2012. március 5. hétfő

márc. 5
6:45
Elérkezett az új forradalmak kora? (Spa Trend Online)
Bécsben egyre inkább felpörög a Klimt-év nagyszabású programsorozata. De az osztrák fővárosban egyébként is nagy presztízse van a kultúrának. Bécsben 2001-től 2010-ig 45 százalékkal nőtt a kultúra dotációja. A gazdasági válság miatt tavaly és az idén viszont stagnált a támogatás mértéke, bár nem csökkent.
márc. 5
6:47
Profana a Szkéné Színházban (Spa Trend Online)
Március 10-én és 11-én a Szkéné Színházban mutatja be a TranzDanz társulat a legújabb, Profana című produkcióját.
márc. 5
6:49
Bach és Bruckner a palotában (Spa Trend Online)
A Budapesti Fesztiválzenekar következő koncertjein március 10-én, 11-én és 12-én Johann Sebastian Bach és Anton Bruckner művei szerepelnek.
márc. 5
6:51
Fényes árnyak (Spa Trend Online)
Ha nem nőne fa, nem lenne árnyék sem, és mennyivel becsületesebb volna a társadalom - vélte W. M. Thakeray.
márc. 5
8:54
A szavak forradalma (Metropol)
Rap és forradalom. Az 1848-as szabadságharcra emlékeznek modern stílusban a korszak verseivel. Pilvaker március 14-én.
márc. 5
10:39
Interneten is olvasható a Tiszatáj (Spa Trend Online)
A lap szépirodalmi profilját megőrizve a társművészetek felé is nyitó világhálós változattal jelentkezik a 65 éve elindult szegedi Tiszatáj folyóirat a tiszatajonline.hu címen.
márc. 5
11:09
Vágási Ferinek be kellett volna szállni az internetbe - megnéztük a Marslakókat 2.0 (hvg.hu)
Ha Vágási Ferinek 1996 karácsonyán maradt volna egy kis félretett pénze, beszállt volna az internetbe. Ha beszállt volna, ma ő lenne a gazdagréti Steve Jobs. Vagy ami még annál is jobb: a marslakok.hu című internetes újság kiadója. Vasárnap este elindult a köztévé teleregénye. Láttuk.
márc. 5
11:11
Egy narancs színű manó ütötte ki a legnépszerűbb mozikat (hvg.hu)
Egy háromdimenziós "zöld" mesére, a Dr. Seuss könyve nyomán született Lorax című animációra váltották a legtöbb jegyet a hét végén az észak-amerikai mozikban a nézők. A 70,7 millió dolláros (15,6 milliárd forintos) premier hétvégi bevétel a mozis toplista csúcsára röpítette a filmet, amely egyelőre az idei év legsikeresebben bemutatkozó produkciója az Egyesült Államokban és Kanadában.
márc. 5
11:18
A Prodigy áprilisban ismét Budapesten lép fel (Metropol)
Ismét Budapesten lép fel a '90-es évek elektronikus zenei színtérenék egyik meghatározó csapata, a The Prodigy. A brit zenekar április 28-án a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet.
márc. 5
12:03
Átlátszó: Andy Vajna blöffölt egy kicsit (hvg.hu)
Bár Andrew G. Vajna egy Blikknek adott interjúban azt állította, megállapodott Joe Eszterhas és Oliver Stone magyarországi látogatásáról, a Magyar Nemzeti Filmalap arról tájékoztatta az atlatszo.hu-t, hogy nincs még ilyen megállapodás.
márc. 5
12:21
Elhunyt Ralph McQuarrie, aki megalkotta Darth Vadert (hvg.hu)
Elhunyt az Oscar-díjas Ralph McQuarrie, Darth Vader, Chewbacca, R2-D2 és sok más Star Wars-hős megrajzolója, akinek munkája sokat segített George Lucasnak a csillageposz megalkotásában.
márc. 5
12:39
Mi lesz ebből a gyerekből? - Fotók (hvg.hu)
A gyerek nem mini felnőtt, vallják a szülők és a nevelési szakemberek, de azért el lehet képzelni, hogy nézne ki, mondjuk hentesként, katonaként vagy pankrátorként. Egy párizsi fotós meg is örökítette a fiát a legkülönfélébb szakmákkal járó szerelésben.
márc. 5
13:06
Elhunyt a Star Wars látványvilágának megálmodója (Metropol)
Elhunyt az Oscar-díjas Ralph McQuarrie, Darth Vader, Chewbacca, R2-D2 és sok más Star Wars-hős megrajzolója, akinek munkája sokat segített George Lucasnak a csillageposz megalkotásában.
márc. 5
14:36
Ausztráliában vendégszerepel a Mundruczó-előadás (Metropol)
Kéthetes turnéra indult Ausztráliába Mundruczó Kornél Nehéz istennek lenni című előadása, amelyet a március 18-ig tartó Adelaide Fesztiválon láthat a közönség.
márc. 5
15:39
Külföldön is arattak az X-Faktor szereplői (hvg.hu)
Székelyudvarhelyen zárta koncertkörútját vasárnap a 2011-es X-Faktor nyolc legjobb versenyzője - közölte az erdélyi Krónika. A hat helyszínes fellépéssorozatra a szervezők szerint mintegy tízezer rajongó váltott jegyet.
márc. 5
15:41
Anthony Hopkins játszhatja Hemingwayt egy filmben (hvg.hu)
Ernest Hemingway életének utolsó tíz évéről készül filmet rendezni Andy García, aki a latin-amerikai alkotások legrangosabb seregszemléjeként emlegetett guadalajarai fesztiválon beszélt terveiről.
márc. 5
16:06
8 millió szotyit vett a Tate Modern (Metropol)
Nyolcmillió parányi szoborral lett gazdagabb a Tate Modern Londonban: a kortárs művészet egyik fellegváraként ismert múzeum megvásárolta Aj Vej-vej kínai művész porcelán napraforgó magjainak egy részét, de a nyolcmillió szem még így is csak tizede a teljes "alkotásnak".
márc. 5
16:15
Fotó: a Tate Modernbe kerülnek Aj Vej-vej porcelánszotyijai (hvg.hu)
Nyolcmillió parányi szoborral lett gazdagabb a Tate Modern Londonban: a kortárs művészet egyik fellegváraként ismert múzeum megvásárolta Aj Vej-vej kínai művész porcelán napraforgó magjainak egy részét, de a nyolcmillió szem még így is csak tizede a teljes "alkotásnak".
márc. 5
18:03
Energitakarékossá alakították a dessaui Bauhaust (hvg.hu)
Új fejezetet akar nyitni a klímavédelem jegyében az építészet történetében a dessaui Bauhaus: a 20. századi építészet egyik jelképe példát akar mutatni azzal, ahogy műemléki jellegének megóvását figyelembe véve környezettudatos felújításon esett át.
márc. 5
18:57
Múzeum lesz Enzo Ferrari szülőházából (Infostart)
Pénteken nyílik meg Modenában az a múzeum, amelyet Enzo Ferrarinak, az autósport legendás alakjának a szülőházából alakítottak ki.
márc. 5
19:06
Háromdimenziós Nyócker (Metropol)
Az eredeti animációs film 2004-es bemutatója után nyolc évvel háromdimenziós változatban láthatja újra a közönség áprilistól a Nyócker című nagy sikerű alkotást, ezúttal Nyócker 8D címmel.
márc. 5
19:42
Semmi kis életek (Metropol)
A Semmi kis életekben egy erdélyi városka mindennapjai elevenednek meg, a nyolcvanas-kilenvenes években.
márc. 5
19:51
"Nincs egyebünk, csak az élő arcunk" - Szabó István interjú (hvg.hu)
Önérzetből, büszkeségből, félelemből rejtett titkok tárulnak fel Szabó István március 8-tól látható új filmjében, Az ajtóban. Szabó Magda azonos című, önéletrajzi ihletésű regényében Emerenc, a látszatra rideg házvezetőnő és az írónő különös kapcsolata örök érvényű kérdéseket vet fel szeretetről, hűségről, árulásról. Az Oscar-díjas Szabó István filmjének egyik főszereplője az Oscar-díjas Helen…
márc. 5
21:03
Napi tévéajánló: A 13. emelet, Poltergeist - Kopogó szellem, Vénusz (hvg.hu)
A hétfő esti tévéműsorban is mindenki megtalálhatja a kedvére való filmet, akad itt egy csavaros scifi, egy hatásos horror és egy szívhez szóló filmdráma is.

Keresés