság igazgatóságába (hvg.hu)
Az év végi rendkívüli közgyűlésén új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat választott a Népszabadság közgyűlése. Mihók Attila mellé az igazgatóságba bekerült Braun Róbert és Bulyáki Iván. A felügyelőbizottságban is új tagok képviselik a Szabad Sajtó Alapítványt.
jan. 3
11:26
Anita Ekberg nyomorog (hvg.hu)
Súlyos anyagi gondokkal küzd és a közelmúltban az otthonát is elveszítette Az édes élet (La Dolce Vita) című 1960-as filmklasszikus főszereplőnője, Anita Ekberg, aki most a mozi néhai rendezőjének, Federico Fellininek az alapítványához fordult segítségért.
jan. 3
11:42
Amikor millió vibráló pötty jelenik meg a lakásban (hvg.hu)
Milyen, ha egy hófehér szobát ügyes és szorgos gyerekkezek milliónyi színes pöttyel díszítenek? Egy japán képzőművész megmutatta.
jan. 3
11:44
Negyven évet kellett várni a Margit híd díszkivilágítására (hvg.hu)
Elkészült a Margit híd díszvilágítása is, amely majdnem 40 évet váratott magára.
jan. 3
14:06
Letiltatta a meghekkelt híradós oldalt az MTVA (hvg.hu)
Begurult a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a kormánybarátivá hekkelt köztévés híradót közzétevő oldal, az mtvhirado.com miatt. Az MTVA és a Magyar Televízió Nonprofit Zrt. ügyvédje levélben követelte a szolgáltatótól a honlap eltávolítását - erősítette meg a hvg.hu kérdésére az oldal készítője, Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt atyja. Az oldal tegnap este óta már…
jan. 3
14:27
Városi kézben a veszprémi színház (Spa Trend Online)
Átadta a Veszprémi Petőfi Színház díszkulcsát Lasztovicza Jenő megyei elnök Porga Gyula polgármesternek kedd délelőtt. Az intézmény január 1-jétől városi fenntartásba került - írja Veszport.hu.
jan. 3
15:18
Január 11-én búcsúztatják Garas Dezsőt (Infostart)
Garas Dezső Kossuth-díjas színművészt, a Nemzet Színészét, a Nemzeti Színház társulatának tagját január 11-én 14 óra 30 perckor búcsúztatják a Farkasréti temető Makovecz-termében - tudatta a színész családja, a Nemzeti Színház és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.
jan. 3
16:00
Január 11-én búcsúztatják Garas Dezsőt (Metropol)
Garas Dezső Kossuth-díjas színművészt, a Nemzet Színészét, a Nemzeti Színház társulatának tagját január 11-én 14 óra 30 perckor búcsúztatják a Farkasréti temető Makovecz-termében. A színész 77 éves korában, hosszan tartó betegség után hunyt el december 30-án, pénteken.
jan. 3
16:36
A képregényrajzoló halála (Metropol)
Elhunyt Ronald Searle brit képzőművész, akinek egy képzeletbeli lányiskoláról, a St. Trinianról készült kultikussá vált gunyoros képregényeiből több film is született. A 91 esztendős brit művész pénteken halt meg egy dél-franciaországi kórházban.
jan. 3
17:42
Így leplezték le a Kerényi által megrendelt képeket - fotók (hvg.hu)
Hétfő este ünnepélyes keretek között megnyílt a Magyar Nemzeti Galéria legújabb kiállítása, melyen a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott által húszmillió forintért rendelt képek is láthatók. Igaz, külön teremben. A helyszínen jártunk.
jan. 3
19:48
„Látok egy ügyfelet, aki halált hoz!” (hvg.hu)
Két nap és a hazai mozikba is berobban Sherlock Holmes. Guy Ritchie második Conan-Doyle-feldolgozáson alapuló moziját, az Árnyjátékot világszerte nagy várakozás előzte meg, aztán a kritikusok meglehetősen vegyesen nyilatkoztak róla. Kedvcsinálóként - premier előtt - összegyűjtöttünk néhány érdekességet.
jan. 3
20:48
Vízesés volt a szülinapi meglepi (Metropol)
Decemberi születésnapjára és karácsonyra egy Los Angeles melletti vízeséssel lepte meg Angelina Jolie gyermekei apját, Brad Pittet.

Keresés