2012. január 18. szerda

jan. 18
6:39
Sorra dőlnek le a bástyák (Spa Trend Online)
Színház a Gödörben címmel a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság közös szakmai konferenciát tartott tegnap az Erzsébet téri Gödör Klubban. A rendezvény, amely címe akár jelképesnek is tekinthető, a teátrumok szomorú helyzetét nézve, egy sorozat kezdete.
jan. 18
6:41
Jövő héten választanak új Nemzet Színészét (Spa Trend Online)
Várhatóan a jövőhéten ülnek össze a Nemzet Színészei, hogy új tagot válasszanak maguk közé, a szavazásra azért van szükség, mert Garas Dezső december 30-án elhunyt. Garas Dezső utódáról Avar István, Berek Kati, Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Molnár Piroska, Psota Irén, Szabó Gyula, Tordy Géza és Törőcsik Mari zárt körben dönt a Nemzeti Színházban tartandó megbeszélésen.
jan. 18
6:43
A nőiség teljes skálája (Spa Trend Online)
Kerekes Éva parádés alakítást nyújtott az Örkény Színház premierjén. A női lét szinte teljes skáláját eljátssza Elfriede Jelinek provokatív darabjában.
jan. 18
6:45
Horror Bőrpofával (Spa Trend Online)
Bőrpofa a láncfűrészes tömeggyilkos, filmes ikon, ma is borzongást kiváltó alkotás, a horror utált-imádott klasszikusa. Most színpadra is megérkezett hozzánk Helmut Krausser darabjában.
jan. 18
9:24
Bond után újságíró (Metropol)
Nemi erőszak, gyilkosság és rettentően fagyos tél – A tetovált lány című film készítői nem esti mesét forgattak.
jan. 18
9:26
Müpa: koncert egy teremért (Metropol)
Összefogott a Művészetek Palotája és az MR Szimfonikusok, hogy Sendai városnak újra lehessen koncertterme.
jan. 18
9:36
Huszonegy kecske halt meg a világrekorder Koránért (hvg.hu)
Öt év alatt készítette el egy afgán kalligráfus a világ állítólag legnagyobb Koránját, mintegy jelezve, hogy Afganisztán gazdag kulturális öröksége és hagyományai túlélték az utóbbi harminc év háborúit is. Lapjai vászonból és papírból készültek, borítójához 21 kecske bőrét használták fel.
jan. 18
9:57
A cafka férje a balek - Zsiványok egymást közt, nyalaviul (Spa Trend Online)
A tolvajnyelv - amelyet manapság egy-egy szakma szakszavainak megjelölésére használunk - valamikor tényleg a tolvajok nyelve volt. Létrejöttének oka, hogy minden szakma - így a tolvajoké is - igyekezett megtartani zártságát, kerülni a külső behatolást.
jan. 18
13:48
Almodóvár egyelőre nem akar Angelina Jolie-val dolgozni (hvg.hu)
Nagy figyelmet keltett a minapi Golden Globe-díjátadót követően, hogy legjobb idegen nyelvű film kategóriájában egyaránt versenyben lévő Angelina Jolie és Pedro Almodóvar közös munkáról beszélt. A színésznő azonban még fiatal a spanyol rendező számára - derült ki.
jan. 18
14:06
Már 18 millió „szörnyecskéje” van a Twitterkirálynőnek (hvg.hu)
Néhány napja a Twitteren osztotta meg Lady Gaga afeletti örömét, hogy néhány év alatt 18 millió követője lett.
jan. 18
14:08
Dörnerék megint blöfföltek? - Jiří Menzel levélben búcsúzott (hvg.hu)
Szigorú szabályok között zajlik az átadás előkészítése az Új Színházban. Dörneréknek előre kell jelezniük, ha be akarnak lépni az épületbe, és egyelőre a színészekkel sem beszélhetnek. A társulat tagjai még nem tudják, számítanak-e rájuk a jövőben, ami pedig az új vezetés műsortervét illeti, az Márta István szerint ugyanolyan blöff, mint a pályázata volt. Jiří Menzel kedden újabb levelet írt a…
jan. 18
14:24
Ősztől láthatóak Miskolcon a több millió éves mocsárciprusok (hvg.hu)
Újabb mocsárciprus-fatörzset emeltek be végleges helyére a miskolci Pannon-tenger Múzeumban. A bükkábrányi bányában 2007-ben feltárt és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság központi épületének konzerváló csarnokában elhelyezett négy mocsárciprusból így már három a végleges helyén várja a múzeum megnyitását.
jan. 18
15:00
Megdöbbentően élethű: híres fekete-fehér fotók kiszínezve (hvg.hu)
Egy svéd grafikus projektje a történelem ikonikus fekete-fehér fotóinak színessé konvertálása az eredeti színek alapján. A digitálisan, kézzel megfestett portrék megdöbbentően élethűen mutatják be alanyaikat.
jan. 18
15:06
Tommy Lee Jones tábornokként tér vissza (Metropol)
Douglas MacArthur tábornok szerepében tűnik fel újra a filmvásznon az Emperor című filmben Tommy Lee Jones.
jan. 18
15:36
„A Mein Kampf rendkívül pocsék könyv” (hvg.hu)
Egy brit kiadó azt tervezi, hogy új kiadásban megjelenteti Hitler röpiratának, a Mein Kampfnak bizonyos részleteit, kritikai megjegyzésekkel kiegészítve. A könyvre vonatkozó szerzői jogok 2016 január elsejéig azonban a Bajor Pénzügyminisztérium tulajdonát képezik, ahol nem támogatják az ötletet.
jan. 18
17:24
Parti Nagy letiltatta műveit a Magyar Rádióban (hvg.hu)
Letiltatta munkáit Parti Nagy Lajos a Magyar Rádióban - tudta meg az Index. A Kossuth-díjas költő, író korábban számtalan hangjátékot készített a rádiónak.
jan. 18
18:00
Koltayt akarta a miskolci színház igazgatójának a szakmai bizottság (hvg.hu)
Szerdán a szakmai bizottság is meghallgatta a Miskolci Nemzeti Színház Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjára pályázó Kiss Csabát és Koltay Gábort. A testület tagjainak többsége Koltay Gábort támogatta - közölte Miskolc Megyei Jogú Város kulturális osztályának vezetője szerdán.
jan. 18
20:06
Elkészült a világ legnagyobb Koránja (Infostart)
Öt év alatt készítette el egy afgán kalligráfus a világ állítólag legnagyobb Koránját, mintegy jelezve, hogy Afganisztán gazdag kulturális öröksége és hagyományai túlélték az utóbbi harminc év háborúit is.

Keresés