2012. január 20. péntek

jan. 20
6:39
A bűnbak esete a demokráciával (Spa Trend Online)
Bozsik Yvette Kossuth díjas táncos-koreográfus lesz július elejétől a Trafó igazgatója. Többen úgy vélik, hogy a döntés előre le volt vajazva, emiatt nem maradhatott a nemzetközi rangú intézmény élén Szabó György, aki közmegelégedésre vezette. Bozsik viszont azt mondja, reméli, nem válik valaki egy demokráciában bűnbakká amiatt, hogy pályázik.
jan. 20
6:41
A keramikusnő halála (Spa Trend Online)
Van egy különös hobbim. A Le Point párizsi hírmagazinnak minden héten van egy halálozási rovata, amely számon tartja, kit gyászol a nagyvilág, nem mulasztanám el, hogy végigböngésszem. A januári első szám rovata mindössze négy sorban adta tudtul, hogy 105 esztendős korában elhunyt Eva Zeisel magyar származású keramikusnő, aki ihletője volt Arthur Koestler Sötétség délben című regényének. E néhány…
jan. 20
6:43
Volt, aki díjat osztott, mások tiltakoztak (Spa Trend Online)
Amíg tegnap a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma a vasárnap sorra kerülő Magyar Kultúra Napja alkalmából díjakat adott át a Petőfi Irodalmi Múzeumban, addig a Károlyi-palota előtt a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) tartott tiltakozó performance-ot.
jan. 20
7:30
Átnevezik a Petőfi Csarnokot (hvg.hu)
PeCsa Music Hallként működik tovább az egykori Petőfi Csarnok; a kulturális központ üzemeltetési jogát ősszel a fővárostól tíz évre elnyert Cortina Service Kft. ügyvezetője, Nagy Károly az MTI-nek elmondta: több régi programot megtartanak, ám reformokat is terveznek.
jan. 20
7:33
PeCsa Music Hallként üzemel tovább a volt Petőfi Csarnok (Spa Trend Online)
PeCsa Music Hallként működik tovább az egykori Petőfi Csarnok; a kulturális központ üzemeltetési jogát ősszel a fővárostól tíz évre elnyert Cortina Service Kft. ügyvezetője, Nagy Károly az MTI-nek elmondta: több régi programot megtartanak, ám reformokat is terveznek.
jan. 20
8:09
Spanyolországba készül a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (Spa Trend Online)
Szombaton hatnapos spanyolországi turnéra indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az együttes tagjai négy városban lépnek fel.
jan. 20
8:48
Vasárnap ünnepeljük a magyar kultúrát (Metropol)
Vasárnap lesz 189 éve annak, hogy Kölcsey Ferenc befejezte a Himnusz kéziratát – erre emlékezve ünnepeljük minden évben február 22-én a Magyar Kultúra Napját 1989 óta.
jan. 20
10:48
Fotó: a szentségtörő iráni színésznő meztelen képe a Facebookon (hvg.hu)
Golshifteh Farahani iráni színésznőt, aki olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Leonardo DiCaprio és Russel Crowe, száműzték hazájából, mert meztelenül pózolt egy francia hetilapban. Az iszlám vezetők szerint Iránnak nincs szüksége feltűnősködésre.
jan. 20
11:42
Küzd a rákkal Robin Gibb, márciusban új albuma jelenik meg (hvg.hu)
Élete első klasszikus zenei albumát készítette el Robin Gibb, a legendás brit popcsapat, a Bee Gees sztárja: a 62 éves zenész a The Titanic Requiem című lemezt fiával, Robin-Johnnal hozta tető alá.
jan. 20
13:48
Az űrben forgatott filmet az űrturista – kiakasztotta a NASA-t (hvg.hu)
A NASA betiltotta az első űrben forgatott sci-fit. A nyolcperces rövidfilm készítője, Richard Garriott 2008-ban űrturistaként készítette a felvételeket, három asztronauta segítségével.
jan. 20
14:24
Kövesse élőben a sajtófotó-pályázat zsűrizését (hvg.hu)
Javában zajlik a XXX. Magyar Sajtófotó Pályázat zsűrizése. A második és harmadik fordulót az érdeklődők élőben, interneten is követhetik.
jan. 20
14:26
Stephen Hawkingról nyílt kiállítás Londonban (hvg.hu)
A dilis egyetemista, az ingerlékeny fiatal kutató, a családfő - mindezek Stephen Hawking brit asztrofizikus olyan szerepei, amelyeket viszonylag kevés ember ismer közelről. A londoni Science Museum pénteken megnyílt kiállításán ezekkel is megismerkedhetnek az odalátogató érdeklődők.
jan. 20
14:27
Elhunyt Csemer Géza (Spa Trend Online)
A roma származású író, forgatókönyvíró, színházi rendező 68 éves korában hunyt el.
jan. 20
14:29
Az utolsó vágás joga (Spa Trend Online)
Új támogatási szabályzat lépett érvénybe a Magyar Nemzeti Filmalapnál (MNF): a változások egyik fontos eleme, hogy az utolsó vágás joga csak abban az esetben lesz a filmszakmai szervezeté, amennyiben az adta a legtöbb támogatást a filmhez.
jan. 20
14:42
Maradásra kéri a közrádió Parti Nagyot és Závadát (hvg.hu)
A Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezetése sajnálattal értesült arról, hogy Parti Nagy Lajos és Závada Pál nem kívánnak alkotóként megjelenni a Magyar Rádióban - tette közzé a cég, amely azt javasolja a szerzőknek, hogy fontolják meg döntésüket.
jan. 20
15:18
Elhunyt Csemer Géza író-rendező (hvg.hu)
Elhunyt Csemer Géza író, forgatókönyvíró, színházi rendező; a hétfői halálesetről a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség pénteken tájékoztatta az MTI-t.
jan. 20
15:20
Fehérvári színházigazgató-választás: a Nefmi szerint nem volt nyomásgyakorlás (hvg.hu)
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkárságának pénteki közleménye szerint hamis az az állítás, amely szerint a Nefmi a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatói pályázatával kapcsolatban nyomást kívánt volna gyakorolni a város önkormányzatára.
jan. 20
15:36
Fotó: íme Johnny Depp legújabb förtelmes fizimiskája (hvg.hu)
Megjelentek az első képek Tim Burton legújabb filmjéből, melyen már látható, Johnny Depp ezúttal milyen maszk mögé bújt.
jan. 20
15:54
Nanni Moretti lesz a cannes-i zsűrielnök (hvg.hu)
Nanni Moretti olasz színész, filmrendező lesz a májusi cannes-i filmfesztivál nemzetközi zsűrijének az elnöke a szervezők pénteki bejelentése szerint.
jan. 20
19:12
A király jelölte, de Mario Vargas Llosa nemet mondott (hvg.hu)
Nem vállalja el a spanyol Cervantes Intézet elnöki tisztségét Mario Vargas Llosa perui származású Nobel-díjas író.
jan. 20
19:14
Johnny Depp az Egyesült Államok legkedveltebb színésze (hvg.hu)
Bár legutóbbi filmje megbukott, az amerikaiak mégis szeretik: Johnny Depp sorozatban másodszor lett az Egyesült Államok legkedveltebb színésze egy pénteken nyilvánosságra hozott felmérés eredményei szerint.
jan. 20
19:16
Elhunyt Etta James (hvg.hu)
Elhunyt pénteken Etta James világhírű amerikai énekesnő, a blues és az R&B jeles képviselője, akinek leghíresebb slágere az At Last című ballada volt.
jan. 20
19:48
Elhunyt Etta James (Infostart)
Los Angelesben 73 éves korában elhunyt Etta James amerikai énekesnő.
jan. 20
20:42
Vajna szerint művihar a fapados filmszemle ügye (hvg.hu)
Ez egy "művihar", hiszen a szervezők nem is kértek állami támogatást - mondta Andrew G. Vajna kormánybiztos a Fapados Filmszemle szervezőinek álláspontjáról. Vajna negyven forgatókönyv elbírálása utzán azt mondta, három film forgatása indulhat meg.
jan. 20
21:00
Három film forgatása kezdődhet meg (Infostart)
Az idén 3 film forgatása kezdődhet meg, emellett 11 fejlesztési projektet már megvalósítottak a magyar film megújításáért - mondta Andy Vajna.
jan. 20
21:39
Vajna: megkezdődhet 3 film forgatása (Spa Trend Online)
A benyújtott 100 forgatókönyvből már 40-et elbíráltak, és 3 film forgatása megkezdődhet az idén, illetve 11 fejlesztési projektet valósítottak meg a magyar film megújítása érdekében - jelentette ki Andrew G. Vajna.

Keresés