2008. február 5. kedd

febr. 5
5:35
A vakondpatkány nem ismeri a fájdalmat (Infostart)
A sivatagi vakondpatkány (Heterocephalus glaber) immúnis a fájdalomra, egyszerűen nem ismeri ezt az érzést - erre a felismerésre jutottak a berlini Max-Delbrück Molekuláris Orvostani Központ és a chicagói Illinois-i Egyetem kutatói különböző kísérletekkel. A kutatási eredményeket a humán orvoslás is hasznosíthatja - írják a kutatók a PLoS Biology című amerikai tudományos lapban.
febr. 5
5:56
Korszakalkotó találmány: itt a hagyma, amitől nem könnyezünk! (Infostart)
Új-zélandi kutatók kinemesítették a hagymát, amitől nem könnyezünk. A korszakalkotó felfedezést a géntechnológia fejlődése tette lehetővé.
febr. 5
19:30
A génmódosított állatok olcsón termelik a gyógyszert (Infostart)
Génbeültetéssel olyan állatokat hozott létre az ELTE Immunológiai Intézetének kutatócsoportja, amelyek olcsón és hatékonyan tudnak gyógyszerként használható ellenanyagot termelni. Ilyen, állatokban termelt gyógyanyagok például a kígyómaráskor használt ellenméreg, a veseátültetés után alkalmazott kilökődés gátló vagy a fertőző májgyulladás kimutatásához használt ellenanyag.
febr. 5
21:20
Skizofrén lehet a gyerek, ha megrázkódtatás éri a kismamát (Infostart)
Komoly hatással lehet a gyermekek későbbi mentális fejlődésére, ha a terhesség korai időszakában a kismama súlyos megrázkódtatást él át - derül ki egy brit kutatásból.
febr. 5
21:25
A dohányosnak az éjszakája is rosszabb (Infostart)
Kevesebb időt töltenek mélyalvásban a dohányosok, mint a nemdohányzók - állapították meg amerikai kutatók alvó dohányosok agyi aktivitását követve. A dohányzók négyszer-ötször gyakrabban panaszolták, hogy nem érzik kipihentnek magukat, mint a nemdohányzók.

Keresés