2012. március 8. csütörtök

márc. 8
6:21
Bemutatták Szabó István új filmjét az Urániában (hvg.hu)
Helen Mirren Oscar-díjas brit színésznő jelenlétében mutatták be Szabó István filmrendező új filmjét, Az ajtót szerda este a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban.
márc. 8
6:39
Magyar Nemzet: az alkotó is Siófokra vitetné a Károlyi-szobrot (hvg.hu)
Levélben fordult a Károlyi Mihály-szobor alkotója Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez, hogy Siófok is szerepeljen az áthelyezésre váró szobor új helyszínei között - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.
márc. 8
6:45
A félelem légköre (Spa Trend Online)
Fenyegető légkörben folyik a Magyar Állami Operaházban a létszámleépítés. A Magyar Operaénekesek Egyesületének vezetője Rácz István azt mondta, hogy nem nyilatkozhat a leépítésekről, mert az Operaházat vezető kormánybiztos fegyelmit helyezett kilátásba azoknak az énekeseknek, akik a ház renoméját rontják a nyilatkozataikkal. Az egyesület korábban többször is bírálta a kormánybiztos tevékenységét.
márc. 8
6:47
Vidnyánszky Attila győzött Kaposváron (Spa Trend Online)
A debreceni Csokonai Színház igazgatóját, Vidnyánszky Attilát nevezte ki Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora a Színházi Intézet igazgatójának - jelent meg tegnap több internetes portálon.
márc. 8
6:49
Lengyel Pál halálára (Spa Trend Online)
Szívós munkása volt a magyar színházi életnek Lengyel Pál, az egri Harlekin Bábszínház igazgatója, a Magyar Bábművészek Szövetségének elnöke, a Magyar Színházi Társaság elnökségének tagja, aki 69-ik évében távozott közülünk. Ma temetik Farkasréten 14.15-kor.
márc. 8
8:00
Komédia sötétben (Metropol)
A Black Comedy, a Centrál Színház ma debütáló előadása különlegesen kezdődik. Nem érdemes az utolsó pillanatban beesni a nézőtérre, ugyanis már az ajtónyitástól kezdve szól a zene a színpadon: a Beatles slágereit idézi meg a darab két színészét is felvonultató együttes, egy bő félórás egyvelegben, élő zenével.
márc. 8
8:02
„Sosem fogok smúzolni” (Metropol)
Taylor Kitschet ez idáig leginkább a Friday Night Lights – Tiszta szívvel fociból ismer­het­tük, 2012 azonban nagy dolgokat tartogat számára.
márc. 8
8:54
Egy este – Psycho (Metropol)
Vörös zuhany és hegedűsikoly címmel rendeznek március 10-én pszichokrimi- estet az Odeon moziban.
márc. 8
10:15
Nádas Péter: ez egy "fallikus könyv" (hvg.hu)
Nádas Péterrel készült interjút közölt a Libération című napilap csütörtöki számának könyvmellékletében, mert a napokban jelent meg az író Párhuzamos történetek című regénye franciául a párizsi Plon kiadónál.
márc. 8
10:17
"Pénz, pénz, pina" - semmi sem változott a Nyóckerben (hvg.hu)
2004-ben a Nyócker volt az első magyar egész estés, számítógép-animációval készült film, de nem csak ezért, hanem magyaros gettótémája miatt is kultikus rangra emelkedett. Most újra moziba kerül. De miért? Novák Erik producert és L. L. Juniort, a főszereplő hangját kérdeztük.
márc. 8
10:24
Whitney Houston minden vagyonát lánya örökli (Metropol)
A végrendelet értelmében a most 19 esztendős Bobbi Kristinára száll az énekesnő minden személyes tárgya, így a bútorai, ruhái, ékszerei és autói is. Houston pénze egy vagyonkezelő alapba kerül.
márc. 8
10:33
Magyar rendezője lesz a Metallica 3D-s mozijának (hvg.hu)
Antal Nimródot, a Kontroll című film rendezőjét kérte fel a Metallica, hogy rendezze meg 3D-s mozifilmüket - írja a Lángoló Gitárok blog.
márc. 8
10:51
Magyar borház lett az Év Épülete (hvg.hu)
Egy magyar borház, a Füleky Borászat lett a 2011-es Év Épülete az ArchDaily nemzetközi építészeti honlap szavazásán az ipari ingatlanok kategóriájában.
márc. 8
11:36
Washingtonba utazik a Katona József Színház (Metropol)
A jövő héten washingtoni vendégjátékra utazik a fővárosi Katona József Színház, amely ebben az évadban még további három bemutatót is tart.
márc. 8
12:03
Már csak részeket lehet megmenteni a 95 éves Szőke Tiszából (hvg.hu)
Bár a szakértői vélemények szerint menthetetlen a Szőke Tisza gőzös teljes hajóteste, bizonyos részei műtárgyi védelmet kaphatnak - közölte csütörtökön a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Műtárgyfelügyeleti Irodája.
márc. 8
12:12
Műtárgyi védettséget kaphatnak a Szőke Tisza elemei (Metropol)
Bár a szakértői vélemények szerint menthetetlen a Szőke Tisza gőzös teljes hajóteste, bizonyos részei műtárgyi védelmet kaphatnak - közölte csütörtökön a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Műtárgyfelügyeleti Irodája.
márc. 8
12:21
Peep show-val készül a Katona a színházak éjszakájára (hvg.hu)
A jövő héten washingtoni vendégjátékra utazik a fővárosi Katona József Színház, amely ebben az évadban még további három bemutatót is tart. A március 31-én megrendezett színházak éjszakájára a Katona is készül: színházi peep-show és koncert is várja a közönséget. Az eseményen a budapesti színházak együtt vesznek részt.
márc. 8
13:51
Nem kell a finneknek a Guggenheim (hvg.hu)
Ellenállásba ütközik a lakosság részéről a Helsinkibe tervezett Guggenheim Múzeum építése: a finn fővárosban lakók 75 százaléka utasítja el a projektet - derült ki a Helsingin Sanomat című napilap felkérésére készített közvélemény-kutatásból. Hasonlóan elutasító a közeli Espoo és Vantaa városok lakossága is. Vantaa-ban például a válaszadók 82 százaléka van a múzeumépítés ellen.
márc. 8
13:53
Van Szigetes élménye? Ossza meg! - ősrégi videóval (hvg.hu)
Weboldal indult a Sziget fesztivál csaknem két évtizedes történetéből a legemlékezetesebb pillanatok felelevenítésére: a www.mienkasziget.hu címre álló- és mozgóképeket, blogbejegyzéseket várnak.
márc. 8
14:09
Mi a futball? (hvg.hu)
Ez a keddi Arsenal-Milan például. A kapus arca a második gól után. A szurkolóké a harmadikat követően. A szeretetreméltó, érthető, de azért elég félelmetes őrület. Ami mégiscsak játék. De minthogy teljesen mégsem az, felmerül a kérdés, meddig megható, és honnan szánalmas ez az egész. A rajongás.
márc. 8
14:18
Csillagot kapott a sztárpár (Metropol)
Színész házaspár, Felicity Huffman és William H. Macy kapott szerdán egy-egy csillagot a hollywoodi Hírességek Sétányán.
márc. 8
14:36
Sziget: az elmúlt 20 évre emlékeznek (Metropol)
Idén augusztus 6. és 13. között immár 20. alkalommal rendezik meg a Sziget fesztivált. A jubileumhoz kapcsolódva az elmúlt 19 év legemlékezetesebb szigetes pillanatait gyűjti és várja a most induló a www.mienkasziget.hu oldal.
márc. 8
14:45
Szobaantenna, laktanya, orosz egyes: emlékezetem főbűne (hvg.hu)
Az ember általában büszkén emlékezik a napra, amikor szerelmes lett a focicsapatába. Tipp: soha ne nézzünk utána, minden úgy történt-e, ahogyan emlékezetünk megőrizte.
márc. 8
15:30
Antal Nimród 3D-s filmet készít a Metallicának (Metropol)
Háromdimenziós filmet készít Antal Nimród magyar származású amerikai filmrendező a Metallicának; a hírt a világhírű amerikai heavy metál zenekar jelentette be csütörtökön honlapján.
márc. 8
15:39
Ahol próbára tétetik a klubhoz való ragaszkodás (hvg.hu)
Nem emlékszem olyan időre, amikor másodosztályú csapatom volt. Az élvonalbeli tagság, a klub aranykora esett a fiatalkoromra. Az elmúlt tíz évben volt egy bajnoki címünk, egy bronzérem és több majdnem-bronzérem. Állandó felsőházi státusz – és ezekhez szépen ki is alakult az örök felsőházi öntudat. Nagy pofa, gőg. Jogos. Szálinger Balázs költő vall kedvenc csapatáról.
márc. 8
15:41
Klicskóék még nem tudják, ki játssza Rocky Balboát (hvg.hu)
Néhány nappal legutóbbi mérkőzése után Vlagyimir Klicsko ismét "ringbe szállt", ezúttal az új Rocky-musicalért.
márc. 8
16:06
Budapest100 idén is (Metropol)
Az idén centenáriumukat ünneplő fővárosi épületek március 20-ig még csatlakozhatnak a Budapest100 elnevezésű programhoz, amelynek keretében az akcióban részt vevő házak április 14-én és 15-én megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt.
márc. 8
16:15
Harry Potter meccsre jár (hvg.hu)
Nick Hornby húsz éve minden futballszurkoló - értsd: igazi megszállott - bibliáját alkotta meg, bár nyilván nem azzal a szándékkal, hogy bibliát írjon. A szurkolói lét kiírása magából terápia volt számára, az olvasóknak pedig terápia lett minden sora. A megszállottság ábrázolása nem az adott futballkultúra függvényében érdekes, mégis: az angol, egyáltalán az európai futball a Fociláz óta annyit…
márc. 8
16:33
Miért jó Angyalföldre meccsre menni? (hvg.hu)
"A válságövezetek futballjánál nincs szebb, ott a legerősebbek a kötődések. 1999, dél-London, Croydon kerület. Válságövezet. Maros András prózaíróval állunk a sorban egy kiscsapat, a Crystal Palace pályájánál, a Selhurst Parknál" - Nagy Gergely írása.
márc. 8
16:51
„Úgy lettem szerelmes a futballba, ahogy később a nőkbe is" (hvg.hu)
„A tizenhatoson belüli kezezés mindig szándékos, a lesállás soha nem kérdéses, a nők mind kurvák.” Ilyen az élet.
márc. 8
17:09
Origo: megvan a Zöld Pardon új helye (hvg.hu)
Valószínűleg a Rákóczi híd budai hídfőjénél épülhet újra a Zöld Pardon - értesült az Origo.
márc. 8
17:27
Messziről fut neki a bácsi (hvg.hu)
Akkor már régóta a Fradinak drukkoltam. Már amilyen régóta nyolc és félévesen lehet.
márc. 8
18:39
Lázadnak a Scala zenészei a minisztériumi előírások ellen (hvg.hu)
A Scala milánói operaház zenekarának tagjai közleményt hoztak nyilvánosságra, amelyben leszögezik: nem engedelmeskednek a római kulturális tárca előírásainak, mivel szerintük az sérti művészi autonómiájukat.
márc. 8
20:45
Megyik, Mapplethorpe, Cage - mit láthatunk idén a Lumúban? (Infostart)
Robert Mapplethorpe, Lakner Antal és John Cage kiállításai is szerepelnek a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) 2012-es programjában, amelyet Megyik János életműtárlatának csütörtöki megnyitója előtt ismertetett Bencsik János igazgató.
márc. 8
21:03
Napi tévéajánló: Nagymenők, Üvöltés, 21 gramm (hvg.hu)
A csütörtök esti tévéműsorból ezúttal is három kivételes mozit válogattunk ki: minden idők egyik legnagyobb gengszterfilmjét, egy emlékezetes életrajzi alkotást és egy torokszorító filmdrámát.
márc. 8
21:21
Búcsúturnéra készül Cher (hvg.hu)
Új albumot jelentet meg a következő hónapokban Cher, aki a Twitter közösségi portálra írt bejegyzése szerint búcsúturnét is tervez.

Keresés